Dodaj do ulubionych

Motorek dla laika

20.06.05, 10:30
Witam serdecznie,
Otórz pomalutku przymierzam sie do kupna motoru.
Przyznam sie, że jestem kompletnym laikiem jeśli chodzi o jednoślady.
Jaki motor w przystępnej cenie polecili byście takiej osobie jak ja?
Od razu dodam ze nie musi wyciągać 200 czy 300 km/h
czekam na opinie.
Pozdrawiam
Dominik
Obserwuj wątek
    • Gość: Biker Re: Motorek dla laika IP: *.zgrudna.kghm.com.pl / *.kghm.pl 20.06.05, 10:33
      Na poczatek proponuje cos dla laika czyli skuter. Nie ma biegow, hamulce jakw
      rowerze. No i za szybki tez nie jest
    • matej23 Re: Motorek dla laika 20.06.05, 11:01
      Eee tam, zaraz skuter.

Może najpierw napisz coś o sobie, bo tak w ciemno, to nikt Ci nic nie podpowie
      (oprócz Busy turbo+nitro). Na dobry początek odpowiedz na te pytania:

1. Jaki typ motocykla najbardziej Ci odpowiada? Do czego ma Ci on służyć? Gdzie
      masz zamiar nim jeździć?
      2. Warunki fizyczne (wzrost, waga)?
      3. Maszz już prawko?
      4. No i najważniejsze: budżet. Ile masz zamiar mniej więcej przeznaczyć na
      kupno motocykla?

ad.4
      Pamiętaj, że od tej kwoty musisz odjąć jeszcze sporo kasy na odpowiedni strój,
      bo to podstawa. Jeśli nie masz prawka, to jeszcze na nie. Kupiony motocykl
      przeważnie wymaga jakiegoś przeglądu, a co za tym idzie wymian niektórych
      elementów, które też kosztują.
      • Gość: rzawy Re: Motorek dla laika IP: *.unicity.pl / *.unicity.pl 20.06.05, 11:41
        Z wydawaniem kasy na odpowiedni strój bym się wstrzymał ze względu na to że
        wolę ją dołożyć do moto i jeżdzić np. na zzr600 w starej wermachtowskiej kurtce
        dziadka niż na gpz500 w kombinezonie za 4 tys.
        • matej23 Re: Motorek dla laika 20.06.05, 11:43
          Nie powiedziałem, że zaraz tak drogo, ale kilka stówek moim zdaniem trzeba
          poświęcić.
          • Gość: Inhalt Re: Motorek dla laika IP: *.am.gdynia.pl 20.06.05, 12:02
            Kilka stówek na strój, a konkretnie 2000 zł. POlicz kurtkę i spodnie z protektorami po 500 zł, buty od 300 zł, kask za 500 zł, rękawice 60 zł, kominiarka, spray do impregnacji tego wszystkiego.
            Jak masz do ydania mniej niż 8 tys zł to będzie kłopot kupić coś w rozsądnym stanie. Za mniej niż 6 tys motocykl do jazdy, a nie reperacji to trzeba poszukać. Chyba, że wchodzą w grę małe pojemności typu 125 czy 250 to wtedy oczywiście da sie coś wyrwać za 6 tys i może być w super stanie.
            • irish76 Re: Motorek dla laika 22.06.05, 15:57
              moja CB 450 kupilem za niecale 4 tys :)
              i nic w niej sie nie psulo i nie psuje.
        • Gość: NYorker Re: Motorek dla laika IP: 70.19.14.* 20.06.05, 16:46
          moje przekonanie jest dokladnie przeciwne. jak najwiecej ochrony i zawsze.
          bike'ow moze byc wiele. cialo tylko jedno. ATGATT - mawiaja w stanach. All The
          Gear All The Time. to, ze w polsce uwaza sie inaczej nie dziwi mnie juz po tym,
          ile szpitalnych postow na tym forum czytam. nie mnie jednak sie madrzyc i
          przycierac wasza husarsko-ulanska fantazje.
          pozdrawiam
          • saracen1608 Re: Motorek dla laika 20.06.05, 17:29
            Zgadzam sie z NYorkerem
          • mkxx Re: Motorek dla laika 22.06.05, 01:03
            ATGATT ?? naprawde tak mówią?? łatwiej i szybciej powiedzieć całe rozwinięcie
            niż ten skrót:P
          • mkxx Re: Motorek dla laika 22.06.05, 01:09
            Co do "ATGATT" -Stany to jest kraj, w którym pierwszy raz zobaczyłem na
            ścigaczu kolesia w garnitórze, w krótkich spodenkach i bez koszulki, jadących
            autostradą.
            • Gość: NYorker Re: Motorek dla laika IP: *.ny325.east.verizon.net 22.06.05, 14:11
              dwa tygodnie temu widzialem jednego w slipach i w klapkach na cbr. oczywiscie
              bez kasku.
              • mkxx Re: Motorek dla laika 23.06.05, 14:05
                :)
      • domel81 Re: Motorek dla laika 21.06.05, 07:42
        matej23 napisał:

> Eee tam, zaraz skuter.
        >
        > Może najpierw napisz coś o sobie, bo tak w ciemno, to nikt Ci nic nie
        podpowie
        > (oprócz Busy turbo+nitro). Na dobry początek odpowiedz na te pytania:
        >
        > 1. Jaki typ motocykla najbardziej Ci odpowiada? Do czego ma Ci on służyć?
        Gdzie
        >
        > masz zamiar nim jeździć?
        > 2. Warunki fizyczne (wzrost, waga)?
        > 3. Maszz już prawko?
        > 4. No i najważniejsze: budżet. Ile masz zamiar mniej więcej przeznaczyć na
        > kupno motocykla?
        >
        > ad.4
        > Pamiętaj, że od tej kwoty musisz odjąć jeszcze sporo kasy na odpowiedni
        strój,
        > bo to podstawa. Jeśli nie masz prawka, to jeszcze na nie. Kupiony motocykl
        > przeważnie wymaga jakiegoś przeglądu, a co za tym idzie wymian niektórych
        > elementów, które też kosztują.

Witam,

A wiec tak: wzrost 188 cm, waga 89 kg
        Motorem chciałbym dojeżdzać do pracy, do dziewczyny itp. Głównie miasto +
        okolice. Mam już dosyć stania w korkach i zdychania w samochodzie. Na razie
        śmigam rowerem :)
        Prawka na motor jeszcze nie mam :(
        Podobają mi się tzw ścigacze ale nie chce kupować super maszyny. Chciałbym taki
        abym mógł nad nim w 100% panować.
        Cena hmm myśle że maxymalna granica to 7 - 8 tys PLN.
        A może warto sprowadzić motor z Niemiec? Jak to wygląda?
        Dzieki za wszystkie odpowiedzi.
        Pozdrawiam
        • mkxx Re: Motorek dla laika 22.06.05, 01:06
          o z atkimi danymi mogę powiedzieć coś więcej niż tylko busa turbo+nitro -
          proponuje busę z turbo+nitro+skrzydła to przelecisz (lol) nad autami w korku :P
          p.s. nie bierz tego do siebie to tylko głópkowate żarty
        • Gość: Simon Re: Motorek dla laika IP: *.eranet.pl 23.06.05, 16:34
          Bierz Transalpa... ale licz że to będzie kosztowac ok. 11kpln
      • mkxx Re: Motorek dla laika 22.06.05, 01:01
        ja proponuje buse turbo+nitro :P:P
    • Gość: NYorker o tym juz bylo. busa najlepsza albo r1 IP: 70.19.14.* 20.06.05, 16:41
      a tak powaznie, to polecam singla, duze enduro. f650gs to byl moj pierwszy
      motocykl i zapewniam, ze sam jezdzi - tylko mu nie przeszkadzac.
      • demareo Re: o tym juz bylo. busa najlepsza albo r1 22.06.05, 14:48
        f650gs to ty w tej cenie raczej nie kupisz, na enduro się nie znam,
        ale co do reszty, to jeśli nie masz śmigałki do motocykli to zacznij od 125 np
        HONDA NSR 125
        YAMAHA TZR 125
        APRILIA RS 125
        w tej cenie to kupisz w bardzo dobrym stanie

jeśli jednak masz smykałke, jeździłeś coś to proponuje odwiecznego GS500E
        Suzuki. W tej cenie spoko można kupić rocznik 96-98, a dlaczeg, bo tanie części
        łątwy dostęp do nich, tańszy serwis, a w sumie motocykl rzadko się psuje. Ale
        nie zapomnij by nie kupować samemu, poproś znajomego, albo podskocz do serwisu,
        zapłać 100-300zł a może zaoszczędzisz nawet 2000zł.

A wy se te busy to wiecie gdzie wsadźcie... jeszcze się znajdzie jakiś bogaty
        koleś i przez was kupi buse poprosi o turbo do niej i będziecie mieć go na
        sumieniu!!!!!!!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka