Dodaj do ulubionych

ZMIANA BIEGÓW !!!

IP: *.chello.pl 22.09.05, 20:41
Kochani, tylko bez śmiechów. Po prostu jestem kompetnie zielony a od czegoś
chciałbym zacząć. Chodzi mi o to czy wszystkie motocykle mają ten sam schemat
zmiany biegów ? Jaki jest ten schemat, schematy: czy jedenka w dół etc. ?
Proszę was o poważne traktowanie i pomoc w tej kwestii czyli opis tego
schematu lub link gdzie mogę to znaleźć. Jeśli jest jakaś stronka gdzie mogę
poczytać o sprawach technicznych to z góry dziękuję. Proszę też nie
proponować automatów i nie kierować do szkół jazdy. Oczywiście to będzie
kolejny etap ale na początek muszę poznać teorię.
Bardzo dziękuję wszystkim wyrozumiałym i pomocnym.
pozdr.
Obserwuj wątek
    • Gość: fast_eddy Re: ZMIANA BIEGÓW !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.05, 20:57
      W ogromnej większości przypadków od dołu do góry jest kolejno:
      1 - N - 2 - 3 - 4 - 5 (- 6)

f_e
      • Gość: NYorker Re: ZMIANA BIEGÓW !!! IP: *.kondylis.com 22.09.05, 21:36
        'W ogromnej większości przypadków od dołu do góry jest kolejno:
        1 - N - 2 - 3 - 4 - 5 (- 6)'

1 (dol) - N (zero) - 2 (gora) itd
        • Gość: laik Re: ZMIANA BIEGÓW !!! IP: *.chello.pl 22.09.05, 21:48
          Wielki dzięki. Właśnie o to mi chodziło. Napisaliście, że w ogromnej
          większości. Czy dużo jest "wyjątków"???
          Mam nadzieję, że nie "straszę" bardzo swoimi pytaniami. Po prostu taki jestem,
          że jak chcę czegoś spróbować, to najpierw chcę się czegoś dowiedzieć. Następny
          etap to będzie nauka jazdy u profesjonalisty i obiecuję, że jeśli mi nie będzie
          szło (nie złapię bakcyla) to nie będę tego robił na siłę "bo taka moda" tylko
          się wycofam. A kiedy złapię fazę to oczywiście potem będę chciał zgłębić
          tajniki mechaniki i nauczyć się "anatomii" i "diagnozować".
          Cały czas upominam się o jakieś stronki dla takich jak ja o ile takowe istnieją.
          pozdr.
    • Gość: rysiek24 Re: ZMIANA BIEGÓW !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.05, 21:05
      w zjawie TS 350 dochodzi polautomatyczne sprzeglo w dzwigni biegow
    • Gość: Dzakas Jakbyś zaczynal od komara to byś wiedział IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.05, 21:07
      I szybko opanował biegi
      • bartekexc Re: Jakbyś zaczynal od komara to byś wiedział 22.09.05, 21:26
        w jawce 50 jest odwrotnie, 1 w góre, reszta w dół
    • Gość: ja Re: ZMIANA BIEGÓW !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.05, 21:51
      z tego co mi wiadomo, można rozróznic 2 rodzaje skrzyn biegów: angielska i
      niemiecka.

niemiecka:
      tak jak napisali poprzednicy występuje ona w wiekoszosci obecnych motocykli i
      schemat zmiany jest nastepujący:

1 w dół, reszta do góry

angielska:
      jest to bardzo żadko spotykana, przewaznie w starych angielskich motocyklach
      typu norton, BSA. schemat zmiany jest tutaj odwrotny
      1 w góre, reszta w dół.

jesli mnie pamiec nie myli taki układ wystepuje tez w motocyklach startujacych w
      MotoGP (bo jak to wyglada na ojczystej scenie wyscigów to nie wiem :P)

pozdro
      • Gość: laik Re: ZMIANA BIEGÓW !!! IP: *.chello.pl 22.09.05, 21:58
        Dzięki. Ta informacja jest bardzo cenna. Jestem przekonany, że nie tylko dla
        mnie.
        • Gość: prawnik Re: ZMIANA BIEGÓW !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.05, 22:55
          laik to prowokator hehe
          • Gość: laik Re: ZMIANA BIEGÓW !!! IP: *.chello.pl 22.09.05, 23:13
            Nieprawda. Wiem,że moje pytania sa banalne, a jednak są ludzie tacy jak ja,
            którzy dopier się uczą.
            • Gość: prawnik Re: ZMIANA BIEGÓW !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.05, 23:18
              jakbys nie byl prowokator,to bys sie na moj wpis wqur...ł,
              a poza tym to sa pytania debila-bo:ktokolwiek da ci motocośtampodobnego
              wyklaruje ci jak i co robic -pipo;)
              • Gość: laik Re: ZMIANA BIEGÓW !!! IP: *.chello.pl 22.09.05, 23:29
                A widzicie kolego "prawnik". Sami jesteście prowokator, bo zdziwiliście się, że
                łagodnie to przyjąłem. A czy to jakiś standard, żeby się wqur... czy jak...??
                Zielony jestem w temacie to pytam i dziękuję judziom, którzy potrafią to
                normalnie przyjąć. Jeśli Ty masz coś do powiedzenia w tym temacie, to chętnie
                posłucham. Pytam, bo chcę wiedzieć. Jeśli zdecyduję się na naukę, to
                przynajmniej będę już to wiedział.
                Więcej tolerancji. Niewiedzieć i pytać to nie wstyd.

pozdr.
                • Gość: prawnik Re: ZMIANA BIEGÓW !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.05, 23:32
                  tak ladnie piszesz,ze kretynem nie jestes,wiec na pewno wiesz jak zdobyc
                  niezbedna wiedze,wiec jest nawet -w co watpie chesz sie do wiedziec ,to raczej
                  jaja sobie robisz .mnie to nie przeszkadza ,bo sam wpuscilem pare podpuch,ale
                  ludziom oczy chce troche otworzec hehehe
                  • miitch Re: ZMIANA BIEGÓW !!! 22.09.05, 23:40
                    prawiczek kazdy ma cie w dupie i twoje podpuchy wiec szkoda twojego czasu i
                    oplania pryszczy od monitora idz na slonce opal sie moze ci zejda chrosty z ryja
                  • Gość: dr. Re: ZMIANA BIEGÓW !!! IP: *.adsl.inetia.pl 22.09.05, 23:46
                    won szczochu od piaskownicy !!!
                    • Gość: prawnk Re: ZMIANA BIEGÓW !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.05, 08:08
                      miitch ty juz udowodniles wczesniej ze jestes dupkim a dr wlasnie strtuje w tej
                      konkurenkcji.nie podpierajcie sie laikiem hehe.juz wyzej bylo napisane :kretyn
                      zamiast odpowiedzec -bluzga(ale wasz poziom umysłowy to obelga dla prawdziwych
                      kretynów) hehehe
                      • Gość: laik Re: ZMIANA BIEGÓW !!! IP: *.chello.pl 23.09.05, 08:39
                        Dlaczego po kilku rzeczowych odpowiedziach dyskusja zmienia tor na "kto kogo
                        wkręca", kto jest "dupkiem" a kto "tępakiem"...?? Czemu to służy...??
                        Czy to już naprawdę o nic nie można zapytać ? Chyba właśnie po to powstało
                        forum "motocykle" żeby znawcy tematu wymieniali poglądy ale też dzielili się
                        doświadczeniami z ludźmi takimi jak ja. Ja właśnie tak pojmuję sens forum.
                        • ireo zarys teorii trollizmu 23.09.05, 10:26
                          drogi laiku
                          na niektóre Twoje pytania (np. "czemu to służy?") nie ma racjonalnej
                          odpowiedzi, pozwól więc że podzielę się z Tobą uniwersalną zasadą: "nie karmić
                          trolli", którą sam stosuję.

teraz nieco teorii, każde forum skupia bowiem kilka grup użytkowników, którzy
                          pojawiają się na nim w następujących celach głównych:
                          1. lans
                          2. szukanie wsparcia
                          3. wyładowywanie frustracji
                          4. prowokacje
                          5. żarty
                          6. inne
                          jest to typologia ogólna podana dla orientacji, ponieważ w praktyce często
                          występuje motywacja mieszana (przykład: typy 1+2 jednocześnie - "dzisiaj jeden
                          **uj w puszce zajehał mi drogie, to rzem mu urwał luzderko palantowi jednemu.
                          na drugi raz bendzie uwarzał dobże zrobiłem, co nie?"), a ponadto niektóre
                          grupy motywacyjne można klasyfikować jako podgrupy (np. grupa nr 4.-
                          prowokacje - bywa uznawana za podgrupę klasy nr. 3, czyli wyładowywanie
                          frustracji).

z największą sympatią odnoszę się do grup 2. i 5., chociaż pozostałych nie
                          uważam wcale za gorsze albo niepotrzebne, bo jeśli ktoś np. uległ wypadkowi i
                          chce sobie jakoś poradzić z negatywnymi uczuciami akurat na forum, to nie widzę
                          w tym nic złego. w ogóle w żadnej z tych grup nic złego nie widzę, pod
                          warunkiem że ich członkowie starają się zachowywać minimum szacunku do innych
                          (a może przede wszystkim do samych siebie).

niewątpliwie jednak postawą związaną z grupą 4. jest trollizm (odmiana
                          chamstwa, ale występująca szczególnie w odniesieniu do internetu - forum,
                          blogów, czatów itp. miejsc "publicznych"), czyli bluzganie obliczone na
                          wywołanie u innych zdenerwowania, które z kolei dostarcza trollowi pożywki w
                          formie radości i satysfakcji. zachowanie to być może ma ewolucyjny początek u
                          naczelnych (u niektórych małp obserwuje się obrzucanie własnymi odchodami tego,
                          co akurat małpa zdecydowała się obrzucić).

troll tchórzliwie korzysta z inernetowej anonimowości, bo gdyby również w realu
                          zachowywał się tak, jak w sieci, to prędzej czy później napotkałby jakichś
                          wrogów naturalnych i mógłby zostać przez nich wyeliminowany z dialogu, w
                          internecie czuje się zaś zupełnie bezpieczny.

praktyczne ograniczanie populacji trolli polega więc przede wszystkim na nie
                          dokarmianiu ich, czyli nie odpowiadaniu na żadne ich wpisy, bez względu na to
                          kogo usiłują obrazić i czego te wpisy dotyczą (na ogół zresztą dotyczą tylko
                          jednego i nie są interesujące).

stosuję tę zasadę do każdego, kto dał się poznać jako troll, i ten sposób nie
                          mam udziału w rozprzestrzenianiu się tego gatunku, który zgodnie z prawami
                          statystyki występuje także na niniejszym forum.

wystarczy jej przestrzegać, i można spokojnie zajmować się wszystkim, co
                          dotyczy zmiany biegów i nie tylko.
                          • Gość: prawnik Re: zarys teorii trollizmu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.05, 22:17
                            no niezle to napisales i sensownie ;).jakby co to zapisuje sie do 4 i 5.reszta
                            moze byc przypadkowa.a na pewno z premedytacją i celowo odgrzam sie bluzgami na
                            chamskie wpisy (tych ktorzy zartu nie jarza lub nie sa w stanie sensownie
                            odpowiedziec) to tyle gwoli wyjasnienia -pozdrowienia :)
                            • lysout Re: zarys teorii trollizmu 24.09.05, 11:57
                              Gość portalu: prawnik napisał(a):

> no niezle to napisales i sensownie ;).jakby co to zapisuje sie do 4 i 5.reszta
                              > moze byc przypadkowa.a na pewno z premedytacją i celowo odgrzam sie bluzgami na
                              > chamskie wpisy (tych ktorzy zartu nie jarza lub nie sa w stanie sensownie
                              > odpowiedziec) to tyle gwoli wyjasnienia -pozdrowienia :)

Posmutniałeś prawnik, gdzie hehehe?????????????????

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka