Dodaj do ulubionych

SV 650S 03' vs CBR 600F4i

IP: *.bremultibank.com.pl 02.12.05, 14:32
Witam! Zamierzam kupić któryś z tych motocykli i mam dylemat. Do tej pory
jeździłem przez ostatnie dwa sezony na Suzuki GS500E i chce go zmienić na
którąś z tych maszyn. Kupno drugiej wiązałoby się z kredytem na około 2,5
tysia (zarabiam 800zł miesięcznie - na pół studenckiego etatu) więc to byłby
romans na 3lata (z CBR-ką). Natomiast na SV-kę kasę mam tylko boję się, czy
mi się szybko nie znudzi (romans co najmniej na 2lata). Poza tym liczę się z
kasą, więc tutaj koszty eksploatacji są dla mnie bardzo ważne, więc napiszcie
mi proszę czy jest duża różnica w kosztach eksploatacji na korzyść SV-ki, czy
też nie (spalanie, serwis itp.). Dochodzi jeszcze taki aspekt jak części
zamienne, a lubie raz na sezon jakoś głupio przewrócić motocykl na parkingu;)
Przeznaczenie, to miasto, traski w granicach 200-300km raz na miesiąc i raz,
góra dwa razy w roku trening na torze w Poznaniu w celu podszkolenia
umiejętności.
Z góry wielkie dzięki za rady. Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • wojtekk1000 Re: SV 650S 03' vs CBR 600F4i 02.12.05, 19:50
      W twoim zestawieniu wygrywa SVka. Mniejsze koszta eksploatacji (dwa cylindry
      itp), wyglebisz się - nie uszkodzisz plastików (bo ich nie ma, ale przydałyby
      się jakieś mini gmole na silnik), na torze da się latać wszystkim - a SVka jak
      na motocykl swojej klasy "kopa" ma i ciekawą charakterystykę. Kolejnym aspektem
      jest krótszy czas spłaty kredytu (o rok - a to pewnie sporo). Nie jest tak
      szybka jak CBR - ale różnica pewnie nie wielka. Do miasta super - jak to naked.
      W trasę też pojedzie, choć turystą nie jest.
      • Gość: Marlon Re: SV 650S 03' vs CBR 600F4i IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 03.12.05, 13:35
        Dzięki wielkie za rady - właśnie o takie podpowiedzi mi chodziło:) Poza tym
        dochodzi jeszcze jeden aspekt - gości, którzy są odpowiedzialni za ustalanie
        cen części zamiennych Hondy delikatnie powiedziawszy poj...ało!!!
    • Gość: szynszyll Re: SV 650S 03' vs CBR 600F4i IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.12.05, 14:41
      yo!

no to sie dorzuce. zdecydowanie kupilbym Honde bo CBR to pelnokrwisty motocykl
      sportowy z technika na najwyrzszym poziomie i z takim samym wykonaniem.
      zawodowa zawiecha, heble, mocny silnik i wszystko to co miec powinna rasowa
      600 - seta. na jej tle SV to jakies ch.. wi co. porownywanie jednego i drugiego
      wogole nie ma sensu bo to dwie zupelnie inne ligi. nie maja zbyt wiele
      wspolnego. co najlepiej widac po cenach.

co do cen czesci zamiennych to nie oszukuj sie - do wszystkich japonskich marek
      sa piekielnie drogie - albo Ci stac na japonie albo nie.

pzdr

szynszyll
      xlv750r
      viertara 1.6

p.s. tylko CBR - amen.
      • Gość: wojtekk1000 Re: SV 650S 03' vs CBR 600F4i IP: *.wroclaw.mm.pl 03.12.05, 18:56
        Dodam tylko, że CBR nie jest super sportowym motocyklem z super zaawansowaną
        technologią i z "wypasionym" zawieszeniem (taka jest RC211V). Szynszyl zejdź na
        ziemię kolego, świat nie kręci się w okół hondy - i nie myśl, że faworyzuję
        jakieś marki. SV jest tańszym motocyklem i do miejskiej jazdy jest równie dobry
        jak CBR, a głównie o to chodziło pytającemu.
        • Gość: szynszyll Re: SV 650S 03' vs CBR 600F4i IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.12.05, 19:10
          yo!

jestem na ziemi i całkiem mi dobrze - nie twierdze, że CBR to super sport -
          wiem co znaczy to określenie, ale kolega zadał pytanie w stylu:

corolla vs supra

sv to kiepsko wykonane niewiadomo co, ciasne i niewygodne - tanie - to fakt ale
          zapytaj dlaczego sv z 2001 roku kosztuje 11 tys?! bo to nic ciekawego. nie
          bardzo wiem czym sie ludzie zachwycają. CBR to klasa sama dla siebie i zupelnie
          inna liga.

reasumując - jeździdło kontra motocykl sportowy

pzdr

szynszyll
          xlv750r
          viertara 1.6 - suzuki przeca ;)

• Gość: wojtekk1000 Re: SV 650S 03' vs CBR 600F4i IP: *.wroclaw.mm.pl 03.12.05, 19:15
            Mowa o SV 2003r. - one są lepsze od tych "starych". Oczywiście wybór należy do
            kupującego, lecz jeśli rozpatrywać zakup w kategoriach wymienionych przez osobę
            pytającą, w których pewną rolę wyznacza cena i koszta eksploatacji - SV
            wygrywa. CBR jest pozytywnym motocyklem - dobra sportowo-turystyczna (już w
            zasadzie) 600ccm, ale nowa SV nie jest jakimś chłamem więc nie należy ustawiać
            jej na dnie hierarchii.
            • Gość: szynszyll Re: SV 650S 03' vs CBR 600F4i IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.12.05, 19:18
              yo!

nie tweirdze ze jest chlamem - ale porownywanie jej z cbr jest pomylka - mozna
              sv porownywac z kilkoma innymi konstrukcjami ale nie z cbr 600 - dwie inne
              bajki. pzdr.

szynszyll
              xlv750r
              viertara 1.6
          • Gość: brembo Re: SV 650S 03' vs CBR 600F4i IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.05, 19:17
            sierściuch, gdzie takie palenie zapodają..? :) przyslij mi z grama! :)

ps: Ja też nie kumam co ludzie rajcuje w SV. a słysze ciągle. ze to baaardzo
            udany moto, ze super silnik, osiagi, heble i takie inne bzdury. mówią to pewnie
            ludzie co testy w motocyklu i ŚM czytaja. a sami na skuterze pomykają(bez urazy).
            • Gość: wojtekk1000 Re: SV 650S 03' vs CBR 600F4i IP: *.wroclaw.mm.pl 03.12.05, 19:22
              Brembo - do twojej wiadomości: nie "pomykam" na skuterze - na SV miałem okazję
              przejechać się niewielki kawałek i odczucia mam pozytywne, CBR F4 nie
              jeździłem - ale jeździłem motocyklami tej klasy (i wyższej). Oczywiście, że F4
              jest lepsze od SV - ale przypomnę tylko iż nie o to chodzi pytającemu.
              • Gość: vaxs Re: SV 650S 03' vs CBR 600F4i IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.05, 22:29
                Biorac pod uwage zarobki i kwestie finansowe wybralbym SV. Mniej pali , mniejsze
                koszta eksploatacji i samego serwisowania. Wszystkie czesci sa taniej dostepne.
                Do miasta moim zdaniem lepszy , bardziej zwrotny i takie tam.
                Jednakze na wypady aby poszalec sobie lepsza jest CBR'a i w sumie jest duzo
                ladniejsza. Chyba ze ktos lubi nakedy. No ale jezeli chcesz wiecej jezdzic i sie
                nie martwic ze jak cos bedzie do wymiany to bedziesz musial bulic jakies
                kosmiczne sumy to celuj w SV.
                Zreszta w sumie sam bym nie wiedzial , rozsadek by mi mowil zeby brac SV , a
                jednak bardziej chcialbym CBR'e ;P
                • Gość: Marlon Re: SV 650S 03' vs CBR 600F4i IP: *.bremultibank.com.pl 05.12.05, 19:49
                  Mam dokładnie taki sam tok rozumowania. Wiem, że takie porównanie może się
                  niektórym wydawać dziwne. Mnie od początku podobała się SV-ka (>03'), a
                  ostatnio wpadł mi do głowy szatański pomysł z cbr-ką. Wiem, że to trochę inna
                  liga i może bym się nie wahał gdybym miał sporo kasy, ale ten zakup wiąże się z
                  kredytem i dlatego mam dylemat. Dodam jeszcze, ze prędkości przelotowe poza
                  miastem do ok. 190 - 200km/h w pełni mnie satysfakcjonują, więc tutaj SV-ka
                  daje jeszcze radę. A kupować CBR-kę i nie wykorzystywać jej możliwości...
                  W każdym razie dzięki za rady i proszę o jeszcze;)))
                  ---------------
                  Marlon
                  GS500E 97'
                  Łódź zone
    • Gość: SV650 Re: SV 650S 03' vs CBR 600F4i IP: *.dhcp.sprint-hsd.net 06.12.05, 03:16
      Ja posiadam SV650 i uwazam ze jest to motocykl nie zastapiony na miasto i nie
      tylko idealnie nadaje sie tez na dluzsze trasy tylko przy wiekszych predkosciach
      (140-160km\h) dluzsza jazda staje sie troche uciazliwa ale mozna to zmnienic
      zakladajac szybke.
      • Gość: Marlon Re: SV 650S 03' vs CBR 600F4i IP: *.bremultibank.com.pl 06.12.05, 22:28
        Ja mam na myśli wersję z owiewką, więc nie powinno być problemów. Natomiast co
        do prędkości, które podałem wyżej (przelotowe 190 - 200km/h), to chodzi
        oczywiście o prędkości maksymalne, bo utrzymanie prędkości przelotowej w
        granicach 200km/h w PL jest prawie<?> niewykonalne - chyba nawet Ghost Rider by
        nie dał rady;)))
        --------------------------
        Marlon
        GS500E 97' /na sprzedaż/
        Łódź zone
        • Gość: brembo Re: SV 650S 03' vs CBR 600F4i IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.05, 00:29
          z tą wersja z owiewką to nie daj sie nabrać. wersja naked ma wyższa kiere przez
          co jeżdzi sie wygodniej. zapewniam cie ze przy wersji naked+plus dobra szyba
          turystyczna dalej zajedziesz aniżeli w wersji S z pół owiewką która w sumie nic
          nie daje(może brzuch i chroni ale nie cały tułow i kask) bylo to juz na tym
          forum kilka razy przerabiane. ja tak mialem z cb500, mialem S a kolega naked +
          szyba wysoka givi. wolałem nie jego śmigać:)
          • Gość: Marlon Re: SV 650S 03' vs CBR 600F4i IP: *.bremultibank.com.pl 07.12.05, 20:20
            A to dziwne, bo opierając się o to co czytałem/słyszałem do tej pory, to
            właśnie owiewka w nowym modelu jest naprawdę bardzo dobra! Kiepska była we
            wcześniejszym modelu (99' - 02'). Natomiast co do pozycji to zdecydowanie wolę
            sportową i koniec;)))
            -------------
            Marlon
            GS500E 97'
            Łódź zone
            • Gość: patryk.cbr Re: SV 650S 03' vs CBR 600F4i IP: *.chello.pl 14.12.05, 20:07
              Stary sam jeżdżę na CBR Fi z 2001 r i szczerze Ci taką polecam, jest wygodna,
              sportowa, poręczna i super niezawodna! Nie mówię, że najlepsza bo sam ją kiedyś
              wymienię ale też na CBR, z tym, że 954 Fire Blade!!! Pozdrawiam!
              • Gość: Darth1 Re: SV 650S 03' vs CBR 600F4i IP: *.teleton.pl 15.12.05, 03:13
                Zdecydowanie SV. CBR to motocykl turystyczno-sportowy, takie obudowane nie
                wiadomo co. Silnik nudny jak flaki z olejem(jak chyba wszystkie w hondach oprocz
                Fire`a) Charakterystyka SV jest niesamowita. Ciagnie juz od najnizszych obrotow.
                W elastycznosci blizej mu do konstrukcji 1000 niz 600 co zostalo potwiedzone w
                wielu testach. NIe wspomne juz o trakcji SV ktora pozwala naprawde na
                niesamowicie wiele szalenstw.
                • Gość: brembo Re: SV 650S 03' vs CBR 600F4i IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.05, 09:01
                  co za pupulizm :) hehhe:)
                  najlepsze to: silnik jak flaki z olejem(jak wszystkie w hondach oprócz firea)
                  pierwsze słysze by ktoś dodawał flaki do oleju silnikowego:)

• zephir Re: SV 650S 03' vs CBR 600F4i 15.12.05, 14:00
                    Ja również polecam SV.A tak naprawde to jeśli chodzi o zabawe to kupił bym
                    wersje z lat '99-'02 bo wtrysk w nowszych modelach złagodził charakterystyke
                    silnika.
                    Teraz już jest grzecznie,łagodniej rozwija moc i takie tam.Ten to sie może
                    znudzić (ale nie musi).Wersja na gaźnikach jest brutalniejsza i ..... zabawa;).
                    Oczywiście cytuje opinie użytkowników bo sam jeszcze nie dozbierałem:(.
                    Pozdrawiam.
                    • Gość: Marlon Re: SV 650S 03' vs CBR 600F4i IP: *.bremultibank.com.pl 15.12.05, 19:49
                      A co z zawiecha z przodu w SV-ce z datą produkcji >=03'??? Slyszalem, ze
                      przednie kolo ma tendencje do blokowania, czy to prawda??? Pytam, bo ta wada
                      niesamowicie mnie denerwuje w moim GS-ie i ma bardzo duzy wpływ na
                      bezpieczenstwo!!! A moze ktos mial mozliwosc porownania zawiechy w SV-ce w
                      modelach wyprodukowanych przed i po 2003 roku???
                      Pozdrawiam!
    • supermacio Re: SV 650S 03' vs CBR 600F4i 16.12.05, 03:18
      A nie myślałeś może o fazerze albo hornecie - jakby nie było łapią się pomiędzy
      wymienione przez Ciebie
      • Gość: Marlon Re: SV 650S 03' vs CBR 600F4i IP: *.bremultibank.com.pl 16.12.05, 18:11
        Hornet jest za drogi w eksploatacji, a fazer za bardzo turystyczny (m.in. nie
        ta pozycja podczas jazdy).
        • Gość: brembo Re: SV 650S 03' vs CBR 600F4i IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.05, 02:07
          pozycje docenisz po dłuższym wyjeżdzie(za miasto).
    • Gość: waps Re: SV 650S 03' vs CBR 600F4i IP: *.dsl.pltn13.pacbell.net 17.12.05, 09:02
      Jak mowi poeta masz dylemat potega. To najmniej wdzieczna klasa jesli chodzi o
      podjecie decyzji. Czlowieka moze strzelic niezle delirium. Mimo wszystko bralbym
      chyba Honde, ze wzgledu na dopracowanie, trwalosc i wygode, no i jakosc lakieru.
      Na SV-e nie bedzie blogo (mysle o siodle i sportowej pozycji: wersja z owiewka),
      ale za to taniej i jakos bardziej rasowo. Sam nie wiem co mam Ci doradzic.
      Wyglada na to, ze Suzi jest niezle dopracowana (z kazdym rokiem lepiej), choc na
      niemieckich stronach (wiadomo, klient niemiecki jest krytyczny i wymagajacy i
      dlatego warto go posluchac) wiele razy czytalem o rdzewiejacych wydechach juz po
      roku uzytkowania. Ale nie da sie ukryc, ten V-twin zadziwil juz niejednego
      testera. W Reichu na ten silnik mowia w wolnym tlumaczeniu "mlot". I cos w tym
      chyba jest. W powszedniosci naszej egzystencji wazniejszy jest wysoki moment
      obrotowy, niz wysoka moc. Koniki ladnie wygladaja w tabelkach. Bardziej realny
      jest przebieg charakterystyk momentu przy relatywnie niskich i srednich
      obrotach, aw tych granicach operuje sie zdecydowanie najczesciej . V-twin Suzi w
      pelni to zapewnia.
      Przypomnial mi sie tekst ze starego banknotu stuzlotowego z Warynskim:
      Proletaryiusze wszystkich krajow laczcie sie. W tym miejscu nalezaloby
      powiedziec: Wlasciciele F4 i SV wypowiedzcie sie!
      • Gość: Marlon Re: SV 650S 03' vs CBR 600F4i IP: *.bremultibank.com.pl 18.12.05, 21:05
        >>Na SV-e nie bedzie blogo (mysle o siodle i sportowej pozycji: wersja z
        >>owiewka),ale za to taniej i jakos bardziej rasowo.
        Ja właśnie lubie pochyloną pozycje ze wzgledu na Twoje dwa ostatnie slowa:)))
        Dla mnie na trasie jest mimo wszystko duzo bardziej odpowiednia, a jezeli
        chodzi o delikatny<?> bol, to moze to jest troche masochistyczne podejscie, ale
        lubie "czuc" motocykl na ktorym jade...;)))
        >>pozycje docenisz po dłuższym wyjeżdzie(za miasto).
        Jak wyzej:))

Dzieki za wszystkie rady - bardzo mi pomogly:) Jak narazie bardziej sklaniam
        sie jednak ku SV-ce, a zaoszczedzone pieniadze (obejdzie sie bez kredytu) wydam
        na podroze i szalenstwa na torze:) Juz sie nie moge doczekac poczatku sezonu...
        Pozdrawiam!
    • Gość: Staś Re: SV 650S 03' vs CBR 600F4i IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.12.05, 19:00
      Cześć!
      Waps ma rację pisząc o dobrym momencie na niskich obrotach. Kiedyś po jeździe
      na SV przesiadłem się na R6 i byłem zawiedziony tym co R6 prezentuje na niskich
      obrotach, czyli w jeździe drogowej. Żeby wykorzystać możliwości R6 w warunkach
      drogowych trzeba by jeździć na jedynce i dwójce, i kręcić obroty.
      Co do nowej i starej SV, to stara ma bardziej zrywny silnik, a nowa za to
      lepiej hamuje.
      Pozdrowionka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka