Dodaj do ulubionych

Colt-Comando

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.05, 16:32
www.scigacz.pl/Powrot,komandosa.,1698.html
Ciekawy motor ale pare rzeczy bym w nim poprawił tłumik, kierownice dał iną i
dupe też.

A co do firmy topierwszy raz słsyze o zastosowaniu silinku wankla w motocyklu
w latach 80siątych 600tka ich miała ponad 130koni grubo.
Obserwuj wątek
    • ireo Re: Colt-Comando 16.12.05, 18:01
      no, dzakas, dotąd wytrwale okupowałeś dół listy, ale tym wpisem przesunąłeś się
      w moim rankingu znacznie w górę. w każdym razie drgnęło. a myślałem że już nic
      z Ciebie nie będzie :-)

co do tłumików i tyłka, to rzeczywiście trzeba albo dać nowe, albo wyprostować
      te co są. na zdjęciach zadupek jest wyraźnie skrzywiony w lewo w stosunku do
      osi motocykla. to samo wydechy - lewy bliżej koła i wyżej, a prawy odwrotnie.
      wygląda to jak wfm-ka po remoncie przeprowadzonym w ciemnej komórce i,
      zważywszy cenę motocykla, bardzo dziwi.

a norton commander (beznadziejna zbieżność z nazwą oprogramowania) miał,
      podobnie jak parę innych modeli, silnik rotacyjny wytwarzany na podstawie
      licencji którą f-ma BSA (The Birmingham Small Arms Co., Ltd., czyli Małe Ogr.
      [aniczone] Rączki z Birmingham :-) kupiła od NSU jeszcze na początku lat '70
      • Gość: NYorker ech, nsu... IP: *.kondylis.com 16.12.05, 18:21
      • Gość: NYorker a poza tym... IP: *.kondylis.com 16.12.05, 18:22
        jak ci nie wstyd...
        • lukasz983 fajny ten wankiel 16.12.05, 19:24
          Był to typowy „łamacz barier”, który mógł XX-a Hondy i Suzuki Hayabuse zostawić
          daleko w tyle, gdyż jego silnik osiągał 235KM przy 12tys. obr/min. z pojemności
          niemal 1,5 litra Mazda produkuje tylko takie silniki seryjnie w rx8 kiedys w
          7 i jeszcze jakims fajny silnczek 1.3 190 lub 230km zalezy od wersji ale jak na
          swoja pojemnosc to ma duze spalanie ten silnik
          • Gość: Potas Re: fajny ten wankiel IP: *.chomiczowka.waw.pl 17.12.05, 00:47
            A ja kiedyś miałem taką furkę - Mazda RX 7 z wanklem. Pracowało to jak
            skrzyżowanie pralki automatycznej z odkurzaczem, ale wypiard nieprawdopodobny.W
            środku czułem się jak w akwarium, bo bryczka mocno przeszklona była. Tylko
            strasznie mało miejsca. 2 osoby + mały pies z tyłu. ale nstępny właściciel
            wszczepił do niej silnkk FSO 125, bo Wankiel się rozleciał, a najbliższy serwis
            był w Berlinie (wtedy jeszcze zachodnim)i remont miał kosztować więcej niż pałac
            kultury. Takich RX 7 jest w wawce kilka, tylko żadna nie ma już wankla :(
        • ireo Re: a poza tym... 16.12.05, 23:47
          Yorker, czyżbyś wiedział coś czego nie wiem? :-)
    • Gość: Dzakas Silniki wankla są bardzo awaryjne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.05, 22:56
      A pozatym duży problem to uszczelnienie go, ale jesli mazda poszła w strone
      wankla to znaczy, że widzi sens ich produkcji.
      • ireo Re: Silniki wankla są bardzo awaryjne 16.12.05, 23:46
        za wcześnie pochwaliłem dzakasa. upoił go sukces i znów jest po staremu :-)
        niestety akurat w nortonach te silniki słynęły z bezawaryjności
        • Gość: Dzakas Przeczytalem, że są bezawaryjne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.05, 00:11
          Ale myślałem, że są awaryjne dlatego wiele film z produkcji ich zrezygnowała
          chocby mercedes.
          • mlody1285 Re: Przeczytalem, że są bezawaryjne 17.12.05, 00:19
            sam motocykl mi sie podoba taki jak jest- bedzie konkurencja dla triumpha
            truxtona czy voxana cafe racera oczywiscie jesli uda im sie powrocic na rynek i
            cena bedzie rownie konkurencyjna
    • Gość: waps Re: Colt-Comando IP: *.dsl.pltn13.pacbell.net 17.12.05, 09:17
    • Gość: waps Re: Colt-Comando IP: *.dsl.pltn13.pacbell.net 17.12.05, 09:20
      A tu stronka ze zdjeciami:
      www.nortonmotorcycles.com/bike/961_gallery.asp
      A jak sie postaracie i pogrzebiecie w witrynie, to posluchacie jak pracuje silnik.
      Moto nawet gites, i chetnie postawilbym w garazu, ale cena zupelnie kosmiczna.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka