Dodaj do ulubionych

Poradzcie co na początek

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.01.06, 15:06
Otóz tak, przedstawie wam moją krótka historię z motocyklami. Napoczątku
wiadomo jakies ROMECIKI pozniej WSK, przejściowe MZ 250 trophy, honda CR 125,
ETZ 150, CR 250, ETZ 251. Teraz chciałbym wkroczyc w coś poważniejszego.
Marzy mi się honda cbr600 F4, ale narazie fundusze na nia nie pozwalają.
Dokładnie cenami jeszcze się nie interesowałem, ale moj portfel jak narazie
wynosi ok. 8000zł.
Zastanawiałem sie nad GS500, GPZ500, CB500, ale doszedłem do wniosku ze po
sezonie, a nawet szybciej mi się poprostu znudzą (za mało mocy).[Ale może tak
byc ze bede miał jakiś wydatek i bede musiał wybierac po między nimi].
Dlatego myślę teraz nad CB750 (seven fifty), SUZUKI gsf600 (bandit), FAZER
600, CBR F3, Thundercat. Najbardziej mi zalezy na bezawaryjności i dobrym
serwisie. Motocykl słuzyłby do codziennych dojazdów do pracy (miasto) i
wyjazdów ok 100 kilometrowych, a raz do roku 500km. Myśle, że nie musze iśc
do ery z tymi wymaganiami :) .

pozdro
Obserwuj wątek
    • wojtekk1000 Re: Poradzcie co na początek 23.01.06, 16:52
      YZF 600 Thundercat - na niego bym stawiał. Dobry w mieście, na trasie pojedzie
      (jest wygodny nawet w dwie osoby), mocny (coś ponad 100KM), da się tym latać na
      gumie i poprzycierać kolana na winklach. Będzie to dobry motocykl, który można
      potraktować jako wejście w "sportowy" klimat. Pozwoli określić co wybrać jako
      następny motocykl - czy sporta, czy turystyka. Sprawdzona konstrukcja,
      generalnie polecam.
      • neurovirgin Re: Poradzcie co na początek 23.01.06, 16:54
        Thundercat jak najbardziej tak - polecam www.motocykl.org/thundercat

Tylko z tym lataniem na gumie to tak średnio :) Tzn da się, z gazu - jak
        najbardziej, ale do szaleństw są lżejsze motocykle. Tcat jest wyjątkowo
        przyjemnym motocyklem miejsko-turystyczno-sportowym.
        • Gość: brembo Re: Poradzcie co na początek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.06, 17:40
          nie kupuj motocykla. kup honde transalp !
        • Gość: neo Re: Poradzcie co na początek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.01.06, 17:48
          Własnie o taki motocykl mi chodzi - nie typowo sportowy, w miare wygodny dla 2-
          ch osób, na bliskie i dalsze wojaze, ale jednak z zacięciem sportowym. Jak juz
          pisałem jak bede miał gruby portfel to F4, a na to chyba poczekam dośc długo.
          Spojzałem jednym okiem na ceny tych motocykli to za 8000 bardzo słabo to widze.
          Nie tylko w przypadku thundercata, ale i bandita też. Troche się tym
          zmartwiłem. Pozostanie mi chyba kupić GS, CB albo GPZ...albo poczekac troche i
          dozbierać. Prawde mówiąc to moje typy przeważały za F3, Thundercatem i na końcu
          Banditem. Ale widze, że wiekszość ( 2 osoby :) ) jest za YZF.
          • Gość: neo Re: Poradzcie co na początek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.01.06, 18:03
            A transalp to nie motocykl?! :) Ostatnio byłem ze znajomym po transalpa. Bardzo
            fajne moto, ale nie dla mnie.
            • Gość: brembo Re: Poradzcie co na początek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.06, 18:07
              kolega kiedyś opowiadał taką anegdote, o kolesiu co motocykli nie lubił, ale
              jeździć umiał z młodosci. no i go wsadzili na transalpa, i sie przekonał;)
              • Gość: autor Brembolot IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.06, 21:51
                Weź ty sobie chłopie zmień nicka na Brembo Transalp.
                Daj już spokój z tym Transalpem. Na siłe chcesz ludzi "uszcześliwiać"?
                P.S To już się staje nudne jak flaki z olejem. Nudne jak ta Honda :)))
                • Gość: Marcin Osikowicz Pochwała egoizmu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.06, 23:08
                  Drogi Neo
                  Mylisz się sądząc, że kupując motocykl sportowo-turystyczny zachęcisz swoją
                  dziewczynę do podróży. Idziesz na kompromis, który nie zostanie nigdy doceniony
                  i nie uchroni Cię od narzekań. Kup sobie sportowy motocykl, jeśli Ci się taki
                  marzy. To jest Twoja zabawka.
                  • Gość: neo Re: Pochwała egoizmu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.06, 15:43
                    Marzy mi sie F4, a nie jest to typowo sportowy motocykl jak R6, czy CBR RR. NIe
                    chodzi tu tylko o druga połowe, ale i o mnie. Wiadomo podobaja mi sie typowe
                    sporty i nie mówie, że bym nie chciał byc w posiadaniu takiej nowej cbr600rr,
                    ale chce coś z takich motocykli jak wymieniłem - jak bym szukał w sportach to
                    bym sie zapytal o typowe sportowe motocykle.
                    • Gość: Marcin Osikowicz Re: Pochwała egoizmu IP: *.ae.krakow.pl 26.01.06, 17:43
                      Jak tak, to tak.
                      CBR 600 F3 - jeździłem, polecam - świetna i średnia w każdej sytuacji.
    • Gość: Dzakas Mam podbny do ciebuie problem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.06, 18:06
      Ale ja mam gorsyz bo nie mam tych 8tys
      ALe jak bede mial stawiam na fzr600-1000 albo cbr f2-3 chyba ze dozbieram kase
      do fire
      • saracen1608 Dzakas - soluszyn dla ciebie 23.01.06, 18:16
        Nie masz 8 tyś ??
        Mozna zarobic bardzo łatwo i do tego bardzo przyjemnie :] lecz zastrzegam ze
        nalezy miec troche cierpliwosci
        Mianowicie - słyszałeś o tzw "becikowym" ??
        nalezy powtarzac 8 razy i juz masz 8 tys :]
        • goha66 Re: Dzakas - soluszyn dla ciebie 25.01.06, 19:18
          Nie będzie miał 8 tys. tylko 4 :) Przecież ze "wspólniczką" wypada się podzielić pół na pół :)
    • Gość: Dzakas Hehehe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.06, 20:16
      racja ale sie zejdzie 8 lat
      • cien1100 Re: Hehehe 23.01.06, 20:20
        Jakie 8 lat? Tylko jedna baba u was we wsi?
        • saracen1608 Re: Hehehe 23.01.06, 20:21
          a ja sie trafią blizniaki , albo lepiej :] ??
          hehe
          • 17_mgnien_wiosny Re: Hehehe 23.01.06, 21:11
            za bliźniaki płacą podwójnie, taka kumulacja
      • Gość: NYorker Re: Hehehe IP: 70.19.14.* 23.01.06, 20:20
        e tam, nerka szybciej odrosnie.
    • Gość: Dzakas jestem za Ny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.06, 20:23
      Nerka lepszy zysk
      • saracen1608 Re: jestem za Ny 23.01.06, 20:26
        tffuj wybór - ani nie pogrzmocisz , ani sie nie napijesz - hmm- to jest
        prawdziwe poświecenie dla motocykla
        :P
        • Gość: mrmisquamacus weeetam IP: *.server.ntli.net 23.01.06, 20:40
          weetam jedna nerka, lepiej oddac dwie i bedzie na R1 a wtedy to juz prawdziwym
          motonita bedzie.
          • saracen1608 Re: weeetam 23.01.06, 20:41
            tjjaa - z wozkiem bocznym najlepiej zeby sie aparat do dializy zmiescił :P
            • Gość: mrmisquamacus Re: weeetam IP: *.server.ntli.net 23.01.06, 20:43
              hehehe, pewnie da sie zrobic :)
            • Gość: NYorker Re: weeetam IP: 70.19.14.* 23.01.06, 21:02
              nerki za r1, becikowe na aparat do dializy. czysty zysk, zadna strata. niech
              sie tylko wielka orkiestra zaangazuje, to jackass wszystko sobie bedzie mogl
              wyciac i kupic sobie i zx14, i ambulans.
              • saracen1608 Re: weeetam 23.01.06, 21:05
                nerki, watroba, trzustka, sledziona,
                hmm, nie dość ze kasa to jeszcze zysk na masie jakies 7-8 kg
                chyba warto przemyslec :P
                • Gość: mrmisquamacus Re: weeetam IP: *.server.ntli.net 23.01.06, 21:07
                  panowie, jeszcze mozna oddac "czlonki" ciala i mozg, to juz zx14 i na pol busy
                • Gość: NYorker Re: weeetam IP: 70.19.14.* 23.01.06, 21:15
                  no i jesc nie bedzie musial, tylko pic wode z cukrem przez rurke. ile teraz
                  cukier stoi?
          • cien1100 Re: weeetam 23.01.06, 20:44
            Bez nerek?! To co on na zlotach będzie robił?
            • Gość: mrmisquamacus Re: weeetam IP: *.server.ntli.net 23.01.06, 20:46
              podlaczy sobie kroplowke i wprost do zyly alkohol, rzekomo studenci medycyny
              tak robia, bo to oszczednie :)
    • Gość: waps Re: Poradzcie co na początek IP: *.dsl.pltn13.pacbell.net 23.01.06, 23:11
      I jak zwykle dyskusja ulegla rozpieprzeniu. Sle wyrazy wspolczucia kolejnemu
      autorowi posta, ktory nie uzyskal odpowiedzi na pytanie.
      • saracen1608 Re: Poradzcie co na początek 24.01.06, 09:47
        oj daj spokój waps - przeciez to kolejny wątek o pt" poradźcie co na poczatek,
        bo mi sie nie chce grzebać w archiwum ani szukac w necie artykułów n/t"
        poza tym to jest forum "towarzyskie" - po rzeczowe informacje zaglada sie na
        inne.

pzdr
        • Gość: neo Re: Poradzcie co na początek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.06, 14:32
          Szukałem i intersowałem się troche tymi motocyklami. Tu napisałem aby
          dowiedziec się waszego zdania na temat tych własnie konkretnych motocykli,
          doświadczen z nimi zwiazanych itp., ale patrząc to do 8000zł to z tych
          motocykli nic nie wybiore chyba, ze roczniki poniżej 93, a zalezy mi na
          rocznikach m.w. 93-96-98, zalezy jeszcze od zmian rocznikowych w danych
          motocyklach mających duży wpływ. Co do zartobliwych postów to nie mam nic
          przeciwko - może oddam pare naządów i odrazu kupie F4 i broblem z głowy :)
      • ireo Re: Poradzcie co na początek 24.01.06, 14:51
        Gość portalu: waps napisał(a):

> I jak zwykle dyskusja ulegla rozpieprzeniu. Sle wyrazy wspolczucia kolejnemu
        > autorowi posta, ktory nie uzyskal odpowiedzi na pytanie.

waps, cool down :-))
        ...
        jazz Panowie i Panie, slijcie posty!

• Gość: mrmisquamacus Re: Poradzcie co na początek IP: *.scansafe.net 24.01.06, 14:56
        Oto odpowiedz dotyczaca porady na poczatek.

Odp. Na poczatek nie szukaj zlotej rady na zadnym forum.

i tyle
      • Gość: NYorker Re: Poradzcie co na początek IP: 70.19.14.* 24.01.06, 16:20
        waps, uspokoj sie.
        rzecz w tym, ze ten watek pojawia sie co najmniej raz w tygodniu, tylko autor
        sie zmienia. wszystko juz zostalo napisane i wszystkie opcje przyblizone.
        wszyscy w napieciu czekaja na przelom technologiczny, a ja czekam na watek
        typu 'jakie pierwsze moto dla posiadacza iq 94', 'jakie pierwsze moto dla
        dziewicy' albo 'co na pierwsze moto, gdy zrobi sie bloto'
    • neurovirgin Re: Poradzcie co na początek 25.01.06, 13:45
      Za 8000 to nie kupisz ani CB 750, ani bandita, ani fazera, ani cbr f3, ani
      tcata. Za 8000 kupisz conajwyzej zajezdzone 600tki.

Szczerze? Widze pare wyjsc - albo poczekac, albo wziac kredyt, albo pojezdzic
      sezon na czyms mniejszym. O wspomnianych wyzej motocyklach mozesz myslec majac
      conajmniej 12000 zl. CO-NAJ-MNIEJ :) W dobrym stanie fazery, f3 czy tcaty
      chodza od 15000 zl.

Jesli nie masz szans uzbierac tyle, to za okolo 8000 widzialbym CB 500. Jesli
      odblokowana, pojedzie i 180-190, najlepsza z trojki gs/gpz/cb. Z tym, ze 8000
      to wciaz nie tak duzo. Chyba, ze na wlasna reke sciagniesz z Austrii lub
      Niemiec. Jesli to nie musi byc typowy naked, to szukaj: transalp, xt600,
      gsx600f (ale moze byc ciezko cos dobrego znalezc), NTV.
      • Gość: neo Re: Poradzcie co na początek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.06, 15:55
        NO i wkoncu po długim czasie konkretniejsza wypowiedz. Dzięki neurovirgin. Co
        do transalpa i pochodnych maszyn z "enduro turystycznych" to juz sie
        wypowiedziałem. jak już to szukałbym w podobnych maszynach jakie podałem (nie
        tylko nakedy). Do sezonu troche czasu zostało moze jakoś wykombinuje ta sumę
        15tys. , chociaż marnie to widze i pozostanie mi wybor między popularnymi "500"-
        kami. Co do CB to wiem, że jest najlepsza z tej trojki, ale i najdrozsza. GS
        nie zachwyca, ale moim zdaniem jak na jego ceny to odpowiedni. Co do GPZ to nie
        mam żadnego zdania. Ten motocykl byłby na dosłownie 1 sezon i nie wiem czy
        lepiej kupić GS za te 4-6tys czy CB za m.w. 6-8tys., no i GPZ, ale jak juz
        mówiłem nie mam o nim zadnej opinii. Szczerze wątpie w to, że do sezonu
        uzbieram ta kase bo to jednak nie tak mało. No, ale dzięki.

Pozdro
    • Gość: Dzakas Neurovirgin co ty pieprzysz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.06, 16:21
      Przyklad:
      www.allegro.pl/show_item.php?item=82399053
      www.allegro.pl/show_item.php?item=83421558
      www.allegro.pl/show_item.php?item=81466994
      www.allegro.pl/show_item.php?item=82794136
      www.allegro.pl/show_item.php?item=83468795
      • Gość: brembo Re: Neurovirgin co ty pieprzysz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.06, 19:31
        dzakas jesteś głupi i naiwny, sorry ze ja ci to musze pisać!
      • Gość: Dzakas Brembo powiedz mi dlaczego cos odrazu ma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.06, 20:44
        Byc bomba z opuznionym zaplonem powiem ci tak:
        Kumpel kupil gs 500 chodzi jak miod
        Drugi znajomy gd i tez nie narzeka
        Kumpel cbr f3 po dzwonie zrobil i nie narzeka chodiz jak miod
        Ja cb 450 z niemiec chodzi jak miod ale osiagi jmi sie znudizly
        Kumpel cb 750 wymienil tylko swiece i przed od swiecy i chodiz jak miod
        Wszystkich co znam nei trafili na zadna bombe i narazie nikomu nic sie nie
        sypnelo.
        • Gość: mrmisquamacus Re: Brembo powiedz mi dlaczego cos odrazu ma IP: *.server.ntli.net 26.01.06, 20:47
          oj chyba przeslodziles dzakas, albo Twoi kumple :)
          • Gość: Dzakas Powaznie wiem co mowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.06, 20:54
            Znam ich dobrze i nikt nie ma nic do ukrycia.
            cb750 rok 85chyba albo jakos tak
            moja cb 85
            kumpla gs 93 a drugiego 92
            cbr 97
            gsxf 98
            chyba zadnego sprzetu nie przeoczylem zero awari zaprzeproszeniem co wy za
            gowna kupujecie ze tak narzekacie ze sie wszystko sypie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka