Dodaj do ulubionych

proszę pomóżcie!!!

IP: 81.210.96.* 12.02.06, 18:34
Mam do Was wielką prośbę. Poszukuję programu który potrafiłby tworzyć części
motocyklowe(np. bak czy felgi w 3D) lub z czego byłbym jeszcze bardziej
zadowolony program dzięki któremu można stworzyć wszystkie części motocyklowe
i złożyć to na motor w grafice 3D. Jeśli ktoś znałby link do takiego programu
lub znał nazwę, to bardzo proszę o kontakt mailowy. Z góry dziękuję i
pozdrawiam, będę naprawdę niezmiernie wdzięczny.
Obserwuj wątek
    • Gość: Rafał Re: proszę pomóżcie!!! IP: 81.210.96.* 12.02.06, 20:27
      Lub jeśli komuś mail nie pasuje to może odpowiedz dać na forum. Za każdą formę
      udzielenia pomocy będę bardzo wdzięczny i szczęśliwy. Pozdrawiam
    • matej23 Re: proszę pomóżcie!!! 12.02.06, 20:27
      Autodesk Inventor powinien dać radę.
    • Gość: ha ha Re: proszę pomóżcie!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.06, 20:28
      Nie znam zadnego tego typu programu, poza NeedForSpeedUnderground2, ale jak juz zaprojektujesz jakis motor to zapodaj jakies obrazki na forum.
      • Gość: Rafał Re: proszę pomóżcie!!! IP: 81.210.96.* 12.02.06, 20:40
        A jest jeszcze jakiś oprócz Autodeska?
        • matej23 Re: proszę pomóżcie!!! 12.02.06, 20:43
          Nie mam pojęcia, bo w szkole miałem tylko Inventora, ale moim zdaniem on jest w
          porządku.
          • Gość: Rafał Re: proszę pomóżcie!!! IP: 81.210.96.* 12.02.06, 20:54
            Wielkie dzięki matej, ale będę też szukał czegoś o mniejszych rozmiarach bo
            ponad 3 GB z eMula będzie trochę ściągać
            • matej23 Re: proszę pomóżcie!!! 12.02.06, 20:57
              No fakt, spory program. Wymaga też bardzo dużej ilości RAMu w komputerze - 1 GB
              już daje radę. Proponowałbym poszukać też jakiejś instrukcji obsługi, bo to
              dosyć skomplikowane narzędzie. Ale potem jaka satysfakcja :-) powodzenia
    • mariusz-ef Re: proszę pomóżcie!!! 12.02.06, 20:55
      AutoCAD
      tylko!
      • matej23 Re: proszę pomóżcie!!! 12.02.06, 20:59
        W AutoCAD nie można modelować w 3D, ale do rysunków technicznych jest znakomity.
        • Gość: Rafał Re: proszę pomóżcie!!! IP: 81.210.96.* 12.02.06, 21:02
          Aha, mi przydałoby się coś do projektowania w 3D
          • deviant.rr Re: proszę pomóżcie!!! 12.02.06, 22:19
            AutoCad potrafi modelować 3D - kto napisał, że nie?
            Jeszcze jest taki program jak 3D STUDIO - podobny do autocada, ale nie potrafię
            go obsługiwać, więc do końca jajek bym na to nie postawił, że da się w 3DS
            modelować...
            • matej23 Re: proszę pomóżcie!!! 12.02.06, 22:32
              Ja napisałem, ale mogę się mylić.
              • mariusz-ef Re: proszę pomóżcie!!! 12.02.06, 22:43
                Matej! grzeszysz! w CAD'zie cuda sie robi!
                ktoś nawet napisał, że gdyby Michał Anioł miał CAD'a... ;-)

jeśli autor tematu myśli poważnie o tym co napisał to autocad spełni jego
                oczekiwania w 176 %
                • Gość: Rafał Re: proszę pomóżcie!!! IP: 81.210.96.* 12.02.06, 22:47
                  Mam nadzieję mariusz;) ogromne dzięki wszystkim
                • matej23 Re: proszę pomóżcie!!! 13.02.06, 15:38
                  Racja, mea culpa, po prostu jakoś mi się nie obiło, że można w AutoCAD'zie
                  modelować w 3D. Ja miałem tylko rysowanie w 2D, a jak przeszło na trzy wymiary,
                  to już był Inventor.
    • vader_24 Re: proszę pomóżcie!!! 13.02.06, 14:45
      ściągnij sobie program strata 3d z chipa na przykład zdaje się że jest legalny
      i darmowy, a przy tym stosunkowo prosty
      • Gość: Rafał Re: proszę pomóżcie!!! IP: 81.210.96.* 13.02.06, 15:05
        A macie może jakiś program który służy wyłącznie do projektowania motocykli w
        3D?
      • Gość: Rafał Re: proszę pomóżcie!!! IP: 81.210.96.* 13.02.06, 17:03
        vader a masz może seriala do strata3D bo mi idzie szukanie go jak krew z nosa
    • egzystencjalny.paw Re: proszę pomóżcie!!! 13.02.06, 15:25
      Inventory desktop 8.0 -
      Tak jak napisał matej- do inzynierskiej grafiki 3D nie ma niz lepszego.
      Obsługa jest prosta jak konstrukcja cepa , a efekty naprawde bardzo dobre.
      Mozna zrobic prostą bryłe w (prostopadłoscian , kula) w dosłownie 5- 6 sekund.
      Jak nie chcesz sciagac z emula to , jesli mieszkasz w jakims miescie
      akademickim , kopnij sie na akademyky jakiejs uczelni technicznej i rozwieś
      ogłoszenia.Na pewno ci ktos sprzeda. Chociaz moja wersja 8.0 zcrackowana jest
      na jednej płycie.
      AutoCAD tez jest niezły , ale do grafiki 3D za wolny :/.

Jesli jestes ambitny to spróbuj jeszcze Catii , ale samemu jest sie tego ciezko
      nauczyc.

pozdr :]
    • Gość: John Re: proszę pomóżcie!!! IP: 81.210.117.* 13.02.06, 15:36
      CATIA. Ale raczej go nie śćiągniesz emulem
    • kelpi80 Re: proszę pomóżcie!!! 17.02.06, 12:30
      ja robie to w ten sosob, ze najpierw robie w autocadzie 3d, pozniej eksportuje jako pliki .3ds i importuje do innego programu graficznego 3d. czasami z niektorymi powierzchniami- szczegolnie o oblych kasztaltach- moga wystepowac problemy z ich wysmurzeniem czyli gladkoscia i trzeba to pozniej jeszcze modyfikowac.
      zalezy co chcesz uzyskac, jesli chcesz tylko model 3d samego motocykla to sam autocad wystarcza (nawet mozna w nim zrobic rendery), ale jesli chcesz porzadnie poustawiac swiatlo, tekstury to bez 3ds sie nie obejdziej- lub jakiegos innego programu potrafiacego importowac pliki 3ds.
      pytanie jeszcze jest takie, co chcesz projektowac i jakie efekty uzyskac- jesli chcesz robic "ladne" rendery motocykli to modelowanie kazdej czesci z osobna i "skladanie" ich w caly motocykl nie jest najlepszym pomyslem, bo przy renderowaniu program bedzie przeliczal kazda czesc z osobna, wtedy lepiej zadowolic sie nakladaniem tekstur.. oczywiscie nie mowie tu o robieniu np. silnika jako jedna teksture, ale nie bawilbym sie w modelowanie kazdej jego sruby.. czy rowkow na oponach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka