Dodaj do ulubionych

Temperatura płynu chłodzącego

IP: *.witnet.pl / *.volta.net.pl 12.06.06, 23:37
Witam. Jaka powinna być temperatura płynu chłodzącego w suzi gsxr 600 z lat
97-99.?? Może jakiś szczęśliwy użytkownik podzieli się swoimi
doświadczeniami. U mnie się wacha od 95 do 106 stopni. Czy to normalne bo mi
wydaje się troche za dużo. A jak to bywa w innych ścigach??
Obserwuj wątek
    • Gość: benek187 Re: Temperatura płynu chłodzącego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.06, 23:47
      no kolego to troche duzo...bo tak zazwyczaj to termostat otwiera przy 92 do 95
      stopni i spada!!moze byc cos z termostatem!!a moze masz chlodnice blotem,
      robalami zawalona??
      • Gość: AdaM Re: Temperatura płynu chłodzącego IP: *.witnet.pl / *.volta.net.pl 13.06.06, 00:00
        To chyba musze sprawdzić termostat, bo zazwyczaj miałem właśnie tak w kole 90.
        A dzisiaj odpalam jade i po chwili stojąc na światłach patrze a tam 106 i
        włącza się wentylator. Co prawda dziś było gorąco ale to chyba nie od tego :)
        • Gość: brembo Re: Temperatura płynu chłodzącego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.06, 00:18
          termostat to sie raczej otwiera 80/85 stopni. moze byc tak ze jest upał, dzis w
          wawie bylo 28 i jak sie jezdzi od świateł do świateł to moze sie włącząc
          wenylator i moze byc 106
          • Gość: benek187 Re: Temperatura płynu chłodzącego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.06, 00:33
            nom brembo ma racje!a ile ma przejechane moto??to dobrze ze sie wlaczyl
            wentylator bo czesto jest czujnik zje..y i dupa...woda sie gotuje...a to
            niezdrowo dla silnika
    • Gość: AdaM Re: Temperatura płynu chłodzącego IP: *.witnet.pl / *.volta.net.pl 13.06.06, 07:17
      Moto ma przejechane jakies 40tys. a dokładniej to tyle ma na liczniku a ile
      napewno przejechane to chyba nikt nie wie
      • kelpi80 Re: Temperatura płynu chłodzącego 13.06.06, 13:12
        a kiedy zmieniales plyn w chlodnicy? moze nie absorbuje juz tak ciepla z silnika
        i za szybko sie nagrzewa? u mnie termostat powinien sie wlaczac powyze 100 st C
        ale to inny moto (grzeje sie po staniu na jakis 10 skrzyzowaniach w trakcie
        przejazdu przez zakorkowany wroclaw).

A propos- mam wskaznik temperatury bez oznaczen liczbowych (tylko zielone i
        czerwone pole) - mam nadzieje, ze termostat mi dziala ok i wentylator sie w
        koncu wlaczy jak wskazowka dojdzie na czerwone pole. xtz 660 tenere.
        • Gość: brembo Re: Temperatura płynu chłodzącego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.06, 13:27
          termostat tylko otwiera i zamyka dostep wody do chłodnicy. nie bierze jakby
          czynnego udzialu w załączania wentylatora. po osiagnieciu(dla motocykli 80 do
          84 stopni) puszcza wode na chlodnice i tyle. a wentylator sie załącze raczej
          powyżej 102 stopni i jak spadnie temp poniżej 98 sie wyłączą. to takie średnie dane.
          mysle ze termostat trzebe co 5/7 lat wymienic. wyciagnelem kilka takch z
          motocykli 10 czy 15 letnich to sie uśmiałem tylko:)
          • kelpi80 Re: Temperatura płynu chłodzącego 13.06.06, 14:28
            dzieki za info- podobno sa jakies sposoby sprawdzenia czy termostat dziala-
            wrzucasz do cieplej wody i sprawdzasz czy sie otworzy powyzej 80 st C. a nie
            wiesz jak sprawdzic czy wentylator dziala inaczej niz rozgrzac moto do
            czerwonosci? (:
            • Gość: benek187 Re: Temperatura płynu chłodzącego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.06, 14:40
              no moze dac napiecie prosto na wentylator omijajac czujnik i sie dowiesz czy
              dziala, ale zazwyczaj to czyjnik pada a nie wentylator, a czujnik mozna tylko
              wymienic...jest on zazwyczaj na koncu chlodnicy tzn. po drugiej stronie niz
              wchodzi waz od silnika do chlodnicz z goraca ciecza!
              • Gość: mrmisquamacus Re: Temperatura płynu chłodzącego IP: 81.19.57.* 13.06.06, 15:03
                u mnie wczoraj w Ladku bylo ok 32'C i w korku, tez wachalo sie pomiedzy 85'do
                104' na poczatku lapalem paranoje, mech mi wszystko wytlumaczyl i lux.
                • deviant.rr Re: Temperatura płynu chłodzącego 13.06.06, 19:44
                  954RR rekord temp. to 109 stopni. Zwykle jest 82.
                  • Gość: brembo Re: Temperatura płynu chłodzącego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.06, 21:29
                    ja dzis wymienialem w transalpie 91r. termostat. kolo mówił ze po 10km dopiero
                    strzałka od cieczy jest na 1/4 skali. u mnie tak jest po 4km w afryce. mozna
                    spradzić tak termosatt. odpalić zimny, dac mu ssanie, i czekac aż drgnie
                    wskazówka czy tam wyświetlacz. teraz u niego w tym transalpie jest tak ze dopóki
                    wskazówka nie doszła do 1/4 skali chłodnice sa zupełnie zimne. i potem nagle
                    robią sie gorące. ot taki prosty sposob. zajmuje to z 5 do 7 minut gazowania
                    moto na postoju

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka