Dodaj do ulubionych

Klejenie owiewek

14.06.06, 20:51
Mam pytanie.

Czym najlepiej skleić drobne pęknięcie w owiewce?

P.S. Motocykl przewalił mi się na jeden bok w garażu
i niestety porysowalo się dość mocno prawe lusterko,
strzeliły trzy plastikowe kołki mocujące szybę
oraz powstało kilkucentymetrowe pęknięcie na górze
owiewki. Muszę go teraz doprowadzić do stanu pierwotnego
bo jest to maszyna brata, który za dwa tygodnie wraca
do kraju i jeżeli zauważy, że coś jest z jego sprzętem
nie tak to niewątpliwie powiesi mnie za jaja - czemu się
nie dziwię.

Motocykl to Yamaha Fazer FZS600 2003. Jeżeli ktoś mógłby
mi pomóc w zdobyciu nowego lusterka po racjonalnej cenie,
kołków plastikowych, czy też posłużył poradą w zakresie
klejenia owiewki (klej który szybko schnie i świetnie trzyma)
to byłbym wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: benek187 Re: Klejenie owiewek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.06, 22:00
      no wiesz glupi albo slepy by niezauwazyl ze bylo klejone...ale do owiewek dobra
      jest zewica epoksydowa z wata szklana...w kazdym sklepie z farbami ja
      dostaniesz... to i tak bedzie widac pekniecia wiec jedynie co ci pozostaje to
      pojscie do banku spermy bo jak cie powiesi za jaja to marny twoj los...
      • agent_towarzyski Re: Klejenie owiewek 14.06.06, 23:37
        To jest minimalne pęknięcie o szerokości ok 0,5mm i długości 1,5cm
        także nie jest bardzo widoczne. Niemniej wnikliwe oko dość szybko
        je dostrzeże, więc muszę coś z tym zrobić. Zamierzałem podkleić
        lekko klejem i ścisnąć tak żeby szczelina wynosiła nie więcej
        niż 0,25mm a potem przejechać lekko lakierem.

Czy znacie jakieś trwałe, szybkoschnące kleje?

Z góry dzięki za odpowiedzi.
        • Gość: benek187 Re: Klejenie owiewek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.06, 23:42
          pattex fix jest dobry, szybko schnie i klei wszystko co chcesz!
    • Gość: Lysout Re: Klejenie owiewek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.06, 07:21
      Najlepiej to pospawać, bo to sposób " niedozaje_bania" - nie ma prawa pęc.
      Poszukaj u siebie jakiejś firmy spawającej plastiki - spawanie to koszt około 1
      zł za 1 cm spawu, ale będziesz pewnie musiał zdemontować owiewkę, chyba ze jest
      na tyle dużo miejsca ze dojdzie ze spawarką. Mankamentem jest to, ze po spawaniu
      element jest do malowania (od temperatury zwija się lakier na 1-2 cm od miejsca
      spawania) Ale jak dobrze poszukasz, to znajdziesz lakiernika który za 150 zł ci
      to pomaluje.
      Tak więc za 150+ 3 zł za spawanie masz jaja uratowane(chyba ze na tej owiewce są
      naklejki - to zwiększy koszty).
      Jak ci nie zal jaj, to spróbuj lutownicą kolbową(tylko małą) podsmażyć od spodu
      wtedy się szczelina zamknie i nie będzie za bardzo widać, ale i ta metoda ma
      mankamenty - zespajasz tylko od srodka - wystarczy niewielka siła i plastik i
      tak peknie w tym samym miejscu.
      Ja swoje jaja lubie, więc na Twoim miejscu bym zainwestował w opcję nr 1
      • saracen1608 Re: Klejenie owiewek 15.06.06, 09:25
        150 za pare cm lakieru ??
        Mozna to zrobic samemu - 400 ml mieszanki lakieru w sprayu kosztuje 36 zeta.
        Kolor mozna zrobic dokładnie ten sam jak na moto - nie widac róznicy.
        • Gość: sly11 Re: Klejenie owiewek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.06, 10:59
          o ile twój brat jest spostrzegawczy,to niestety ratowanie twoich jaj będzie cie kosztować sporo.
          kazde klejenie i zaprawkowanie będzie widoczne.nieda się domowymi sposobmi pokleić i polakierować bez śladu.
          jak masz chajs to zrób profesjonalnie,a jak niemasz to nawet nie próbuj naprawiać bo popsujesz jeszcze bardziej.(owiewkę do naprawy musisz zdjąć a trzeba wiedzieć jak to zrobić !!!!)

spawanie to pikuś,schody zaczynają się z lakierowaniem.

w przypadku gdy fazer jest niebieski to żaden sprey nie pokryje klejenia(lakier DPBYA jest niestety trzy składnikowy a na dodatek cztero warstwowy a jak by tego było mało potrzebny jest doskonały lakiernik)

z czerwonym i ze srebrnym jest troche lepiej.

tak czy siak masz jeszcze podrapane lustro którego niczym nie spolerujesz tak więc dupa zbita.

MOJA RADA:

umów się z piękną laską,weź ją do najdroższej knajpy,zamów pokój w najlepszym hotelu,do tego szampan dziki sex do rana...........bedziesz miał co wspominać do końca życia :))))

• agent_towarzyski Re: Klejenie owiewek 15.06.06, 12:48
            To jest właśnie kolor Yamaha Blue. Skleiłem pęknięcie cyjanopanem
            ale niestety nie dalo sie zrobic tego idealnie i widac białą rysę
            o szerokosci włosa. Teraz bedę musiał znaleźć jakiś lakier, który
            to dobrze pokryje.

Lustro to nie problem, bo zamierzam kupić nowe. Tylko ta rysa mnie
            wpienia. Niemniej straty i tak są niewielkie bo gdyby motocykl stał
            z 10cm blizej ściany to pewnie porysowana byłaby owiewka i karbonowy
            tłumik. A chciałem tylko sprawidzić poziom oleju stawiając motocykl
            na centralnym podnóżku. Człowiek chce dobrze a wychodzi... Szkoda gadać.
            Niestety nie starczyło mi sił żeby go utrzymać jak się przewracał.

A za radę dzięki. Chętnie bym skorzystał tylko tej pięknej laski
            w zasięgu wzroku nie widzę.)
        • Gość: Lysout Re: Klejenie owiewek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.06, 15:33
          saracen1608 napisał:

> 150 za pare cm lakieru ??
          > Mozna to zrobic samemu - 400 ml mieszanki lakieru w sprayu kosztuje 36 zeta.
          > Kolor mozna zrobic dokładnie ten sam jak na moto - nie widac róznicy.

Hehehe, zgłoszę się do Ciebie jak będe miał coś do polakierowania - masz pojecie :D
          • saracen1608 Re: Klejenie owiewek 15.06.06, 15:55

> Hehehe, zgłoszę się do Ciebie jak będe miał coś do polakierowania - masz
            pojeci
            > e :D

Prosze cie bardzo - malowanie sprayem z cieniowaniem jednej ryski wyjdzie cie
            na pewno taniej niz 150 zeta-
            Tyle to bierze sie za klepany element z blachy razem ze szpachlowaniem.
            • Gość: Lysout Re: Klejenie owiewek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.06, 16:39
              saracen1608 napisał:

>
              > > Hehehe, zgłoszę się do Ciebie jak będe miał coś do polakierowania - masz
              > pojeci
              > > e :D
              >
              >
              > Prosze cie bardzo - malowanie sprayem z cieniowaniem jednej ryski wyjdzie cie
              > na pewno taniej niz 150 zeta-
              > Tyle to bierze sie za klepany element z blachy razem ze szpachlowaniem.

Chciałbym zobaczyć japońca po malowaniu sprayem:D
              Lakiery na japońcach są kilkuwarstwowe (moze widziałeś kiedyś japończyka z
              bardzo bliska?) - sam identyczny kolor nic ci nie da - z kilometra będzie widać.
              • saracen1608 Re: Klejenie owiewek 15.06.06, 23:59
                > Chciałbym zobaczyć japońca po malowaniu sprayem:D
                > Lakiery na japońcach są kilkuwarstwowe (moze widziałeś kiedyś japończyka z
                > bardzo bliska?) - sam identyczny kolor nic ci nie da - z kilometra będzie
                widać
                > .

1. warstwa podkład epoksydowy
                2. warstwa baza metaliczna lub akryl
                3. ew. zdobienia, naklejki i inne duperele
                4. jesli to metalic lub lakier z naklejkami to jedna lub dwie warstwy laku
                bezbarwnego
                Karol ,napisz mi cos czego nie wiem.
                W zeszłym tygodniu przygotowałem zielony lakier na kawe zx6 z 1998 roku w
                akrylu i wszedł na ostro , nawet nie trzeba było cieniować. Miał obtartą dolna
                owiewke i zadupek. Lakier szedł prosto na szpachle do plastiku.
                Technika naprawy lakierniczej jest indentyczna jak naprawa chocby lakierowanego
                zderzaka do cikłeczento i nikt ci nie bedzie kładł niewiadomo ilu warstw na
                element lakierowany w jednym kolorze. No chyba ze naprawiasz u goscia ktory ci
                to robi aerografem - wtedy moze ci pliczyc 150 zeta za polakierowanie jednej
                rysy.

Nastepnym razem jak znajdziesz takiego jelenia, ktory bedzie chciał tyle
                wywalic za taka naprawe to podeslij go do mnie. Opie.. mu to za stówe w poł
                godziny a ty bedziesz miał 50 zeta na czysto.
                • Gość: sly11 Re: Klejenie owiewek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.06, 08:44
                  pięknie wszystko wypunktowałeś ,ale z całym szacunkiem chciałbym zobaczyć "wycieniowaną":))))spreyem ryskę na fazerku agenta.....(sam by sie pewnie wykastrował i zapisał do słowików).
    • Gość: marider Re: Klejenie owiewek IP: *.elpos.net 15.06.06, 11:14
      Jeszcze dobrze ze nie pytasz kto by oddal Ci te czesci w IDEALNYM stanie za
      butelke wina po 3,5zl.

Jak czytam te wasze patenty na klejenie, to sie wcale nie dziwie ze zlom i wraki
      w Polsce same do kupienia a potem ktos musi to poprawiac bo tak sie znacie...
      Moze jeszcze poxipolem?! Idz do salonu i kup nowe, zobaczysz ile kosztuja bledy.
      Na miejscu brata to bym Cie chyba pogonil z domu na 4 wiatry z obita geba jakbym
      zobaczyl ze cos nie tak z moim moto z Twojej winy.

Ech..

marider
      (ex) Flamed R1
      • agent_towarzyski Re: Klejenie owiewek 15.06.06, 12:39
        Niestety ale lustro będę musiał kupić nowe. Szukałem po internetowych
        giełdach, ale niczego nie znalazłem. Pewnie będę musiał wysupłać
        z 300zł znając życie.(((
        • Gość: sly11 Re: Klejenie owiewek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.06, 13:08
          180 pln nowe w salonie mitsui.
          • agent_towarzyski Re: Klejenie owiewek 15.06.06, 13:29
            No to całe szczęście. Dzięki za info.
            • Gość: mrmsiquamacus Re: Klejenie owiewek IP: *.scansafe.net 15.06.06, 15:07
              stary nie baw sie w lakiery, zasuwaj do sklepu, kup T-cut odpwowiedni do tego
              lakieru. rozsmaruj, poczekaj az wyschnie, wypoleruj i jezeli to mala ryska, to
              nie bedzie widac.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka