Gość: amator IP: *.ols.vectranet.pl 11.09.06, 21:26 W temat dopiero wchodzę. Mam na oku Suzuki GS 500 F i proszę o opinie użytkowników. Dzięki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Olo. Re: GS 500 F IP: *.lot.pl 11.09.06, 22:07 Mam nowego GS-a od dwóch lat i pierwsze, co mogę powiedzieć, to że jest bezawaryjny. Przejechałem co prawda tylko ponad 14 tys. km ale jest to jakiś pogląd. Motorek jest prosty, silnik pamięta lata osiemdziesiąte ale jest kilka razy modyfikowany i "choroby wieku dziecęcego" go nie dotyczą. Pali ok 4,5 - 5 l/100. Nie ma kłopotów z rozruchem i w lecie i późną jesienią przy 3-4 stopniach ciepła. Jak we wszyskich olejakach trzeba pilnować poziomu i wymian oleju i raczej wymieniać częściej niż rzadziej. Również po zimowym postoju.Podobnie z łańcuchem napędowym, zwłaszcza gdy się często jeźdźi w deszczu. Podwozie jest nie złe ale przy wożeniu pasażera dobija i lepiej za wczasu przestawić tylnie na twardsze. Przyrządy są czytelne ale odczuwa się brak paliwomierza i zegarka. Owiewka jest wystarczjąca do prędkości 120 - 140. Potem jest głośno i szyba nie daje rady chronić głowy przed szarpaniem przez wiatr. Schować się za szybą będzie ciężko, zwłaszcza wyższym osobom, bo kierownica jest normalna - wyższa (turystyczna) a nie ścigantowa. Ale to ustala z kolei wygodną pozycję kierowcy, a nie półleżącą, co w któtkim czasie daje się we znaki. Hamulce są skuteczne, zwłaszcza przedni (tzw. dwupalcowy) mimo pojedynczych tarcz. Trochę przeszkadza brak schowka na drobiazgi i tylko mały zestaw narzędzi mieści się pod siodłem. Parametry dobre, nie jest to rakieta ale swoje potrafi. No ale za tą cenę nie można wiele wymagać. Dużo z czynności obsługowych można wykonać samemu mając średnie umiejętności i podstawowe narzędzia. Nie jest to komputer na dwóch kółkach ale dlatego też przeglądy nie kosztują wariackich pieniędzy. (po 6 tys.km. - 400 zł). Generalnie - dobry sprzęt na miasto, do codziennego użytku i bliskiej turystyki. Idealny na pierwszy motocykl, dużo dziewczyn go ujeżdża. Odpowiedz Link Zgłoś