Dodaj do ulubionych

V-strom 650 czy TDM 850

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.06, 07:42
Witam i proszę o pomoc
Chcę kupić jeden z wymienionych motorów jednak nie bardzo wiem który będzie
praktyczniejszy. Zacznę od siebie mam 185 cm wzorstu 90kg wagi. Motoru będę
używał głównie do dojazdu do pracy około 40km poza miastem i do wyjazdu z
żoną w dłuższą trasę. Na motor chciałbym wydać maksymalnie do 20tyś zł.
Motor, jak widać po wymienionych typach ma zapewnić przede wszystkim wygodną
pozycję. Wg. mnie zaletą V-stroma są: silnik V2, wytrysk paliwa za tą cenę
będzie mały wybór motorów. Zaletą TDM są za to mocniejszy silnik o około 20KM
i 20NM, jednak silinik gaźnikowy (chyba że uda mi się znaleźć TDM 900 w tej
cenie - taka jest też możliwość).

Jak motory te zachowują się z trzema kuframi i pełnym obciążeniem?

Względy estetyczne niejako mają tu drugorzędną rolę. Zależy mi na tym aby w
motorze nie brakowało mocy i był w miarę bezawaryjny. Prosiłbym też o opinię
jak te typy silników oddają moc (no chyba że ktoś jest w stanie podać mi
miejsce gdzie znajdę wykresy momentów obrotowych tych silników)

Na koniec zostawiłem moje umiejętności. No więc mam małe doświadczenie w
prowadzeniu motorów, jednak nie jestem całkowitym ignorantem i czuję respekt
przed mocą i trudnościami w prowadzeniu motorów. Jednak w dłuższym planie
finansowym nie moge sobie pozwolić na zmianę motoru (wiem że jak sprzedam
motor to nie będę mógł kupić sobie innego, a pieniądze się rozejdą na cele
ważniejsze)
Obserwuj wątek
    • Gość: qyt Re: V-strom 650 czy TDM 850 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.06, 11:41
      w niemczech - szzegolnie jak konczyc sie bedzie sezon - mozna kupic Hondę
      Varadero w swietnym stanie za 5000 euro-bez problemu; codzienne dojazdy i
      wycieczki z pasazerka wymagaja przede wszystkim wygody! nie kupowac w polsce!
      • Gość: Kuba Re: V-strom 650 czy TDM 850 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.06, 12:15
        Dzięki za odpowiedź ale ja ograniczę się do wyboru motoru jednego z tych dwóch
        (przeprowadziłem już analizę co chcę a czego nie, pozostały tylko te dwa na
        placu boju). Chyba że ktoś przedstawi niezaprzeczalne zalety motoru
        spełniającego te wymagania.

Ale dzięki za odpowiedź
    • rzawy Re: V-strom 650 czy TDM 850 18.09.06, 11:43
      W listopadowym "MOTOCYKLU" będzie artykuł w którym między innymi jest testowany
      V-Strom 650 chyba gdzieś na alpejskich trasach.Podobno wygrał w zeszłym roku
      może w tym powtórzy sukces.
      • rzawy Re: V-strom 650 czy TDM 850 18.09.06, 11:45
        Varadero to ciężki kloc dla dumetrowego gościa z nadwagą.
        • Gość: qtr Re: V-strom 650 czy TDM 850 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.06, 15:46
          kolega pisze ze ma 90 kg + pasazerka + bagaż(kobity "potrafia sie spakowac) -
          srom i tdm bedzie za maly i ZA MALO WYGODNY; ponadto jak sie chce codziennie
          dojezdzac do pracy (nie tylko w lipcu i sierpniu i nie tylko przy wysmienitej
          pogodzie) to varadero okaze sie najlepszy - silnik mocny, nie do zabicia,
          swietne hamulce cbs, wygodna pozycja dla kogos kto ma pow. 1.80 i SUPER KANAPA.
          a jezeli nie wiadro to jednak srom - tanszy w zakupie i utzymaniu a ani o jotę
          nie gorszy od yamahy
          ps. nie jestem dilerem hondy ani innej marki :)
          • Gość: hk Re: V-strom 650 czy TDM 850 IP: 195.205.81.* 26.09.06, 12:54
            w ruchu miejskim v stormiak bedzie latwiejszy w prowadzeniu, mozna nim
            popierniczac jak na skuterze, ja mam 1000 i tu waga robi swoje chociaz jestem
            troche wiekszy niz Ty to i tak po miescie popylam jak sie patrzy. wiadro to
            naprwdedobry motocykl tylko tyle, ze jezdzi jakby byl z kamienia. tdm-ka jest
            ok chociaz to produkt z poprzedniego stulecia. mam kilkunastu kumpli na dl-kach
            650 i jezdza na nich po calej europie i jest fajnie. poz dl-1000
    • Gość: rdk Re: V-strom 650 czy TDM 850 IP: *.kdpw.com.pl 18.09.06, 16:44
      Miałem podobny problem
      Suzuki V-Strom DL650
      www.motocyklmania.com/testy.php?id=2
      YAMAHA TDM 850
      www.motocykle.domeczek.pl/prezentacje_moto/yamaha/tdm850/tdm850.htm
      ale wybrałem
      BMW R 1100GS i jestem bardzo zadowolony.
      www.boxer-motor.com/index.php?option=com_content&task=view&id=43&Itemid=55
      • Gość: wrt Re: V-strom 650 czy TDM 850 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.06, 22:34
        a ile żre oleju i jak czesto sie psuje? (napisz ile km rocznie robisz)
        • Gość: rdk Re: V-strom 650 czy TDM 850 IP: *.kdpw.com.pl 19.09.06, 09:42
          Mój GS ma w chwili obecnej przebieg ponad 90 tyś km. Ja sprowadzałem go z
          Niemiec na początku sezonu i do momentu sprowadzenia przebieg był
          udokumentowany książka serwisową. Nalot z tego pierwszego sezonu to niecałe 10
          tyś. I jak na razie nic mu nie dolega, choć przyznać muszę, że oleju trzeba mu
          dolewać aczkolwiek nie litrami.
      • Gość: Kuba Re: V-strom 650 czy TDM 850 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 07:55
        Czytając opis tego GS'a to rzeczywiście same zalety jednak w tym wypadku
        obawiałbym się znacznego już przebiegu i nie młodego rocznika. Jeżeli masz w
        planach zmianę motoru to może przyślij mi jego zdjęcia jeżeli to możliwe na
        konto kubutek2000@poczta.onet.pl i podaj jak się zmienił przebiego w stosunku
        do opisywanego w artykule, czy pojawiło się coś istotnego w dalszej
        eksploatacji no i ile byś chciał za ten motor??
        • Gość: rdk Re: V-strom 650 czy TDM 850 IP: *.kdpw.com.pl 19.09.06, 09:31
          Sprostowanie - opisany egzemplarz GSa nie należy do mnie podobnie jak opinany V-
          Storn i TDM.
          Ja zdecydowałem się na zakup GS ze względu na opinię moich znajomych oraz
          dzięki ich uprzejmości mogłem potestować ten typ motocykla. Dla mnie podstawą
          decyzji były nasze krajowe drogi. Urzekło minie zachowanie na koleinach oraz na
          popularnie występującej „tarce”. Nie wiem jak sprawdzają się pozostałe
          motocykle – mam na myśli V-stroma i TDM – ale słyszałem o niech bardzo
          pozytywne opinie. Co się tyczy GSa to muszę przyznać, że oczywiście nie jest to
          motocykl bez wad lecz ja swojego z pewnością nie chcę sprzedać pomimo przebiegu
          ponad 90 tyś km.
    • Gość: posum650 Re: V-strom 650 czy TDM 850 IP: *.crowley.pl 19.09.06, 08:43
      Kuba, w tym roku byłem 3 tygodnie z na Sardynii na V-strom 650. Kobieta, dobytek
      plus sprzęt kampingowy. Zero problemów, a właściwie jeden - musiałem co jakiś
      sprawdzać czy przypadkiem nie usnęła, taki wygodny :) Przebieg dzienny 900km
      robi się bez wysiłku. Mocy wystarczy nawet w górach Sardynii czy Alpach, a i na
      szuterek można bezpiecznie zjechać. Zawieszenia nie dobijają - nośność około 210
      kg.Ogólnie sprzęt rewelacja, szczególnie wtrysk. Givi robi stelaże i wyższą
      szybę. Pozdrawiam.
      • Gość: hk Re: V-strom 650 czy TDM 850 IP: 195.205.81.* 26.09.06, 12:58
        i za to Cie lubie, maly a dzielny :)poz dl 1000
    • Gość: mad strom - opinia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 10:38
      Mam stroma 650 od ok. 6 miesięcy. miesięcznie robię ok. 2500-3000km i do tej
      pory nie mam najmniejzych problemów. wyjazdy z pasażerem i full bagażu nie
      przeszkadzają w dynamicznej jeździe. dobre jest to, że ma metalowy bak, co daje
      np. dodatkowe 30-40 litrów w tank-bagu. + szeroki fabryczny stelaż z tyłu na
      dużą torbę. długie trasy (700km) to przyjemność, regulowana szyba bardzo dobrze
      spełnia swoje zadanie. pozycja kierowcy zapewnia dość wysoki komfort + miękka
      profilowana kanapa. dobre heble. duży zasięg (450 km na jedym baku). bardzo
      rozsądne spalanie - 4.5 na mieście i ok 5.3-5.5 na trasie.

dla mnie to typowy, dobrze zaprojektowany motocykl miejsko-turystyczny.
      codziennie dojeżdżam do pracy i sporo śmigam po mieście - zwinny, w miarę lekki
      z odpowiednim przyspieszeniem.

jedyne co denerwuje to stuki w przednim zawieszeniu. producent przyznaje się do
      tego mankamentu, więc nie zdziw się na jeździe testowej...

varadero przy niewielkim doświadczeniu ? może być ciężko..
      • Gość: brembo Re: strom - opinia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 12:33
        ja też rozważam zakup stroma 650 w przyszłym roku. AFRICA TWIN super sprzet, ale
        juz jest to moto ciężkawe i potrafi spalic 8L na autostardzie przy 140kmh. strom
        i lżejszy i dynamiczniejszy i napewno mniej zużywa paliwa! ale co z trwałością
        panowie tej 650 suzuki. czy to sie nie rozpadnie po 100 000km..? (robie rocznie
        kolo 25 000km)
        • Gość: posum650 Re: strom - opinia IP: *.crowley.pl 19.09.06, 14:02
          DL-650 jest made in Japan nie tak jak niektóre inne modele. Nie widzę powodu
          dlaczego ten niewysilony i sprawdzony silnik, a do tego z chłodnicą oleju
          (spróbuj go przegrzać) nie dałby rady zrobić 100000 km bez większych problemów.
          na zagranicznych forach, ludzie raportują, że zawory po przebiegu nawet ponad
          30000 dalej nie wymagają regulacji.
          • Gość: brembo Re: strom - opinia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 17:21
            dobrze słyszeć dobre wieści. ale tam sa na płytkach te zawory, to w sumie czemu
            maja sie po 30 000km nadawać do regulacji. wszak nie muszą. mnie znowu doszły
            wiesci jakiś czas temu że owszem made in japan, ale że materiały sa miekke i że
            to budżetowa konstrukcja, i że siada góra silnika w sv/dl650. i że 100 000km
            owszem ale nie wiele wiecej. czekam na to jak ktoś u nas nakreci ze 100 000km.

• Gość: posum650 Re: strom - opinia IP: *.crowley.pl 20.09.06, 08:06
              DL-650 jest na rynku dopiero od 2004, więc pewnie więcej o silniku mogą
              powiedzieć właściciele SV-650. No tak, widać, że księgowy miał wpływ na
              kontrukcję i dobór materiałów. Ale niczego naprawdę katastrofalnego nie widzę,
              raczej głupie, drobne oszczędności typu brak immobilizera. Nawet zawieszenia dla
              przeciętnego użytkownia są całkiem OK - zresztą zawsze można je wymienić na
              markowe. Aha jeśli jeździsz dużo, to pewnie i po nocy - światłami DL bije
              konkurencję na głowę. Jak jeszcze założyłem jasne żarówki Philipsa to jestem
              królem nocy:)
              • Gość: brembo Re: strom - opinia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.06, 19:24
                dlatego rozważam zakup za rok. żarowki też już zmieniłem na philips vision plus
                50%. można nawet na nich tiry terrozyzować w Albani w nocy :D
                • Gość: posum650 Re: strom - opinia IP: *.crowley.pl 21.09.06, 08:16
                  aha i super lusterka, nie tylko widać więcej niż własne ramiona, ale są wolne od
                  wibracji. Oczywiście widać i działalność ksiegowego. Przykład - w pierwszych
                  wersjach DL1000 kierunkowskazy miały odbłyśniki i żarówki 12W. I było OK. Ale
                  nasz debilny księgowy pomyślał: żarówka 24W kosztuje tyle samo co 12W, więc
                  usuńmy odbłysnik i zastosujmy 24W. Zaoszczędzimy CAŁE 20 centów !!!! Tylko że
                  teraz kierunkowskazy w słońcu są zupełnie niewidoczne - czarny plastik pochłanie
                  połowę światła. No nic, trzeba wykleić wnętrze obudowy kierunków samoprzylepną
                  folią aluminiową i jest OK. TYLKO PO CO !!!
          • Gość: hk Re: strom - opinia IP: 195.205.81.* 26.09.06, 13:02
            to fakt ale w dl zalecaja regulacje po 24 tysiach i moim zdaniem trzeba to
            robic. tak bez niczego tego nie zalecaja. ja sobie zrobilem chociaz takiej
            koniecznosci nie bylo.
            po dl 1000
      • Gość: hk Re: strom - opinia IP: 195.205.81.* 26.09.06, 13:00
        ja piernicze jak ty robisz na zbiorniku tyle kilosow? podziwiam. poz dl 1000
    • Gość: Kuba Re: V-strom 650 czy TDM 850 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 12:05
      Czy na tym forum nie ma nikogo kto może cośkolwiek powiedzieć na temat TDM? A
      jak wygląda sprawa z kosztami utrzymaniowymi obu tych motorów (co trzeba robić,
      co ile km i ile to koszuje)?
      • Gość: Pawel 27 Re: V-strom 650 czy TDM 850 IP: 217.153.180.* 19.09.06, 20:12
        Witam , prosze takze o wiecej info w temacie TDM. sam mam zagwozde co wybrac,
        v - srom zbiera pochlebne opinie, i jest wich wiele, a nikt w polsce nie dosiada tdm . jest o wiele drozszy, czy ten wydatek sie oplaci ?
        • Gość: mad V-strom 650 koszty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.06, 09:36
          typowe koszy (sam osądź czy niskie):

zestaw napędowy - dobry starczy na 30-35 tys km.
          regulacja zaworów co 24000km. (150-200zl),
          świece co 12000 km (30zł + wymiana)
          olej + filtr co 6000km (2.5 litra) ~ 160 zł.
          czyszczenie filtra powietrza - gratis :)
          suzukowskie klocki starczą (mi) na ok 18-20tys km.
          podobnie zalecane przez producenta opony bridgestona - ok 700 za kpl. ale są
          przecież i tańsze.
          + drobnica np. smarowidło do łańcucha, pierdoły i takie tam.
          jeżeli sam wymieniasz części to odpadają koszy robocizny.

części zamienne raczej z serwisu bo to świeźy model i mało gratów na bajzlu.
          ale taniej niż yamaha czy honda..
          no i wszystko zależy ile i jak jeździsz...

co do TDM - nigdy nie miałem, słyszałem tylko że są katowane i trudno dostać
          dobrą sztukę, więc nie będę się wypowiadał autorytatywnie.

pozdro
      • Gość: dl 1000 Re: V-strom 650 czy TDM 850 IP: 195.205.81.* 26.09.06, 13:06
        przegladzik co 6 tysi. wejdz na strone www. vstroclub.pl tm bedziesz mial
        kontrakt do milosnikow tych motocykli to ci wszycho powiedza. w skrocie nie
        jest drogo. poz dl 1000
        • Gość: brembo Re: V-strom 650 czy TDM 850 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.06, 18:40
          to ta strona co miłośnici tych fał stromów sobie zrobili otworzenie sezonu na
          tyłach jakiejś knajpy zamist gdzies pojechać ...?
    • Gość: waps Re: V-strom 650 czy TDM 850 IP: *.dsl.pltn13.sbcglobal.net 21.09.06, 09:08
      Mechanik opowiadal, ze mial w rekach malego V-Stroma z przebiegiem 60 tysiecy
      mil i silnik byl w bardzo dobrym stanie. To dotychczas najwiekszy przebieg o
      jakim slyszalem.
    • Gość: MAXX Re: V-strom 650 czy TDM 850 IP: *.zgora.dialog.net.pl 22.09.06, 10:37
      Przymierzalem sie kiedys do kupna TDM , i to prawda ,że cięzko w polsce znalezc
      uzywanego w dobrym stanie....zas nowy 900 byl dla mnie za drogi......opinie
      jakie slyszalem od uzytkowników byly b.pozytywne,narzekali tylko na latwosc
      dostepu ( a wlasciwie jej brak) do moto gdy trzeba cos w nim wymienic czy np:
      dolac oleju itp. -
      V-strom tez jest ok ,szczególnie wygoda i ergonomia no i silnik V...

ale ja wybralbym TDM -bo to Yamaha , a Suzuki- no coż maja jednak nieco gorszą
      opinie ,szczególnie te po 8-10-12 latach ( z góry przepraszam wszystkich
      wlascicieli Suzuki)......
      • Gość: gtyyi Re: V-strom 650 czy TDM 850 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.06, 19:17
        tu akurat bedzie odwrotnie - tdm beda rdzewiec i sypac sie w porownaniu do
        sromów (ktore bedą tylko rdzewiec :)
        • Gość: brembo Re: V-strom 650 czy TDM 850 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.06, 19:27
          to ciakawe. od kiedy to plastik rdzewieje :)
        • Gość: sly11 Re: V-strom 650 czy TDM 850 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.06, 22:24
          > tu akurat bedzie odwrotnie - tdm beda rdzewiec i sypac sie w porownaniu do
          > sromów (ktore bedą tylko rdzewiec :)

co do sztormiaka to niestety myślałem że tylko mały rdzewieje (bo tańszy i
          słabiej wykonany),więc sprzedałem.
          niestety okazało się że dużym mam to samo i jak patrze na uchwyty boczka,albo na
          wieńce tarcz, to do tdm-ki im trochę brakuje.wracam niebawem do yamah i to już
          na stałe,być może właśnie do tdm 900
          • Gość: mars Re: V-strom 650 czy TDM 850 IP: 195.205.81.* 26.09.06, 13:12
            to ile lat maja te wasze motocykle, ze rdzewieja? w moim 4 latku nic nie
            rdzewieje.czy my rozmawiamy o motocyklach starszych od wegla. to juz chlopaki
            lepiej sie na oldtimery ukierunkujcie :)
          • Gość: marynarz Re: V-strom 650 czy TDM 850 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.09.06, 10:00
            To gdzie wy trzymacie te motocykle, że rdzewieją ? Najwięcej rdzy pojawia się w
            motocyklach po zimowaniu pod chmurą/plandeką i zaniedbywaniu mycia. Mam już
            drugie Suzuki (pierwsze przez cztery lata) i rdzy nie widać.

Pozdrawiam
    • Gość: waps Re: V-strom 650 czy TDM 850 IP: *.dsl.pltn13.sbcglobal.net 27.09.06, 09:31
      O rdzewieniu opowiadaja rozne badziewia, a szczegolnie Ci, ktorzy jezdza motami
      ze stalowymi ramami. V-Strom jest bardzo sympatycznym motem i dotychczas nie
      widzialem, zeby komus rdzewial. Rama cacy - wiadomo - aluminium, wydechy cacy,
      bak cacy, stopka cacy, podnozki w idealnym stanie. Jedyne slady rdzy widac na
      stalowych srubach w okolicy chlodnicy. Ale tam biora wode z kola, a na dodatek
      wystawione sa na wysokie temperatury. Sruby mozna wymienic na chromowane,
      niklowane, albo oksydiowane. Co za problem? Tanie, wygodne, wytrzymale i
      wdzieczne moto. Na dodatek duzy fun. Ciag genialny, masa calkiem ok, duzy zasieg
      na baku. Po wrzuceniu lepszych zawieszen jestes king of the bongo w kazdym
      terenie typu soft core.
      • Gość: sly11 Re: V-strom 650 czy TDM 850 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.06, 11:26
        a powiedz ty mi kolego waps jakiego masz stroma, ile kilometrów nim zrobiłeś i w
        jakich warunkach że tak autorytatywnie opowiadasz o wszystkich stromach !!!!!!

-jak to takie cacy, to wytłumacz mi skąd na wydechach litra w przebiegu 10000
        (mieszanym) pojawiają sie rdzawe wykwity

-jak ty na bak patrzysz z góry to nawet lakier jest piekny taki metalyczny

-podnóżki to akurat trzeba w litrze na sprężynującą podkładkę dać bo w lekkim
        terenie potrafią sie luzować

-śruby w okolicy chłodnicy (której może jeszcze wypadałoby dopisać bo są dwie)to
        są oksydowane i jako jedyne chyba są idealne!!

-pytasz "co za problem" !!!! ano w tym że roczniki 2004 do połowy 2005(litra)
        mają dwupinowe moduły z symbolem 0 które padają przy przebiegu do 10000 km. a
        taka przyjemnośc kosztuje jedyne 3800 a naprawić się nie da.

-piszesz duży zasięg napisz którego bo litra to ni cholery, chyba że 210 km na
        baku ci pasuje to włala.

-do tego dochodzą notorycznie pękające obejmy lusterka słaby łańcuch,i
        rozszczelnienie układu dolotowego (zsuwa się kryza dolotu cylindra tylnego) co
        objawia sie lekką czkawka w okolicy 2800-3500 obr.

wrzucaj lepsze zawiechy bo te oryginalne troche hałasują i możesz byc nawet king
        kong w każdym terenie byle nie w piasku bo leżysz

tak na marginesie dl 650 8000 km ,dl 1000 4000 km (litra bj 2005 chętnie już
        tanio sprzedam)
        • Gość: brembo Re: V-strom 650 czy TDM 850 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.06, 13:39
          Sylwek VS Vsrom 1:0 :)
    • arulio Dlaczego Varadero? 27.09.06, 23:45
      Bo lejesz paliwko i masz Swiety Spokoj!
      Moc, wygoda, bezkompromisowa jakosc, trwalosc, wykonanie
      W cenie da sie zmiescic kupujac z glowa (import z Deutschlandu przez kogos
      zaufanego) Tam z drugiej reki moga byc swietnie doposazone - stelaze , kufry itd
      Pozdro
      • Gość: nyorker free fix IP: *.dyn.optonline.net 28.09.06, 01:13
        "Bo lejesz paliwko i masz Swiety Spokoj! Moc, wygoda, nadwaga"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka