Dodaj do ulubionych

Polerka na felach.

21.09.06, 12:29
Witam. Jeżdżę 600K1. Moto fajnie wygląda ale jeszcze lepiej wyglądałoby z
wypolerowanymi felgami. Poszukuję informacji jak to zrobić. Czym zedrzeć
farbę i wygładzić te chropowatości na ramionach. Jak i czym polerować i
wkońcu co dalej- czy trzeba nakładać na to wszystko lakier. Wiem, że to
czasochłonne ale idzie ta suka zima,więc czasu będzie sporo.
Obserwuj wątek
    • Gość: kedzior25_fazer Re: Polerka na felach. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.06, 12:38
      Spróbuj pod te namiary, kiedys się dowiadywałem:
      Arkadiusz Tarnowski gsm 694 150 895
      www.moto-art.prv.pl
      lakierowanie motocykli/pracownia aerografu
      Podkowa Lesna/Warszawa
    • saracen1608 Re: Polerka na felach. 21.09.06, 17:08
      Jesli chodzi o poler to chyba moge juz o sobie mówic o.m.c expert więc rzuce co nieco:
      1. Czym zedzeć stary lakier - polecam środek firmy BOLL w spreyu - bardzo mocna hadra - drze równo do gołego metalu , ale ma tą niesympatyczna właściwość że zżera rówież gumę, więć albo ściągasz opony albo spróbujesz czegoś delikatniejszczego o innej kosystencji np. skansolu. To taka galaretka , która jak sie nie założy grubych gumowych rękawiczek to zajebiście parzy w paluchy a przy kontakcie z oczyma powoduje bardzo szybkie i definitywne ściemnienie krajobrazu(czyt. - pełna odziez ochronna + gogle do szlifierki na oczy obowiązkowo). W obu przypadkach zopatrz sie w drewnianą szpachelkę którą ściągniesz spalony przez zmywacz lakier.
      2.Po dokładnym umyciu ciepłą wodą powierzchni przystępjesz do szlifowania.
      najpierw na sucho #240 , pożniej na mokro #360 a na koniec #600. Sam przerabiałem różne gradcje papieru dojeżdzając nawet do #2500 ale teraz wiem że to była głupota bo różnica w efekcie żadna.
      3. Pasta polerska - też przerabiałem kilka i okazuje sie ze najlepsze efekty uzyskuje sie na zestawie AUTOMAX + TEMPO - powaga. To najtansze pasty dostepne na rynku i używam AUTOMAXA do poleru z pierwszego a pozniej do wykonczenia TEMPO.
      Można użyć oczywiście drogich past np. Turtle Wax ( nie pamietam dokładniej nazwy produktu - taka w małej zielonej puszce) , ale róznica naprawde jest niewielka , a cena kosmiczna - AUTOMAX - 3 zeta, TEMPO - 7 , a zachodnie pasty od 30 do góry za 200 g.

pozdro - jak cos to pisz na @gazecianą :]
      • tony100 Re: Polerka na felach. 21.09.06, 17:13
        www.skutery-tuning.pl/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=359
        Powinno pomóc:P
      • ekstremalny Re: Polerka na felach. 22.09.06, 00:58
        No to już wiem jak się do tego zabrać. Wielkie dzięki. Zastanawiam się tylko,
        co zrobić z tymi chropowatościami na ramieniach i piastach? sam papier chyba
        nie pomoże.
        • Gość: lysout Re: Polerka na felach. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.06, 15:33
          na chropowatości są d minimum dwa sposoby:
          1) ja używam takiego systemu jak w galwanizeniach - klej który rozrabia się ze
          szklaną wodą, następnie wklepuje w filcowy wałek i wałek z naniesionym klejem
          obtacza się w takim "proszku ciernym" mamy w ten sposób wałek filcu (np. fi 20
          cm i grubości 2 cm) z naniesiony materiałem sciernym i tym zeszlifowujemy
          wszelkie chropowatości - metoda rewelacyjna - niejeden ruski silnik tym
          szlifowałem, a nastepnie polerowałem. Kto widział oryginalny silnik od M72 czy
          K750, ten wie co to za koszmar i chropowatości felg to pikuś przy tym. Niestety
          nie jest to metoda dla każdego - chyba ze masz układy gdzieś w galwanizerni.
          2) mozesz spróbować takimi tarczkami do wiertarki, czy na gumówkę tarczki są z
          płatków papieru ściernegopozakładanych na siebie - to potrafi też wiele
          chropowatość usunąć, nie jest tak doskonałe jak metoda 1, ale myslę ze da radę.

PS. moim zdaniem wypolerowane całe felgi wyglądają badziewnie - ładniej
          wyglądaja tylko ranty-> do momentu, gdie pojawia się chropowatość, czyli bok i
          częściowo część pozioma. Pozatym trudniej pielęgnować tę "wcześniej chropowatą
          część koła" i ulega ona zaniedbaniu, co wygląda dramatycznie. Ale o gustach sie
          niedyskutuje - zrobisz jak uważasz

Pozdrawiam, lysa
    • skalpel84 Re: Polerka na felach. 23.09.06, 10:11
      a pod tym linkiem, koles naklada Skansol golymi rekami i w t-shircie, wiec po co
      to ubranie ochronne ?:P
      • Gość: ekstremalny Re: Polerka na felach. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.09.06, 10:27
        może to jakiś twardziel? jak ma dresy to wszsytko wyjaśnia :P

p.s. wypolerowałem klamke od champla, zajeb... różnica =D
      • saracen1608 Re: Polerka na felach. 24.09.06, 07:31
        Ja tam nie widze zeby nakładał. Za czysty ma ten pędzel. Z resztą to co on tam ma to jakies g.. z polifarbu albo innej cieszynki. Prawdziwy scansol jest z Levisa - reszta to wyrzucanie kasy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka