Dodaj do ulubionych

problem z wyborem

IP: *.adsl.inetia.pl 27.11.06, 12:30
Witam nosze sie z zamiarem kupna motocykla na wiosne. Dysponuje niewielkim
kapitalem bo tylko 4500zł no moze max 5000. . Mam zamiar nabyc moto w stylu
gpz 500 gs500 gpx600 lub xj 600 diversion, problem w tym ze to beda moto
stosunkowo stare i boje sie zeby sie nie rozpadly. narazie nie pracuje i jak
wydam ta kaske to nbie zbyt bym mogl w nie zainwestowac na poczatku gdyby cos
sie stalo. prace bede dopiero mial jak skoncze szkole w czerwcu. z tasd prośba
o rade czy nielepiej narazie kupic np etz 251 lub 250? albo wstrzymac sie do
puki nie bede pracowal? tyle ze gdy sie wstrzymam to caly sezon mi ucieknie a
takto sobie czyms przynajmniej posmigam. dzieki i pozdrawiam wszystkich.
Obserwuj wątek
    • Gość: qunio Re: problem z wyborem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.11.06, 15:34
      nie dawno miałem ten sam problem, ze 3 lata temu sprzedałem mz i zamarzył mi sie sport, kupiłem gpz 600r z 1985 generalnie w dobrym stanie, ale pojawieł sie problem skad brać na oleje, klocki, opony, awarie a było ich kilka, ubezpieczenia , przeglady itp, bo zakup motocykla przeciazył mój budzet a jak si e nie pracuje tylko jeszcze uczy to zywcem nie ma skad wziasc srodków, z perspektywy czasu wstrzymałbym sie z zakupem, zrobisz co zachcesz, ale do czerwce generalnie nie tak znowu strasznie daleko, chociarz wiem jak ciezko jest bez sprzeta, ale jeszcze gorzej jest gdy ci moto gnije w garazu a ty sie tylko wku..asz ze na benzyne nie ma. Mozesz kupić Mz i jezdzic , ytakze opcja jakas jest, ale jak cos to z wyzej wymienionych to polecam xj 600, tanie dopbre i mało awaryjne pozdro
    • Gość: spiwor. Re: problem z wyborem IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.11.06, 17:30
      Pewnie, że lepiej. Kupisz etkę, będziesz mieć na paliwo, zrobienie dla siebie
      moto, czyli wymiana gum, zestawu napędowego, poprawek mechaniczno-elektrycznych
      i na jakieś spodnie skórzane zostanie, czy kurtkę z cordury a do tego na zlot
      emzeciarzy na początku sezonu, bo pewnie będzie. Coś się popsuje sam naprawisz i
      części są dosyć tanie. Później trochę popracujesz, odłożysz trochę, weźmiesz
      kredyt i kupisz sobie moto jedno z tych które wymieniłeś. Świat jest prostszy i
      życie piękniejsze. Ale oczywiście zrobisz jak chcesz.
      www.mz-club.pl
      • Gość: brembo Re: problem z wyborem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.06, 21:28
        ludzie dajcie se spokuj z tymi etkami. raz ze nie ma juz do tego czesci
        oryginalych. polskie podróby to syf gorszy niz z chin. a ceny 10x zawyżone.
        sypie sie to non stop.
        jak ktos ci pomoze znaleść nawet 15 letniego gs500 ale dbanego bedzie nim
        jeżdzić latami i tylko lał wache+ serwis. MZ i inne starocie mówie nie
        • Gość: fazer600 Re: problem z wyborem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.11.06, 08:46
          Czesc!

Z perspektywy czasu wybral bym XJ600, to bylo moje pierwsze prawdziwe moto po
          MZ i bylem pozytywnie zaskoczony kosztami eksploatacji. Poza wymiana lancuszka
          rozrzadu i standardowymi sprawami eksploatacyjnymi przez 40 tys nic sie nie
          psulo. Jesli uczysz sie to raczej radze MZ lub Jawa 350TS - zostanie Ci na
          ciuchy i paliwo. Nie wiem jak teraz z czesciami do nich ale kiedys bylo bez
          problemu i latwo samemu naprawiac. Twoj wybor - MZ/Jawa + reszta kasy na ciuchy
          i jezdzenie lub japonczyk i jak szczescie dopisze jezdzenie a jak nie to
          podziwianie maszyny w garazu i ciulanie na drogie czesci.
          I jeszcze dygresja, przy zakupie uzywanego japonczyka 10 letniego lub starszego
          podstawa to popularnosc modelu do GS500 czy XJ600 mozna kupic wszystko za
          rozsadna kase ale znalezc cos do CB-1 ktora byla produkowana rok czy dwa to
          wyzwanie lub najczesciej serwis...
        • Gość: qunio Re: problem z wyborem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.11.06, 13:21
          Nie wiem moze mieszkam na wiosce i to jest przyczyna ale nie zauwazyłem braku cześci do Mz-tek, Jest wszystko odreki i za psie pieniedzę a pozatym jest wybór w zaminnikach polskich , hińskich mozna tez kupic oryginalne części made in germany, Tak naprzykład łancuch napedowy - hiński 23 zł, oryginalny niemicki bodajze 40 zł, zebatki to groszowe sprawy, przednia chyba 7 zł. U mnie jest wszystko łacznie z lagami, wydechami, amortyztorami, głowicami cylindrami, gaźnikami itp. Mzetka jeżdziłem w sezonie 2003, zrobiłem 11 tys i jakos nic mi sie nigdy nie zepsuło. Wiadome musiałem wymienic olej w lagach i uszczelniacze , takze w pompie hamulcowej. Takze musiałem podolewac oleju do tylnich amorów ale to była przyjemnosc bo wszystko jest bajecznie prote w tym sprzęcie a póniej na winklach nie odstawałem tak strasznie od kumpli na japońcach. Jedyne co denerwuje w Mz to ze gasnie na wolnych obrotach jakos nie udało mi sie temu zarazic moze ktoś wie, bo ostatnio dostałem w prezencie od brata Mz 250 która on tez dostał za friko jako gratis do auta i jak tylko znajde jakąs prace i zrobie w Cagivie to co trzeba to węzme sie za reanimcje Mzetki,
          • p.moto Re: problem z wyborem 29.11.06, 10:48
            Miałem gpz i było spoko fajny motorek i nawet praejeżdiłem dużo kilometrów
            bezawaryjnie ale xj600 ma cztery cylindry i podobno sie w miare nie psuje GS
            jakoś mi nigdy nie pasował i koledze ciągle coś się sypało, ale maże trafiłtaką
            sztukę. Za te kase poszukałbym ładnej hondy CB i NIE PATRZ NA PRZEBIEG pewnie i
            tak jest kręcony w polsce to norma skącętruj sie na stanie technicznym a co do
            MZ to się nie wypowiem bo nie wiem pzd.
            • Gość: marjus Re: problem z wyborem IP: *.adsl.inetia.pl 02.12.06, 14:27
              dzieki wielkie chłopaki za porady;-) cyba wlasnie tak zrobie że sie wstrzymam do
              czerwca a lbo etke kupie. Narazie tylko musze opylic moja gilere i bedzie ok.
              Dzieki wielkie i pozdrawiam.
    • mmarkows Re: problem z wyborem 02.12.06, 18:16
      Hej, mam do sprzedania GPX 600. Moto w super stanie, kupione i serwisowane w
      ASO Kawasaki. Wymienione dużo rzeczy i zrobione 9 tys km w tym sezonie bez
      zadnej awarii. W tej chwili 3 tys km po ostatnim przeglądzie (serwisowki są).
      Zamieniam na VFRkę i chciałbym sprzedać w tych pieniądzach jakimi dysponujesz.
      Jestem z trojmiasta, moto do obejrzenia w weekendy. Napisz na
      mmarkows@gazeta.pl - dogadamy się. Generalnie dealer chce go ode mnie wziąć w
      rozliczeniu, co powino cie upewnić że to nie jakiś złom :)
      Pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka