Dodaj do ulubionych

Choppery, Cruisery ....

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.12.06, 07:49
witam!
zamierzam w niedalekiej przyszlosci kupic sobie motorek, z grupy jak w
temacie, ze wzgledu na wzrost (dosc wysoki) i finanse zdecydowalem sie
wstepnie na Kawasaki VN 800 classic, ktorego wysokosc siodla to pow. 70cm :)
zastanawia mnie tylko zastosowany w nim naped, czyli lancuch, a to z tego
wzgledu ze mechanik raczej ze mnie marny, wiec chyba lepszym dla mnie
zastosowaniem bylby wal kardana? co Wy o tym myslicie? (pytam o awaryjnosc)
dzieki
Obserwuj wątek
    • Gość: xvs700 Re: Choppery, Cruisery .... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.06, 09:37
      Ja mam Draga xvs650 i sobie chwale, on jest na kardana który jest na pewno
      bezobsługowy i nic się z nim złego nie dzieje.
      Polecam.
    • edwin.sk Re: Choppery, Cruisery .... 19.12.06, 09:44
      spróbuj z intruderem abo maruaderem..nie wiem jak się to pisze...tam są kardany...ale i z łańcuchami ludzie jeżdżą i nie ma żadnej tragedii....tylko o jedną chwile trzeba poświęcić więcej swojemu..."maleństwu"
      • Gość: Tomek Re: Choppery, Cruisery .... IP: *.poczta-polska.pl 19.12.06, 11:47
        Polecam Hondę Valkyrie F6C, w styczniowym numerze ŚM, jest jej dokładny opis...
      • Gość: mag609 Re: Choppery, Cruisery .... IP: *.lubin.dialog.net.pl 19.12.06, 19:11
        w marauderze jest łańcuch.....ale to nie jest problem ponieważ zaglądasz do
        nire go co 5000km to sporom jak na moto
        • cien1100 Re: Choppery, Cruisery .... 19.12.06, 19:37
          Smarujesz łańcuch co 5000 km ? hmmm...
          • blade20 Re: Choppery, Cruisery .... 19.12.06, 19:49
            Hehe dobre, zagladac do lancucha co 5000 km. Mozliwe - ale chyba po to zeby go
            wymienic. Gdzie smarowanie, podciaganie ?
            • Gość: xvs700 Re: Choppery, Cruisery .... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.06, 21:27
              Dlatego tylko kardan.
              • Gość: lysy Re: Choppery, Cruisery .... IP: *.dsl.emhril.sbcglobal.net 20.12.06, 05:21
                Wal ma swoje plusy ale ma tez swoje wady

- tracisz nawet do 25% mocy (miedzy silnikiem a kolem) gdy w przypadku lancucha
                gdzies kolo 10%
                - lancuch zmniejsza wibracje przenoszone z kola (choc tutaj pas jest jeszcze
                lepszy)
                - lancuch jest lzejszy, tanszy, i mozesz znacznie prosciej zmienic przelozenie
                koncowe

ps

mimo tych wad sam wybralem model z walem (nie mam nerwow by sie bawic w
                serwisowanie lancucha)
    • Gość: Potek Re: Choppery, Cruisery .... IP: *.mofnet.gov.pl 20.12.06, 08:19
      Mam dużo kolegów co jeżdżą frędzlami i bardzo sobie chwalą wał kardana /prawie
      bezobsługowy/ strata mocy przy poj. min.1100 nie odgrywa wielkiej roli , bo nie
      jeżdzisz na wyścigach.Co do łańcucha, to myślę że trzeba o niego dbać co 500 km
      smarowć,bez problemu jeśli masz centralną podnóżkę 10 min.przed wyjazdem i po
      kłopocie więcej problemów przy bocznej. Słyszałem łańcuch nie nasmarowany po
      pprostu orkiestra, no i jeszcze to brudne koło. Sam jeżdżę cały czas na
      łańcuchu.
    • shadow1977 Re: Choppery, Cruisery .... 29.01.07, 16:20
      ja pomykam na schadowce z kardanem i jestem z tego powodu bardzo szczęśliwy, bo
      oprócz regulacji i innych pierdół kardan nie chlapie smarem na chrom ;-) pozdro4all
    • Gość: Intruzzz Re: Choppery, Cruisery .... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.07, 18:49
      www.republika.pl/chudzikj/VZ800.htm
      www.republika.pl/chudzikj/VS800.htm
      www.republika.pl/chudzikj/VN800.htm
      www.republika.pl/chudzikj/Technika/Technika.htm
    • Gość: Krzysiek Re: Choppery, Cruisery .... IP: 82.197.42.* 30.01.07, 09:48
      Ja mam do sprzedania wlasnej roboty DRAGA z silniekiem Suzuki 550, 50KM, wiec w
      zupelnosci wystarczy. Jesli chcesz podeslij maila to wysle ci zdjecia motorka.
      raulk@wp.pl daj znac jak bedziesz zainteresowany. Typowy chooper dla kogos
      powyzej 175 cm wysokosci.

Pozdrawiam
      Kris

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka