Dodaj do ulubionych

Motocykl z USA

19.12.06, 22:06
Witam,
Mam krotkie pytanie, czy ktos orientuje sie jak wyglada proces z odbiorem
motocykla wyslanego z USA? (Ile wynosi clo, podatek, a takze jak wyglada
proces rejestracji motocykla, tzn. jakie dokumenty potrzebuje, zeby moc
motocykl sprzedac lub zarejstrowac w Polsce?)
Mieszkam w Stanach jestem milosnikiem 2 kolek i mam dobry dostep do
wszelakich motocykli. Zastanawiam sie nad wyslaniem 2-3 sztuk na probe do
Polski.
Z gory dziekuje za pomoc.
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • Gość: kons6 Re: Motocykl z USA IP: *.icpnet.pl 19.12.06, 23:25
      cześć, czy możesz pomóc z wypożyczeniem ew. kupnem i sprzedażą, w krótkim okresie motoru w usa (za
      jakieś pół roku)? w jakim m-cu w Stanach?
      • quack Re: Motocykl z USA 20.12.06, 22:41
        Kupno i sprzedaz to nie jest zaden problem, rynek jest zawalony czym tylko
        chcesz, gorzej z rejestracja i innymi formalnosciami (ubezpieczenie), bo nikt
        ci nie zarejestruje motoru na polskie prawko. Chyba, ze masz prawko tutejsze.
        Jezeli chodzi o wypozyczenie, to nie spotkalem sie z czyms takim, tzn. moze cos
        takiego jest, ale nigdy nie zagladalem, bo nie mialem potrzeby. Moga byc
        problemy z ubezpieczeniem itp.
        Z osob prywatnych nikt ci motoru nie pozyczy, znowu kwestia ubezpieczenia i
        prawka (Prawko z Polski nie jest tu za bardzo uznawane)
        Kiedy w Stanach bedziesz i gdzie?
        Pozdr.
        Quack
    • Gość: Potek Re: Motocykl z USA IP: *.mofnet.gov.pl 20.12.06, 08:31
      Temat był już poruszany na foru kilka razy-poszukaj
      • quack Re: Motocykl z USA 20.12.06, 22:35
        Szukam, i nic nie moge znalezc, przeszukalem juz cale forum.( nie tylko te)
        Jakbys mogl mnie naprowadzic, to bylbym bardzo wdzieczny.
        Sytuacja jest taka: przylatuje do Polski koniec maja i zostaje gdzies do
        wrzesnia, chce sprowadzic moj motor, zeby smigac po drogach malowniczego
        Roztocza i nie tylko, a nastepnie moze go sprzedac, lub wyslac z powrotem do
        Stanow,albo ostatecznie zostawic go na przyszly sezon, plus chce sprowadzcic
        razem z moim 2 dodatkowe moto zakupione tutaj na aukcji od przypadkowych
        ludzi, zeby pozniej takze je opylic (przynajmniej na zwrot kosztow wysylki
        mojego moto itp).
        Chcialbym sie dowiedziec takze, czy bede mogl jezdzic na blachach z USA, nie
        posiadam niestety Polskiego prawka (jestem tutaj od wieku mlodzieczego, prawie
        od 13 lat)
        Czy za swoje moto tez bede musial placic cla plus jakies podatki itp?
        Jak wyglada proces oclenia i opodatkowania, jakie dokumenty potrzebuje, zeby te
        motory pozniej bez klopotow z roznych urzedow sprzedac i ostatniecznie zeby
        osoba kupujaca nie miala problemu pozniej z rejestracja. Prosze o pomoc
        Pozdrawiam seredecznie.
        Quack
        • Gość: Jerzy Re: Motocykl z USA IP: 80.50.228.* 21.12.06, 16:47
          Tu znajdziesz na temat odprawy czasowej pojazdu sprowadzonego z USA.
          www.mf.gov.pl/sluzba_celna/dokument.php?dzial=529&id=47591
          Generalnie jeśli masz obywatelstwo USA to możesz swoim pojazdem na blachach USA
          poruszać się po Polsce z amerykańskim prawkiem maksymalnie do 6 miesięcy.
          Pużniej musisz zrobić prawko polskie. Motocykl musi być odprawiony w Urzedzie
          Celnym w procedurze odprawy czasowej. Przy załatwianiu dokumentów deklarujesz
          na jaki czas wwozisz pojazd. Niestety po zakończeniu tego czasu musisz go
          wywieżć za granicę Uni Europejskiej. Jeśli zaś zamierzasz go potem sprzedać
          najlepiej od razu oclić go. Możesz to zrobić w każdym granicznym urzędzie
          celnym Uni Europejskiej lub w Polsce. Sczegółów poszukaj na stronie :
          www.mf.gov.pl/sluzba_celna/index.php?wysw=2&sgl=2&dzial=524
          W kraju trwa to raczej dłużej niż np w Niemczech. O szcegóły najlepiej
          zadzwonić do Urzędu Celnego w miejscowości do której dotrze pojazd (jeśli do
          polskiego portu to np. w Gdańsku lub Gdyni) ewentualnie w USA do ambasady lub
          konsulatu.
          Pozdrawiam
          • Gość: marider Re: Motocykl z USA IP: *.elpos.net 21.12.06, 22:48
            Tu sie nie zgodze, smigalem moim motocyklem na amerykanskim prawku i tablicach
            jako turysta dluzej niz 6 miesiecy w Polsce (mam rowniez polskie prawo jazdy) i
            na odprawie czasowej (ktora nota bene mozna przedluzyc). W przypadku sprzedazy
            zamiast wywozu z powrotem do US musisz zaplacic clo. Aby jezdzic na moto z
            blachami USA musisz miec ubezpieczenie "graniczne" wykupowane co 30 dni
            (rownowartosc bodajze $4 USD/miesiecznie) ale to marne grosze w porownaniu ze
            stawkami w US.. I nie daj sobie wcisnac ze obowiazuja Cie jakiekolwiek badania
            techniczne pojazu zarejestrowanego w US na terenie RP jakby Cie Policja
            zatrzymala (smiech).

Odbierac sprzet mozesz w kazdej miejscowosci gdzie jest placowka celna,
            zazwyczaj przy odbiorze z transportu jest od razu.

Pzdr
            marider
            R1
            • Gość: Jerzy Re: Motocykl z USA IP: 80.50.228.* 22.12.06, 09:02
              OK. To że smigałeś dłużej niż 6 miesięcy nie znaczy, że robiłeś to legalnie.
              Przepisy mówią o takim włąśnie terminie, a że w Polsce wszyscy mają je za coś,
              co należy obchodzić to jest jak jest. Gdyby trafił ci się upierdliwy i do tego
              znający dokładnie przepisy policjant, to gwarantuję, że nie skończyło by się to
              bezboleśnie. Całe szczęście, że takich praktycznie nie ma a jak się trafią to
              akurat przy paszporcie amerykańskim ratuje "miłość" polakó do ameryki.Gdyby
              dotyczyło to np. ukraińca lub kogoś ze wschodu stanowczość władz jest znacznie
              większa. Działają tu stereotypy i fobie.
              Pozdro
        • Gość: Potek Re: Motocykl z USA IP: *.mofnet.gov.pl 21.12.06, 20:05
          Wejdż na wyszukiwarkę ,wyszukaj autora j/w. Tam opisałem dokładnie o
          nalężnościach celnych, co do rejestracji to wydaje mi się,że potrzeba
          dokumenty: opłata cła ,pierwszy przegląd,dokument wyrejestrowania w kraju
          zakupu dokumenty moto-wszystko przetłumaczone-no i najważniejsze dużo
          cierpliwości w kolejce do Wydz. Komunikacji, jeżli się mylę lub o czymś
          zapomniałem to na pewno inni forumowicze dodadzą coś od siebie pozdro
          • Gość: marider Re: Motocykl z USA IP: *.elpos.net 22.12.06, 10:34
            Zaden dokument wyrejestrowania nie jest potrzebny (wciskaja tu ludziom ciemnote
            bo sami nie wiedza co jest za oceanem, na ogol wychodza z zalozenia ze jak tu
            jest, to tam tez musi). Jesli chodzi o pojazd z US to zeby go zarejestrowac w Pl
            wystarczy pokazac: 1. title (w Polsce ciezko niektorym sobie wyobrazic ze mozna
            miec akt wlasnosci pojazdu zamiast dowodu rejestracyjnego wiec mozesz sie o to
            pouzerac jak trafisz na tepa biurwe), 2. tlumaczenie, 3. odprawa celna (SAD), 4.
            zaswiadczenie o przejsciu pierwszych w Pl badan technicznych (w US tego nie ma i
            tez moze byc problem bo czasem sie czepiaja podswietlonych kierunkow przednich i
            symetrycznej przedniej lampy) oraz oplaty. Potem dostajesz miekki dowod (po
            twardy zglaszasz sie po miesiacu) i polskie tablice, wykupujesz obowiazkowe
            ubezpieczenie na pojazd (nie na wlasciciela/kierowce jak w US) i latasz (w sumie
            wydatek cos kolo 500zl za wszystko).

Tyle w temacie. I bez gdybania "wydaje mi sie".

Pzdr
            marider
            R1
          • Gość: lisy Re: Motocykl z USA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.07, 12:55
            Potek- sorry,ale nie moge znalezc twojego opisu dot.naleznosci celnych.czy
            mozesz podac jakis dokladny adres stronki z tymi informacjami? rowniez jestem
            zainteresowana oplatami zwiazanymi z przywiezieniem moto z usa.pozdrawiam.lisy
        • steryd111 Re: Motocykl z USA 23.12.06, 09:15
          ...jak juz będziesz wiedział kiedy będziesz smigał po Roztoczu to daj sygnał -
          to również moje ulubione tereny na weekendowe wypady

POZdr
        • Gość: młody Re: Motocykl z USA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.07, 00:02
          siemka! podaj jakies namiary na siebie, GG alo maila. Pogadamy o tym imporcie.
          pozdro
    • Gość: Antydebil Re: Motocykl z USA IP: 62.233.189.* 23.12.06, 05:04
      A co się stało, że ten przygłup z nowego yorku się nie wymądrza. Może jest
      chory? Jeśli tak to życzę powrotu do zdrowia, także psychicznego. Zwalczenie
      nerwic i kompleksów to podstawa sukcesu w leczeniu. Aha, niucoścatm nie
      zapomnij, że najlepszą obroną jest atak.
      Życzę sukcesów
      W leczeniu
      Psychiatra
      • steryd111 Re: Motocykl z USA 23.12.06, 09:21
        antydebil - ja chyba Cię polubie....wiesz dlaczego...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka