Dodaj do ulubionych

Benzyna w oleju

19.04.03, 22:39
Bardzo bym prosił o odpowiedź eksperta na moje pytanie w sprawie czy jest
mozliwe przedostawanie się benzyny do oleju, ponieważ z pewnego źródła
dowiedziałem się,że silniki motocyklowe wyposazone w wtrysk paliwa miewają
takie przypadłości
Obserwuj wątek
    • globus2 Re: Benzyna w oleju 21.04.03, 18:05
      Moze nie jestem ekspertem ale jestem mechanikiem.To nie prawda ze silniki na
      wtrysku maja takie przypadlosci.Cos takiego moze sie stac w kazdym silniku
      kiedy pierscienie tlokowe sie zuzyja albo juz bedzie wymagany szlif i
      pierscienie beda mialy zaduzy luz.Jesli cos takiego ci sie przytrafilo to wez
      nanometr i zmiez cisnienie w garach.Moze masz przedmuchy na
      pierscieniach.Pamietaj cisnienie miy sie z otwarta na max przepustnica!
      • kawasaki3 Re: Benzyna w oleju 21.04.03, 23:15
        DZiekuje za odpowiedz, ale mowimy o nowym motorze ktory mial za bogata
        mieszanke (dymil na czarno)i ponadto niszczyl swiece.I zwiazku z tym chcialbym
        sie dowiedziec czy nie spalona benzyna moze sie przedostawac do oleju lub tez
        czy w wyniku przebicia na swiecy(badz w przewodach wysokiego napiecia)
        niespalone resztki benzyny moga przxeniknac do skrzyni korbowej, dodam ze
        sytuacja taka miala podobno miejsce w Suzuki TL1000S i byla okreslana w opisach
        jako "wada wieku dzieciecego"
        • szymon.dziawer Re: Benzyna w oleju 22.04.03, 17:30
          Czołem.
          Jeżeli jeden z cylindrów przestaje pracować - jak wspomniałeś brakuje iskry ;)
          wówczas wtrysk nadal podaje dawkę paliwa przewidzianą do spalenia w nanym
          suwie pracy. Benzyna niespalona nie zostanie wyrzucona w całości przez zawory
          wydechowe do ukłau wydechowego i w rezultacie poprzez pierścienie może
          przedostać się do komory korbowej, wie też do oleju. Nie bardzo tylko rozumiem,
          dlaczego podajesz silniki wtryskowe. Paliwo może przedostawać się do oleju bez
          względu na rodzaj zasilanaia! Ba! Pokusiłbym się o stwierdzenie, że to właśnie
          w "gaźnikowcach" częściej zdarzaja sie takie rzeczy. W silnikach tych moze
          dojść do przedostawania się paliwa do oleju nawet podczas postaoju motocykla,
          wówczas, gdy mamy nisprawny kranik paliwa lub zaworki w gaźnikach. Paliwo
          ścieka do gaźników, z tamtąd do cylindra przez uchylone zawory, i nawet, gdu
          mamy do czynienia z nowymi pierścieniami, to nie wytrzymają one konfrontaqcji z
          penetrujacą mocą benzyny i przedostanie się ona do oleju.
          Pozdrówki
          Szymon

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka