Dodaj do ulubionych

pas napędowy

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.07, 01:13
witam. moje moto jest na pas zębaty. czy coś konktetnego robić z tym pasem
przed sezonem ?
Obserwuj wątek
    • harlista Re: pas napędowy 28.02.07, 01:23
      sprawdz czy nie ma mechanicznych uszkodzen i czy jest prawidlowo napiety
      • Gość: Inżynier D. A jaki masz motór i ile ma kilometrów? IP: *.gates.com 28.02.07, 14:54
        Harlista ma rację, ale uważał bym z napinaniem paska zębatego co sezon. Rób to
        co instrukcja każe robić. Naprawdę nie idioci piszą te instrukcje. Oni
        najlepiej wiedzą co jest wskazane co ileś tam kilometrów.

Victory każe napinać pasek co 5000 mil. Harley chyba nie każe nigdy (chyba że
        zdejmowałeś koło itd) - sprawdzę i odpiszę ci za chwilę. Wszystko zależy jak
        projektowany był napęd, jaki ma pasek itd. W niektórych napędach zbyt częste
        napinanie paska może prowadzić do jego rozciągania i uszkodzenia. Uszkodzenia
        nie tylko paska ale i łożysk w skrzyni biegów i kole (pod wpływam zbyt
        wielkiego napięcia w pasie).

Harley na przykład używa pasków zębatych Gates. Są to paski Poly-Chain
        polyuretanowe z węglowym cordem. Ponieważ węgiel ma negatywny współczynnik
        rozszerzalności cieplenj - kurczy się wraz ze wzrostem temperatury. Tak więc
        trzeba uważać by nie dać mu zbyt dużego napięcia gdy jest zimny, bo podczas
        pracy kiedy się rozgrzewa kurczy się i napięcie w nim rośnie.
        Po prostu przestrzegaj instrukcji swojego motoru i nie czyść paska nichym prócz
        wodą. Najlepiej wcale.
        • Gość: nyorker Re: A jaki masz motór i ile ma kilometrów? IP: 70.19.14.* 28.02.07, 16:09
          harlista napisal, by sprawdzic, czy prawidlowo napiety, a nie by pasek napiac.

przy okazji najnowszych modeli, buel (hd) zapewnia, ze ich paski nie wymagaja
          specjalnej obslugi poza ogledzinami podczas rutynowego serwisowania.
        • Gość: nyorker notka IP: 70.19.14.* 28.02.07, 16:13
          nawiasem mowiac, buell nie stosuje pasow gates, a nowe produkty goodyear.
    • harlista Re: pas napędowy 01.03.07, 01:30
      Jak slusznie zauwazyl NY nie zalecam non stop podciagania paska.
      Tylko wtedy kiedy potrzeba !
      Harley ma w oslonie paska okienko ze skala, wg ktorej mozna stwierdzic czy
      naciagniecie jest konieczne.

Jedna uwaga:
      Przy wymianie kola/oponu nalezy ustawic kolo dokladnie rownolegle do paska,
      Nierownolegle ustawienie spowoduje szybkie zuzucie paska

Powodzenia
    • Gość: pit Re: pas napędowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.07, 21:18
    • Gość: pit Re: pas napędowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.07, 21:21
      witam. dziękuję kolegą za rady. fajnie by było mieć coś zza oceanu. co prawda
      moja kawka też zza oceanu ale nie tego, może kiedyś ......pozdrawiam
    • Gość: pit Re: pas napędowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.07, 21:23
      aczkolwiek wersja USA
    • Gość: Inżynier D. Pas napędowy i Buell IP: *.gates.com 05.03.07, 20:37
      Nie mówiłem że Harlista nie ma racji, a jedynie przestrzegałem żeby nie ulegać
      pokusie naciągania paska jeśli nie jest to naprawdę konieczne.

Buell to Harley. Nie sam motocykl ale producent.

Jeszcze kilka lat temu Buell miał pasek Gatesa (poliuretanowy z Kevlarowym
      kordem), ale Harley zmienił go w Buellu na tańszy Goodyeara (gumowy z
      Kevlarowym kordem). Buell obliczany jest na jakieś 60 tys. km max, więc nie ma
      potrzeby dawać trwalszych pasków. Guma jest wystarczająca na taki przebieg.
      Szczególnie że Buell ma koło napinające które wygina pasek w przeciwną stronę
      niż koła żebate, więc niektórzy uważają że większa elastyczność paska pomaga
      tutaj. Testy nie potwierdziły tego ale klient nasz pan.

Gates niedługo zaproponuje Buellowi pasek poliuretanowy z węglowym kordem.
      Zobaczymy czy Harley go zaakceptuje, ale tak czy inaczej ten pasek jeśli będzie
      dostępny jako część zastępcza (aftermarket) można będzie urzywać bez wachania.
      Nie dość że będzie miał dużo dłuższą żywotność to zapewni lepsze prowadzenie
      zwłaszcza przy redukcji biegów (bo jest znacznie sztywniejszy).

Uwaga dotycząca wszystkich poliuretanowych pasków, zwłaszcza z węglowym kordem -
      podczas przenoszenia czy przy instalacji, NIGDY NIE WYGINAJCIE paska za
      bardzo. Wystarczy że raz zegniecie go w zbyt mały promień i skróciliście jego
      żywotność o połowę. Łatwo poznać te paski bo tylko Gates produkuje uretanowe
      paski z węglowym kordem i nazywają się Poly-Chain. Silniejsze niż stal, ale
      uważać podczas instalacji.

Komontarz o Buellu.
      Kierowcy testowi u mnie w pracy nie mają najlepszej opinii o Buellu, a nawet
      nie lubią go. Uważają że skrzynia biegów nie została dobrzez zgrana z
      podrasowanym silnikiem Harleya który rozwija duży moment na niskich obrotach i
      w rezultacie motor jest krowiasty. Poza tym uważają że prowadzi się go bardzo
      źle w mieście – że ma za krótką ramę (wheelbase). Na autostradzie mówią jest
      dobry, ale w mieście do kitu. Jeśli komuś ten motor z jakiegokolwiek powodu
      leży, to nie przejmował bym się tymi komentarzami, bo ważne jest co się lubi a
      nie co lubią inni.
      • Gość: nyorker Re: Pas napędowy i Buell IP: 70.19.14.* 05.03.07, 21:31
        > Komontarz o Buellu.
        Poza tym uważają że prowadzi się go bardzo
        > źle w mieście – że ma za krótką ramę (wheelbase). Na autostradzie mówią j
        > est
        > dobry, ale w mieście do kitu.

a myslalem, ze dzieki szybkiej geometrii to wlasnie do miasta buell sie nadaje,
        a na highway'u czerpie sie korzysci ze stabilnosci dlugiej ramy.
        • Gość: Inż. D Re: Pas napędowy i Buell IP: *.gates.com 05.03.07, 23:21
          Powtarzam tylko to co mi mówili. Może sami nie wiedzą dlaczego im się źle
          jeździ w mieście, może coś innego jest w geometrii zawieszenia Buella skopane,
          ale twierdzą że handlig w mieście jest tragiczny. Nienawidzą wchodzić nim w
          zakręty.
          Inny komentarz był taki, że przy hamowaniu facet ma wrażenie że najpierw
          dotknie nosem samochodu przed nim, zanim dotknie go kołem. Uwielbiają natomiast
          BMW i parę innych europejskich maszyn.
          • Gość: nyorker Re: Pas napędowy i Buell IP: 70.19.14.* 05.03.07, 23:29
            tak sobie mysle, ze moze problemem byla generalnie manewrowka. nie wiem, buell
            zreszta krotko znajdowal sie w sferze moich zainteresowan - preferuje
            europejszczyzne.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=508&w=37006651&a=37337532
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=508&w=37006651&a=37038557
            • Gość: Inż. D Długość wheelbase IP: *.gates.com 06.03.07, 22:21
              Zmierzyłem Buella i BMW650. Odległość między osiami kół.

Buell - 52 cale, a mniejszej pojemności BMW650 - 59 cali.
              Czyli jednak coś w tym jest, że nie tylko technika, ale i długość jest ważna :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka