Dodaj do ulubionych

Honda Hornet 900

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.07, 22:57
Miałem szczęście użytkować ten motocykl przez dwa sezony 2004/2005. Był to
model rok produkcji 2002. Powiem szczerze, że w głębi duszy nadal tęsknię za
tym motocyklem. Jeździłem wcześniej na CBR 900RR z 1996 roku i wydawało mi
się, że był to motocykl naj.- na świecie.
Początkowo krytycznie podchodziłem do "golasa" ale chciałem kupić właśnie taki
motocykl aby "udobruchać żonę", która suszyła mi tygodniami głowę, że na
plastiku się za....(zginę). Wpadłem wtedy na pomysł, że kupię wilka w owczej
skórze i kupiłem w zasadzie ten sam silnik co CBR w łagodnej obudowie. Po
pierwszej jeździe próbnej Hornetem, byłem niesamowicie podkręcony.
Rzeczywiście, odczucia jakie mi towrzyszyły były całkowicie inne od doznań
jakie mialem jeżdżąc RR. Hornet miał kopyto na zawołanie, zmiana biegów? Sam
nie wiedziałem czasami na którym jadę, a on jechał. Odkręcenie manetki-
wyrywał jak dziki. Na RR wszystko musiało być po chwili, przyśpieszenie
kosmiczne, ale najpierw obroty. Hornet jak turbodiesel dawał od samego dołu.
Brak owiewek powodował, że naprawdę czułem ,że jadę motocyklem, poprostu
chcialo mnie zrzucić z siodła. Początkowo sprawiało mi to wielką frajdę, ale
wygodnictwo szybko wzięło górę i złożyłem niewielką szybkę. Poprostu na
trasie, przeloz z około 150 km/h był nie do zniesienia. W sumie jak na 900 to
ekonomiczny pojazd, jeżeli nie kręciło się go za bardzo. Przyznam, że swojego
czasu na trasie z miejsca gdzie mieszkam, czyli zachodnie rubierze małopolski,
do Waszawy, wchlonął mi ponad 11 litrów na 100 km, ale dawałem wtedy w pióro
aż wstyd się przyznać. Najmniej ,kiedy jechałem spokojnie w deszczu, spalił
około 6,5 l na 100 km. Ale taka to przypadłość takich maszyn, nie wierzę, że
ktoś jeździ takim motocyklem oszczędnie. Niestety, w sierpniu 2005 roku,
hornecik stracił życie, to znaczy miałem potężną kraksę. Ja na szczęście
przetrwałem, on nie. Teraz pod groźbą rozwodu, mogę mieć też Cb, ale niestety
tylko 500. No cóż z motocykla przecież nie zsiądę, a żona się przyda ;-)
Reasumując, jak dzieci podrosną, a zona sie zestarzeje, to na pewno znowu będę
miał Horneta 900 bo okropnie za tym DIABŁEM- tęskinie.
Pozdrawiam wszystkih posiadaczy!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: puma Honda Hornet 900 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.07, 22:02
      Całkowicie zgadzam się z Bartkiem niby takie niepozorne moto a zawstydzi
      niejednego plastika :)
      • Gość: Andrzej Re: Honda Hornet 900 IP: *.czarnet.pl 25.05.08, 09:08
        moja przygoda z hornet 900 zaczela sie przepadkowo, kupilem hornet
        600 jezdzilem 2 miesiace w sumie bylem zadowolony, pewnego pieknego
        dnia dalem sie przejachac koledze-i skasowal maje horneciatko. Teraz
        od trzech dni jestem posiadaczem hornet 900 i powiem tak roznica
        kolosalna, wygodniejszy, lepiej sie prowadzi w zakretach, lepsza
        skrzynia biegow, elastyczny silnik na 6 biegu robisz co chcesz
        wszystkim polecam o wiela lepszy od 600
    • Gość: stolarz Honda Hornet 900 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.10, 13:33
      mam szerszenia z 2005r. jest to mój pierwszy motor i nie wiem co kupie po nim,
      bo jakos nie widze nastepców.moja najdluzsza trasa to 1700 km jednego dnia
      hornecik nie zawiodl, ale moj tylek tak. ostatnie 200km bylo na stojaco.
      polecam kazdemu ten motor,bo naprawde warto. nic, naprawde nic sie w nim nie
      dzieje, a pozatym jego porecznosc i funkcjonalnosc jest niesamowita. a
      zawstydzanie plastikow jest na pozadku dziennym.

pozdrawiam
    • Gość: wojtas Re: Honda Hornet 900 IP: *.unregistered.net.exatel.pl 05.08.10, 09:45
      Też mam od początku tego sezonu Honetkę 900 i jakoś następcy nie widzę, szybki,
      wygodny, poręczny, w korkach bardzo zwrotny. Jedyne co mi przeszkadza to wiatr
      powyżej 140, ale jak się w 80% śmiga po mieście to spoko. Owiewkę mam, ale
      zdjąłem, stwierdziłem że nie po to mam naked'a żeby go szybką szpecić, ale na
      trasie rzeczywiście troszkę lepiej. Określenie - wilk w owczej skórze to idealne
      określenie tego motocykla. Pozdrawiam!
      • Gość: zi-k Re: Honda Hornet 900 IP: *.chello.pl 07.08.10, 08:02
        Mam Horneta 600 a niedawno miałem okazję przejechać się 900-setką.
        Elastyczność nie powala,moc to jednak tylko 110 KM więc bez cudów.Z zalet to
        gładko pracująca skrzynia biegów,poręczność,wygoda.
        Spodziewałem się po nim czegoś więcej,naprawdę porządnego przyspieszenia od
        niskich obrotów,ale niestety.W moim odczuciu 900 jest bardziej mułowata od
        600,choć wiem że to nieprawda i wynika to tylko z charakterystyki pracy silnika.
        • Gość: szerszeń Re: Honda Hornet 900 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.11, 22:17
          To przyjacielu musiałeś jechać na zajechanej 900.A tak naprawdę to 600 nie jedzie...
          • Gość: onkel pyjter Re: Honda Hornet 900 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.05.11, 10:56
            była wersja z ABS-em?
        • Gość: Robur Re: Honda Hornet 900 IP: *.telpol.net.pl 30.04.13, 16:12

hehe. Jakiś zajechany był ten hornet, albo ci się śniło, że go ujeżdżałeś. Jak już się tak podniecasz, a w tym przypadku gardzisz danymi katalogowymi (110 koni, to mało?), to sprawdź jakie 900 ma przyspieszenie i poszukaj ile innych motocykli (także sportowych) jest w stanie poszczycić się lepszym. Horneta 900 ujeżdżam 4 sezon i jest właściwie motocyklem idealnym na miasto, na trasę (np Bałkany w trzy tygodnie), najmniej na autostradę, ale i tak da radę. Spalanie od 4,7 (bardzo powolna jazda, ale z pełnym obciążeniem, do około 9 na autostradzie, przy prędkościach pod 200 km/h.
          Elastyczność, zwrotność, wygoda, ekonomia. Wcześniej zmieniałem moto co sezon, teraz, się "ustatkowałem" ;)
          • Gość: Lumi Re: Honda Hornet 900 IP: *.dynamic.chello.pl 03.05.13, 18:16
            Robur,nie wiesz o czym piszesz.Mało który z motocykli ma lepsze przyspieszenie od Horneta 900?
            Każda w miarę nowa sportowa sześćsetka,nie mówiąc o większych pojemnościach.Zresztą Hornet 900 ,to już motocykl zabytkowy.Jeszcze trochę broni się silnik,ale rama i reszta to do lamusa.
            • Gość: Obs Re: Honda Hornet 900 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.14, 15:02
              Nie wiem, czy wiesz, że silnik Horneta 900 to ostatni "litr" z RR (SC33 919cc), który nie bierze oleju...więc jak widać Honda też już teraz idzie w oszczędnbości...
    • grewolik Honda Hornet 900 28.01.12, 17:33
      Poszukuje czujnika temperatury cieczy chłodzącej do hondy hornet 900. Proszę o pomoc!
      • Gość: gonz Re: Honda Hornet 900 IP: *.54.19.29.static.telsat.wroc.pl 20.02.12, 19:58
        Zaglądnij na forum Honda Hornet pl, rzuć temat może ktoś będzie miał na zbyciu.
    • Gość: Macho Honda Hornet 900 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.12, 12:39
      Nie zgodzę się że jedzie jak 600. Różnica jest ogromna na korzyść 900tki - przyspiesza jak wściekły na każdym biegu. Wiatr? To kwestia przyzwyczajenia - nie jest źle. Nie widzę nic na co mogę zmienić 900te. Motocykl niemal idealny. Poręczność i jazda w zakrętach nieco gorsza niż w 600ce, ale to chyba oczywiste. Tutaj macie pare opinii na temat Honda Hornet 900. Polecam też forum honda-hornet.pl - masa przydatnych informacji dla użytkowników 600tek i 900tek.
      • Gość: Troy Re: Honda Hornet 900 IP: *.dynamic.chello.pl 16.04.12, 16:42
        Bzdura z tą ogromną różnicą.To tylko 10 KM z tym że Hornet 900 jest cięższy.Proszę obiektywnie podchodzić do tematu,to że się posiada jakiś motocykl nie oznacza że jest on najlepszy na świecie.
        • Gość: Jacek929 Re: Honda Hornet 900 IP: *.adsl.inetia.pl 16.04.12, 21:51
          Nie taka znowu bzdura bo pojemność robi swoje a elestyczność silnika oraz użyteczny zakres obrotów przemawia jednak za duzym Hornetem .
        • Gość: Macho Re: Honda Hornet 900 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.12, 23:59
          To nie bzdura tylko fakt. Powtórze jeszcze raz - różnica jest ogromna. Nie wyssałem tego z palca - brat jeździ na 600, a ja na 900 i mam cały czas porównanie. Po przesiadce na 600 masz wrażenie, że w ogóle nie przyspiesza. Brakuje pary. 900ta zbiera się jak rasowy litr, a elastyszność to bajka. Nie ma nawet czego porównywać.
          • Gość: Troy Re: Honda Hornet 900 IP: *.dynamic.chello.pl 22.04.12, 22:23
            Niech ci będzie.Ja nie czułem tej potęgi jeżdżąc 900.Może była zajechana.
        • Gość: Obs Re: Honda Hornet 900 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.14, 15:15
          Człowieku...tutaj nie moc jest ważna a moment :) ...jednym i drugim rozpędzisz się do ponad 200 km/h....i to właśnie dzięki mocy....ale różnica w momencie jest nieco większa i tutaj czuć różnicę jak cholera...podam przykład: Hornet 900 vs 1100XX oba jadą na ostatnim biegu 100 km/h i na trzy, cztery jazda! ...idą łeb w łeb do 200 km/h! ...spórbuj to zrobić Hornetem 600 vs 1100XX :)
    • Gość: szymon Honda Hornet 900 IP: *.play-internet.pl 06.10.13, 16:57
      witam mam horneta z 2002r w czasie jazdy coś wali w tylnim kole i zebatka ma luz ok 1mm czy to jest coś poważnego czy tylko łożysko
      • Gość: JacekFZ1 Re: Honda Hornet 900 IP: *.adsl.inetia.pl 06.10.13, 18:39
        Jesli nie potrafisz sam tego zdiagnozować to podjedź do mechanika . Kazdy nie usuniety luz bedzie powodował dalsze zuzycie elementów . Czasami w bardzo przyspieszonym tempie.
        Na odległośc nikt Ci nie pomoże bo przyczyn może być co najmniej kilka .
        ----
        Pozdrawiam
        JacekFZ1
        • Gość: kasia Re: Honda Hornet 900 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.14, 07:51
          zgadzam sie. Mialam horneta 600, chociaz namawiali mnie mocno na zakup 900 - po jakims czasie zalowalam, ze nie posluchalam dobrych rad. Mimo to, hornet byl jednym z najlepszych motocykli na jakich jezdzilam i dlugo dlugo szukalam takiego, ktory moglby go zastapic.
    • znj2 Re: Honda Hornet 900 18.05.14, 15:09
      Stary, ja też mam ten problem. Żona postawiła szlaban na motor, gdyż orzekła, że po operacji serca nie mogę jeździć na swojej Hondzie. Powiedziała krótko: Ja , albo motor! Cholera! Cały czas się zastanawiam co wybrać!
    • Gość: maniak Honda Hornet 900 IP: *.echostar.pl 15.08.15, 13:32
      mam wścieklego szerszenia i kocham ten motocykl:) jedyna jego wada to kanapa ale zimą będzie poprawiona:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka