norwich_city 29.05.08, 12:24 Czy łapią motocyklistów? Od niedawna jeżdżę w Polsce i nie wiem czy są tu Radary ( konkreetnie chodzi mi o krakoów) ktore robia fotki od tylu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zi-k Re: Fotoradary 30.05.08, 06:30 Teraz w każdej wiosce sołtys wystawia tablicę KONTROLA RADAROWA namalowaną przez miejscowego artystę-malarza.To tani sposób na ograniczenie prędkości. Radarów podobno jest sporo ,ale chociaż dużo jeżdżę ,nieraz przekraczając prędkość dopuszczalną,nie przysłali mi jeszcze fotografii z mandatem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H-D Re: Fotoradary IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.08, 22:39 Nie ma czegoś takiego jak zrobienie fotografii od tyłu. Przynajmniej u nas. Jak już to od przodu i tylko przez fotoradary które nie są stacjonarne. Te maszty na fotoradary są tylko masztami i tak już pozostanie. Żaden wójt czy burmistrz nie będzie ci wkładał cyfrówki do tej skrzynki bo i tak wszystkie fanty uzyskane z tego powodu pójdą do centrali w W-wie, a wójt z tego dostanie gó... Odpowiedz Link Zgłoś
gad.forumowy Re: Fotoradary 02.06.08, 22:44 Gość portalu: H-D napisał(a): > Nie ma czegoś takiego jak zrobienie fotografii od tyłu. > Przynajmniej u nas. Żebyś się nie zdziwił ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
szymon.dziawer Re: Fotoradary 12.06.08, 14:41 Gość portalu: H-D napisał(a): > Nie ma czegoś takiego jak zrobienie fotografii od tyłu. > Przynajmniej u nas. A przefaksować Ci taką nieistniejącą fotkę? I to z 2005 roku. Szymon Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spiwor Re: Fotoradary IP: *.ssp.dialog.net.pl 03.06.08, 16:14 255 kilometr trasa numer 8 na pięćdziesiątce(Raducki Folwark), raz jest ustawiony na przód a raz na tył a nieraz nie ma tam wogóle. Ale to nawet nie okolice Krakowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek010265 Re: Fotoradary IP: *.uwm.edu.pl 12.06.08, 14:12 No, jak ja w jednej wiosze pod olsztynem zobaczylem taki niestacjonarny radar stojacy w krzakach, to malo z kanapy nie spadlem ze zdziwienia. potem pocieszylem sie, ze i tak mi g.... zrobia :-) ale zaraz za zakretem stal radiowoz :-( mial sygnalizacje z fotoradaru. i dwie stowy nie moje :-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Fotoradary IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.08, 19:44 I dobrze, takich kozaków powinni jak najczęściej łapać. Dzisiaj widziałem takiego jednego w Volvo na autostradzie, ciął przynajmniej 180 i dojeżdżał wszystkim do zderzaka, a potem grzecznie jechał za czarną Vectrą w której siedziało dwóch panów policjantów. W ogóle to zabroniłbym używania CB kierowcom samochodów, bo jak ma się poprawić bezpieczeństwo na drodze jak się wszyscy ostrzegają że tu i tu stoi miś z suszarką, a tam jedzie czarna vectra, a tam stoi foto radar, bo głównie o tym kierowcy mówią na CB. To jest tylko pomaganie tym piratom drogowym, żeby unikali odpowiedzialności. Chcecie żeby Polacy zaczęli inaczej jeździć ? A zastanowiliście się choć przez chwilkę jak to zrobić ? Bo ja uważam, że na coś takiego potrzeba kilkudziesięciu lat, trzeba zmienić mentalność Polaków, bo dzisiaj przeciętny Polak to cwaniak i gnida. Tutaj potrzeba zmian w moralności całego narodu, a ten stacza się na psy. Dzisiaj wszyscy są zapatrzeni tylko na siebie, zero poszanowania drugiej osoby i będzie jeszcze gorzej, wystarczy się popatrzeć na dzieciaki na placach. Ale co się tu dziwić. Jak dziecko ma być dobrze wychowane kiedy ojciec i matka nie są wychowani. A teraz jeszcze taki baby boom, 17 latki chodzą z wózkami, strach pomyśleć co z tego wyrośnie za parę lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spiwor Re: Fotoradary IP: *.ssp.dialog.net.pl 12.06.08, 20:09 A tam zaraz tak tragicznie. Ostatnio w Focusie pisało, że mamy banię i rozpatrujemy i zapamiętujemy wszystkie złe rzeczy a ignorujemy rzeczy dobre. Na to 1 Volvo było pewnie duzo którzy jechali bardzo fajnie, na tą jedną siedemnastkę było pewnie z dziesieć które przeprowadzają staruszki przez jezdnię i chodza co niedziela do kościoła. Więc nie ma co się przejmować nasz mózg jest zryty. Dowód: Pod Warszawką w kierunku Krakowa na dwupasmówce po przeciwnej stronie terenówka leżała w rowie przytulając się do drzewa, pewnie już od pewnego czasu bo nikogo tam nie było i ruch był na bierząco. Na dwóch pasach po drugiej stronie korek na kilka kilometrów bo prawie każdy musiał zwolnić i sobie z daleka pooglądać, co się tam za nieszczęście stało, a może ktoś się zabił i zobaczę zwłoki? Bedzie co opowiadać i oburzać się jakie to wariaty jeźdżą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zi-k Re: Fotoradary IP: *.chello.pl 12.06.08, 22:07 To zbyt optymistyczny wariant 10;1 na korzyść dobrych i normalnych. Bliżej prawdy będzie 50;50. Odpowiedz Link Zgłoś
szymon.dziawer Re: Fotoradary 13.06.08, 09:29 Gość portalu: Andrzej napisał(a): > I dobrze, takich kozaków powinni jak najczęściej łapać. Dzisiaj widziałem > takiego jednego w Volvo na autostradzie, ciął przynajmniej 180 i dojeżdżał > wszystkim do zderzaka Bo jak zwykle cała reszta jechała lewym pasem, zamiast prawym. Lewy jest do wyprzedzania, a prawy do jazdy. Gdybyś jechał PRAWIDŁOWO, to prawdopodobnie nawet byś go nie zauważył. Tymczasem widzę, że wcale nie jesteś taki poprawny, bo przestrzegasz przepisów wybiórczo. Prawdopodobnie należysz do gatunku cywilnych policjantów, którzy uwielbiają jeździć lewym pasem z prędkością 90, czy też 100 km/h (w zależności od drogi) i stanowić zagrożenie dla siebie i innych mając na swoim sztandarze wypisane "JA JADĘ PRZEPISOWO! TU MOŻNA JECHAĆ 100 km/h. JA TAK JADĘ I WSZYSCY MACIE TAK JECHAĆ. JESTEM KRÓLEM LEWEGO PASA!!!" > Chcecie żeby Polacy > zaczęli inaczej jeździć ? A zastanowiliście się choć przez chwilkę jak to zrobić Polacy nie szanują prawa, bo przepisy nie są adekwatne do rzeczywistości. Ostatnio dowiedziałem się, że znaki drogowe w Polsce ustawiane są "dla ciężarówki jadącej w deszczu"!!! To przecież skandal! Ograniczenie prędkości powinno pokazywać absolutnie maksymalną prędkość z jaką da się pokonać dany niebezpieczny odcinek drogi! A tak wszyscy jadą 2x znak, bo wiedzą, że to ograniczenie jest oderwane od rzeczywistości. Nie mówię tu o ograniczeniach w terenie zabudowanym, przy szkole, ale na trasach. Jeździłem dużo za granicą. Np. w Alpach nie da się przejechać żadnego zakrętu, gdzie postawiono 80 km/h szybciej chociażby o 10 km. Czasem i 80 dla gorszego kierowcy to za dużo. Ale tam wiedzą, że to, co na znaku, to absolutne maksimum na jakie może sobie pozwolić dobry kierowca. A u nas? Dla niektórych 2x znak to mało. I jadą 3x znak, bo wiedzą, że to ma się nijak do ich rzeczywistego bezpieczeństwa, tylko bezpieczeństwa ich portfela, bo chłopcy radarowy czają się już w krzakach. > A teraz jeszcze taki baby boom, 17 latki chodzą z wózkami, strach > pomyśleć co z tego wyrośnie za parę lat. A co masz do 17 z wózkami? Dzieci powinny mieć młodych rodziców, bo stare zgredy wychowują takich bęcwałów, którzy stawiają ograniczenie do 80 km/h na Trasie Siekierkowskiej w Warszawie. Na drodze, która spełnia WSZYSTKIE kryteria autostrady... Szymon Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gch10 Re: Fotoradary IP: *.lubzel.com.pl 13.06.08, 10:41 Nie dziw się, że prawie wszyscy jadą lewym pasem, to ci, co wrócili z anglii, a tak poważnie to ja też śmigam lewym pasem, bo nie chcę zrobić sobie krzywdy na prawym bardzo często nie nadającym się do ruchu a już napewno nie dla motocykli Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roro Re: Fotoradary IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.08, 11:30 Szkoda slow normalnie, rece opadaja jak to czytam... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuba Re: Fotoradary IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.08, 19:50 niepotrzebnie, bo z jednej strony szymon ma rację, u nas jak stoi ograniczenie do 30km/h to i tak nawet maluchami jadą 50, na drodze szybkiego ruchu co chwile ograniczenia jak nie do 70, to do 50 a i tak mało kto schodzi poniżej 100km/h, jaki jest sens stawiania ograniczen praktycznie w szczerym polu? Rozumiem ograniczenia przy szkołach, przedszkolach, osiedlach itp..., ale bez przesady, kto dzisiaj zwalnia do 30km/h? NIKT, po co więc te znaki? Chyba tylko po to żeby drogówka mogła łapać. A na marginesie mówiąc sami policjanci kiedy mają już "po służbie" nie przestrzegają ograniczeń w miejscach gdzie jeszcze godzine wczesniej dawali innym mandaty. Szczyt chamstwa i bezczelności. Mówiąc krótko, znaki w żadnym stopniu nie są adekwatne do rzeczywistości i nie widze sensu ich stawiania skoro i tak ich nikt nie przestrzega, no chyba, zeby przy kazdym znaku postawić suszarkę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roro Re: Fotoradary IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.08, 20:50 Widzisz i w tym jest problem, ze Polacy maja w dupie przepisy. Prawo to prawo i nie ma wymowki ze prosta droga nikogo nie ma to moge grzac.W Stanach jak jest 20, to jada 20, w Niemczech tak samo, maja strefy 20km/h i tam nikt nie jedzie szybciej. Ograniczenia predkosci musza byc dostosowane do wszystkich uzytkownikow drogi, a nie tylko do samochodow osobowych czy przecinakow. Jak pisal Dziawer ze gdzies tam jak jest 60 to nie da sie szybciej pojechac, ale w Polsce jakby tak zrobili to liczba wypadkow by wzrosla 3 krotnie bo Polak jezdzi tyle ile mu wolno jak nie szybciej, sprobujcie znalezc kierowce ktory by w miescie jechal 40 bo jest ograniczenie do 50, zwracam uwage ze 50 to predkosc MAKSYMALNA, a nie ze tyle jest to tyle trzeba jechac. Moze sie czasami wydawac ze niektore ograniczenia sa bez sensu ale jak przyjdzie co do czego to rzeczywiscie jadac nawet 10 km/h szybciej mozna sie nie wyrobic. A zreszta zrobcie sobie kiedys test ile szybciej bedziecie na miejscu jadac szybko i jadac powoli. Max 5,10 minut, a warto tak ryzykowac ? Czesto ci ktorych wyprzedzaliscie na 3 10 km wczesciej i tak za wami stoja na swiatlach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siekiera77 Re: Fotoradary IP: *.aster.pl 15.06.08, 21:37 (...)bo dzisiaj przeciętny Polak to cwaniak i gnida. Tutaj potrzeba zmian w moralności całego narodu, a ten stacza się na psy.(...) jendrek, naród na psy to schodzi a nie stacza się ;-D ale co tam żałować takiego przeciętnego naroda co z wózkami chodzi :-/ Odpowiedz Link Zgłoś
kivan666 Re: Fotoradary 27.06.08, 10:34 Gość portalu: siekiera77 napisał(a): > co z wózkami chodzi :-/ Jemu chodziło o sytuację kiedy dzieci mają dzieci, czyli kiedy gimnazjalistki stają się mamusiami i opuszczają semestr bo ida na macierzyński... Ale jest faktem iż nie przestrzegamy przepisów drogowych, ale jest to też spowodowane głupotą urzędników, bo po jasną cholerę na długiej prostej, po dwóch stronach pole, droga dwupasmowa(albo trójka) kier. Katowice-Częstochowa, jest ograniczenie do 70? a potem skok do 110 i żeby było śmieszniej to przed zakrętem, a metr po zakręcie nagły spadek do 70 czy nawet niej? Prawda jest taka, że niektóre ograniczenia niszczą silniki samochodów, nie trafia wasz szlag jak na prostej drodze, poza miastem, musicie jechać 40km/h? nie wkurza was to, że właśnie katujecie swoje silniki? mnie to wkurza :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zibi Re: Fotoradary IP: *.gprs.plus.pl 27.06.08, 09:56 To ty jestes gnida!Tobie nie zalezy na bezpieczenstwie,tylko na karaniu!!!Pewnie jestes wyznawca PiSuarow i ich przyglupawego ministra od wiadomo czego.Zrozum ze jezeli kierowcy przez CB podaja ze gdzies stoja miski to przez kilka kilometrow wszyscy jada ostrozniej i jest bezpieczniej ,a o to wszystkim chodzi!!!Oby na CB podawali jak najczesciej ,ze miśki suszą!!! Odpowiedz Link Zgłoś