Dodaj do ulubionych

Używane opony, ypowie się ktoś bardziej doświadczo

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.08, 18:09
Miał ktoś do czynienia z tego typu oponami:

moto.allegro.pl/item366362885_opona_180_55_17_604_tl_vtr_fzs_gsf_gsx_cbr_zzr_fz.html
W porównaniu do nowej kosztuje grosze, na zdjęciu wygląda o niebo lepiej od
tej która ja mam (jest już prawie całkiem łysa), ta wygląda ładnie, ale
dlaczego są takie niskie ceny? Niby nie uszkodzony, więc gdzie jest haczyk?
Chwilowo nie mam wolnych 600zł a na moim łysolcy strach jeździć i teraz nie
wiem, czy kupić to co jest na allegro za grosze czy uskładac na nówkę.
Poradzcie, napiszcie co to za opony i gdzie jest "drobny druczek" :))
Obserwuj wątek
    • Gość: goguś Re: Używane opony, ypowie się ktoś bardziej doświ IP: *.229.c83.petrotel.pl 30.05.08, 18:31
      Oponka jak ta lala...Ciekawe, że gośc nie podaje numeru DOT ,z
      którego może wynikać ,że gumka ileś tam ma lat,i nadaje się na
      huśtawkę -dla małp...
      • Gość: Jakub Re: Używane opony, ypowie się ktoś bardziej doświ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.08, 20:44
        Są różne opony, nowa też mozna kupić np; tutaj:
        moto.allegro.pl/item374505878_metzeler_sportec_m1_180_55_17_idealna_2006r.html
        jak na moje oko to wygląda świetnie (a przynajmniej o niebo lepiej niż moja
        obecna) zastanawiam się tylko dzie jest jakis haczyk, bo w códa nie bardzo
        wierze, a nie rozumiem dlaczego za nowa opone trzeba wywalić 600-800zł a używaną
        która wygląda jak nowa mozna miec za 10 razy mniej, to w takim razie jaki jest
        sens kupowania nowej? Tylko zastanawiam się kto normalny wywala dobre opony, bo
        jak dla mnie to one sa bardzo dobre (przynajmniej na zdjęciach)
        • Gość: Akira 77 Re: Używane opony, ypowie się ktoś bardziej doświ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.06.08, 10:10
          Opona w linku powyżej jest dość mocno zużyta - widać że profil w cenralnej
          części obwodu jest wypłaszczony i że na oko zostało jakieś 2 - 3 milimetry
          bieżnika - w rzeczywistośći może być więcej. Z drugiej strony świadczyć to może
          że opona nie zostało na nowo ponacinana a to dobrze. Co ciekawe to chyba jeździł
          na niej jakiś mistrz prostej bo wydaje mi się że po bokach sterczą jeszcze
          włoski. Nie wiadomo też ile ma lat ta gumka. Parę lat temu nie mogliśmy z kolegą
          założyć używanej starej gumy na felgę - tak była stara więc uwaga.
          Wydaje mi się jednak że mając dylemat "jeździć na łysej czy na takiej" można się
          na nią spokojnie decydować. Do końca sezonu powinna wystarczyć (zależy jak dużo
          i w jakim stylu jeździsz) a w międzyczasie odłożysz kasę na jakąś w lepszym stanie.

pozdrawiam
    • Gość: baba_zanetti Re: Używane opony, ypowie się ktoś bardziej doświ IP: *.subscribers.sferia.net 30.05.08, 18:32
      jak masz jeździć na oponie z której zaraz wyjdą sznurki, to lepiej kup i załóż
      taką. Problem jest taki że są to zazwyczaj stare wygrzebane ze śmietnika opony.
      • Gość: Jakub Re: Używane opony, ypowie się ktoś bardziej doświ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.08, 20:47
        ale kto normalny wywala dobrą oponę? Chyba zrobię tak jak mówisz, 100zł nie
        majątek, może dostane coś w przyzwoitym stanie, bo moja na środku jest gładka
        jak pupa niemowlaka a po bokach zostało niecałe 2mm, także nie mam zbyt
        wielkiego wyboru, a może akurat trafi się jakas przyzwoita opona i sezon za
        100zł przejeżdżę :))
    • Gość: Dzakas Re: Używane opony, ypowie się ktoś bardziej doświ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.08, 18:46
      Wypraszam sobie ja kupuje zawsze uzywki i nie narzekam ale wybieram model opony
      i patrze na jakosc gumy i na rok akurat kupile w bdb stanie michelina pilot
      powera z poolowy 2006 roku mieciutki za 50zl:O
      • Gość: Jakub Re: Używane opony, ypowie się ktoś bardziej doświ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.08, 20:45
        te opony faktyczie nadają się do jazdy? Nie ma żadnych "niespodzianek"?
        • Gość: wojo Re: Używane opony, ypowie się ktoś bardziej doświ IP: *.dyn.optonline.net 30.05.08, 21:11
          Sprzedawca informuje ze rok produkcji-4 tydzien 2004 roku.
          Z tego zdjecia niewiele wynika. Moze byc w dobrym stanie, kto to wie?
    • Gość: wojo Re: Używane opony, ypowie się ktoś bardziej doświ IP: *.dyn.optonline.net 30.05.08, 21:47
      Podali telefon (ponizej), niemniej jednak zawsze uzywajcie e-mail do
      korespondencji. W przypadku nieporozumien zawsze mozna przedstawic dowody
      "czarno na bialym".
      Powo

<<Więcej informacji tel 0601 231 295>>
    • Gość: Dzakas Re: Używane opony, ypowie się ktoś bardziej doświ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.08, 23:00
      Do 5 lat opona podobno nie traci wlasciwosci jezdnych odpowiednio przychowywana.
    • Gość: spiwor Re: Używane opony, ypowie się ktoś bardziej doświ IP: *.ssp.dialog.net.pl 01.06.08, 17:50
      Jakby ktoś z Wrocka chciał leżaka Pilot sporta nieużywanego na przód 120/70/17
      DOT 110*. Ostatnia cyferka jest specjalnie usunięta ponoć w Belgi bo ma ponad 3
      lata i zwinięta jest ze zwrotów do fabryki ale opona ma nie więcej niż 4 lata,
      to wszystko ponoć, brak możliwości tego sprawdzenia, bo to opona-prezent. Guma
      wydaje sie miękka(nie znam sie na oponach) ale moja Pirellka była miękciejsza,
      lepiła się do ręki. Za 200zł, oczywiście do potargowania, odbiór tylko i
      wyłącznie osobisty żeby sobie sprawdzić na miejscu co się bierze. Chcę Jakub jak
      potrzebujesz pilnie opony a nie masz dużo kasy i chciałoby ci się przyjechać do
      Wrocka to mam BT014 Dot 4005, używana ale nawet cycuszki nie są do końca
      startewypróbować Maxxisa Presa Sport na przodzie a szkoda, żeby ta leżała.

Tak do tematu:
      Też jestem za używkami ale nie starszymi niż 3 lata i najlepiej żeby były tyko
      leciutko nadgryzione, najlepiej żeby była leżakiem. Ceny na allegro nie schodzą
      takich poniżej 250zł

• Gość: spiwor Re: Używane opony, ypowie się ktoś bardziej doświ IP: *.ssp.dialog.net.pl 01.06.08, 17:55
        Ale się pomieszało sorry.
        Tam o tym BT014 to lepiej zapomnieć, niechcąco się wkleiło w inne zdanie a po
        przemyśleniu chciałbym ją sobie zostawić.
    • Gość: spiwor Re: Używane opony IP: *.ssp.dialog.net.pl 03.06.08, 16:09
      Jak przechowywać opony?
      • Gość: transplant Re: Używane opony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.08, 21:10
        W sloiku i zalewie octowej ;) A na powaznie w suchym, przewiewnym i
        zacienionym miejscu. A czy na stojaco, czy na lezaco- raczej nie ma
        wielkiej roznicy. Opona, szczegolnie motocyklowa, to tak chodliwy
        towar, ze dlugo nie polezy.
        • Gość: spiwor Re: Używane opony IP: *.ssp.dialog.net.pl 04.06.08, 06:48
          Niestety nie mam tak dużego słoika ;) to na leżąco jedna na drugiej to nie
          powinno nic się stać?
          • Gość: bigerista Re: Używane opony IP: *.ssp.dialog.net.pl 04.06.08, 10:19
            Zawsze mnie zastanawiało , że jak kupuje się opony używki to ludzie
            chodzą , kręcą głowami , że opona za stara że "to
            niebezpieczne" , "traci swoje właściwości" i.t.p. A jak kupują
            motocykl to mimo że ( czasami ) patrzą na datę produkcji opony , to
            jeszcze nie spotkałem się z tym by ktoś ściągał opony z dobrym
            bieżnikiem ( mimo że opony są stare , i nie wiadomo czy n.p.
            motocykl nie stał w pełnym słońcu we włoszech na jakimś parkingu ) i
            zakładał takie same ale świeższe w produkcji...
            Wtedy to im nie przeszkadza ....
    • Gość: Miko Re: Używane opony, ypowie się ktoś bardziej doświ IP: *.bredband.comhem.se 12.06.08, 00:00
      Rekomenduje uskładać jednak na nową gumkę. Zależy jeszcze na czym i jak
      śmigasz,ale nówka gwarantuje Ci bezpieczeństwo,komfort i trwałość.Też jeździłem
      kiedyś na używkach i często żałowałem, bo opony te wyraźnie szybciej się
      zdzierały i nie dawały takiej przyczepności jak nowe gumy.To jest przynajmniej
      dla mnie wyraźnie odczuwalna różnica.Może piszę oczywiste rzeczy,ale taka jest
      prawda.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka