Dodaj do ulubionych

Kupno motocykla

30.09.03, 10:15
Ponieważ ostatnio zdałem egzamin na prawko kat. A, przymierzam się do kupna
pierwszego motocykla. Jako że jestem kompletnie "zielony", mam kilka
"naiwnych" pytań:
1. Kiedy kupuje się motocykl wiosną czy jesienią i dlaczego?
2. Kask idzie za motocyklem, czy należy kupić wcześniej?
3. Jak wygląda jazda próbna, tzn. żeby właściciel się nie bał, że motoru
więcej nie zobaczy?

ps. Interesują mnie motocykle Kawasaki GPZ 500, Yamaha XJ 600, Suzuki GSX
600F, ewentualnie jakiś "naked" 500 (5-10 lat). Jakby ktoś z okolic trójmiasta
chciał sprzedać, to chętnie obejrzę.
Obserwuj wątek
    • mskrzypo Re: Kupno motocykla 30.09.03, 14:25
      witam
      Ja tez sie za dobrze nieznam. Ja bym kupowal motor na wiosne po co mi w zimie,
      a co do kasku kup go po zakupie motocykla.
      pozdrowienia!!!!!!!
      • akira77 Re: Kupno motocykla 30.09.03, 15:09
        A ja kupiłbym teraz - primo - jest większy wybór bo wszyscy chcą się pozbyć
        sprzęta przed zimą żeby na wiosnę kupić innego - większego, mocniejszego,
        nowszego itd. Sukundo - ceny spadają bo jest większy wybór bo ...(patrz wyżej).
        Tertio - motocykle są na ogół po sezonie a co za tym idzie w większości są po
        przeglądach i na chodzie...
        Quarto (czy jakoś tam)- zimą będzie czas na przegląd, czyszczenie, malowanie,
        pieszczenie i napawanie oczu. A na wiosnę zamiast czekać będzie można jeździć.

Kask też kupiłbym przed kupnem motoru. Przecież trzeba będzie przejechać z
        miejsca zakupu do siebie. Najlepiej kupić kask jak już będzie się umówionym ze
        sprzedawcą motoru i będzie wiadomo jaki rodzaj i kolor kasku będzie odpowiedni.

Osobiście zacząłem jednak od kupna kurtki a dopiero potem był kask, motocykl i
        dopiero ostatnio spodnie, rękawice i buty.

Motocykli jest coraz więcej w ogłoszeniach sprzedaży więc życzę powodzenia i
        pozdrawiam...
        • romulus3city Re: Kupno motocykla 30.09.03, 16:23
          akira77 napisał:

> A ja kupiłbym teraz - primo - jest większy wybór bo wszyscy chcą się pozbyć
          > sprzęta przed zimą żeby na wiosnę kupić innego - większego, mocniejszego,
          > nowszego itd. Sukundo - ceny spadają bo jest większy wybór bo ...(patrz

Też właśnie mi się tak wydawało.

> Kask też kupiłbym przed kupnem motoru. Przecież trzeba będzie przejechać z
          > miejsca zakupu do siebie. Najlepiej kupić kask jak już będzie się umówionym ze
          > sprzedawcą motoru i będzie wiadomo jaki rodzaj i kolor kasku będzie odpowiedni.

Tego nie brałem pod uwagę, ale pomysł dobry!

> Osobiście zacząłem jednak od kupna kurtki a dopiero potem był kask, motocykl i
          > dopiero ostatnio spodnie, rękawice i buty.

No to lecę po kurtkę, będzie uniwersalnie czarna.

> Motocykli jest coraz więcej w ogłoszeniach sprzedaży więc życzę powodzenia i
          > pozdrawiam...

Dzięki :)
          • wojtis Re: Kupno motocykla 02.10.03, 17:52
            WITAM!
            Że przed sezonem najlepiej przemawia fakt, że jak już przyjdzie czas jeździć to
            zamiast latać, oglądać, załatwiać po prostu się już śmiga beztrosko... Inaczej
            dupę żal ściska, że wszyscy na około śmigają a Ty nie! Wtedy zcas sie jakoś tak
            dłuży...Fakt, że w sezonie jest miejszy wybór.Tylko, żebyś nie wpadł na pomysł,
            żeby w zimę na śniegu go próbować. Kask to też rzecz dość trudna, bo fakt-nie
            wcześniej niż przed wybraniem maszyny, ale pojechać po same moto już trzeba z
            kaskiem. Poza tym wszyskim w zimę jest kupa czasu na drobne (i mniej drobne)
            retusze. Prawda jest brutlana -jaki stan byłby idealny, silnik "igła", itd. to
            zawsze jest coś do roboty. Jest tylko coś o czym nie można zapomnieć - po
            prostu przygotować go do sezonu. Jak zostawisz go na zeszłorocznym oleju i
            zastałych filtrach to może się pogniewać gdzieś na trasie... Powodzenia. WOJTIS
          • akira77 Re: Kupno motocykla 03.10.03, 09:12
            > No to lecę po kurtkę, będzie uniwersalnie czarna.
            Czarne jest the best!
            Pzdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka