Dodaj do ulubionych

Equipment na 'golasa'.....

04.11.03, 08:10
Witam, to mój pierwszy post na tym forum więc się przedstawię. Mam na imię
Marcin i mam 26 lat, wiosną chcę zakupić swój pierwszy motor, będzie to jakiś
golas (bandit, fazer, inny? - tu tez miałbym pare pytań..) i chciałem zapytać
szanownych forumowiczow na
jaki wydatek dodatkowy musze byc przygotowany. Juz wyjaśniam, mam na mysli
tutaj takie rzeczy jak kask, kurtka, spodnie, buty, rekawice ...OD razu
zapytam czy kurtka typu ramoneska, taka czarna metalowa nadaje sie
na 'golasa' czy nie, czy da rade jezdzic w glanach.... (wiem, lamerskie
pytania), przynajmniej na poczatku zanin nie uzbieram po kupnie moto na jakis
porzadny stroj, kombinezon i buty..? Jakich firm kaski byscie polecali, jaki
to wydatek. Jaki stroj wystarczy latem a jaki jest niezbedny w chłodniejsze
dni, jesienią? To na razie tyle, czekam na odpowiedzi. Dziękuję. Marcin
Obserwuj wątek
    • hiszpan25 Re: Equipment na 'golasa'..... 04.11.03, 09:26
      czołem! jak widzę dość rozsądnie podchodzisz do sprawy... Pamiętaj, że zabawa w
      motocykl jest dość droga. na golasa jednak nie potrzebujesz profi kombinezonu
      więc jest troszkę lepiej... Tak czy owak kup sobie kombinezon z protektorami a
      nie ramonezkę ta nic nie daje przy upadku. takie pół sportowe kombinezony w
      Polo czy Louisie sa za około 250-300 EUR. Do tego kask jakieś 600-700 zł 100-
      150 EUR (chyba że z promocji na targach w Berlinie to czasami za dobry kask np
      Uvex czy Marushin nawet tylko 50 EUR) buty to jakieś 120-150 EUR no i rekawice
      za jakieś 30 EUR.
      Ceny orientacyjna bo łatwo zamiast tego wydać nawet i 3 razy tyle ża wyroby np
      Dainese.
    • hun_xtz660 Re: Equipment na 'golasa'..... 04.11.03, 09:40
      Witam.
      Ja nabyłem swoje ubranko w ramach dni otwartych Hondy. W czerwcu ubiegłego roku
      za kurtkę i spodnie rozm. XXL z firmy Modeka dałem 850 złotych ( w ramach dni
      otwartych było 15% rabatu na ubrania). Ubranko ma membranę klimatyczną,
      protektory tam gdzie trzeba, ma podpinkę. Kask Nolan to wydatek ok 600 zł.,
      zależnie od wersji. Spodnie zachodzą na buty, mają ściągacze, woda Ci się nie
      wleje do butów, więc na początek glany wojskowe mogą być. Moja rada: sezon się
      skończył, poczekaj do wiosny, będą następne dni otwarte w salonach, to kupisz
      kompletne ubranie z niezłymi upustami. Pamiętaj też o rękawicach. Ja osobiście
      wolę ubranie tekstylne, łatwiej w nim w lato wytrzymać, gdy słońce żarzy w
      plecy. Pozdrawiam.
      • m.miskowicz Re: Equipment na 'golasa'..... 04.11.03, 13:40
        Spodnie zachodzą na buty, mają ściągacze, woda Ci się nie
        > wleje do butów, więc na początek glany wojskowe mogą być. Moja rada: sezon
        się
        > skończył, poczekaj do wiosny, będą następne dni otwarte w salonach, to kupisz
        > kompletne ubranie z niezłymi upustami. Pamiętaj też o rękawicach.

Dzieki za rady hiszpan25 i hun_xtz660.
        Z tymi glanami i ramoneska chodzilo mi o to ze obecnie chodze tak ubrany i czy
        od biedy mozna w takim ubiorze jezdzic zanim sie uzbiera na cos lepszego..
        Ten kask Nolana to jakas lepsza marka? Na golasa 'pasuje' tylko kask pelny z
        ochrona szczeki czy moze byc taki polotwarty, co lepsze?
        • metiu1 Re: Equipment na 'golasa'..... 04.11.03, 14:09
          Witam
          Jestem poczatkujacym motocyklista, jezdze dopiero od tego sezonu, ale napewno
          sie juz jednej rzeczy nauczylem
          sam jezdzde honda shadow a dokladnie VT500c Shadow i od poczatku zalezalo mi na
          kasku integralnym, jak sie potem okazalo byl to sluszny wybor,
          ktos moze powiedziec ze taki kask nie za bardzo sie nadaje do choppera, ale po
          mojej pierwszej glebie okazalo sie ze jednak byla to dobra decyzja,
          padajac walnolem sie w szczeke, ale cale udezenie przejal kask i wszystko ze
          mna jest ok, upadek nie byl powazny - uslizg przedniego kola przy jakis 80-90
          na godzine ale i tak gdybym mial otwarty kask to bylo by nie milo dla mojej
          szczeki
          na golasa polecam tylko kask integralny

PZDR!!!!
          Metiu
          • patmate Re: Equipment na 'golasa'..... 04.11.03, 17:56
            TYLKO integral.Parę lat temu wyciąłem figurę-Passat zajechał mi droge na
            skrzyżowaniu i przy..bałem w niego, był lot nad dachami i pobudka na asfalcie
            w ramionach jakiegoś obcego faceta. Rezultat: złamanie z przemieszczeniem
            kości ramienia lewego i drobna blizna na podbródku. Gdybym był w otwartym
            kasku prawdopodobnie wywinęło by mi szczenę na druga stronę.Dlatego albo
            integral albo z otwieraną szczeną! Aha i otwarte kaski to ponoć murowane
            przeziebienie zatok.
            • sunshine600 Re: Equipment na 'golasa'..... 05.11.03, 17:23
              Zgadzam sie co do kasku. Tylko integral, i to najlepiej lepszej firmy np.
              nolana, uvexa (najlepiej shoeia :)). Na bezpieczenstwo glowy sie nie zaluje.
              Do tego rekawice, skora (zadna ramoneska, ochydna, pasuje tylko do chopera i
              malo bezpieczna) z protektorami na lokciach i barkach. Jak robisz dlugie trasy
              i podobaja ci sie twoje zdrowe stawy to nad spodniami tez bym sie zasnanowil.
              Co do butow to zwykle w ktore poruszasz sie na co dzien sa fajne do pierwszej
              wywrotki (wierz mi). Mozesz to wszystko olac i jezdzic w samym kasku ale
              znalem ludzi ktorzy stwierdzili ze zaoszczedza sobie na takich "pierdolach"
              jak skora czy rekawice. Teraz tego bardzo zaluja...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka