Gość: nico IP: *.era.pl 08.04.09, 14:46 witajcie, czy istnieją jakieś przepisy odnośnie przewożenia dzieci na motorze (ograniczenia wiekowe itp.)? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
simon_r Re: motor i dziecko 08.04.09, 15:08 No panie drogi!!... jedno z podstawowych pytań na egzaminie. Dziecko poniżej 7lat możesz wozić nie przekraczając 40km/h. Oczywiście musi być w kasku. Odpowiedz Link Zgłoś
azjatuchajbejowicz a propos 08.04.09, 21:10 Parę lat temu wybrałem się Transalpem na Słowację z moim wówczas 9 letnim starszym synkiem. Chłopaczyna jest nad wiek wyrośnięty, zwłaszcza nożyska ma długie, więc siedział sobie dość pewnie, zaparty między mnie, a kufer, tylko deczko był skołowany. Na granicy pytam słowacką funkcjonariuszkę, jak tam u nich z wożeniem dzieci na motocyklu. Legalista jestem, generalnie, słowacka policja ma wiadomą opinię, a koruny chciałem przeznaczyć na wydatki inne, niż blok na pokutu. Na to ona, że nie wie, ale może w Bariowie komendant będzie wiedział. Uprzejma niewiasta zadzwoniła zaraz do owego Komendanta, ale okazało się, że poszedł spożyć obiad i wróci za 2-3 godziny, bo tak ma we zwyczaju. Okazał się też najwyraźniej jedynym źródłem wiedzy nt zawiłości miejscowego Kodeksu Drogowego, bo jak to jest tam z tymi dziećmi na motocyklu, nikt na posterunku w samym Bardiowie nie wiedział. No to wsiedliśmy i pojechaliśmy. Parę km za granicą wyprzedziło mnie dwóch roześmianych Cyganówna na Harleyu, jadących bez kasków. Wiedziałem, że dalej mogę jechać spokojnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niuniuś Re: motor i dziecko IP: *.ssp.dialog.net.pl 08.04.09, 15:12 > czy istnieją jakieś przepisy odnośnie przewożenia dzieci na motorze Tak ---> "przepisy ruchu drogowego RP" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nico Re: motor i dziecko IP: *.era.pl 08.04.09, 15:19 bardzo Ci niuniuś dziękuje za pomoc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niuniuś Re: motor i dziecko IP: *.ssp.dialog.net.pl 08.04.09, 16:50 ma sie to poczucie humoru :) :) :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nik-kodem może nie całkiem na temat,ale o dzieciach :) IP: *.piotrkow.pilicka.pl 09.04.09, 22:05 Właśnie wczoraj zaraziłem motocyklizmem,dwoję nieletnich. A przynajmniej tak mi się wydaje. Młodszy jeszcze nie potrafi mówić,ale jeśli go spytać,czy jedziemy motorem,to ochoczo kiwa głową. Starszy wydawało by się ,że lęki jakoweś miał na punkcie motocykli (po części wszczepiane przez mamusię),ale po zaliczeniu pierwszej przejażdżki okazuje się,że ma zadatki na motocyklistę. Może utnę niezdrową polemikę i dodam, że prędkość była nie większa niż 50km/h.(to do tych co czepiać się lubią);) Odpowiedz Link Zgłoś