Dodaj do ulubionych

motor i dziecko

IP: *.era.pl 08.04.09, 14:46
witajcie,
czy istnieją jakieś przepisy odnośnie przewożenia dzieci na motorze
(ograniczenia wiekowe itp.)?
Obserwuj wątek
    • simon_r Re: motor i dziecko 08.04.09, 15:08
      No panie drogi!!... jedno z podstawowych pytań na egzaminie.
      Dziecko poniżej 7lat możesz wozić nie przekraczając 40km/h.
      Oczywiście musi być w kasku.
      • azjatuchajbejowicz a propos 08.04.09, 21:10
        Parę lat temu wybrałem się Transalpem na Słowację z moim wówczas 9 letnim
        starszym synkiem. Chłopaczyna jest nad wiek wyrośnięty, zwłaszcza nożyska ma
        długie, więc siedział sobie dość pewnie, zaparty między mnie, a kufer, tylko
        deczko był skołowany.

Na granicy pytam słowacką funkcjonariuszkę, jak tam u nich z wożeniem dzieci na
        motocyklu. Legalista jestem, generalnie, słowacka policja ma wiadomą opinię, a
        koruny chciałem przeznaczyć na wydatki inne, niż blok na pokutu.

Na to ona, że nie wie, ale może w Bariowie komendant będzie wiedział. Uprzejma
        niewiasta zadzwoniła zaraz do owego Komendanta, ale okazało się, że poszedł
        spożyć obiad i wróci za 2-3 godziny, bo tak ma we zwyczaju. Okazał się też
        najwyraźniej jedynym źródłem wiedzy nt zawiłości miejscowego Kodeksu Drogowego,
        bo jak to jest tam z tymi dziećmi na motocyklu, nikt na posterunku w samym
        Bardiowie nie wiedział.

No to wsiedliśmy i pojechaliśmy. Parę km za granicą wyprzedziło mnie dwóch
        roześmianych Cyganówna na Harleyu, jadących bez kasków. Wiedziałem, że dalej
        mogę jechać spokojnie.
    • Gość: niuniuś Re: motor i dziecko IP: *.ssp.dialog.net.pl 08.04.09, 15:12
      > czy istnieją jakieś przepisy odnośnie przewożenia dzieci na motorze

Tak ---> "przepisy ruchu drogowego RP"
      • Gość: nico Re: motor i dziecko IP: *.era.pl 08.04.09, 15:19
        bardzo Ci niuniuś dziękuje za pomoc
        • Gość: niuniuś Re: motor i dziecko IP: *.ssp.dialog.net.pl 08.04.09, 16:50
          ma sie to poczucie humoru :) :) :)
          • Gość: nik-kodem może nie całkiem na temat,ale o dzieciach :) IP: *.piotrkow.pilicka.pl 09.04.09, 22:05
            Właśnie wczoraj zaraziłem motocyklizmem,dwoję nieletnich.
            A przynajmniej tak mi się wydaje.
            Młodszy jeszcze nie potrafi mówić,ale jeśli go spytać,czy jedziemy motorem,to
            ochoczo kiwa głową.
            Starszy wydawało by się ,że lęki jakoweś miał na punkcie motocykli (po części
            wszczepiane przez mamusię),ale po zaliczeniu pierwszej przejażdżki okazuje
            się,że ma zadatki na motocyklistę.
            Może utnę niezdrową polemikę i dodam, że prędkość była nie większa niż
            50km/h.(to do tych co czepiać się lubią);)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka