Gość: ZoSo. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.09, 19:15 Nie odczuwacie bólu po zbyt długiej jeździe i trzymania w ryzach rumaka? Ja odczuwam strasznie dokuczliwy ból zwłaszcza w okoli kciuka.. dziwna sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: karus Re: Ból w wewnętrznej stronie dłoni. IP: *.cable.ubr05.uddi.blueyonder.co.uk 23.07.09, 19:51 To zalerzy. Na swoim moto odczuwam ale da sie zniesc. Jak jade kumpla (zabrali mu prawko wiec czasami robie za krzysia) Varadero to jest duuuzo lepiej. A czym w ogole smigasz? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jsz Re: Ból w wewnętrznej stronie dłoni. IP: *.t-mont.net.pl 23.07.09, 20:50 zacznij używać kierownicy do kierowania, a nie do kurczowego trzymania się motocykla. przejdzie albo zmień na słabszy, nie będziesz musiał tak mocno "trzymać w ryzach" jsz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZoSo. Re: Ból w wewnętrznej stronie dłoni. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.09, 21:01 R6 (2008). Wydaje mi się, że nie mając tak ogromnego doświadczenia jakie pan prezentuje, lepiej będzie, gdy póki co będę trzymać motocykl. Chciałem tylko zapytać czy zdarza się, że ból istnieje, tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
pablo-se Re: Ból w wewnętrznej stronie dłoni. 23.07.09, 21:25 ból zależy od tego jak się trzyma kierownik i czy pozycja na motocyklu nie wymusza podpierania ciężaru ciała na rękach. Kiedyś ktoś napisał że przy odpowiednio dużej prędkości pęd powietrza niweluje obciążenie rąk ale nie polecam przeginania z prędkością. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zi-k Re: Ból w wewnętrznej stronie dłoni. IP: *.chello.pl 23.07.09, 22:14 ZoSo miałem kiedyś podobne objawy spowodowane przeez rękawice. Coś nie pasowały moim łapom.niby były idealnie dopasowane ale paluchy mi drętwiały i bolały.Zmieniłem rękawice na większe ,są lekko lużne i teraz wszystko ok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karus Re: Ból w wewnętrznej stronie dłoni. IP: *.cable.ubr05.uddi.blueyonder.co.uk 23.07.09, 22:51 Bol jest (ja mam R1 `99 i 190 cm) ale nie poddawaj sie- dotrzesz sie z motorem i bedzie OK Swoja droga to Yamahy jakies popularne ostatnio sie zrobily :) Odpowiedz Link Zgłoś
nyssan Re: Ból w wewnętrznej stronie dłoni. 24.07.09, 09:06 A mnie przy dłuższej jeździe nawala dolna cześć kręgosłupa. Wiadomo, że w tej populacji nikt nie ma zdrowego kręgosłupa, ale jak tak dalej pójdzie to będę musiał dorobić sobie oparcie ;). Też tak macie? Ile postojów robicie powiedzmy przy 300 km trasie? (Bandit 188cm) Odpowiedz Link Zgłoś
pablo-se Re: Ból w wewnętrznej stronie dłoni. 24.07.09, 10:06 nyssan napisał: > Ile postojów robicie powiedzmy > przy 300 km trasie? > (Bandit 188cm) Niby 300 km to nie jest wygórowana odległość ale zależy w jakich warunkach się jedzie. Czasami 200km lub krótszy odcinek da w kość jak trafisz w upalnym dniu na zatłoczoną trasę. Odpowiedz Link Zgłoś
wish3522 Re: Ból w wewnętrznej stronie dłoni. 24.07.09, 10:36 witam. ja postoje tak srednio robie co 100 km, chyba ze mi sie spieszy...a co do bolu to po dluzszej jezdzie czasami dretwieja mi miesnie ramion i okolice karku, takie dosyc nieprzyjemne uczucie, i wymaga rozmasowania:) pozdrawiam- xj 600n. Odpowiedz Link Zgłoś
jeszua Re: Ból w wewnętrznej stronie dłoni. 24.07.09, 10:47 nyssan napisał: > musiał dorobić sobie oparcie ;). Też tak macie? Ile postojów robicie powiedzmy przy 300 km trasie? > (Bandit 188cm) jeśli jadę sam i nie ma towarzyskich/ turystycznych powodów do zatrzymań? żadnego. (r1100rs, równe sześć stóp) jak dla mnie oparcie czyli całkowicie wyprostowana sylwetka (jak na chopkach) powoduje najgorszy ból kręgosłupa. odciążenie przy lekkim pochyleniu do przodu niweluje wszelkie niedogodności jsz Odpowiedz Link Zgłoś
por_borewicz Re: Ból w wewnętrznej stronie dłoni. 25.07.09, 14:15 Jak jade w dluzsza trase, to postoje robie mniej wiecej co 250 km, bo na tyle mi wystarcza paliwa przed rezerwa. Na czestsze postoje szkoda mi za zwyczaj czasu. Wole dojechac wczesniej na miejsce i napic sie browarka ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JK Re: Ból w wewnętrznej stronie dłoni. IP: *.ssp.dialog.net.pl 24.07.09, 10:38 Na moto ręce mnie nie bolą, ale ostatnio po dłuższej trasie rowerem miałem podobny problem. W lewej ręce lekki brak czucia po wewnętrznej str. kciuka, który zniknął (ten brak czucia) po 2-3 dniach. Ale do dzisiaj (po ok 3tyg) nadal nie mogę tą ręką nic mocniej złapać. Kompletny brak uścisku. A przy tym nic nie boli. Nawet problem z przekręceniem klucza w drzwiach. No, na szczęście powoli odpuszcza. Co dziwne nie ma problemu z utrzymaniem kiery w moto.. Jazda moto nawet pomaga. Może te wibracje??? Chyba rower jest jednak niezdrowy. Przynajmniej w pewnym wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nik-kodem Re: Ból w wewnętrznej stronie dłoni. IP: *.piotrkow.pilicka.pl 24.07.09, 21:57 Ja się przyznam, że dokucza mi drętwienie dłoni podczas jazdy na moto. Szczególnie dotyczy tej od manetki. Ale radzę sobie z tym,daję im odpoczynek(kilkanaście sekund zazwyczaj wystarcza) aby krążenie się poprawiło i dalej ogień. I mogę tak długo ;) 200-300 km bezproblemowo. Na wszystko trzeba znaleźć jakiegoś sposoba :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: motomoto Zła pozycja? IP: *.chello.pl 25.07.09, 13:46 Prawdopodobnie masz nieprawidłową pozycję na motorze. Opierasz się po prostu na kierownicy. Duży błąd. Przenieś ciężar ciała na podnóżki (nie na dupe). Przestań trzymać się po prostu kierownicy, motocykl będzie jechać prosto nawet jeśli ją puścisz. Kierownica służy do skręcania. Opieranie się na kierownicy w trakcie hamowania doprowadzi do tego, że w trakcie hamowania nieświadomie nią skręcisz :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nik-kodem Re: Zła pozycja? IP: *.piotrkow.pilicka.pl 26.07.09, 22:59 Gość portalu: motomoto napisał(a): > Prawdopodobnie masz nieprawidłową pozycję na motorze. > Opierasz się po prostu na kierownicy. Duży błąd. Przenieś ciężar > ciała na podnóżki (nie na dupe). Przestań trzymać się po prostu > kierownicy, motocykl będzie jechać prosto nawet jeśli ją puścisz. > Kierownica służy do skręcania. Dzięki za poradę i dobre chęci. :) Ale motocyklami jeżdżę od ponad dwudziestu lat(z przerwami oczywiście ;)) i przypuszczam że w tym czasie czegoś się już dowiedziałem na ten temat. To raczej nie to co sugerujesz,bo kiedyś tych dolegliwości nie miałem,przyszło z wiekiem. Od zawsze jeżdżę nakedami,teraz też,więc pozycja raczej odprężona. > Opieranie się na kierownicy w trakcie hamowania doprowadzi do tego, > że w trakcie hamowania nieświadomie nią skręcisz :/ Nie wiem gdzie to wszystko wyczytałeś,ale ja jestem bardziej praktykiem niż teoretykiem.Co nie zmienia faktu,że uważam że zawsze warto posłuchać czyichś rad. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: motomoto Re: Zła pozycja? IP: *.chello.pl 26.07.09, 23:24 nie wyczytałem, nie mam 20-letniego doświadczenia, zdecydowanie mniejsze aczkolwiek spore, prawie 10-letnie. Generalnie, na różnego rodzaju kursach doszkalających, oraz od wielu znajomych z moto można dowiedzieć się jednego, że kierownicę trzymamy, ale nie trzymamy się kierownicy. Po prostu nią skręcamy i opieramy na niej łapki, a ciężar ciała na podnóżki ;) Odpowiedz Link Zgłoś