warzaw_bike_killerz 10.11.09, 11:59 I chwala mu za ta odwage. Ale poruszyl temat jego nieekologicznosci, a ja wiem, jak jest to rozwiazywane w calej Warszawie. Co myslicie o dociepleniu PeKiNu styropianem (najlepiej tym z etosem)? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Warszawiak I tym jednym udowonił,że jest idiotą!;-) IP: 213.241.34.* 10.11.09, 12:10 Odpowiedz Link Zgłoś
le.chujarek Re: Radek Sikorski chce zburzyc PeKiN. 10.11.09, 12:40 > (najlepiej tym z etosem)? chyba "z atestem" ? :) nieekologiczność to zbyt błachy powód by podejmować decyzję o likwidacji czegoś. ja na ten przykład również produkuję sporo dwutlenku wegla. a w ogóle to niech radek ogrodzi pałac płotkiem i postawi przed nim tabliczkę "strefa zdekomunizowana". to wystarczy. ps. w kwartale świętokrzyska-marszałkowska-plater-jerozolimskie zmieści sie i park i pałac. Odpowiedz Link Zgłoś
warzaw_bike_killerz Re: Radek Sikorski chce zburzyc PeKiN. 10.11.09, 12:52 le.ch...arek napisał: > > (najlepiej tym z etosem)? > chyba "z atestem" ? :) Z atestem tez moze byc, ale z etosu wolalbym nie rezygnowac, taki styropian dobrze by sie komponowal z PeKiNem . Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Radek Sikorski chce zburzyc PeKiN. 10.11.09, 14:05 przerobic na kosciol katolicki i wyegzorcyzmowac w centrum stolicy Polski moze byc tylko kosciol katolicki najlepiej pod wezwaniem Jana Pawla Wielkiego a nie jakies postsowieckie szkaradztwo Odpowiedz Link Zgłoś
fedorczyk4 Re: ciekawe czy zaopatrzyl sie juz w kilof i lopa 10.11.09, 15:13 Nie rozumiem przywiązania do tego architektonicznego koszmaru. Miejsce zajmuje, nie da sie go uzdatnic do funkcjonowania, chyba ze jakimś nieludzkim kosztem, prawdziwy monument mentalności epoki komunistycznej. Jako zachówek socrealizmu już mamy MDM, na co nam jeszcze ten? Odpowiedz Link Zgłoś
le.chujarek Re: ciekawe czy zaopatrzyl sie juz w kilof i lopa 10.11.09, 15:42 > Nie rozumiem przywiązania do tego architektonicznego koszmaru. koszmar rzecz względna. dziś nikt by nie uwierzył ilu archtektów i artystów protestowało przeciwko budowie wieży eiffla > nie da sie go uzdatnic do funkcjonowania on już funcjonuje > chyba ze jakimś nieludzkim kosztem, a jakie byłyby koszty znalezienia nowych lokalizacji dla tych wszystkich urzędów? > Jako zachówek socrealizmu już mamy MDM, na co nam jeszcze ten? jest o wiele bardziej spektakularny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aleco Re: ciekawe czy zaopatrzyl sie juz w kilof i lopa IP: 89.72.167.* 10.11.09, 16:04 Ale co pan Sikorski ma do pałacu. Niech trzyma się od niego z daleka. Lubię pałać. Całe życie jest ze mną. Mnie nie podoba się pan Sikorski. Ale nie chcę go usuwać, nie namawiam do tego innych. Odpowiedz Link Zgłoś
tylko.tu Re: ciekawe czy zaopatrzyl sie juz w kilof i lopa 10.11.09, 16:12 de facto Sikorski moze sobie pogadac.. jesli ma taka ochote. Odpowiedz Link Zgłoś
tylko.tu Re: ciekawe czy zaopatrzyl sie juz w kilof i lopa 10.11.09, 16:11 czy ja napisalem cos o przywiazaniu ? jakkolwiek pomysl ze zburzeniem wydaje sie irracjonalny. Odpowiedz Link Zgłoś
0ffka Ruska swołocz twierdzi, że zbudowała Warszawę 10.11.09, 16:08 A my zawładnęliśmy ich cerkwie i przerobiliśmy na kościoły katolickie. Powinno się zburzyć ten symbol okupacji radzieckiej, ale nie pozwolą na to oszołomy mentalnie zniewolone przez ruskich komuchów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kixx Re: Radek Sikorski chce zburzyc PeKiN. IP: *.acn.waw.pl 10.11.09, 16:34 jako "oszołom mentalnie zniewolony przez ruskich komuchów" jestem za pozostawieniem Pajaca na miejscu.Burzenie jakiegokolwiek budynku z powodow ideowych,lub politycznych,jest dla mnie rownie bezsensowne jak przemianowywanie na sile istniejacych ulic,ktorych patronami nie sa zbrodniarze(vide casus Wroclawskiej). Jedynym powodem ,ktory by mnie przekonal do koniecznosci usuniecia tego budynku bylby brak wolnych terenow w Srodmiesciu .I dopoki po znacznych terenach Srodmiescia hula wiatr,albo sa zastawione rozpadajacymi sie ruderami wszelkie ruchy i deklaracje zmierzajace do wyburzenia Pajaca uwazam za dziecinade Odpowiedz Link Zgłoś
fedorczyk4 Re: Radek Sikorski chce zburzyc PeKiN. 10.11.09, 16:57 To ja się jednak pod dziecinadą podpiszę w imię spójności urbanistycznej. Nigdy śródmiescie Warszawy nie będzie prawdziwie miejskie (juz nie wspomnę żeby wielkomiejskie)jeśli jsgo założenie urbanistyczne będzie rodem z Moskwy lat stalinowskich. Pałac Kultury, funkcjonuje, owszem, ale na zasadzie ożywionego galwanizacją trupa. To, to, się rozpada i wymaga wielkonakładowych prac renowacyjnych. Gdyby jeszcze funkcjonowało jako Muzeum Socjalizmu to mogłabym zrozumieć, ale tak sobie, a muzom jak wrzód na środku maiasta? Argument że z niektórymi jest od zarania ich dziejów mało mnie przekonuje, inni urodzili sie w ruinach i tez bardzo je lubili, a jeszcze innym nie przeszkadzaja koszmarne bloczydła wczesnej ery gierkowskiej (tyle że przeważnie w nich nie mieszkają). Oczywiście odkąd niejakiemu panu W. Baraniewskiemu udało się wpisać PKiN na listę zabytków, cała ta dyskusja jest czysto teoretyczna. Odpowiedz Link Zgłoś
fedorczyk4 Re: Radek Sikorski chce zburzyc PeKiN. 10.11.09, 17:00 Np cytat ze Stołecznej: Może więc przed Euro odświeżyć cały Pałac? Okazuje się, że to koszmarnie droga operacja. - Przed kilkoma laty dokonano wstępnego oszacowania kosztów oczyszczenia i remontu, które w całości zostały wycenione wstępnie na kwotę ok. 10 do 15 mln zł - inofmuje Dudziak-Stalęga. Odpowiedz Link Zgłoś
warzaw_bike_killerz Re: Radek Sikorski chce zburzyc PeKiN. 10.11.09, 17:00 Wyobrazmy sobie caly kwartal tej pustej ziemi zabudowany wielkimi molochami w takim samym stylu - tzn bez iglic i moga byc dluzsze niz wyzsze. Pieknie byloby miec w centrum gesta zabudowe ciezkich molochow odpowiadajaca PeKiNowi. Takie socrealistyczne "city". Koniecznie z tymi stalagmitami na krawedziach! Odpowiedz Link Zgłoś
fedorczyk4 Re: Radek Sikorski chce zburzyc PeKiN. 10.11.09, 17:04 A musi być w tym samym stylu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kixx Re: Radek Sikorski chce zburzyc PeKiN. IP: *.acn.waw.pl 10.11.09, 18:21 fedorczyk4 napisała: > To ja się jednak pod dziecinadą podpiszę w imię spójności > urbanistycznej. €€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€ to ja mam kolejne w takim razie,do niczego niepasujace,maszkary do zburzenia:Zlote Tarasy,Dworzec Centralny,Toi Toi i pare innych . pwtorze wiec,najpierw zabudujmy Dzikie Pola,potem burzmy budynki,ktore nam sie nie podobaja Odpowiedz Link Zgłoś
fedorczyk4 Re: Radek Sikorski chce zburzyc PeKiN. 10.11.09, 18:43 Jak o mnie chodzi to możesz burzyć co Ci się podoba. Ale nie chodzi mi o to co do czego pasuje, ani co sie komu podoba, bo de gustibus..., tylko co to, to, robi z przestrzenią. Dookoła PKiNu nic sie nie da zbudować póki on tam stoi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kixx Re: Radek Sikorski chce zburzyc PeKiN. IP: *.acn.waw.pl 10.11.09, 18:49 fedorczyk4 napisała: > Jak o mnie chodzi to możesz burzyć co Ci się podoba €€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€ no to oczekuje ronwej tolerancji w nieburzeniu tego co mi sie podoba Odpowiedz Link Zgłoś
0ffka Re: Radek Sikorski chce zburzyc PeKiN. 10.11.09, 19:01 Kix myślałam podobnie, jak Ty do czasu... rozmów z Rosjanami mieszkającymi w Warszawie. Oni niby proeuropejscy, etc, ale nadal twierdzą, że "Kura nie ptyca, Polsza nie zagranica..." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kixx Re: Radek Sikorski chce zburzyc PeKiN. IP: *.acn.waw.pl 10.11.09, 19:53 ? usilujesz leczyc nasze kompleksy ich kompleksami? daj spokoj offka,burzac budynki nie zmienimy przeszlosci my nie musimy nic w taki sposob udowadniac,my udowadniamy nasza sile wobec nich chocby tym,ze bedac krajem wielokrotnie mniejszym ,majacym szesciokrotnie mniej ludnosci,mamy PKB tylko trzyrotnie mniejszy.W doatku sa to dane za 2008 rok.W tym roku ta proprcja ksztaltuje sie dla nas jeszcze korzystniej. A pieski moga szczekac,karawana bedzie szla dalej Odpowiedz Link Zgłoś
elfkabezhaltera Słusznie! 10.11.09, 18:13 Już dawno ten stalinowski syf powinien był być zniszczony. Borys Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Radek Sikorski chce zburzyc PeKiN. IP: *.aster.pl 10.11.09, 18:20 Pałac jest w porządku. On sam mi nie przeszkadza. Jestem zadowolona, że nie doszedł do skutku pomysł z postawieniem pomnika Stalina przed głównym wejściem, bo bracia ze wschodu chcieli nam pana Józefa zostawić w prezencie. Pałac przynajmniej do czegoś się przydaje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wwe Re: Radek Sikorski chce zburzyc PeKiN. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.09, 18:46 Zburzyć Pałac,MDM,Muranów.Zburzyć wszystko co zbudowano w latach 1945-1989.Zburzyć też Filtry,zamek w Malborku,autostradę A4.A wtedy sIKORSKI będzie zadowolony.Głupich nie sieją. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gośc Kretyn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.09, 19:06 jak cała reszta peło Odpowiedz Link Zgłoś
oryginal23 Re: Kretyn 11.11.09, 00:21 Stare Miasto też komuniści wybudowali.Zrównać z ziemią! 23. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kixx Re: Kretyn IP: *.acn.waw.pl 11.11.09, 10:01 a co z tym budynkiem printo.republika.pl/warszawa/bylo_i_niema_2/dom%20parti2.jpg naszastolica.blox.pl/resource/Dom_Partii_064_b.jpg mimo zmiany nazwy tez jest symbolem panowania sowieckiego swiatopogladu w naszym kraju Odpowiedz Link Zgłoś
fedorczyk4 Re: Kretyn 11.11.09, 10:15 Nie ma po co przerzucać się pomysłami na budynki które z politycznych, czy humorystycznych powodów należałoby rozebrać. Problem PKiNu jest bardziej złożony. Jest molochenm którego utrzymanie i remonty kosztuję więcej niż przynoszą czynsze z wynajmu. Stoi w miejscu w którym powinno być centrum miasta, a jest ogromna zarażona pałacem przestrzenią której nijak nie daje się zagospodarować. Dla mnie racje polityczno/hitryczne, są akurat najmniej istotne. Z tym że owszem, taka sowiecka buławę trzymać sobie nad głową z własnej i nieprzymuszonej woli, to dla mnie czysty masochizm. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kixx Re: Kretyn IP: *.acn.waw.pl 11.11.09, 11:17 Twoja wypowiedz i Twoj punkt widzenia jestem w stanie zaakceptowac- nie odwolujesz sie do zadnych sentymentow i ansow .Przestawiasz po prostu swoje zdanie popierajac je ,w swoim mniemaniu,slusznymi argumentami.Ja sie z tymi argumentami nie zgadzam,ale moge zalozyc,ze to Ty masz jednak racje-nikt nie ma monopolu na slusznosc. Jednak wiekszosc chcacych zburzyc ten budynek za podstawowy argument uwaza,iz jest to symbol sowieckiej dominacji nad Polska,i dlatego jako taki nie powinien istniec.Mnie to smieszy i jesli Pekin ma byc zburzony z tego powodu,to jestem na nie.Bo jesli nawet jest to faktycznie symbol,to takich symboli w naszej historii jest wiele.Nie mscijmy sie na budynkach Odpowiedz Link Zgłoś
ritzy Re: Kretyn 11.11.09, 12:14 No beznadzieja... Toć przecież nie chodzi o mszczenie się na budynku, ale usuniecie pomieszczonego centralnie, w sercu miasta, traumatycznego dla nas, warszawiakow i Polakow, symbolu sowieckiej wladzy. W TYM miejscu chce miec cos, co bede lubil, bede sie usmiechal przejezdzajac. Krakow ma Wawel, Gniezno katedre, a Warszawa PKiN. Porzygac sie mozna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kixx Re: Kretyn IP: *.acn.waw.pl 11.11.09, 12:39 wlasnie o tym pisalem ps Warszawa ma Zamek Krolewski,Wilanow,Kolumne Zygmunta,przedstawianie Pekinu jako jedynego symbolu miasta traci w Twoim przypadku masochizmem €€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€ W TYM miejscu chce miec cos, co bede lubil, bede sie usmiechal > przejezdzajac. Nie wszedzie moze stac stadion Legii,albo kochajaca Cie kobieta Odpowiedz Link Zgłoś
ritzy Re: Kretyn 11.11.09, 13:06 Gość portalu: kixx napisał(a): > ps Warszawa ma Zamek Krolewski,Wilanow,Kolumne > Zygmunta,przedstawianie Pekinu jako jedynego symbolu miasta traci w Twoim przypadku masochizmem No widzisz, nie znasz sie. Popytaj sie cudzoziemcow, "warszawian", obejrzyj uwaznie pocztowki, gadzety pamiatkarskie etc. Pekin zdecydowanie dominuje jako symbol mojego miasta! Ale tez i nic dziwnego w tym. Przyjezdzasz do miasta - wpadasz na Pekin, mieszkasz w hotelu - z okna widzisz Pekin (czesto z hotelu masz go nawet na wyciagniecie reki), idziesz na koncert, badz na wystepy choru im. Aleksandrowa - do Pekinu, przesiadasz sie z metra na Prage - kolo Pekinu, zapraszasz dame serca na romantyczny spacer po Zlotych Tarasach - kolo Pekinu itp itd. To wielkie, dziwaczne goowno zdominowalo nasze miasto. "Miasto moje, a w nim..." > Nie wszedzie moze stac stadion Legii,albo kochajaca Cie kobieta Dlaczego tylko jedna? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kixx Re: Kretyn IP: *.acn.waw.pl 11.11.09, 14:39 to nie masochizm to obsesja Odpowiedz Link Zgłoś
0ffka Re: Kretyn 11.11.09, 14:44 Gość portalu: kixx napisał(a): > to nie masochizm > to obsesja i erotomania :D Odpowiedz Link Zgłoś
ritzy Re: Kretyn 11.11.09, 17:22 Oraz plenipotencja. PS. U mnie ten olbrzymi fallus Stalina tego typu emocji nie wywoluje... Odpowiedz Link Zgłoś
luccio1 Re: Kretyn 11.11.09, 14:50 ritzy napisał: > Krakow ma Wawel A na Wawelu straszy do dziś połowa austriackiego szpitala wojskowego (z lat 60. XIX wieku), "odnowiona" podczas wojny w stylu III Rzeszy... Po wojnie były plany zburzenia tego szkaradztwa, i odtworzenia na tym miejscu średniowiecznego muru obronnego w pełnej wysokości (jest tylko zaznaczony na trawniku przed wspomnianym budynkiem) - ale cóż, położył na tym łapę Urząd Rady Ministrów (tam były apartamenty reprezentacyjne dla gości oficjalnych - to tam w r. 1983 Jaruzelski rozmawiał z Ojcem Świętym...). Teraz jest to "Centrum Kongresowe"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Kretyn IP: *.aster.pl 11.11.09, 18:05 Ritzy, bądź uprzejmy nie wypowiadać się w imieniu warszawiaków, bo ja mam dokładnie inne zdanie w tej kwestii niż Ty. Pałac oprócz przydatności czysto użytkowej jest symbolem Warszawy i- nie ma się co oszukiwać - najbardziej znanym budynkiem w Polsce. Jest bohaterem pocztówek i reklam turystycznych. Spójrz w stronę Paryża. Tamtejsza wieża Eiffla jest brzydsza od Pałacu, a jednak chyba żadnemu paryżaninowi czy ogólnie Francuzowi nie przychodzi do głowy by ją burzyć. Mimo że po wystawie miała być zdemontowana. Została. I dobrze zrobili, bo zostawili sobie nie tylko symbol Paryża, ale też Francji. Nie do przecenienia jest jej obecność na widokówkach i w folderach turystycznych. A te kolejki oczekujące wjazdu na taras widokowy i te tłumy turystów robiące sobie przed nią zdjęcia... Ja też widzę turystów fotografujących się przed Pałacem. Ani dobrze, ani źle, że taki budynek istnieje, ale skoro już jest, to lepiej pomyśleć nad wyciąganiem z niego plusów. Zwłaszcza, że wieża Eiffla naprawdę jest brzydsza. I pełni tylko funkcję turystyczną, bez użytkowej. A Pałac pełni obie - i użytkową i turystyczną. To już zupełnie na marginesie, ale jest też drogowskazem dla zagubionych turystów i osób, które słabo znają miasto, nawet jeśli tu mieszkają od pewnego czasu. Widać go z daleka, więc może trochę przypominać latarnię morską. Odpowiedz Link Zgłoś
ritzy Re: Kretyn 11.11.09, 18:25 Ale ja sie wypowiadam w imieniu wiekszosci. Skonsultowalem moja opinie z pania Wanda spod 4ki, Rosickiemi (pod 10ka), Wierszalkami (z sasiedniego bloku) oraz z panna Krysia (chwilowo u mnie). Oni tez sie uprzednio skonsultowali ze znajomymi, a ci ze swymi znajomymi itd. W sumie to bardzo wiele osob - jestem rzecznikiem opinii publicznej reprezentatywnej dla mieszkancow Warszawy. Nie do konca zrozumialem - czy sugerujesz, ze wieze Eiffla Stalin posadzil, jak klocek, w Paryzu? Natomiast sam pisalem, ze Pekin stal sie symbolem mojego miasta. I takiego symbolu nie chce ani ja, ani p. Wanda, ani Rosiccy, ani Wierszalkowie. Nie mowiac juz o pannie Krysi, bo ta jest troche pod moim wplywem. Jak mozna cieszyc sie z takiego symbolu miasta? Bedacego zarazem symbolem zniewolenia kraju przez azjatycka dzicz sowiecka i komunizm? Przeciez tu nie chodzi jedynie o walory estetyczne czy tez o "uzytkowosc". Pomijam juz fakt, ze jest to architektoniczny gniot, przytlaczajacy centrum miasta i uniemozliwiajacy jakakolwiek sensowna zabudowe. I przez to mamy taki syf, jaki mamy. Jesli nie wierzysz, to przejdz sie na pl. Defilad. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Kretyn IP: *.aster.pl 11.11.09, 20:27 "Jak można cieszyć się z takiego symbolu miasta?" A kto napisał, że się cieszy? Może i rozmawiałeś z panią Wandą, Rosickiemi, Wierszalkami i panną Krysią, ale z tego co wiem, to oni nie mają opinii ludzi zbyt rozsądnych. Ostatnio ci sami chcieli podpisać jakąś umowę kredytową w "Domu bez kantów", bo byli przekonani, że tam ich nie oszukają. "Jeśli nie wierzysz, to przejdź się na pl.Defilad." Chętnie się przejdę, żeby zobaczyć ten plac, tylko już raczej nie dzisiaj, bo pada deszcz. Chyba, że będziesz nalegał, to wtedy pójdę ... za dwa tygodnie. Odpowiedz Link Zgłoś
dorsai68 Ritzy ma powody czysto pragmatyczne! 13.11.09, 09:49 W bez mała 40 mln. kraju, Warszawę, jako tako, zna niespełna 3 mln. ludzi. Gdy któryś z tych nieznających stolicy obywateli przyjeżdża, jedynym punktem odniesienia i rozpoznawalnym znakiem jest PKiN, ktry służy mu tym samym jako drogowskaz. Ritzy ma więc poniekąd słuszną koncepcję: wyburzenie "pekinu" zmniejszy korki w Śródmieściu, bo większość przyjeżdżających pogubi się już na rogatkach. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Ritzy ma powody czysto pragmatyczne! IP: *.aster.pl 13.11.09, 16:09 To przecież można to rozwiązać w inny sposób, nie ruszając Pałacu. Wystarczy umieścić na nim tablicę z napisem "Centrum w prawo". Odpowiedz Link Zgłoś
ritzy Jesienny wysyp dowcipnych wyksztalciuchow 11.11.09, 03:08 My tu o usunieciu pomnika-symbolu sowieckiego kolonialnego panowania nad Polska, stojacego w samym sercu Warszawy, a wyksztalciuch zaraz dorzuci cos dowcipnie o Malborku, Filtrach etc. Dla niewtajemniczonych chcialbym dodac wyjasnienie, ze wyksztalciuch to osobnik, ktory, i owszem, posiadl wyksztalcenie, umie poslugiwac sie, a jakże, internetem, ale nie jest w stanie ogarnac swiata, a zwlaszcza pojac procesow w nim zachodzacych. Slyszal o faktach badz zjawiskach, ale nie rozumie jakie sa ich przyczyny, skutki, wzajemne powiazania itp. Wobec prostych nawet problemow, staje bezradny, z nieco rozwartymi ustami, oczy wytrzeszczone, a na skroniach nabrzmiewaja z wysilku para-intelektualnego zyly. I trwa w takiej pozycji do czasu, az se nie huknie ze trzy-cztery piwa. Wtedy nabiera rezonu, swiat mu sie rozjasnia, a zwlaszcza upraszcza. On zas staje sie dowcipny. Blyskotliwie dowcipny. Czego efekty widac w tym watku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poi Re: Jesienny wysyp dowcipnych wyksztalciuchow IP: *.aster.pl 11.11.09, 08:51 wyglada na to, ze i owszem, umiesz poslugiwac sie internetem, ale chyba niebardzo rozumiesz o czym jest ten watek ? natomiast post twoj nie jest blyskotliwy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kixx Re: Jesienny wysyp dowcipnych wyksztalciuchow IP: *.acn.waw.pl 11.11.09, 09:54 pisales to po wypiciu trzech,czterech piw? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wwer Re: Jesienny wysyp dowcipnych wyksztalciuchow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.09, 10:37 ritzy, ty nie sądż kogoś w/g siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
arek103 W koncu jeden normalny... 11.11.09, 18:33 warzaw_bike_killerz napisał: > I chwala mu za ta odwage. > Ale poruszyl temat jego nieekologicznosci, a ja wiem, jak jest to rozwiazywane > w calej Warszawie. > Co myslicie o dociepleniu PeKiNu styropianem (najlepiej tym z etosem)? W koncu jeden normalny... PKiN powinien byc zburzony juz jakies 20 lat temu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Przyjezdny IP: *.adsl.inetia.pl 11.11.09, 18:36 z Bydgoszczy się odezwał. Odwal się Pan od nieswojego miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PT Czcza dyskusja IP: *.aster.pl 12.11.09, 00:10 Czcza dyskusja. Przecież wiecie, że PKiN nie może być zburzony, bo jest wpisany do rejestru zabytków. Czyżby pan radek tego nie wiedział? Po co takie głupoty opowiada, mąciciel jeden! Ostatnio nic o nim nie mówią i nie piszą, bo nie ma sukcesów, nawet ostatnio podczas wizyty w USA, więc chce zaistnieć? Nawet jeśli powiedział to w kontekście zburzenia Muru Berlińskiego, to trafił jak kulą w płot. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poi Re: Czcza dyskusja IP: *.aster.pl 12.11.09, 07:30 jesli cos wpisano, to pewnie mozna i wypisac. np. honorowe obywatelstwa tez chyba zabieraja ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fanstonsów Re: Czcza dyskusja IP: 188.33.120.* 12.11.09, 11:09 Pajac jest miejscem kultowym od 13.IV. Roku Pamiętnego! miasta.gazeta.pl/warszawa/1,86776,4044529.html a ten agenciak radzio, to może sobie burzyć kible i stodoły w w swej rodzinnej bydgoszczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiki a co bedzie zamiast PKiNU? KDT? IP: *.chello.pl 12.11.09, 17:33 zostawic Pekin w spokoju. jest tak brzydki, az piekny :). to wizytowka warszawy i nie wyobrazam sobie wawy bez niego. specyficzny i w tym jest jego zaleta. Odpowiedz Link Zgłoś
fedorczyk4 Re: a co bedzie zamiast PKiNU? KDT? 12.11.09, 21:15 Prawdę mówiąc jak czytam, albo słyszę że PKiN jest wizytówką Warszawy to mi sie coś złego robi w żołądku. Jest bo tak Wam wmawiano przez całe dekady. Wszystko zależy od pijaru i reklamy. Np. mojemu francuskiemu szwagrowi Warszawa kojarzy się z kolumną Zygmunta, o PKiNie nie prawie nie słyszał i prawie nie widział. Warszawa to nie są jej socrealistyczne fragmenty celem budowy ktorych, została zniszczona oryginalna i częściowo zachowana zabudowa i której nie da się odtworzyć bo ten wrzód ciągle tam sterczy. Tak długo jak długo będzie tam stał, tak długo nie będzie prawdziwego centrum Warszawy, a przyjezdni i mało obeznani z historią, będą ją kojarzyli z prezenten od okupanta, obskurnym, nierentownym, niefunkcjonalnym, nieorginalnym, obsranym jakimiś budkami, parkingami, przystankami PKSu, zamiast z prawdziwym miastem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiki Re: a co bedzie zamiast PKiNU? KDT? IP: *.chello.pl 12.11.09, 23:01 to w koncu gdzie lezy problem, w budkach i parkingach, czy samym palacu? to, ze twoj szwageir francuz malo co o nim widzial, to nei znaczy, ze nikt o nim nie wie. ja akurat znam takich brytoli, ktorzy sa dumni, ze maja widok na palac, choc znaja opinie o nim. im sie podoba. mnie zreszta rowniez, mozna elegancko zagospodarowac ten teren nie burzac palacu. a mnie nikt nie wmawial, ze to WIZYTOWKA, ja po prostu sobie nie wyobrazam warszawy bez palacu, drugiego takiego nie ma w kraju i dobrze. mnie odpowiada. Odpowiedz Link Zgłoś
six_a Re: Radek Sikorski chce zburzyc PeKiN. 13.11.09, 01:16 wystarczy go napocząć od góry i zaprosić lud po pamiątkową cegiełkę. mur się w ten sposób rozebrało, to pałac da radę. i owszem jest szkaradny, za taki symbol, podobnie jak za dworzec centralny, który ktoś ostatnio w charakterze sztuki wysokiej rozpatrywał, to ja podziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fanstonsów Re: Radek Sikorski chce zburzyc PeKiN. IP: 94.254.153.* 13.11.09, 03:30 czasy, gdy twoi przodkowie po cegiełce pałace rozbierali, już nie wrócą. teraz inna moda. chobielińskie chamstwo rządzi. jest gotowe zapłacić nawet 6.000 baksów za "swój pałac". ale za prywatną kolację płaci służbową kartą... www.plotek.pl/plotek/1,78649,7243534,Rutowicz_apeluje_do_Sikorskiego_i_podaje_argument_.html Odpowiedz Link Zgłoś
six_a Re: Radek Sikorski chce zburzyc PeKiN. 14.11.09, 02:22 jakby moi przodkowie burzyli mur berliński to mnie by chyba jeszcze na świecie nie było? i złomiarzy do pomocy. do recyklingu odda się wszystko to, co naprawdę wartościowe w pałacu i każdy będzie zadowolony. Odpowiedz Link Zgłoś
six_a Re: Radek Sikorski chce zburzyc PeKiN. 19.11.09, 02:55 sprawa jest napraaaaaawdę prosta;) ryszard burzy Odpowiedz Link Zgłoś