otwocky 15.11.09, 20:18 Poszukuję informacji o budynku Kawęczyńska 64 - położonym już za nasypem kolejowym. Prawdopodobnie jest to dom kolejowy (?), jednak żadnych danych - roku budowy, architekta nie znalazłem. Kto to wie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
spacerolog-praski Re: Kawęczyńska 64 16.11.09, 15:43 Też byłbym ciekaw... Budynek był tłem do którejś ze scen filmu "Zabij mnie glino" (o ile mnie pamięć nie myli). W dzieciństwie często tamtędy przejeżdżałem pociągiem i zawsze mnie zastanawiało, jak żyją ludzie w trójkącie między trzema tak bardzo uczęszczanymi szlakami kolejowymi. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej_b2 Re: Kawęczyńska 64 18.11.09, 16:12 spacerolog-praski napisał: > W dzieciństwie często tamtędy przejeżdżałem pociągiem i zawsze mnie > zastanawiało, jak żyją ludzie w trójkącie między trzema tak bardzo > uczęszczanymi szlakami kolejowymi. Dom ładny i zadbany: Jest tam kilka lokali mieszkalnych sąsiadujących z przedsiębiorstwem naprawy i budowy torów kolejowych – zapewne kiedyś agendy PKP. Lokatorzy mają wydeptaną na skróty ścieżkę przez plant kolejowy. Sam widziałem jak dzieci szkolne z tornistrami na plecach, po wdrapaniu się na wysoki nasyp, pokonywały plątaninę torów. Widać zarówno dorośli, jak i dzieci obyci są z niebezpieczeństwem. Do czasu! Odpowiedz Link Zgłoś
otwocky Jeszcze widok z drugiej strony 18.11.09, 23:58 Ciekawa jest w ogóle okolica - ulice Zabraniecka, Siarczana, Rybieńska etc. Na przykład kamienica przy Naczelnikowskiej 44, u zbiegu z Rybieńską - należąca podobno (jak gdzieś słyszałem) do rodziny Walterów: Ma ta okolice swoje historie - z jedną z nich związana jest zapewne stojąca niedaleko wspomnianego domu kapliczka z 1903 r: Kto to wie? Odpowiedz Link Zgłoś