arwena84 17.11.09, 13:48 Witam, czy ktos z Was dowiadywal sie jaka jest wytrzymalosc stropu z naszych mieszkaniach? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
on.2 Re: Wytrzymalosc stropu 17.11.09, 17:35 wytrzymałość jest mała ludzie ważący powyżej 120 kg nie powinni mieszkać w budynku Odpowiedz Link Zgłoś
taras.m Re: Wytrzymalosc stropu 17.11.09, 20:25 to na poważnie, czy żartem? Ja założyłem, że osiedle jest wzniesione zgodnie z przepisami, więc nie ma się czym przejmować: normalne użytkowanie nie powinno być problemem. Odpowiedz Link Zgłoś
kriis.borowski Re: Wytrzymalosc stropu 17.11.09, 20:44 Czy to może jest związane z remontem w klatce A1, który de facto trwa od sierpnia? Pozdrawiam "przodowników pracy" którzy w tej chwili sobie "borują" w najlepsze... Odpowiedz Link Zgłoś
arwena84 Re: Wytrzymalosc stropu 17.11.09, 20:54 Dziekuje za zlosliwosci, sa naprawde przydatne. Moze to przekracza mozliwosci percepcji niektorych forumowiczow, ale sa ludzie ktorzy chcieliby wstawic np duze akwarium, gdzie jego masa wraz z szafka, sprzetem, sumpem i dekoracjami moze dojsc do 1700kg. W wiekszosci budynkow wstawienie takiego cuda nie stwarza problemow. Ale sa tez lokalizacje, gdzie trzeba sie zastanowic, czy nie przykrecic stelarza do sciany nosnej. Jako ze bujam sie od jakiegos czasu od tel do tel i mnie splawiaja w Anluku, to zadalam to pytanie tutaj. I nie nie ma to nic wspolnego z jakimkolwiek remontem. Odpowiedz Link Zgłoś
kriis.borowski Re: Wytrzymalosc stropu 18.11.09, 07:31 Ależ sąsiadko, żeby od razu się obrażać?... Pytanie zadane było z kategorii "dziwne" i podejrzewam że w 99,9% mieszkańcy nie znają na nie odpowiedzi. Takie dane powinien dostarczyć projektant, w drugiej kolejności developer, no ale przecież znamy naszego developera, a moje doświadczenie z biurem projektowym też nie są najlepsze. A akwarium to faktycznie - fiu fiu, miałem kiedyś 200 litrowe i wydawało mi się że jest duże, ale żeby wlać 1700 litrów... dla mnie niepojęte, toż to nie akwarium tylko ściana :D. Powodzenia w dociekaniu o wytrzymałość stropu. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena84 Re: Wytrzymalosc stropu 18.11.09, 10:18 Niestety ani z biurem projektowym ani z developerem telefonicznie nie da sie ustalic nic. Zaproponowano mi szukanie kierownika budowy, gdzies na terenie naszego osiedla... i MOZE cos bedzie wiedzial. A ja nie moge sobie pozwolic na jezdzenie od biura do biura, bo wszystko zamykaja zanim ja z pracy wyjde. Akwarium bedzie miec (jesli w ogole bedzie) 1000l, reszta wagi to stelarz, wyposazenie, sump, etc. Tak zeby uspokoic przyszlych sasiadow, mieszkanie mam na parterze, wiec nikt z Was sie w Posejdona nie zamieni :P Odpowiedz Link Zgłoś
taras.m Re: Wytrzymalosc stropu 18.11.09, 20:36 Nie wiem, na ile sąsiadka jest zdeterminowana, ale na jej miejscu wystosowałbym pismo do dewelopera z określeniem terminu, do którego chciałbym odpowiedź. Jeśli odp nie będzie, to bym pismo ponowił i posłał do wiadomości PINB tudzież jakiegoś innego urzędu (może warto zasięgnąć języka w PINB, kto mógłby pomóc jak deweloper będzie się uchylał). Good luck! Odpowiedz Link Zgłoś
ego.n Re: Wytrzymalosc stropu 20.11.09, 12:41 Witam sąsiadkę. Ja również poziadam swoje m na parterze i przy odbiorze mieszkania posiłkowałam się opinia eksperta - Inżyniera z Instytutu Budownictwa. Co do stropów to Inżynier badał ich wytrzymałość i stwierdził, że pomiar wytrzymałości i grubości stropu mieści się w widełkach (w dolnej ich części) określonych w Polskich i Europejskich Normach Budowlanych. Oczywiście strop został wykonany z możliwie najtańszych materiałów ale nie można się było do niego przyczepić bo jak stwierdził Inżynier "trzyma normę". Tyle moge pomóc. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
on.2 Re: Wytrzymalosc stropu 20.11.09, 21:03 [b]takie 1000 litrowe akwarium to nic szczególnego proponowałbym zrobić w jednym z pokoi najlepiej w salonie fokarium albo delfinarium to by było dopiero coś powodzenia i więcej kreatywności Odpowiedz Link Zgłoś
arwena84 Re: Wytrzymalosc stropu 23.11.09, 10:03 Ale widze ze jednak trzeba bylo prymitywna zlosliwosc tu umiescic. Juz lepiej, pomoglo? Mam nadzieje, ze nie bedziemy bezposrednimi sasiadami. Odpowiedz Link Zgłoś