Dodaj do ulubionych

Dwa metry pod ziemią - witamy w warszawskich za...

IP: *.acn.waw.pl 28.11.09, 16:49
Upowszechnijmy kremację i dopuśćmy rozsypywanie prochów, to odpadnie
problem braku miejsca na cmentarzach. Nawet jeżeli ktoś będzie chciał
być skremowany, ale pochowany, to i tak taki grób zajmie niewiele
więcej miejsca niż potrzeba na tablicę. Skromnie licząc normalny grób z
pomnikiem zabiera tyle miejsca co 4-6 grobów z urnami. A i wody
gruntowe nie będą zatruwane trupim jadem.
Obserwuj wątek
    • Gość: Krema Re: Dwa metry pod ziemią - witamy w warszawskich IP: 94.75.121.* 28.11.09, 18:06
      Świetny pomysł! Podłączmy też krematoria do systemu ogrzewania miasta! "Ostatni
      dar babci dla ludzkości".
      • myszykiszek Re: Dwa metry pod ziemią - witamy w warszawskich 29.11.09, 08:36
        Gość portalu: Krema napisał(a):

> Świetny pomysł! Podłączmy też krematoria do systemu ogrzewania miasta!
        > "Ostatni dar babci dla ludzkości".

Nie jestem pewien rozsypywania prochów, ale pomysł z kremacją owszem, świetny.
        Aż tak Cię kręci zatruwanie swoim truchłem okolicy, w której Cię zakopią?
      • eadingas Re: Dwa metry pod ziemią - witamy w warszawskich 29.11.09, 10:31
        Krematoria juz sa podlaczone tylko w druga strone, bo zeby cos spalic
        trzeba zuzyc energie a nie ja stworzyc, ale na tej lekcji w szkole
        widocznie spales...
        • cillian1 Re: Dwa metry pod ziemią - witamy w warszawskich 29.11.09, 11:28
          nie wiem jakim trzeba być idiotą, żeby za dołek zapłacić 20 tysięcy. Ja się
          poddam kremacji i rozsypią moje prochy. A zezwolenia na rozsypywanie mam w
          doopie, to co rozsypuje się bez zezwolenia, bardziej szkodzi od moich prochów!
          • przeciwcialo Re: Dwa metry pod ziemią - witamy w warszawskich 29.11.09, 11:30
            Dokładnie.
          • Gość: ludz Re: duzo do odrobienia IP: *.pools.arcor-ip.net 29.11.09, 11:34
            Przeszlosc historyczna zabory/okupacja/komunistyczna okupacja Polski
            zrobily w psychice duuuuze straty. Ale czy chceta czy nie, nowe juz
            w natarciu i odwrotu nie ma.
            • cillian1 Re: duzo do odrobienia 29.11.09, 13:16
              nie do końca wiem co masz na myśli, ale jeśli spalenie zwłok, to jestem za. Ale
              Kk nie da tego tak łatwo zaadaptować - za duży interes STRACĄ! A co gorsze,
              ludzie przestają potrafić liczyć :( im się wydaje, że tak musi być i ch...j
    • Gość: kmieć Dwa metry pod ziemią - witamy w warszawskich za... IP: *.chello.pl 29.11.09, 11:33
      Nasze schłopiałe społeczeństwo dopiero teraz drobnomieszczanieje.
      • Gość: podatnik Re: Dwa metry pod ziemią - witamy w warszawskich IP: 94.75.67.* 29.11.09, 11:46
        Chłopstwo nie jest złe. Gdyby nie nasza historia i "demokracja
        szlachecka" kiedy to chłopstwo obrócono w niewolników, było by o wiele
        lepiej. Teraz potomkowie formali podejmują opóźniony o stulecia trud
        cywilizacyjny. Wolałbym abyśmy ominęli okres drobnomieszczański. Tu
        kryją się pułapki. Bardziej groźny jest obecny powrót państwa do
        stosunków feudalnych, formująca się właśnie grupa nowej arystokracji.
        Wraca stare, wraca Polska sarmacka. Tfu!
    • Gość: <<<<<<<<<<<<< chora opłata za 20 lat - 5 tysięcy IP: *.ver.abpl.pl 29.11.09, 11:41
      fakt ze dzieląc na dni to jest mało, ale płać od razu taka sumę
      • Gość: grób nr 23 może bańka spekulacyjna na grobach IP: *.jjs-isp.pl 29.11.09, 12:01

Marek Wielgo donosi: ceny miejsc na cmentarzach nie
        będą już spadać. Należy się liczyć z dużymi wzrostami
        i utrudnionym dostępem do kredytu. A jeszcze zbliża
        się wyż demograficzny! Kto nie kupił ten przegrał
        śmierć!
      • Gość: grób nr 23 to może miejsca sprzedawać na dni? IP: *.jjs-isp.pl 29.11.09, 12:02

Na przykład na miesiąc, tydzień albo nawet i na
        godziny?
    • Gość: tomek Dwa metry pod ziemią - witamy w warszawskich za... IP: *.aster.pl 29.11.09, 11:50
      Co to znaczy "Kościół się sprzeciwia'? Rozumiem, że może to nie
      pasować w przypadku katolika, ale co ma Kościół do ustawy?
      • Gość: dfg Re: Dwa metry pod ziemią - witamy w warszawskich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.09, 12:01
        może to, że gdy większość posłów słyszy ze kościół się czemuś sprzeciwia to
        nawet 10 metrowym kijem tego tematu nie ruszy
        • hetmanwiechu chca characzu wiec sie sprzeciwiaja 29.11.09, 12:23
          nihil novi
      • aeromonas Re: Dwa metry pod ziemią - witamy w warszawskich 01.12.09, 13:14
        Proste - kościół się sprzeciwia rozsypywaniu prochów, bo straci kasę
        za pogrzeby, sprzedaż grobów itp. usługi. Ja tam nie zamierzam mieć
        grobu - chcę, żeby moje prochy po skremowaniu były rozsypane w moim
        ulubionym miejscu w górach. Wolę, żeby moi bliscy nie czuli się
        zobowiązani do odwiedzin na cmentarzu i po szybkim uporządkowaniu
        grobu mówili na odchodne (na odczepne) "śpij, babciu, śpij". Jeśli
        mnie lubili, niech o mnie dobrze pomyślą "pięknych okolicznościach
        przyrody".
    • Gość: grób nr 23 faraonizm się szerzy IP: *.jjs-isp.pl 29.11.09, 11:59
      Na smętarzach widać dokładnie gdzie zaczyna się era
      dobrobytu - chińskie marmury i granity. Cmentarze są
      masowo powiększane, nikogo nie obchodzi niszczenie
      lasów. Drzewa się wycina by liście nie kalały
      drogocennych grobowców. To współczesna wersja
      faraonizmu. Jestem katolikiem i kiedyś byłem przeciwny
      anonimowym pochówkom czy rozsypywaniu prochów, ale gdy
      patrzę na to co się dzieje to zaczynam być za. Żenua.
    • czarnasalamandra Lepiej się poddać kremacji 29.11.09, 12:10
      Moim zdaniem mądrze jest poddać się kremacji - mniej miejsca
      zajmiemy, a i dzięki temu możemy na taki "grobowiec" wydać mniej.
      To co jednak jest faktem znanym od tysiącleci - pokazywanie swojej
      zamożności to nie tylko nasze działania za życia, ale również po
      śmierci - nic nowego! Przykładów nie trzeba długo szukać - wystarczy
      zobaczyć jakie grobowce mieli Faraonowie, Królowie, Dyktatorzy...
      itd...
      • cillian1 Re: Lepiej się poddać kremacji 29.11.09, 13:51
        > zobaczyć jakie grobowce mieli Faraonowie, Królowie, Dyktatorzy.

ale oni wydawali kasę wszystkich, nie swoją ;)
    • hetmanwiechu strata kasy, wole takie pieniadze wydac za zycia 29.11.09, 12:21
      i poddac sie kremacji. Na kominku w domu moje prochy beda staly za darmo, a i
      rodzina bedzie blizej mnie.
    • ssamiec Jak chcą płacić za miejsce to niech sobie płacą. 29.11.09, 12:28
      Nieruchomość jak każda inna. Palenie jest tańsze i bezpieczniejsze, ale jak ktoś
      nie chce to jego sprawa.
    • xaliemorph Pazerny Kościół Katolicki ... 29.11.09, 12:49
      Nie interesuje mnie utrzymywanie nikomu nie potrzebnego miejsca na cmentarzu. Jeśli ktoś chce być ekologiczny to powinien się przełamać i pozwolić by jego ciało było kompostowane. Tak to jest najbardziej ekologiczna forma pochówku gdyż nawet spalone prochy zakwaszają glebę i wody podziemne pod cmentarzem.

Natomiast ja osobiście chciałbym być skremowany i albo rozsypany gdzieś w górach albo najlepiej wciśnięty w rakietę i wystrzelony do granic kosmosu, gdzie rakieta na koniec lotu by eksplodowała. To by był wybuchowy pogrzeb z pompą. I odpadłby problem tego bezsensownego odwiedzania grobu. Nie interesują mnie odwiedziny ze zniczem tylko pamięć po mojej osobie. Dlaczego? Co zmieni w ich życiu ten czy tamten znicz? Nic. A co zmieni jeśli będą pamiętać o takich czy innych przygodach, naukach z życia? Coś może bo może ktoś będzie pamiętał moje błędy i nie będzie ich powtarzał w swoim własnym życiu. O zmarłych należy mówić, mówić we wspomnieniach, kultywować tradycję przekazywania informacji z pokolenia na pokolenie. Kult chowania ludzi w grobach zaczął żyć sam dla siebie własnym życiem. Ludzie skupiają się na zniczu zamiast na tym kim była dana osoba. Rozmowy o zmarłym przy tej całej NADrozbudowanej otoczce kultu cmentarnego stają się swego rodzaju TABU ! Swoją drogą również jestem przeciwny trzymaniu prochów zmarłych w domu. Owszem jak ktoś chce trudno, ale uważam że zmarli powinni być z nami ale w naszych myślach a nie fizycznie. Należy się pewne rozgraniczenie świata żywych i zmarłych. Choćby z powodu wychowywania dzieci w duchu szacunku dla zmarłych.

A jak pazerny jest Kościół Katolicki to chyba każdy wie. To właśnie z powodu pazerności Kościół stanowczo się sprzeciwia możliwości wysypywania prochów na ich własne życzenie poza cmentarzem. Cały kult cmentarny to jednak niemałe źródło dochodu od pochówku rozpoczynając poprzez rynek styp na usługach duchowych kończąc. Kościół nie broni tego troskę o naszą duchowość. On walczy o PIENIĄDZE !!! Tylko powiem na temat dwulicowego kościoła.
      • cillian1 Re: Pazerny Kościół Katolicki ... 29.11.09, 15:16
        kompostownik dobra rzecz :))) Ale za długo trwa i nie ma co ukrywać - śmierdzi
        niemiłosiernie :) w dole przynajmniej nie śmierdzi, ziemia filtruje :)
      • Gość: Warszawa - Opinie Głupi xaliemorph IP: *.chello.pl 29.11.09, 18:17
        aż tyle powiesz o pazerności?
        jak na takiego idiotę to i tak wiele.
        a właśnie, a ile można powiedzieć o degeneracji ciebie i twojej rodziny?
        z czworaków was wygoniono, dano neta i szczekacie?
    • tersta Czyli to taka katolicka skromnosć, tak? 29.11.09, 13:08
      Na lekcjach religii za moje pieniądze tego uczą??
      • Gość: (gość portalu) co za debil IP: *.chello.pl 29.11.09, 17:28
        ciebie debilu niczego już nie nauczą, ograniczniku jeden
    • animation_life Ludzie, po jaką cholerę Wam te pomniki?? 29.11.09, 13:15
      Jak już chcecie mieć miejsce to kremacja i w ścianie zamurować - mniej miejsca
      zabierze. Mnie to nakazałam na cztery wiatry rozwiać, a jak ktoś będzie chciał
      świeczkę postawić, to na wspólnym grobie też będzie dobrze.
      Tyle kasy - lepiej dla biednych oddać, albo na dom dziecka.....
    • pochodnia_nerona Re: Dwa metry pod ziemią - witamy w warszawskich 29.11.09, 13:39
      "Katarzyna, pracowniczka agencji reklamowej, 14 lat temu w prezencie ślubnym
      dostała od babci dwuosobową kwaterę na Cmentarzu Bródnowskim, ale woli być po
      śmierci spopielona"

Odpadłam! Świetny prezent ślubny, nie ma co :-D

Również jestem za kremacją, a prochy niech sobie fruwają. W końcu, jak mówi
      mądra piosenka, "all we are just dust in the wind" :-) Tym bardziej, że sztuka
      funeralna jest niemal w zaniku, nagrobki są seryjnie tłuczoną tandetą, nie ma na
      współczesnych cmentarzach tego (nomen omen) ducha, który towarzyszy starym
      nekropoliom z ich dziełami rzeźby i architektury nagrobnej.
    • Gość: spokojny Chołota znowu szczeka na forum IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 29.11.09, 15:13
      wszedłem poczytać komentarze z jednym celem.
      Artykuł długi, krótka wzmianka o Kościele. Chciłem sprawdzić ilu debili będzie
      szczekać na Kościół, bo dla młotków to zawsze się znajdzie temat by przywalić
      Kościołowi. Nie pomyliłem się, Boże jak ja nie lubię mieć racji.
      Od razu wypełzło robactwo wychowane na wyborczej i zaczeli szczekać ujadać na
      Kościół jak by pokończyli kursy marksizmu leninizmu.

Tak to chma nauczyć pisać, a odpuścić czytanie ze zrozumieniem.
      Fornale mają net to sieją nienawisć i plują na polskość.
      A że temat nie jest związany z Kościołem?
      Kogo to obchodzi?
      Trzeba szczekać i ujadać jak was feliks dzierżyński nauczył.
      Ale spoko, będę się za was modlił, zmądrzeć nie zmądrzejecie ale chodzi o
      wasze zaplute dusze.
      • Gość: dg44 Re: Chołota znowu szczeka na forum IP: *.as.kn.pl 29.11.09, 15:36
        jak to nie zwiazany z kosciolem, w koncu interez robi na pogrzebach, 10 tys
        lepiej wydac na wakacje za życia lub pomóc biednym chorym w rodzinie czy
        okolicy, zamiast kościołowi kase oddawać z której podatku nie płacą
        • Gość: Auto Re: Chołota znowu szczeka na forum IP: *.chello.pl 29.11.09, 16:23
          a kiedy dałeś 10 tys biednym chorym w rodzinie lub w okolicy?
          już uwierzę w wakacje, ale to ciekawe ktoś bliski ci umiera a ty go palisz a za
          oszczędzone pieniądze na wakacje.
          fakt dobry wybór.
      • aeromonas Re: Chołota znowu szczeka na forum 01.12.09, 13:27
        Jesteś trollem, bo nie wierzę, że naprawdę tak myślisz. Poza tym
        jesteś wyjątkowo niegrzeczny. Fe!
    • Gość: @ Dwa metry pod ziemią - witamy w warszawskich za... IP: *.sggw.waw.pl 30.12.13, 13:50
      Oficjalnie na Cmentarzu Bródnowskim jest wstrzymane chowanie w nowych miejscach?
      Cmentarz Bródnowski była zakupiony ze składek społeczeństwa dla chowania ubogich, których nie było stać na pochówek. Cmentarz przejęła Czarna Mafia! Aby pochować na Bródnie pośrednicy żądają 20 tys zł.! Czy jest to cmentarz dla ubogich? Czy jest to według doktryny kościoła katolickiego? Co na to Kuria Warszawska? Co na to arcybiskup Nycz?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka