olecky 10.02.04, 07:39 wydzielone pasy dla autobusow potrzebne sa np.: - na ul. Starzynskiego przed rondem (w koncu to tez dojazd do stacji metra dworzec gdanski) - na moscie Slasko-Dabrowskim (wspolny pas autobusowo-tramwajowy) - na Targowej Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: PIERDO.....i...sPE KACZYŃSKI NIECH DALEJ SZUKA DZIURY W CAŁYM IP: *.aster.pl / *.aster.pl 10.02.04, 08:55 A KACZYŃSKI NADAL SZUKA ZAMIAST COS ROBIĆ!!!! ZOBACZYCIE TEN DESPOTA DOPROWADZI WARSZAWE DO BANKRUTCTWA!!!1 STADIONU SIE DEBILOWI ZACHCIAŁO !!! 160 MLN!!! DZIURA NA DZIURZE MOSTÓW BRAKUJE METRO JAK STAŁO TAK STOI A TEN POSTAW SIE A ZASTAW SIE !!1 WIOCH Z OLSZTYNA!!!! OCZYWIŚCIE NIE CHCE PRZY TYM OSTATNIM SFORMUŁOWANIU OBRAZIĆ OLSZTYNA I JEGO MIESZKAŃCÓW Odpowiedz Link Zgłoś
tarantula01 Panie Redaktorze 10.02.04, 09:29 Dziękuję za zainteresowanie się tematem. Ponadto proszę przeczytać wątek: Wytyczma pasy dla komuniakcji miejskiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aania gdzie pasy być powinny? IP: *.visp.energis.pl 10.02.04, 12:56 Na Modlińskiej oby jak najszybciej! przy czym aż do Żerania, a począwszy od Obrazkowej - minimum (a nawet od Ratusza), chcę tez zwrócić uwagę na skrzyzowanie z Płochocińską - która obecnie ma pierwszeństwo i blokuje Modlińską (śmiech na sali - bo stamtąd przyjeżdża jeden pojazd na kilkadziesiąt...)! Należałoby to zmienić. i oczywiście Jagiellońska od strony Żerania przed Rondem Starzyńskiego - bo ekspresowe E4 kisi się w korku - przy którym likwidacja przystanku Ekspressowa (dla przyspieszenia?) jest żałosne... Przywrócić E4 Ekspressowa!! Przekształcić 302 w linię całodzienną 101! połączyć "Zieloną Białołękę" z Tarchominem (np. 126)! i nie pisać w GW więcej "Legionów"(patrz: chociażby ostatni piątek - po raz kolejny) lecz Legionowo! i zgadzam się z "olecky" - Targowa, most S-D. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
tarantula01 Re: gdzie pasy być powinny? 10.02.04, 13:05 aania napisał(a): > chcę tez zwrócić uwagę na > skrzyzowanie z Płochocińską - która obecnie ma pierwszeństwo i blokuje > Modlińską (śmiech na sali - bo stamtąd przyjeżdża jeden pojazd na > kilkadziesiąt...)! Należałoby to zmienić. Aaniu! Nad tym skrzyżowaniem biegną estakady (w ciągu ul. Modlińskiej) i dlatego Płochocińska ma pierwszeństwo - inaczej w porannym szczycie żaden samochód nie wyjechałby z Płochocińskiej przy skręcie w Modlińską - skręcający mieliby prawo do skrętu jako ostatni w kolejności: Najpierw jadą ci Modlińskiej, potem pierwszeństwo dla jadących na wprost, a dopiero potem można skręcać. Więc bez stłuczek i trąbienia by się nie obeszło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaro Re: Pasy dla autobusów na Modlińskiej IP: 217.8.161.* 10.02.04, 16:40 a czy ktos policzyl ile samochodow osobowych na godzine przejezdza ul. Modlinska? 87 autobusow w godzinach szczytu na 60 minut - czyli nieco ponad autobus na minute! gdy tymczasem kilkadziesiat samochodow osobowych na minute przejezdza w dowolnym punkcie ul Modlinskiej! z tymi pasami to wolne zarty! juz to raz proponowalem: na rowery prosze sie przesiasc, drodzy pasazerowie albo spacerkiem - w koncu mieszkacie w miescie :) Ludzie, ktorzy mieszkaja dalej nie maja takiego wyboru, a wy przez swoje egoistyczne dzialania chcecie jeszcze bardziej zatruc im zycie zawlaszczajac jeden pas tylko dla autobusow! Chcecie mniejszego ruchu samochodowego? a moze by ktos w koncu odkryl Ameryke i zauwazyl, ze np z Legionowa jedzie kolej podmiejska - srednio raz na godzine mozna sobie zafundowac 40 minutowa podroz do Dw Gdanskiego! Gdyby pociagi jezdzily co 15 minut a czas podrozy skrocil sie co najmniej o polowe nie byloby sprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
olecky Re: Pasy dla autobusów na Modlińskiej 10.02.04, 17:25 Gość portalu: Jaro napisał(a): > 87 autobusow w godzinach szczytu na 60 minut - czyli nieco ponad > autobus na minute! jesli nieco = 45%, to zgadza sie. > gdy tymczasem kilkadziesiat samochodow osobowych na minute > przejezdza w dowolnym punkcie ul Modlinskiej! kilkadziesiat, to znaczy ile? 30? 40? 50? A w autobusie jedzie srednio bodajze 65 osob. Wychodzi 100 osob na minute, czyli ostroznie szacujac dwa razy wiecej niz samochodami osobowymi, dokladnie tak, jak Ci juz pare osob tlumaczylo. Ale oczywiscie od kogos kto codziennie siedzi w samochodzie, inhaluje tlenek wegla itp. nie nalezy spodziewac sie specjalnej lotnosci umyslu. > na rowery prosze sie przesiasc, drodzy pasazerowie a czemu Ty sie nie przesiadziesz na rower? znikniecie autobusow z Modlinskiej nie zmniejszyloby zauwazalnie korkow, bo jak sam zauwazyles jezdzi ich zaledwie 87 w godz. szczytu. Natomiast po zniknieciu samochodow, mozna by spokojnie jedna jezdnie zaorac, a z drugiej wydzielic sciezki rowerowe dla Ciebie i innych kie-leppe-rowcow. > zatruc im zycie zawlaszczajac jeden pas tylko dla autobusow! zawlaszczyc 1/3 jezdni dla 2/3 podrozujacych - coz za perfidna zlosliwosc! a pozostala 1/3 musi sie gniesc na 2/3 - no jak tak mozna... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Re: Pasy dla autobusów na Modlińskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.04, 18:51 Typowe socjalistyczne myślenie. Wprost wspaniale. Człowieku, wiesz skąd się bierze korek na wiadukcie? Bo jakimś postrzałom dopiero na wysokości Straży Poż. przypominia się, że oni mieli na most, ale o kurde, jestem na lewym pasie!! Chociaż nie, oni to robią specjalnie :(. Co do tych 2/3 podróżujących to bym się spierał. 87 autobusów * 200 os (IKARUS * wsp ściskania paseżera w tłoku:) ) = 1740 / godz. 1740 to jest ok 1200 pojazdów samochodowych (powiedzmy, lecz nie więcej niż 1740.) Stań sobie na Modlińskiej/Konwaliowej na światłach, i zobacz, ile tam stoi na każdym czerwonym samochodów. Załóżmy, że mamy jednak 1740 samochodów (to jest gruba przesada, naprawdę w wielu samochodach siedzą 2-3 osoby, nie we wszystkich, ale przypatrz się uważnie. No i dochodzą mikrobusy i bydłowozy. 1740 / 3 (pasy na modlińskiej, bez "rezerwowych"). 1740/3 = 580. 580 / 60 ~~ 600 / 60 = 10. To znaczy, że na minutę jednym pasem przejeżdza 10 samochodów. Czyli jeden co 6 sekund. 6s * 50km/h = 83m przerwy między samochodami. Ale jeździ się szybciej. Korek? A.. sory. nie doliczyłem tych 90 autobusów. niech będzie 80m przerwy. Ale założyłem, że w każdym wozie jeździ jedna osoba. I zapakowałem 200 osób do autobusu. To chyba gruba przesada... Odpowiedz Link Zgłoś
olecky Re: Pasy dla autobusów na Modlińskiej 10.02.04, 19:34 ok, ustosunkuje sie. Błąd robisz tutaj: > 87 autobusów * 200 os (IKARUS * wsp ściskania paseżera w tłoku:) ) = 1740 / godz. 87 * 200 = 17400, a nie 1740. Jakbyś to dalej pociągnął bez błędów rachunkowych, to by Ci wyszło, że autobusami jeździ 10 razy więcej ludzi niż samochodami osobowymi. ja zakładałem skromną liczbę 65 osób na autobus (czyli zajęte miejsca siedzące + parę osób stoi), wzieta z badan ruchu liczbe 1.3-1.4 osoby na samochod osobowy i niewielkie odstępy między pojazdami, dlatego wyszło mi zaledwie 2:1 na korzyść autobusu. nie ma co nad tymi proporcjami medytowac - przewaga komunikacji zbiorowej typu 60:40 czy 70:30 wychodzila we wszystkich warszawskich badaniach ruchu. Mozemy jeszcze sobie troche porachowac (nie wiem, jaka teraz jest stawka za korepetycje? 25 zl/h?), ale im wczesniej sie pogodzimy z faktem, ze samochod strasznie nieekonomicznie wykorzystuje przestrzen w miescie, tym bedzie to mniej bolesne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Jeszcze raz 1/3 ~ 2/3 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.04, 19:18 Aha, sorki, miało być, że w autobusie jest 2/3, a w samochodach 1/3, a ja założyłem, że w obu środkach jest po tyle samo pasażerów. Zatem teraz (zakładamy, że w autobusach jest 2x ludzi niż w wozach) mamy jeden samochód na 160m (1 na 12 sekund) (z tą odległością da się bezpiecznie jechać 160 na godzinę!! rotfl.), lub 400 osób w jednym autobusie (rotfl). A może jest tak, że to samochodami jednak podróżuje więcej pasażerów? Olecky, usosunkuj się do moich obliczeń, może gdzieś popełniam błąd? Odpowiedz Link Zgłoś
olecky Re: Jeszcze raz 1/3 ~ 2/3 10.02.04, 19:35 ok, ustosunkuje sie. Błąd robisz tutaj: > 87 autobusów * 200 os = 1740 / godz. 87 * 200 = 17400, a nie 1740. Jakbyś to dalej pociągnął bez błędów rachunkowych, to by Ci wyszło, że autobusami jeździ 10 razy więcej ludzi niż samochodami osobowymi. ja zakładałem skromną liczbę 65 osób na autobus (czyli zajęte miejsca siedzące + parę osób stoi), wzieta z badan ruchu liczbe 1.3-1.4 osoby na samochod osobowy i niewielkie odstępy między pojazdami, dlatego wyszło mi zaledwie 2:1 na korzyść autobusu. nie ma co nad tymi proporcjami medytowac - przewaga komunikacji zbiorowej typu 60:40 czy 70:30 wychodzila we wszystkich warszawskich badaniach ruchu. Mozemy jeszcze sobie troche porachowac (nie wiem, jaka teraz jest stawka za korepetycje? 25 zl/h?), ale im wczesniej sie pogodzimy z faktem, ze samochod strasznie nieekonomicznie wykorzystuje przestrzen w miescie, tym bedzie to mniej bolesne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MisiekK Re: Pasy dla autobusów na Modlińskiej IP: *.pwpw.pj / 217.168.193.* 11.02.04, 09:44 Nie ma co sie spierac o ilosci. Komunikacja miejska w miescie ma miec najwyzszy priorytet. dlatego powinny powstawac pasy dla autobusow bezwzglednie scigane mandatami przez policje. A jak ktos w miescie decyduje sie na jazde samochodem, to jego wybor. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert Re: Pasy dla autobusów na Modlińskiej IP: 212.76.52.* 11.02.04, 19:40 Na trasie Siekierkowskiej ta proporcja jest zdecydowanie zaklucona. Tam nadal kroluje samochod. W lecie odsetek rowerzystow jest calkiem sporo ale zima ze wzgledu na niedsniezane sciezki i chodniki zupelnie zamiera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Automobilista Re: Pasy dla autobusów na Modlińskiej IP: 62.233.175.* 11.02.04, 10:11 Precz z autobusami! Jezdnie dla samochodów!!! Zamiast tworzyć wątpliwej klasy półśrodki w postaci "buspasów", należy jak najszybciej doprowadzić na Tarchomin linię tramwajową lub odnogę linii kolejowej. Korzystajacy z komunkacji miejskiej będa sobie wtedy jechać po szynach (bez korków), a kierowcy zostaną uwolnieni od koegzystencji z autobusami. Odpowiedz Link Zgłoś
tarantula01 Tramwaj na Tarchomin 11.02.04, 12:17 Nie martw się do 2007 roku ma zostać poprowadzona linia tramwajowa poprzez zbudowany most północny. Czy tak będzie? Jestem dziwnie spokojny, ze tak. Odpowiedz Link Zgłoś
bbkk Re: Tramwaj na Tarchomin 11.02.04, 12:34 Tak ... już jest 2004 rok a nadal nie ma planów owego mostu ... Odpowiedz Link Zgłoś
tarantula01 Re: Tramwaj na Tarchomin 11.02.04, 16:59 Projekt zostanie zapewne wykonany, jak tylko rozpatrzony protest ekologów z Gdańska dotyczący lokalizacji mostu i trasy do niego prowadzącego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MZ Re: Tramwaj na Tarchomin IP: *.pwpw.pj / 217.168.193.* 11.02.04, 16:36 No i jeszcze powstanie linia laczaca Winnice z Zeraniem FSO - wzdluz Modlinskiej.... Odpowiedz Link Zgłoś
bbkk Re: Tramwaj na Tarchomin 12.02.04, 14:39 Dobrze by było, tylko że koncepcja jest inna. Tramwaj do Winnicy to ten z mostu. Nie słyszałam nigdzie o linii z Żerania, niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MZ Re: Tramwaj na Tarchomin IP: *.pwpw.pj / 217.168.193.* 12.02.04, 17:02 To jest koncepcja z lat 70-tych, do ktorej sie najprawdopodobniej wroci Odpowiedz Link Zgłoś
bbkk Re: Tramwaj na Tarchomin 13.02.04, 11:50 Byłoby miło. I bus-pasy przestałyby być potrzebne :) Odpowiedz Link Zgłoś
asztet Re: Pasy dla autobusów na Modlińskiej 12.02.04, 12:32 Potrzebna bez dwóch zdań. I egzekwowane. Jak się więcej kieorwców samochodów osobowych zniechęci do wjeżdżania do centrum - tym lepiej dla centrum. A bus- psy to jest bardzo dobra forma zniechęcania, bo, w przeciwieństwie do parkometrów, ułatwia podróżowanie komunikacją miejską. Tak więc nie słuchać narzekań i wprowadzać. Albo pobudować dziesiątki kilometrów nowych dróg, parkingów podziemnych, tuneli, iwduktów itp w centrum, żeby było gdzie natężony ruc rozprowadzić. A ponieważ się nie da- to trzeba ludzi na wszelkie możliwe sposoby przekonywać do komunikacji miejskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Automobilista Re: Pasy dla autobusów na Modlińskiej IP: 62.233.175.* 13.02.04, 12:08 Buspasy są niepotrzebne, bo tworzą przywilej dla środka transportu, który już dawno powinien odejść do lamusa historii (tj. autobusu). Jeśli chce się zniechęcić kierowców do wjeżdżania samochodami do centrum, to trzeba im zaoferowac taką komunikację publiczną, która zapewni im tempo przemieszczania się porównywalne z samochodem lub lepsze. Inaczej kierowców się nie zmusi do jazdy autobusem lub tramwajem, bo kto raz zakosztował jazdy samochodem, ten jest skłonny wsiaść tylko do metra/szybkiej kolejki, autobus i tramwaj odpadają. Ja rezygnuję z samochdou na rzecz komunikacji publicznej tylko w przypadku jazdy z Bielan (tam mieszkam) na Ursynów, tj. dojeżdżam samochodem do Dw. Gdanskiego, tam go zostawiam i dalej metrem (bo równei szybko lub szybciej, niż samochodem). Ale jeśli mam dojechać gdzie indziej, to nawet milion buspasów nie skłoni mnie do porzucenia samochodu na rzecz archaicznych środków komunikacji takich jak powolny autobus czy tramwaj zatrzymujący się co chwila na przystankach i światłach (czyli też powolny). Skończmy zatem z ideologicznym promowaniem komunikacji publicznej i walczmy o to, aby ta komunikacja stanowiła RZECZYWISTĄ alternatywę dla samochodu, bo autobus czy tramwaj taką alternatywą nie jest i żadne półśrodki tu nie pomogą. Miasta dla samochodów!!! Odpowiedz Link Zgłoś
bbkk Re: Pasy dla autobusów na Modlińskiej 13.02.04, 14:02 To porównaj czas przejazdu od Dw.Gdańskiego do ronda Starzyńskiego tramwajem i samochodem w godz.16-19. Ja wolę tramwaj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Automobilista Re: Pasy dla autobusów na Modlińskiej IP: 62.233.175.* 13.02.04, 14:17 Jeśli miałbym jechać o tej porze z Dw. Gdańskiego TYLKO do Ronda Starzyńskiego, to też wybrałbym tramwaj. Natomiast do pracy (z Chomiczówki w okolice Żelaznej/Siennej) jeżdżę samochodem, bo szybciej. Odpowiedz Link Zgłoś
bbkk Re: Pasy dla autobusów na Modlińskiej 16.02.04, 11:02 Niestety najgorzej jest na mostach - w tej chwili to jedynie most Świętokrzyski jest przejezdny. Dlatego potrzeba przede wszystkim nowych mostów z tramwajami. Tylko osobno, a nie jak na Śląsko-Dąbrowskim. Odpowiedz Link Zgłoś