Dodaj do ulubionych

Kościół nie z narodem

03.02.10, 13:35
Przedstawiciele Kościoła za nic mają empatię i solidaryzowanie się z narodem.
Podczas, gdy kierowcy mają teraz bardzo ograniczony zakres parkowania na
Starym i Nowym Mieście ci co powinni świecić przykładem; uczyć standardów
prawnych i moralnych parkują w najlepsze na terenie przy kościele św. Jacka.

Do czego doprowadziło parkowanie na Rynku Starego Miasta można teraz zobaczyć.
Cała powierzchnia rynku jest pofałdowana niczym morze w czasie sztormu.
Wzgórki, wybrzuszenia, doły, rowy to efekt braku zakazu parkowania na Rynku.
Proponuję by ci, którzy tam parkowali (SM ma ich nr rejestracyjne), zostali
obarczeni kosztami przywrócenia nawierzchni do stanu pierwotnego.
Obserwuj wątek
    • le.chujarek Re: Kościół nie z narodem 03.02.10, 14:11
      > parkują w najlepsze na terenie przy kościele św. Jacka.

chcesz zakazać parkować dominikanom na ich własnym podwórku?
      • sebpl Re: Kościół nie z narodem 03.02.10, 14:21
        Nie! Podwórze, ogród i tereny ogrodzone mogą sobie zawalić samochodami,
        kosiarkami, quadami... to mi nie przeszkadza. Kłują mnie w oczy samochody, które
        stoją od frontu tuż przy staromiejskiej ulicy Freta, na której jest zakaz
        parkowania. Samochody pojawiły się tam bodaj od ubiegłego lata. Wcześniej,
        takiej chamskiej praktyki nie było.
        Braciszkowie sami zdają sobie sprawę z pogorszenia estetyki miejsca, bo na czas
        robienia zdjęć samochody usunęli.
        www.freta.dominikanie.pl/bootstrap.php/kosciol
        • le.chujarek nie mam pewności 03.02.10, 14:42
          ale podejżewam że ten teren o który ci chodzi
          wiezowce.waw.pl/kosc_jac01.jpg
          równiez formalnie należy do dominikanów.
          porównaj z widokiem przedwojennym:
          pl.wikipedia.org/wiki/Plik:Kosciol_jacka_warszawa.png
          pierzeja kamienic i murów klasztornych bezpośrednio przy ulicy.
          • sebpl Re: nie mam pewności 03.02.10, 14:52
            Tak do O. Dominikanów. Tutaj sporu nie ma.
            • le.chujarek więc to ich podwórko 04.02.10, 08:35
              a ty chcesz zabronić im parkować na własnym terenie.

w jaki sposób samochody obniżają estetykę tego miejsca?
              to przecież raczej ładne samochody.
              a jeśli nie są ładne, to trzeba jakoś zadbać żeby były ładne.
              tu może być jeszcze dużo do zrobienia.
              • sebpl Re: więc to ich podwórko 04.02.10, 18:24
                Jesteś kretynem, czy udajesz kretyna?
                • Gość: kixx Re: więc to ich podwórko IP: *.acn.waw.pl 04.02.10, 19:30
                  nie to,zebym w jakis sposob popieral,albo nie popieral
                  Lec...rka,ale jego wypowiedz byla w tym samym duchu,w jakim byl
                  post inicjujacy ten watek.
                  ba,byla idealnie dopasowana do profilu Gazety
                  forum.gazeta.pl/forum/w,51,106707447,106737906,Re_Kosciol_nie_z_narodem.html
                • le.chujarek zdecyduj się! 04.02.10, 19:58
                  czy chcesz podnieść walory estetyczne okolic ul. freta, czy odebrać dominikanom prawo własności gruntu i konsekwencje tego prawa?
                  • Gość: jacek a jakie ma prawo zakon dominikanow do posiadania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.10, 20:52
                    czegokolwiek ???

pokaz jedno slowo w pismie swietym o dominikanach

pokaz jedno wezwanie Jezusa - bogaccie sie zakonnicy !!!

jesli instytucja swiecka buduje swoja potege materialna - to jakie
                    ma prawo wykorzystywac slowa ubogiego kamieniarza z Galilei ???
                    • le.chujarek Re: a jakie ma prawo zakon dominikanow do posiada 04.02.10, 21:13
                      > pokaz jedno slowo w pismie swietym o dominikanach

pokażę kiedy ty znajdziesz tam fragment o zakazie parkowania na freta
                      • Gość: jacek a jakie ma prawo zakon dominikanow do posiada IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.10, 21:30
                        to akurat latwe

od tego zaczyna sie u swietego Jana - przegonienie handlarzy ze
                        swiatyni
                        • le.chujarek Re: a jakie ma prawo zakon dominikanow do posiad 04.02.10, 22:08
                          > od tego zaczyna sie u swietego Jana - przegonienie handlarzy ze
                          > swiatyni

wiem że tacy jak ty trudno przyswajają wiedzę, ja zaś nie mam zbyt wiele czasu. znajdź wiec proszę sobie kogos innego, kto wytłumaczy ci różnicę pojęciowa między słowami "parkowanie" i "handlowanie"
                          • sebpl Re: a jakie ma prawo zakon dominikanow do posiad 05.02.10, 00:00
                            Właśnie rozwój wątku uświadomił mi, że mam ograniczoną zdolność wychwytywania
                            ironii u innych, którą myślałem, że sam jest wypełniony. Tak więc za
                            niezrozumienie wypowiedzi przepraszam Ciebie i Czytelników.
                            Natomiast co do ostatniej wypowiedzi, to chyba oo. dominikanie Ci nie ułatwiają:
                            www.freta.dominikanie.pl/bootstrap.php/galerie/jarmark-jacka/action:show-item/id:268
                            • le.chujarek Re: a jakie ma prawo zakon dominikanow do posiad 05.02.10, 08:42
                              > chyba oo. dominikanie Ci nie ułatwiają
                              ja już naprawde nie wiem o co masz pretensje.
                              o parkowanie? na swoim parkuja .
                              o estetyke placu przed kościołem zastawionego samochodami? podałem
                              ci już rozwiązanie.
                              o odejście dominikanów od pisma św? nie widzę tam zdjęć ze środka
                              świątyni.
                              o estetykę targu? należałoby zabronić również targów na rynku nowego
                              miasta i trakcie królewskim, wygonić sprzedających swoje obrazki,
                              mimów, kataryniarzy, ogródki restauracyjne
                              i ludzi.
                              zauważyłem że tłum ludzi chaotycznie poruszających się po
                              trotuarach strasznie negatywnie działa na estetykę miejsc.
                              • sebpl Re: a jakie ma prawo zakon dominikanow do posiad 05.02.10, 18:48
                                Chodzi mi o estetykę miejsca - czyli zakaz parkowania przy ulicy, na której ten
                                zakaz obowiązuje.
                                Na Starym Mieście jest tak, że nawet jak jesteś właścicielem kamienicy to nie
                                wolno Ci umieścić w widocznym miejscu anteny satelitarnej, wymienić okna na
                                plastikowe lub wystawić coś co mogłoby zasłaniać elewację. Dba o to Wojewódzki
                                Konserwator Zabytków, który jest za to odpowiedzialny. Tak więc na wniosek WKZ
                                samochody z prywatnego terenu, przed kościołem powinny zniknąć (nie widzę
                                problemu, aby sobie je postawili na tyłach kościoła, pod oknami domu księży).
                                Jak widzisz prawo własności tutaj wszystkiego nie tłumaczy i braciszkowie
                                powinno wziąć to pod uwagę, a nie dawać przykład grzechu pychy.
                          • Gość: jacek a jakie ma prawo zakon dominikanow do posiad IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.10, 20:04
                            a jak myslisz gdzie parkowali swoje osioli handlujacy przez
                            swiatynia ??

dawej teraz swoje cytaty o dominikanach i wlasnosci koscielnej

• tom.krakus Re: Kościół nie z narodem 04.02.10, 21:52
          > na której jest zakaz parkowania

Czy próbowałeś prosić SM o interwencję?
          Jeżeli nie, to mocno naciągając można powiedzieć iż, przyłożyłeś się do tego :)

Dzwoń i proś o nr zgłoszenia.
    • warzaw_bike_killerz Re: Kościół nie z narodem 03.02.10, 14:27
      A to chyba trzeba sprawdzic jak duza jest dzialka i gdzie sa granice. Dzieki
      konkordatowi, to chyba eksterytorialne i nie podlega estetyce.
      • sebpl Re: Kościół nie z narodem 03.02.10, 14:51
        Estetyce, jak i gustowi czy krytyce zawsze podlega, niestety konkordatowi
        również, więc poniekąd jest wyłączony z prawa miejskiego. Ale tutaj, drogi WBK
        podrzuciłeś też ważną rzecz. Skoro na mocy konkordatu państwo polskie funduje
        Kościołowi remont zabytków w wysokości do 50% (jeżeli dobrze pamiętam), to
        Wojewódzki Konserwator Zabytków również ma chyba coś do powiedzenia na temat
        zagospodarowania wokół zabytków, na które łoży.
        • Gość: Ania Re: Kościół nie z narodem IP: *.aster.pl 03.02.10, 20:49
          Dobrze, że państwo w połowie pokrywa remont zabytków. O zabytki
          trzeba dbać. Mało które miasto wie o tym lepiej niż Warszawa.
          Trudno nie zgodzić się z faktem, że warszawskie kościoły są mocną
          stroną zabytkowej architektury Warszawy. Zwłaszcza na tle całych
          połaci budownictwa, które nie grzeszy urodą.
          • Gość: jacek koscioly, PKiN i dom partii - to zabyki Warszawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.10, 21:07
            stolicy Polski

widac wyrazniem, ze para w tym kraju zawsze szla w gwizdek

oprocz kosciolow i licznych klasztorow to jeszcze palace
            prymasowskie, palac biskupow krakowskich i wielu innych przebogatych
            nasladowcow Jezusa w ubostwie i ubogaceniu

obecnie trwa budowa kolejnych zabytkow - Swiatyni Opatrznosci oraz
            kilku muzeow i centr mysli JPII

bedzie mial budzet do czego doplacac !!!
            • 0ffka Re: koscioly, PKiN i dom partii - to zabyki Warsz 03.02.10, 22:51
              Jacek :))))
              • krwe Re: koscioly, PKiN i dom partii - to zabyki Warsz 09.02.10, 12:53
                te zabytki, powinno się w trymiga odebrac złodziejom watykańskim.sprzedać to na
                aukcjach pod lofty,galerie itp.
                a nie dopłacać i pozwalać czarnej zarazie jeszcze indoktrynować dzieci.tfu !
          • snajper55 Re: Kościół nie z narodem 03.02.10, 21:20
            Gość portalu: Ania napisał(a):

> Dobrze, że państwo w połowie pokrywa remont zabytków.

Niedobrze, że pewne zabytki są uprzywilejowane z powodu swej religijnej
            przynależności.

S.
            • Gość: Ania Re: Kościół nie z narodem IP: *.aster.pl 03.02.10, 22:17
              Nie dzielę w ten sposób. Dla mnie zabytek to jest zabytek, bez
              względu na jego charakter - świecki czy sakralny. Podobnie cenię
              zabytkowe kamienice. O zabytkowe budynki kościołów tak samo trzeba
              dbać. Właśnie "odbieranie" im praw do renowacji z powodu religijnej
              przynależności jest nieporozumieniem.
              • sebpl Re: Kościół nie z narodem 03.02.10, 22:33
                Aniu, przeczytaj sobie konkordat z 1993 roku i zwróć uwagę na artykuł 22 punkt
                4. Napisane tam jest:
                Rzeczpospolita Polska w miarę możliwości udziela wsparcia materialnego w celu
                konserwacji i remontowania zabytkowych obiektów sakralnych i budynków
                towarzyszących
                , a także dzieł sztuki stanowiących dziedzictwo kultury.

Teraz rozumiesz dlaczego nie ma pieniędzy na świeckie zabytki? Przy pracach nad
                tym konkordatem trwały mocno zaawansowane dyskusje dlaczego Państwo ma
                finansować remont domu pielgrzyma, czy sal modlitewnych, nie mówiąc już o domach
                dla księży które nie są objęte rejestrem zabytków. Niestety, konkordat podpisano
                tej treści, a Kościół to skrupulatnie wykorzystuje.
                • Gość: Ania Re: Kościół nie z narodem IP: *.aster.pl 03.02.10, 22:51
                  Nie jest tak źle. Na szczęście świeckie zabytki też są odnawiane.
                  Remont domu pielgrzyma nie musi być włączony do grupy, o której
                  dyskutujemy. Wolałabym, żeby te pieniądze poszły na restauracje
                  kamienic, pałaców, kościołów i innych obiektów zabytkowych.
                  • jhbsk Re: Kościół nie z narodem 04.02.10, 08:58
                    Chyba sobie żarty robisz. Świecki zabytek może się rozsypać, zanim właściciel
                    złotówkę zobaczy.
                    • le.chujarek Re: Kościół nie z narodem 04.02.10, 09:24
                      > Świecki zabytek może się rozsypać, zanim właściciel
                      > złotówkę zobaczy.
                      czyli że w polsce nie odnawia sie żadnych świeckich zabytków?

> Wolałabym, żeby te pieniądze poszły na restauracje
                      ja też bym tak wolał
                    • Gość: Ania Re: Kościół nie z narodem IP: *.aster.pl 04.02.10, 22:34
                      Nie, wiele kamienic odnowiono w ostatnich latach.
              • snajper55 Re: Kościół nie z narodem 04.02.10, 09:29

> Nie dzielę w ten sposób. Dla mnie zabytek to jest zabytek, bez
                > względu na jego charakter - świecki czy sakralny.

No właśnie. Ja też nie dzielę. Dlatego nie podoba mi się, gdy inni dzielą i
                inaczej traktują zabytki "katolickie", a inaczej, gorzej, te bez znaku krzyża.

S.
                • Gość: Ania Re: Kościół nie z narodem IP: *.aster.pl 04.02.10, 22:43
                  Skoro nie dzielisz, to powinieneś być zadowolony z przeprowadzanych
                  renowacji. Niezależnie od grupy, do której dany obiekt należy.
                  • snajper55 Re: Kościół nie z narodem 04.02.10, 23:43

> Skoro nie dzielisz, to powinieneś być zadowolony z przeprowadzanych
                    > renowacji. Niezależnie od grupy, do której dany obiekt należy.

Chyba wyraźnie napisałem, z czego jestem niezadowolony. Z preferowania zabytków
                    ze znakiem krzyża. Tak jakby kościół w Polsce nie był wystarczająco bogaty, aby
                    samemu te remonty przeprowadzać. To jest tak, jakby przy przyjmowaniu do pracy
                    preferowano osoby z krzyżykiem na szyi.

S.
                    • Gość: Ania Re: Kościół nie z narodem IP: *.aster.pl 05.02.10, 00:25
                      Nie odnoszę wrażenia, żeby zabytki kościelne były preferowane.
                      Mimo wszystko, jeśli jesteś niezadowolony, że jedne są Twoim zdaniem
                      preferowane, to jednak dzielisz.

Kościół we własnym zakresie też przeprowadza remonty. Niektóre, w
                      miarę potrzeb, organizują zbiórkę np. na remont organów, fasady,
                      wieży.
                      • snajper55 Re: Kościół nie z narodem 05.02.10, 10:57

> Nie odnoszę wrażenia, żeby zabytki kościelne były preferowane.

No to masz fałszywe wrażenie ponieważ fakty temu wrażeniu przeczą. A fakty są
                        takie, że zabytki, które są własnością kościoła katolickiego są uprzywilejowane
                        w sprawie remontów. Dla mnie decydować powinny merytoryczne argumenty, a nie
                        przynależność właściciela do takiej czy innej grupy.

S.
                        • Gość: Ania Re: Kościół nie z narodem IP: *.aster.pl 05.02.10, 20:06
                          Zabytki kościelne nie przestają być zabytkami. Tak samo jak inne
                          wymagają remontów. Z pewnością nie odnawia się takich, które tego
                          nie potrzebują. Tylko te, których stan techniczny dopomina się o
                          renowację.
                          • snajper55 Re: Kościół nie z narodem 06.02.10, 03:14

> Zabytki kościelne nie przestają być zabytkami. Tak samo jak inne
                            > wymagają remontów. Z pewnością nie odnawia się takich, które tego
                            > nie potrzebują. Tylko te, których stan techniczny dopomina się o
                            > renowację.

No i co z tego ? Jaki ma związek to co piszesz z uprzywilejowaniem zabytków
                            oznaczonych krzyżem ? Jaki to ma związek z dyskryminacją i gorszą sytuacją
                            zabytków bez znaku krzyża ?

S.
                            • Gość: Ania Re: Kościół nie z narodem IP: *.aster.pl 06.02.10, 22:37
                              Nie widzę tego uprzywilejowania, dlatego oceniamy sytuację z dwóch
                              różnych stron. Jeżeli nie dochodzimy do wspólnego wniosku, to
                              znaczy, że w tej kwestii trudno się nam porozumieć. Dlatego
                              proponuję zamknąć dyskusję.
                              • snajper55 Re: Kościół nie z narodem 07.02.10, 00:45

> Nie widzę tego uprzywilejowania, dlatego oceniamy sytuację z dwóch
                                > różnych stron. Jeżeli nie dochodzimy do wspólnego wniosku, to
                                > znaczy, że w tej kwestii trudno się nam porozumieć. Dlatego
                                > proponuję zamknąć dyskusję.

To, że ktoś nie widzi preferowania zabytków oznaczonych krzyżem nie znaczy, że
                                tego preferowania nie ma i że nie jest ono złe.

S.
                                • Gość: jacek siostra ania oczekuje innych standardow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.10, 08:05
                                  dla niej kazda zlotowka nie wydana na kosciol to nieuzasadnione
                                  uprzywilejowanie beneficjenta

wlasciwy stan nastapi wtedy, gdy kazdy budynek uzytecznosci
                                  publicznej zostanie zamieniony na kosciol, na cokolach pomnikow
                                  wymienione zostana figury na figury swietych, uniwersytety i
                                  poltechniki na uczelnie teologiczne, a Polskie Stowarzyszenie
                                  Wolnomyslicieli na Katolickie Stowarzyszenie Osob Poslusznych
                                  Hierarchom

w koncu siostra ania jest zakonnica

• Gość: Ania Re: Kościół nie z narodem IP: *.aster.pl 07.02.10, 18:30
                                  Nie widzę tego preferowania. Od kilku lat jeden z warszawskich
                                  kościołów czeka na renowację. Elewacja nie wygląda ładnie - na
                                  żółtym kolorze są szare plamy. W środku przeprowadzana jest zbiórka
                                  do skarbonki na remont fasady. I od dwóch czy trzech lat nic się nie
                                  zmieniło. Nie wiem kto jest za to zaniedbanie odpowiedzialny,
                                  państwo czy konserwator zabytków. W końcu ten obiekt znajduje się w
                                  okolicy turystycznej. Dlatego jeśli piszę, że nie widzę tego
                                  preferowania, to wiem o czym piszę. Jest to poparte konkretnym
                                  przykładem.
                                  Dużo świeckich zabytków już zostało odnowionych. Nie można w tym
                                  przypadku narzekać. Dlatego pisanie o preferowaniu zabytków
                                  sakralnych ma niewiele wspólnego z rzeczywistością.
                                  • snajper55 Re: Kościół nie z narodem 07.02.10, 22:43
                                    Pisanie o braku preferowania zabytków sakralnych ma niewiele wspólnego z
                                    rzeczywistością. Państwo jest zobowiązanie do przekazywania funduszy na remont
                                    zabytków a także innych budynków należących do kościoła katolickiego. Nie ma
                                    takiego zobowiązania wobec zabytków należących do innych właścicieli. To jest
                                    uprzywilejowanie kościoła katolickiego. To jest dyskryminacja wszystkich innych
                                    właścicieli obiektów zabytkowych.

Możesz zamykać oczy na fakty, na rzeczywistość, ale to nie zmieni rzeczywistości
                                    i nie spowoduje, że uprzywilejowanie kościoła katolickiego w Polsce zniknie.

S.
                                    • Gość: Ania Re: Kościół nie z narodem IP: *.aster.pl 08.02.10, 00:10
                                      Ty widzisz rzeczywistość taką, ja widzę inną - przynajmniej w
                                      kwestii uprzywilejowania zabytków.
                                      Nie wchodzę w szczegóły, o których piszesz w pierwszej części, bo
                                      nic o tym nie wiem. Wiem za to co innego, że budynki kościelne
                                      wchodzą w skład tkanki zabytkowej miasta. W takim razie tak samo
                                      powinny być zadbane, jak obiekty świeckie. Przypomnij sobie, że
                                      panoramę Starówki, którą tak dobrze znasz i która obecna jest na
                                      pocztówkach, w dużej mierze tworzą właśnie bryły kościołów. Nawet
                                      się nad tym nie zastanawiasz, zżyty z tym widokiem. Podobnie
                                      panoramę Pragi w dużym stopniu stanowią wieże kościoła. Też o tym
                                      nie myślisz - tak zwykły to widok. A skoro te obiekty są częścią
                                      panoramy miasta, to tak samo trzeba o nie dbać. A nie kierować się
                                      uprzedzeniami. Innymi słowy, ja widzę zabytek jako część piękna
                                      obrazu Warszawy, Ty widzisz za tym zabytkiem instytucję. To duża
                                      rozbieżność optyki.
                                      • snajper55 Re: Kościół nie z narodem 08.02.10, 01:58

> Ty widzisz rzeczywistość taką, ja widzę inną - przynajmniej w
                                        > kwestii uprzywilejowania zabytków.

Nie jest ważne jaką ją widzisz, a raczej czego nie chcesz w niej widzieć. Ważne
                                        jest, jaka ta rzeczywistość jest. A prawda jest taka, że zabytki należące do KK
                                        są uprzywilejowane.

S.
                                        • Gość: Ania Re: Kościół nie z narodem IP: *.aster.pl 08.02.10, 20:30
                                          Czy to czasem nie jest Twoja prawda? W mojej nie są.
                                          Okazuje się, że Ty też nie chcesz niektórych rzeczy widzieć. Choćby
                                          tych, o których pisałam wyżej.
                                          • Gość: jacek polecam siostrze ani wizyte w "zabytkowych" szpita IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.10, 20:41
                                            szpitalach i przychodniach stolicy, tlumy chorych czekajace na
                                            lekarzy - bo modlitwa modlitwa, ale zadne kadzidla, msze i zaklecia
                                            nie pomoga w chorobie tak jak wiedza i wysilek lekarza specjalisty

tyle kasy co kosciol wyciagnal od budzetu - chocby zajezdnia w
                                            Piasecznie - 115 milionow zywa gotowka, pola na Bialolece o wartosci
                                            240 milionow - starczylo by na remonty wszystkich kosciolow w
                                            Warszawie

kosztem ogromnych kowt powstala takze wielka swiatynia w Licheniu,
                                            za nieco mniejsze - ale tez duze - powstaje nowy zabytek w Wilanowie

jak sie chce zlapac sto zlotych srok za ogon to zawsze bedzie malo
                                            swieckiej instytucji pazernej na kase i wladze

oraz mlodych chlopcow

www.spiegel.de/thema/sexueller_missbrauch_in_der_katholischen_kirche/

• ritzy Wysilek lekarza specjalisty 08.02.10, 23:28
                                              Tobie tez by sie przydal, świrze z obsesją.

To nie jest forum do walki z Kosciolem i religią.

Sp...aj zatem. Wraz ze swymi spamerskimi linkami.
                                              • Gość: jacek ritzy a Wysilek lekarza specjalisty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.10, 06:54
                                                jak tak galerianki ???

seksuolog cos pomogl ?
                                          • snajper55 Re: Kościół nie z narodem 09.02.10, 01:10

> Czy to czasem nie jest Twoja prawda? W mojej nie są.
                                            > Okazuje się, że Ty też nie chcesz niektórych rzeczy widzieć. Choćby
                                            > tych, o których pisałam wyżej.

Czego niby nie widzę ? Tego, że konserwacja zabytków jest dobrą rzeczą ? A co to
                                            ma wspólnego z dyskryminacją zabytków niekościelnych w dostępie do państwowej
                                            kiesy ?

S.
                                            • Gość: Ania Re: Kościół nie z narodem IP: *.aster.pl 09.02.10, 01:53
                                              Dyskryminacja zabytków niekościelnych...
                                              Ty ją widzisz aż nazbyt wyraźnie, ja jej w ogóle nie dostrzegam.
                                              I jak tu można dojść do porozumienia?
                                              To chyba impas.
                                              • Gość: jacek impas ten mozna przelamac na dwa sposoby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.10, 06:55
                                                1. modlitwa

2. samobiczowanie

co poleca siostra ania ?
                                              • snajper55 Re: Kościół nie z narodem 10.02.10, 22:21

> Dyskryminacja zabytków niekościelnych...
                                                > Ty ją widzisz aż nazbyt wyraźnie, ja jej w ogóle nie dostrzegam.
                                                > I jak tu można dojść do porozumienia?
                                                > To chyba impas.

Wystarczy, że otworzysz oczy.

Budżet ma obowiązek łożyć na renowację zabytków kościelnych oraz "budynków
                                                towarzyszących", które już zabytkami wcale być nie muszą.

Budżet nie ma żadnego obowiązku łożyć na renowację zabytków jakiegokolwiek
                                                innego właściciela.

To jest uprzywilejowanie zabytków oznaczonych krzyżem a dyskryminacja wszystkich
                                                innych.

S.
                                                • Gość: Ania Re: Kościół nie z narodem IP: *.aster.pl 10.02.10, 22:47
                                                  Wcześniej już ustaliliśmy, że "budynki towarzyszące" nie muszą być
                                                  zabytkami. I uważam podobnie jak Ty, że nie powinny być traktowane w
                                                  sposób uprzywilejowany.
                                                  Jednak same budynki kościołów już zabytkami są (oczywiście nie piszę
                                                  o nowych) i z tego względu powinny być traktowane na równi z innymi
                                                  zabytkami, czyli nie gorzej.
                                                  Widzę, że do Ciebie musi należeć ostatnie zdanie.
                                                  • snajper55 Re: Kościół nie z narodem 10.02.10, 23:36

> Wcześniej już ustaliliśmy, że "budynki towarzyszące" nie muszą być
                                                    > zabytkami. I uważam podobnie jak Ty, że nie powinny być traktowane w
                                                    > sposób uprzywilejowany.
                                                    > Jednak same budynki kościołów już zabytkami są (oczywiście nie piszę
                                                    > o nowych) i z tego względu powinny być traktowane na równi z innymi
                                                    > zabytkami, czyli nie gorzej.

Bardzo mnie cieszy, iż uważasz, że powinny być traktowane na równi z innymi
                                                    zabytkami. Problem w tym, że nie są tak traktowane. Gdyż budżet ma obowiązek
                                                    łożyć jedynie na te zabytki oznaczone krzyżem, a na nieoznaczone takiego
                                                    obowiązku nie ma.

S.
                                                  • Gość: Ania Re: Kościół nie z narodem IP: *.aster.pl 11.02.10, 00:57
                                                    Tak, traktowane na równi, dlatego że ja nie stosuję podziału na
                                                    zabytki lepsze i gorsze. Lepsze (kościelne) i gorsze (świeckie).
                                                    Jestem zadowolona z przeprowadzanych renowacji w obiektach obydwu
                                                    kategorii.

Może zabytki świeckie też powinny zostać objęte obowiązkiem
                                                    finansowania ze środków budżetowych. Wtedy byłby wilk syty i owca
                                                    cała.
                                                  • snajper55 Re: Kościół nie z narodem 11.02.10, 01:52

> Tak, traktowane na równi, dlatego że ja nie stosuję podziału na
                                                    > zabytki lepsze i gorsze. Lepsze (kościelne) i gorsze (świeckie).
                                                    > Jestem zadowolona z przeprowadzanych renowacji w obiektach obydwu
                                                    > kategorii.

Ależ do Ciebie nikt pretensji nie ma, że stosujesz podział na zabytki kościelne
                                                    i zabytki niekościelne. Czyżbyś poczuła się o to oskarżana ???

Ja mam pretensje do naszego prawa, że taki podział stosuje każąc budżetowi
                                                    dofinansowywać remonty jedynie zabytków kościelnych.

S.
                                                  • Gość: Ania Re: Kościół nie z narodem IP: *.aster.pl 11.02.10, 22:35
                                                    Jeżeli napisałam, że nie stosuję podziału, to nie pisz, że stosuję.
                                                    To już nie jest dyskusja, tylko manipulacja. Taką metodą nie
                                                    przechylasz faktów na swoją stronę.

Jeśli jest dla Ciebie choć w małym stopniu ważny remont warszawskich
                                                    zabytków, to będziesz zadowolony z każdej renowacji.
                                                    Z tego połączenia dwóch wyrazów - zabytek kościelny, ja koncentruję
                                                    się na pierwszym, Ty na drugim. Dlatego nie możemy się porozumieć.
                                                    Cała filozofia.
                                                  • snajper55 Re: Kościół nie z narodem 12.02.10, 00:57

> Jeżeli napisałam, że nie stosuję podziału, to nie pisz, że stosuję.
                                                    > To już nie jest dyskusja, tylko manipulacja. Taką metodą nie
                                                    > przechylasz faktów na swoją stronę.

Widzę, że nie zrozumiałaś. Napisałem, że nikt Ci nie zarzuca, że stosujesz.
                                                    Twoje podejście do zabytków nie jest problemem, więc nie musisz się tłumaczyć.

> Jeśli jest dla Ciebie choć w małym stopniu ważny remont warszawskich
                                                    > zabytków, to będziesz zadowolony z każdej renowacji.

Nie jestem zadowolony z nierównego traktowania zabytków. Nie jestem zadowolony z
                                                    tego, że budżet ma obowiązek dotowania renowacji zabytków oznaczonych znakiem
                                                    krzyża a nie ma takiego obowiązku przy zabytkach pozbawionych tego znaku.
                                                    Uważam, że to, kto jest właścicielem zabytku nie powinno mieć wpływu na
                                                    przydział budżetowych środków. Czy to naprawdę tak trudno zrozumieć ? Czy gdyby
                                                    dotowane były remonty jedynie zabytków, których właściciele są Aryjczykami to
                                                    też by Ci się to podobało ? Lub gdyby nie dotowano remontów zabytków będących w
                                                    posiadaniu Żydów ?

S.
                                                  • Gość: Ania Re: Kościół nie z narodem IP: *.aster.pl 13.02.10, 00:21
                                                    Nie tłumaczę się, tylko dyskutuję z Tobą.

Rozumiem Cię. Trochę racji w tym jest. Powinny być tak samo
                                                    traktowane zabytki świeckie i sakralne.

Ja nawet nie umiem zastosować takiego podziału jak Ty. Dla mnie to
                                                    jest jedno.
                                                    Świeckie czy sakralne, ale zabytki Warszawy. To jest dla mnie
                                                    kluczowe.
                                                    A Ty je oddzielasz. Nie traktujesz jako całość dobra miasta.
                                                    Dlatego różniliśmy się w ocenie.

A co to? Ankieta?
                                                    Lubię wybierać przynajmniej z pięciu opcji. Wyniki są bardziej
                                                    wiarygodne.

Tak poważnie, to źródło pochodzenia środków chyba jest mniej
                                                    istotne. Ważne, żeby na ten cel były.
                                                  • snajper55 Re: Kościół nie z narodem 13.02.10, 02:18

> Ja nawet nie umiem zastosować takiego podziału jak Ty. Dla mnie to
                                                    > jest jedno.
                                                    > Świeckie czy sakralne, ale zabytki Warszawy. To jest dla mnie
                                                    > kluczowe.
                                                    > A Ty je oddzielasz. Nie traktujesz jako całość dobra miasta.
                                                    > Dlatego różniliśmy się w ocenie.

To nie ja ten podział stosuję tylko prawo go stosuje. I to właśnie mi się nie
                                                    podoba.

S.
                                                  • Gość: Ania Re: Kościół nie z narodem IP: *.aster.pl 13.02.10, 23:08
                                                    Coś w tym jest.
                                                    W takim razie bądźmy za równością w traktowaniu zabytków.
                                                    Równością, ale na zasadzie dbałości o obie strony.
                                                    Zaniedbując zabytki nie robimy na złość sobie, tylko miastu. A to
                                                    najgorszy "wybór".
                        • Gość: jacek siostra ania nie zauwaza, ze skoro przez IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.10, 20:19
                          wieki kosciol mial prawie wylacznosc na budowe okazalych budynkow -
                          sila rzeczy dominuje i teraz w dobie opieki nad zabytkami

w wiekszosci polskich wsi jedynymi murowanymi obiektami byl kosciol
                          i plebania

• snajper55 Re: siostra ania nie zauwaza, ze skoro przez 06.02.10, 03:15
                            Gość portalu: jacek napisał(a):

> wieki kosciol mial prawie wylacznosc na budowe okazalych budynkow -
                            > sila rzeczy dominuje i teraz w dobie opieki nad zabytkami
                            >
                            > w wiekszosci polskich wsi jedynymi murowanymi obiektami byl kosciol
                            > i plebania

Czasem plebania przewyższa wielkością kościół. Wiadomo, Bóg jest wszędzie i
                            kościół mu niepotrzebny a proboszcz musi mieć konkretne miejsce do życia.

S.
        • tom.krakus Re: Kościół nie z narodem 04.02.10, 22:04
          > Skoro na mocy konkordatu państwo polskie funduje
          > Kościołowi remont zabytków w wysokości do 50%

Państwo - czyli My.
          Popieram dotacje przeznaczone na remont zabytkowych meczetów w Polsce, bożnic również. Jak zostanie na kościoły to też popieram.

Chociaż... spadkobierca przedwojennego właściciela odbierający kamienicę chyba zobaczy figę z makiem?

Jeżeli tak to jestem na NIE.
          I proponuję utworzyć Komisję Śledczą w sprawie Komisji Majątkowej złożonej z przedstawicieli rządu i episkopatu.
          Przydałyby się również kasy fiskalne na plebaniach.
          A tak za przeproszeniem, jaki jest dzisiaj kurs jednej "cołaski"
    • uzman Re: Kościół nie z narodem 03.02.10, 18:10
      Kurczę, to przykre żyć w takim permanentnym stanie nienawiści do
      Kościoła.
      • sebpl Re: Kościół nie z narodem 03.02.10, 20:06
        Nie do Kościoła, tylko do cwaniactwa. Jakbyś poczytał moje posty, to łatwo
        zauważysz, że tępię cwaniactwo... pod każdą postacią.
      • krwe Re: Kościół nie z narodem 09.02.10, 13:04
        przykry to jest raczej brak świadomości, okradania nas przez kk.
        • le.chujarek zawiadomienie o przestępstwie 09.02.10, 13:17
          skierowane do prokuratury jest najwłaściwszą drogą postępowania w
          przypadku posiadania informacji o kradzieżach, czy innym łamaniu
          prawa
          • Gość: jacek policja tuszowala przestepstwa pedofilow w sutanna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.10, 20:41
            przez dziesieciolecia w Irlandii

stwierdzil to jednoznacznie raport Murphy'ego

35 tysiecy przypadkow - ustapilo juz 4 biskupow, piaty sie opiera
            mimo jednoznacznych dowodow tuszowania i naciskow na policje

www.spiegel.de/panorama/0,1518,676783,00.html
            • le.chujarek skoro nie piszemy już o zabytkach na nowym miescie 09.02.10, 21:27
              28-letni Jacek został we wtorek skazany przez sąd w Irlandii za dwa napady na tle seksualnym i dwa gwałty na cztery kary 10 lat pozbawienia wolności.
              fakty.interia.pl/newsroom/news/irlandia-polak-skazany-za-gwalty-i-napady,953211
              • Gość: jacek skoro nie piszemy już o zabytkach na nowym mi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.10, 18:37
                ani chybi byly ministrant

wsrod ofiar pedofili to czesty przypadek, ze sami staja sie
                sprawcami

nawet sprawa Krollopa pojawila sie po ujeciu jego dawnych chorzystow
                molestujacych mlodszych kolegow, przedtem nikt sie nie odwazyl
                poskarzyc - okazalo sie ze sprawy byli wielokrotnie gwalceni przez
                Krollopa jako mlodzi chlopcy

• 0ffka KK ponad prawem w PL 03.02.10, 19:20
      No cóż realna władza rządząca wszystko może na tym zadupiu mentalnym Europy.
    • Gość: Ania Re: Kościół nie z narodem IP: *.aster.pl 03.02.10, 20:37
      Ale zatytułowałeś wątek ...
      • sebpl Re: Kościół nie z narodem 03.02.10, 21:58
        Tak, tytuł jest skrojony pod tabloid, za jaki uważam Gayzetę.
        Czyli z założenia tytuł nie rozmija się z prawdą, natomiast główny nacisk
        kładzie na wywołanie emocji.
        • Gość: Ania Re: Kościół nie z narodem IP: *.aster.pl 03.02.10, 22:28
          Nie trzeba czerpać ze złych wzorów. Tabloidy nie są warte uwagi.
          Gazeta akurat moim zdaniem nie należy do tej grupy, ale rozumiem, że
          możesz mieć inne zdanie.
          Taki tytuł emocji raczej nie wywoła, co najwyżej jego twórcę
          przedstawi jako manipulatora.
    • ritzy To Partia z narodem 04.02.10, 22:44
      a narod z Partia.
      • monika.baka Re: To Partia z narodem 08.02.10, 12:26
        ale o co chodzi ?
        Przecież panienki w koscielnych kieckach muszą wystawić samochody
        przed swoje pałace, kiedy chłopcy przychodzą wieczorem dobre wrażenie
        musi być. Im wszystko wolno, i proszę nie używać określenia "ich
        własna ziemia" bo i tak wszystko zostało ukradzione naiwnym ludziom.
        • le.chujarek Re: To Partia z narodem 08.02.10, 13:47
          > i tak wszystko zostało ukradzione naiwnym ludziom.
          w takim razie całe szczęście że ciebie nie okradziono!
          • monika.baka Re: To Partia z narodem 08.02.10, 13:50
            Nie wierzę w czary, zabobony, odprawiane ceremonie sprzed tysięcy lat.
            Nie wierzę w piekielne ognie, niebiosa, trupy wstające więc raczej się
            nie dam okraść świadomie, niestety %podatku idzie na paniusie w
            kieckach więc to już inna sprawa.
            • 0ffka Re: To Partia z narodem 09.02.10, 01:00
              monika.baka napisała:

> Nie wierzę w czary, zabobony, odprawiane ceremonie sprzed tysięcy lat.
              > Nie wierzę w piekielne ognie, niebiosa, trupy wstające więc raczej się
              > nie dam okraść świadomie, niestety %podatku idzie na paniusie w
              > kieckach więc to już inna sprawa.

Nie jesteś w tym sama. Pozdrawiam serdecznie :)
            • le.chujarek Re: To Partia z narodem 09.02.10, 12:47
              skoro już ustaliliśmy że jesteś dość świadomą osobą, to pamiętaj by
              od czasu do czasu na forach internetowych ponarzekać na tych
              okropnych emerytów. z budżetu państwa (naszych podatków) w formie
              dotacji do krus i zus kradną oni co roku ponad 50 mld zł, podczas
              gdy do kościoła trafia ok.1 mld.
              • Gość: jacek klamiesz gorzej niz swiety Piotr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.10, 20:08
                jesli uwazasz ze twoja babcia lub dziadek okradaja panstwo
                pobierajac emeryture zawsze mozesz na zime przeniesc ich do
                chlewika/nieogrzewanej szopki

polski wycug to lepszy sposob niz eutanazja - w Polsce starzy ludzie
                umieraja o ponad 8 lat wczesniej niz w Holandii czy Szwajcarii, w
                ktorych eutanazja jest dopuszczona

opieraja sie na twoich statystykach mozna wykazac ze dotacje na
                jednego ksiedza sa wieksze niz na jednego emeryta - a kazdy emeryt w
                odroznieniu od ksiedza - musial wykonywac w swoim zyciu prace
                przydatna spoleczenstwu
          • Gość: jacek gleboka penetracja narodu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.10, 20:23
            www.spiegel.de/thema/sexueller_missbrauch_in_der_katholischen_kirche/

ciekawe czy u nas tez tak potrafia ?
        • 0ffka Re: To Partia z narodem 09.02.10, 00:59
          monika.baka napisała:

> ale o co chodzi ?
          > Przecież panienki w koscielnych kieckach muszą wystawić samochody
          > przed swoje pałace, kiedy chłopcy przychodzą wieczorem dobre wrażenie
          > musi być. Im wszystko wolno, i proszę nie używać określenia "ich
          > własna ziemia" bo i tak wszystko zostało ukradzione naiwnym ludziom.

Moniko prawisz święte słowa, ale... Ritziego charakteryzuje ponoć specyficzny
          rodzaj humoru :) Wybacz mu!
        • snajper55 Re: To Partia z narodem 10.02.10, 23:44
          monika.baka napisała:

> Im wszystko wolno, i proszę nie używać określenia "ich
          > własna ziemia" bo i tak wszystko zostało ukradzione naiwnym ludziom.

Przy sukienkowych mogą się pożywić także "cywile". Jedną z metod wzbogacenia się
          jest kręcenie lodów w Caritasie. Można na przykład kupić od tej dobroczynnej
          instytucji działkę ponad 6 tys. metrów wraz z domem za... 10 tys. złotych.
          Posiadłość została wcześniej podarowana Caritasowi na cele charytatywne przez
          dwie naiwne staruszki.

Więcej:
          wiadomosci.onet.pl/2126133,11,tajemnicza_sprzedaz_posiadlosci_za_10_tys_zl,item.html

S.
          • Gość: jacek ale czasem bywa wrecz odwrotnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.10, 06:44
            kilka lat temu byla glosna sprawa eksmisji matki z dwojka dzieci z
            mieszkania, ktore byly maz w odruchu nienawiscie do zony przepisal
            na kosciol - kk zamiast odmowic przyjecia takiego spadku po
            prostu "swoja" wlasnosc do konca wyegzekwowal
            • snajper55 Czy to odwrotny przypadek ? 11.02.10, 15:47
              Gość portalu: jacek napisał(a):

> kilka lat temu byla glosna sprawa eksmisji matki z dwojka dzieci z
              > mieszkania, ktore byly maz w odruchu nienawiscie do zony przepisal
              > na kosciol - kk zamiast odmowic przyjecia takiego spadku po
              > prostu "swoja" wlasnosc do konca wyegzekwowal

To tylko pokazuje, że kościół bierze wszystko, co się znajdzie w zasięgu jego
              rąk. A potem można na tych przejętych rzeczach kręcić różne smakowite lody.
              Przecież sprawa sprzedania posiadłości za 10 tys. to tylko przykład.

S.
              • Gość: jacek odwrotny przypadek to np. taki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.10, 19:40
                wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,Austriacki-kosciol-ujawnia-ksieza-molestowali-uczniow,wid,11993248,wiadomosc.html?ticaid=19a94

jak to powiedzial biskup Mixa - prawdziwa to rewolucja

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka