slade84 20.02.04, 11:32 Bardzo proszę o linki do stron albo o jakieś informacje i zdjęcia Starej Ochoty. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sqh Re: Stara OCHOTA 20.02.04, 14:26 slade84 napisał: > jakieś informacje Może coś bliżej? Konkretne ulice, budynki? Bo jeżeli z międzywojnia, to może będę mógł być pomocny. Odpowiedz Link Zgłoś
slade84 Re: Stara OCHOTA 20.02.04, 15:06 Chodziło mi raczej o Ochotę powojenną, ale międzywojniem też nie pogardzę. Jeśli muszę uściślić to region: Szczęsliwicka, Grójecka, Kopińska Bitwy Warszawskiej taki mały kwadracik :)Oczywiście najchętniej widzę całą Starą Ochotę, ale ten kawałek interesuje mnie najbardziej. I jeszcze na koniec dodatkowe pytanie za sto punktów. Czy budynki na ulicy Radomskiej naprawdę były oddawane byłym więźniom? Mieszkam na Ochocie już 20 lat i w dalszym ciągu nie wiem czy to mit czy prawda :) Pozdrawiam i czekam na odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
sqh Re: Stara OCHOTA 20.02.04, 15:42 Jeśli chodzi o fotki powojennej, ale starej Ochoty, to polecam na przykład przejrzenie dawnych roczników "Stolicy" z fotoreportażami z nowobudujących się tam osiedli. Niektóre miejsca zmieniły się nie do poznania. Zarówno ja, jak i mój Tata, który na Ochocie mieszkał przez 25 lat - notabene we wskazanym przez Ciebie kwadracie :-) - mieliśmy kłopoty z ich identyfikacją. Ulice w tym rejonie zostały w znacznej części wytyczone jeszcze przed wojną (figurowały na ówczesnych mapach), ale zabudowane dopiero po. Odpowiedz Link Zgłoś
wrzonio4 Re: Stara OCHOTA 27.02.04, 20:01 był program resocjalizacji kryminalistów, w wyniku którego mase elementu osiedlono pomiedzy tzw. dobrymi adresami. Ten program odbija się czkawką do dzisiaj,; obok spokojnych rodzin inteligenckich w Śródmieściu mieszka zwykła szumowina. Czy tak było na Radomskiej, nie wiem A mnie bardzo interesuje Tarczyńska, Niemcewicza, Daleka . Głównie z lat 70- tych, bo taką pamiętam oczami dziecka... Odpowiedz Link Zgłoś
slade84 Re: Stara OCHOTA 03.06.04, 08:35 Po dłuższym czasie, chciałbym wrócić do tego zaniedbane Ochockiego wątku. Co możecie mi Państwo powiedzieć o willi na ulicy Wawelskiej przy Hoffmanowej. Na początku lat 90' mieściło się tutaj przedszkole kolejowe, później przez jakiś czas budynek stał pusty, a teren niszczał. Teraz znajduje się tutaj międzynarodowe gimnazjum, ale czy ktokolwiek wie jakie pierwotne przeznaczenie miało to miejsce? O ile dobrze pamiętam plecami przylega do drugiej willi, z końca XVIII wieku (?). Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
joanna.mad Re: Stara OCHOTA 03.06.04, 09:15 Proszę, tu kilka artykułów o Starej Ochocie: twojemiasto.gazeta.pl/warszawa/0,49508,1737966.html Odpowiedz Link Zgłoś