Dodaj do ulubionych

Stara OCHOTA

20.02.04, 11:32
Bardzo proszę o linki do stron albo o jakieś informacje i zdjęcia Starej
Ochoty.
Obserwuj wątek
    • sqh Re: Stara OCHOTA 20.02.04, 14:26
      slade84 napisał:

> jakieś informacje

Może coś bliżej? Konkretne ulice, budynki? Bo jeżeli z międzywojnia, to może
      będę mógł być pomocny.
      • slade84 Re: Stara OCHOTA 20.02.04, 15:06
        Chodziło mi raczej o Ochotę powojenną, ale międzywojniem też nie pogardzę.
        Jeśli muszę uściślić to region: Szczęsliwicka, Grójecka, Kopińska Bitwy
        Warszawskiej taki mały kwadracik :)Oczywiście najchętniej widzę całą Starą
        Ochotę, ale ten kawałek interesuje mnie najbardziej. I jeszcze na koniec
        dodatkowe pytanie za sto punktów. Czy budynki na ulicy Radomskiej naprawdę były
        oddawane byłym więźniom? Mieszkam na Ochocie już 20 lat i w dalszym ciągu nie
        wiem czy to mit czy prawda :)

Pozdrawiam i czekam na odpowiedź.
        • sqh Re: Stara OCHOTA 20.02.04, 15:42
          Jeśli chodzi o fotki powojennej, ale starej Ochoty, to polecam na przykład
          przejrzenie dawnych roczników "Stolicy" z fotoreportażami z nowobudujących się
          tam osiedli. Niektóre miejsca zmieniły się nie do poznania. Zarówno ja, jak i
          mój Tata, który na Ochocie mieszkał przez 25 lat - notabene we wskazanym przez
          Ciebie kwadracie :-) - mieliśmy kłopoty z ich identyfikacją.

Ulice w tym rejonie zostały w znacznej części wytyczone jeszcze przed wojną
          (figurowały na ówczesnych mapach), ale zabudowane dopiero po.
        • wrzonio4 Re: Stara OCHOTA 27.02.04, 20:01
          był program resocjalizacji kryminalistów, w wyniku którego mase elementu
          osiedlono pomiedzy tzw. dobrymi adresami. Ten program odbija się czkawką do
          dzisiaj,; obok spokojnych rodzin inteligenckich w Śródmieściu mieszka zwykła
          szumowina. Czy tak było na Radomskiej, nie wiem
          A mnie bardzo interesuje Tarczyńska, Niemcewicza, Daleka . Głównie z lat 70-
          tych, bo taką pamiętam oczami dziecka...
    • slade84 Re: Stara OCHOTA 03.06.04, 08:35
      Po dłuższym czasie, chciałbym wrócić do tego zaniedbane Ochockiego wątku. Co
      możecie mi Państwo powiedzieć o willi na ulicy Wawelskiej przy Hoffmanowej. Na
      początku lat 90' mieściło się tutaj przedszkole kolejowe, później przez jakiś
      czas budynek stał pusty, a teren niszczał. Teraz znajduje się tutaj
      międzynarodowe gimnazjum, ale czy ktokolwiek wie jakie pierwotne przeznaczenie
      miało to miejsce? O ile dobrze pamiętam plecami przylega do drugiej willi, z
      końca XVIII wieku (?).

Pozdrawiam

:)
      • joanna.mad Re: Stara OCHOTA 03.06.04, 09:15
        Proszę, tu kilka artykułów o Starej Ochocie:
        twojemiasto.gazeta.pl/warszawa/0,49508,1737966.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka