Dodaj do ulubionych

Śmieci - protest

12.03.13, 12:21
śledzę temat w różnych mediach i chyba zaczyna się coś dziać. Oto wstawka z tvnwarszawa.
Prześlijcie do jak największej ilości osób, które są niezadowolone. Może coś z tego wyjdzie. Na naszym forum jakoś tak temat przycichł. Widocznie się pogodziliście, ale trzeba walczyć dla innych, dla tych, którzy faktycznie klepią biedę, a system chce ich jeszcze bardziej upokorzyć.

11:27 ~Marek Kalicki

Krzysiek~Krzysiek

Będziemy tu pisać jacy jesteśmy niezadowoleni czy pokażemy to na ulicach?
Trzeba urządzić protest, a nie tylko biadolić na forum, tu HGW nie zagląda. Może na początek zwozimy swoje śmieci przed UM ? Co Wy na to?

Moja propozycja daty protestu to 24 marca godz. 16:00. Każdy przynosi worek śmieci i zostawia przed UM. Oczywiście mile widziane transparenty. Jeśli to nie pomoże zorganizujemy drugi prostest w kwietniu. Ale przede wszystkim rozmawiajcie z sąsiadami. Z moich obserwacji i rozmów wynika, że są osoby, które nie wiedzą nic o wysokości opłat, w dużej mierze są to osoby, które zostaną najbardziej poszkodowane, czyli osoby samotnie mieszkające.

Osoba, która zapoczątkowała akcję na FB niech na profilu wpisze datę prostestu 24 marca godz. 16:00

Jeśli nie pokażemy naszego niezadowolenia na ulicach to nikt o nas nie będzie wiedział.
Do zobaczenia !
Obserwuj wątek
    • 2di-di Re: Śmieci - protest 12.03.13, 13:16
      A może warto też zaskarżyć uchwałe do sądu administracyjnego?
      Zdaje się ,że taką możliwośc przewidujee ustawa o smorządach
      • Gość: swojak Odwołanie - przepis prawny IP: *.met.pl 12.03.13, 14:47
        W jakiej procedurze mieszkańcy gminy mogą kwestionować akty prawne wydawane przez gminę na drodze sądowej? Kto ma legitymację do wniesienia takiego środka do sądu administracyjnego? Czy prawo do zaskarżenia jest ograniczone w czasie?

Ustawodawca poprzez umożliwienie obywatelom składania skarg na uchwały lub zarządzenia podjęte przez organy gminy (radę gminy bądź wójta) przyznał im uprawnienia do sprawowania kontroli nad działalnością tych organów. Skarga stanowi środek ochrony jednostki przed nielegalnym wkroczeniem w jej interes organu gminy (por. wyrok WSA w Warszawie z 9 kwietnia 2010 r., I SA/Wa 220/10).

Uprawnienie takie wynika z art. 101 ust. 1 ustawy z 8 marca 1990 r. o samorządzie gminnym. Zgodnie z zawartymi tam przepisami każda osoba, której interes prawny lub uprawnienie zostały naruszone uchwałą lub zarządzeniem podjętymi przez organ gminy w sprawie z zakresu administracji publicznej, może zaskarżyć uchwałę lub zarządzenie do sądu administracyjnego. Jest to dopuszczalne jedynie po wcześniejszym bezskutecznym wezwaniu organu do usunięcia naruszenia.

Legitymację do wniesienia skargi ma wyłącznie osoba, której interes prawny lub uprawnienie zostały przez uchwałę albo zarządzenie organu gminy naruszone. Jak wypowiedział się Sąd Najwyższy w wyroku z 9 czerwca 1995 r., IV SA 346/93, naruszenie interesu prawnego to takie naruszenie subiektywnie pojmowanego przez skarżącego jego interesu, które obiektywnie polega na nieprzestrzeganiu przez organ norm prawnych powszechnie obowiązujących. Wydaje się, że samo naruszenie interesu prawnego powinno być wystarczające do uznania legitymacji wnoszącego skargę. Nie musi być to osoba mająca miejsce zamieszkania (ewentualnie siedzibę) na obszarze danej gminy.

Skargę można wnieść do sądu w imieniu własnym bądź reprezentując grupę mieszkańców. Pamiętać w tym miejscu należy, że w drugim ze wskazanych wyżej przypadków istnieje obowiązek uzyskania pisemnej zgody mieszkańców na działanie i wniesienie skargi w ich imieniu.

Pamiętać należy, że przedmiotem skargi mogą być wyłącznie uchwały lub zarządzenia organów gminy w sprawach z zakresu administracji publicznej. Niezbędnym warunkiem złożenia skargi do sądu administracyjnego jest uprzednie bezskuteczne wezwanie organu, który wydał uchwałę bądź zarządzenie, do usunięcia naruszeń prawa spowodowanych wydaną uchwałą bądź zarządzeniem. W przypadku braku spełnienia powyższego warunku sąd odrzuca skargę. W takiej sytuacji istnieje możliwość ponownego złożenia skargi, jeżeli w późniejszym czasie warunek ten zostanie spełniony (por. postanowienie SN z 1 grudnia1993 r., sygn. akt I SA 892/93).

Wezwanie uznaje się za bezskuteczne, w sytuacji gdy organ bądź odmówi usunięcia naruszeń, bądź nie zajmie w sprawie żądanego stanowiska w terminie przewidzianym do załatwienia sprawy (por. postanowienie WSA we Wrocławiu z 27 czerwca 2007 r., II SA/Wr 295/08).

Ustawodawca nie określił terminu, w którym wezwanie powinno zostać skierowane do organu gminy, wobec czego należy przyjąć, że wezwanie może zostać sporządzone przez uprawnionego w każdym czasie. Jednocześnie jednak analizowany przepis odsyła do uregulowania zawartego w art. 94 ust. 1 wskazanej ustawy, który ogranicza możliwość stwierdzenia nieważności uchwały lub zarządzenia terminem jednorocznym od dnia jej podjęcia. W przypadku, gdy powyższy termin już upłynął, sąd może orzec jedynie o niezgodności z prawem uchwały lub zarządzenia.

W stosunku do określenia terminu na złożenie skargi zastosowanie znajdzie przepis art. 53 par. 1 i 2 ustawy z 30 sierpnia 2002 r. Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi. (por. uchwała NSA z 2 kwietnia 2007 r., II OPS 2/07). Mając na względzie powyższe uregulowanie, bieg terminu rozpocznie się bądź od dnia doręczenia odpowiedzi organu na wezwanie do usunięcia naruszeń (i w takim przypadku wynosi 30 dni), bądź w przypadku braku odpowiedzi, od dnia wniesienia wezwania (i w takim przypadku wynosi 60 dni).

Sąd, na podstawie art. 58 par. 1 pkt 2 wskazanej wyżej ustawy, powinien odrzucić skargę złożoną po upływie określonego wyżej terminu. Skargę uważa się za niedopuszczalną, w sytuacji gdy sąd w wyniku wcześniej złożonej skargi w tej samej sprawie orzekł o jej oddaleniu (art. 101 ust. 2 ustawy).

Na sam koniec warto również zwrócić uwagę na treść art. 101a ustawy o samorządzie gminnym, który dodatkowo umożliwia składanie skargi na bezczynność organu gminy polegającą na niewykonywaniu danej czynności nakazanej przez prawo, a także na podejmowane przez organy gminy czynności prawne lub faktyczne, które naruszają prawa osób trzecich. Analogicznie uprawniona do złożenia takiej skargi jest każda osoba, której interes prawny lub uprawnienie zostały naruszone w wyniku bezczynności organu albo w wyniku podjęcia przez nią danych czynności.
        • wajego Re: Odwołanie - przepis prawny 12.03.13, 15:36
          Jeszcze tylko źródełko cytatu poprosimy.
          • Gość: swojak Re: Odwołanie - przepis prawny IP: *.met.pl 12.03.13, 15:58
            adwokat-olsztyn.net/artykul/5999/kiedy-obywatele-moga-zaskarzyc-uchwaly-rady-gminy-do-sadu
    • rozbawiony0 Re: Śmieci - protest 13.03.13, 01:05
      ja niestety nie dam rady się wybrać, ale mogę przekazać swoje śmieci zainteresowanym.
    • beejay02 Re: Śmieci - protest 13.03.13, 09:58
      Takie symboliczne przekazanie miastu śmieci pod ich zarząd? :D Jak klucz do bram miasta?
    • momas Rembertów tez protestuje. 13.03.13, 13:55

Zbierane są podpisy do wojewody.
      Listy sa wyłożone w sklepach i innych placówkach na Nowym Rembertowie.
      inne części tez sie włączają do akcji.
      Moze i Wawer się przyłączy?
      www.naszrembertow.waw.pl/index.php?topic=1917.msg7699#new
      • Gość: gosciu Re: Rembertów tez protestuje. IP: *.adsl.inetia.pl 16.03.13, 10:07
        Ja tez mam ciekawsze zajecia niz pajacowanie pod urzedem.
        Jednak podobnie jak poprzednik oferuje swoje smieci (odbior osobisty)
        • Gość: swojak do gościu i rozbawionego IP: *.adsl.inetia.pl 16.03.13, 15:41
          nie ma problemu - podajcie tylko swoje adresy, a przyjadę po wasze śmieci - żaden problem.
          Zamiast zaśmiecać forum głupimi tekstami może lepiej byście zrobili idąc na spacer - wpływ świeżego powietrza na niedotlenione komórki mózgowe jest bezcenny.
          • Gość: tia Re: do gościu i rozbawionego IP: *.play-internet.pl 16.03.13, 17:37
            Ech.. Poziom.
            • delphine_delphine List prot.,zbieranie podpisów-proszę o wzór pisma 16.03.13, 18:51
              Mogę podjąć się zbierania podpisów na Wygodzie. Proszę tylko o draft pisma/listy oraz podanie namiarów do osoby, której mogę oddać podpisane listy.
              Mój mail: delphine@o2.pl
              • ewaq Re: List prot.,zbieranie podpisów-proszę o wzór p 17.03.13, 17:50
                I ja poproszę o taki wzór mailem - równiez mogę pozbierać podpisy
          • rozbawiony0 wyluzuj swojaku :) 17.03.13, 15:35
    • Gość: Rajca miejski zawracanie głowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.13, 23:43
      Te protesty nic nie dadzą...Szkoda czasu...Trzeba będzie płacić i koniec kropka.

Swoją drogą, ktoś tą ustawę uchwalił. Może warto pamiętać o tym przy kolejnych wyborach, co?
      • Gość: Wyborca Re: zawracanie głowy IP: *.warszawa.mm.pl 17.03.13, 10:26
        Przy typowym podejściu Polaka: Te protesty nic nie dadzą...Szkoda czasu. rzeczywiście stanie sie wedle zyczenia Rajcy miejskiego!

Ale protesty przeciw ACTA pokazały, że gdy jest duża mobilizacja, coś sie udaje. Dlaczego tak nie ma być i w przypadku śmieci - trzeba po prostu się zmobilizować a nie wypisywać "zachęt" w rodzaju tych od Rajcy miejskiego.
        • w_v_w Prawie dylemat Hamleta 17.03.13, 11:48
          ...to bedzie, bardzo trudne, bo zwolennicy obecnej wladzy maja dylemat, powiedzialabym grozi im rozerwanie krocza. Wstyd przyznac sie, ze popiera sie zlodziejska bande i wstyd oprotestowac jej radosną tfurczosc nt smieci.

Wawerka
          • Gość: Wyborca Re: Prawie dylemat Hamleta IP: *.warszawa.mm.pl 17.03.13, 15:04
            Krocza sobie racej nie uszkodzą bo w ich przypadku obowiązuje maksyma kasa, misiu, kasa!
      • Gość: matka smieci-recykling IP: 87.205.240.* 17.03.13, 15:21
        dlaczego tylko o 40 % sa drozsze smieci nie recyklingowane! co za matoł to wymysli? ja wyrzucam do odpadow komunalnych ok. 20% wszystkich smieci, pozostale to: recyklin(szkło, papier, metal, plastik) baterie i swietlowki wyworze do sklepow, mam kompostwonik a resztki zywnosci daje zwierzętom...
        NIE GLOSUJCIE NA TAKICH RADNYCH CO NIE MAJA POJĘCIA O ŻYCIU
        • Gość: swojak Re: smieci-recykling IP: *.met.pl 18.03.13, 14:31
          na stronach www RPO jest możliwość złożenia wniosku (skargi) - ja już zrobiłem i Was też zachęcam. 5 minut i po krzyku. Trzeba ich zasypać protestem.
          • jhbsk Re: smieci-recykling 18.03.13, 14:52
            Właśnie napisałam.
    • Gość: Olga Re: Śmieci - protest IP: *.w92-157.abo.wanadoo.fr 04.04.13, 08:17
      Francja nie podpisala, Niemcy rowniez a Polska wchlania bezkrytycznie caly "smietnik" wymagan europejskich. Ludzie juz nie maja za co zyc. Co to za bzdura z ta umowa smieciowa. Zamiast ulzyc polskim rodzinom, wybieraja jak najgorsze i najmniej korzystne dla ludzi opcje. Deputowani kaza jesc spoleczenstwu szczaw i mirabelki... Wyslalabym cala ta zgraje bezdusznych bandytow rzadzacych wlasnie na szczaw i mirabelki...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka