Gość: nn IP: 193.19.72.* 10.05.10, 09:43 Chyba już nie RWE Stoen a RWE Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: miki Re: Most Północny zagrożony przez kable IP: *.xdsl.centertel.pl 10.05.10, 09:52 i ciekawe kto jest w zarządzie RWE i jest radną ??? Chyba jakieś stare informacje, ale grunt to dymu narobić i podgrzać atmosferę. A i tak pewnie znając życie i urzędasów to miasto zwleka z podpisaniem porozumień, pewnie znów coś zawalili, nie mają wszystkich papierów a najlepiej później zwalić winę na kogoś innego. To że działek nie wywłaszczyli to też wina ich właścicieli? Ręce opadają jak się patrzy na ekipę miasta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sebastian Most Północny zagrożony przez kable IP: 94.75.81.* 10.05.10, 10:22 Dlaczego radna SLD jest w zarządzie RWE Stoen skoro to jest teraz prywatna firma a właścicielem RWE Stoen jest niemieckie RWE ? Jakiś dziwny układ. Odpowiedz Link Zgłoś
warzaw_bike_killerz Kumoterstwo - ulatwiona sciezka? 10.05.10, 10:23 "Zaprosimy przedstawicieli Stoenu, jedna z naszych koleżanek radnych jest w jego zarządzie. Powinna nam pomóc." Ja bym sie wstydzil publicznie obnosic, ze jakies tam istniejace towarzystwo wzajemnej adoracji ma pomoc w zalatwianiu procedury. Szary czlowiek powienien to odczytac w ten sposobh: Slabosc konstrukcji prawa na kazdym szczeblu, pozwala tylko na ukladowe zalatwianie spraw w towarzyskich trojkatach. Jesli prawo jest tak slabe, co oznacza panstwo jest tak slabe, powinnismy wyjsc na ulice, aby rozwiazac niepotrzebne sluzby CBA i ABW oraz zlikwidowac wszystkie antykorupcyjne paragrafy z kodeksu karnego. Ma byc rownosc - nie kazdy ma kolegow w zarzadach. Odpowiedz Link Zgłoś
maremarmar Re: Kumoterstwo - ulatwiona sciezka? 10.05.10, 11:21 Nie wiem jak jest w tym konkretnym przypadku, ale w dobrze działających biurokracjach (wiem, to trochę oksymoron ;-)) różne nieformalne kontakty między urzędnikami znacznie usprawniają procedury - i nie musi to być wcale omijanie prawa (ścieżka formalna idzie swoją drogą, a pewne działania mogą być podjęte na podstawie kontaktów osobistych). Czy nie wkurza nas, gdy np. jakiś formalny papier przez kilka tygodni "idzie" z jednego urzędu do drugiego - a oba urzędy są w tym samym budynku? Odpowiedz Link Zgłoś
warzaw_bike_killerz Re: Kumoterstwo - ulatwiona sciezka? 10.05.10, 11:29 maremarmar napisał: . Czy nie wkurza nas, gdy np. jakiś formalny papier p > rzez kilka tygodni "idzie" z jednego urzędu do drugiego - a oba urzędy są w tym > samym budynku? Zapewne dlatego, ze pierwszenstwo maja papierki z ukladu towarzyskiego. Bez plecow odczekasz klika tygodni. Dlatego dla rownosci, prosze o likwidacje przepisow antykorupcyjnych - kupie kolezenstwo, gdy bede potrzebowal cos przepchnac poza kolejka. Odpowiedz Link Zgłoś
jasiek111 Budowa mostu Północnego zagrożona przez kable 10.05.10, 10:44 ciekawa sprawa, bo ani w RWE Polska ani w RWE Stoen Operator w zarządach nie zasiadają kobiety... :-P pozdrawiam - jasiek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Remigiusz Budowa mostu Północnego zagrożona przez kable IP: *.amplico.pl 10.05.10, 10:52 A to ciekawe że znowu coś zaskoczyło nasze władze... mieszkam na Białołęce od 25 lat i przynajmniej od 15 mówi się o budowie mostu i rozbudowie ulicy Modlińskiej. Czy naprawdę jest tak trudno zrobić coś od początku do końca w określonym terminie??? – jeśli było wiadomo że będzie budowany most to na jakiej podstawie Urząd wydał zgodę na wybudowanie tych garaży??? - czemu wcześniej nikt nie podjął rozmów z RWE?? Ostatnio zadałem pytanie właścicielowi myjni na Tarchominie która stoi na trasie planowanej linii tramwajowej, jak długo będzie tu jeszcze działał – spojrzał na mnie zdziwiony dlaczego pytam??? - Przecież tu ma być tramwaj. Wiecie jaka była odpowiedź? – jeszcze nic nie wiem nt wyprowadzki… Byłem na bazaru przy Mehoffera tam też nikt nie ma pewności kiedy i czy w ogóle będzie coś robione – nasuwa się pytanie czy ta linia na pewno powstanie??? aż mnie boli czuję się tak bardzo zrobiony w „D” tymi wszystkimi obiecankami, mam na to lekarstwo … wrócić na Mokotów gdzie kiedyś mieszkałem. Proszę tylko nie dawać mi żadnych rad a propos wyboru miejsca zamieszkania bo dokonałem go świadomie kupując mieszkanie na Białołęce a mieszkając przez 25 lat wykazałem się i tak ogromną cierpliwością – zaznaczę tylko że jestem Warszawiakiem z krwi i kości. Coraz bardziej rozczarowany Remigiusz… Odpowiedz Link Zgłoś
wzgrt77 a jeszcze niedawno GW trąbiła o tym że to ptaki 10.05.10, 11:00 No proszę garaże, kable a jeszcze niedawno GW trąbiła o tym że to ptaki i ekolodzy. Ciekawe co robili urzędnicy w tym czasie pili szampana i strzelali do szpaków razem z redaktorkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek Re: a jeszcze niedawno GW trąbiła o tym że to pta IP: *.multimo.pl 10.05.10, 12:19 Przypomnę Ci. Sprawa z ptakami i ekologami została rozwiązana za pomocą 40tyś zł regularnej łapówki (oficjalnie za wykonanie kilku budek lęgowych dla ptaków) i protesty ekologów ucichły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasza Re: a jeszcze niedawno GW trąbiła o tym że to pta IP: *.chello.pl 10.05.10, 13:21 Po prostu zapłacono człowiekowi za kilka miesięcy pracy i za budki które ptaszki zasiedliły. Robota wykonana przyroda uratowana! A za co urzędnicy brali pensje przez te lata skoro nie usunęli innych problemów to ja nie wiem??? Szkoda że teraz dziennikarze i forumowi trole z taką zaciekłością nie ścigają winnych. Odpowiedz Link Zgłoś
perski_dziadzio Ble ble ble i parę złotych wierszówki jest. 10.05.10, 11:35 >...będzie to trzypasmowa jezdnia w stronę Tarchomina...< Jezdnia nie może być trzypasmowa. Trzypasmowa może być trasa, jeżeli ma trzy jezdnie. A TA jezdnia będzie trzypasowa! >Przeszkadzają też kable wysokiego napięcia zwisające nad nasypami...< Kabel wysokiego napięcia to przewód energetyczny wyposażony w izolację umożliwiającą zakopanie go w ziemi. Nad nasypami zwisają przewody linii energetycznej (bez izolacji), a nie kable! Czasami prowizorycznie podwiesza się kable np. na czas budowy, ale nie o taki problem chodzi w tym przypadku. Redaktora należałoby ponownie posłać do szkoły, tylko do jakiej? Ludzie inteligentni nie kończą zdobywania wiedzy w momencie ukończenia szkoły, a pozostałym powtarznie szkoły nie pomoże. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spostrzegawczy ile ziemi przewozi wywrotka? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.10, 11:40 wg autora tekstu wywrotka przewozi niewiele ponad 1 metr sześcienny ziemi? Nie ma to jak próbować zrobić wrażenie wielkimi liczbami (w głowie czytelników pojawiają się już te prawie miliony smrodzących ciężarówek na ulycach stolycy) nie zadając sobie trudu pochylenia się chwilę nad nimi. Dobrze, że przywrócili matematykę na maturze to i "humaniści" może co nieco będą potrafili policzyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mike Re: ile ziemi przewozi wywrotka? IP: *.xdsl.centertel.pl 10.05.10, 12:09 Ale to jest tylko Wyborcza. Nie wymagajmy zbyt wiele od amatorów :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: T Re: ile ziemi przewozi wywrotka? IP: *.midsouth.biz.rr.com 10.05.10, 17:48 Wg. moich szybkich obliczeń standardowa wywrotka (np. MB 3340 AK) przewozi około 10 m^3. Więc autorowi pewnie pomyliły się zera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek A widzicie rdze? IP: *.multimo.pl 10.05.10, 12:24 A widzicie rdze? Na przęsłach mostu na 2 focie załączonej do artykułu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bodzio Re: A widzicie rdze? IP: *.jmdi.pl 10.05.10, 20:09 Te przęsła posłużą z pewnością za formę do wylania betonu. Zanim przerdzewieją, 100 razy zdążą ten beton wylać. Później blacha nie będzie do niczego potrzebna. Odpowiedz Link Zgłoś
rmiechowicz Budowa mostu Północnego zagrożona przez kable 10.05.10, 13:51 Przewody nad nasypem przeszkadzają? I RWE nie chce ich usunąć? Inwestor powinien zrobić projekt "usunięcia" przewodów, załatwić pozwolenie na budowę. Potem wynająć firmę, która tą przebudowę wykona. I jeszcze zapłacić RWE za wyłączenie napięcia na czas przebudowy. Pytanie do redaktora: na który z etapów "usunięcia" "kabli wysokiego napięcia" nie chce się zgodzić RWE? A może inwestor / projektant czegoś zaniedbał a zwala się na RWE? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Do rmiechowicz Re: Budowa mostu Północnego zagrożona przez kable IP: *.socal.res.rr.com 10.05.10, 20:02 Obawiam sie ze proba przebudowy czegos co nie nalezy do ciebie i nie ma na to zgody wlasciciela bedzie musiala sie skonczyc sprawa w sadzie i ( niezaleznie od intencji) powinno byc zakwalifikowane jako samowola budowlana i naruszenie prywatnej wlasnosci. Gdyby nie mogli dojsc do porozumienia powinni postapic jak w przypadku garazy czyli decyzjia o przymusowej likwidacji a w tym przypadku przenosinach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LuX Re: Budowa mostu Północnego zagrożona przez kable IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.10, 00:35 Pod jednym względem nic się nie zmieniło : pan na zagrodzie równy wojewodzie. Czytaj - strategiczna inwestycja warta miliard zł. zablokowana przez Ali- Babę od kabli i jeszcze trzydziestu rozbójników z garażami.Co za indolencja władzy- Pani Hanko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc portalu Budowa mostu Północnego zagrożona przez kable IP: *.jmdi.pl 10.05.10, 15:16 Z tego co widać na wizualizacji to węzeł Modlińska nie jest bezkolizyjny. A przynajmniej nie dla wszystkich kierunków. Nie wiem jak inne. Odpowiedz Link Zgłoś
mistrz.prostej Re: Budowa mostu Północnego zagrożona przez kable 10.05.10, 19:41 Masz rację, węzły Modlińska i Marymoncka absolutnie nie są bezkolizyjne: mostpolnocny.warszawa.pl/aktualne-plany-budowy/ Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy.f Budowa mostu Północnego zagrożona przez kable 10.05.10, 21:17 Po pierwsze: jeżeli wiszą nad ziemią to są to przewody linii napowietrznej a nie kable... Po drugie: przebudowa linii napowietrznej wysokiego napięcia jest inwestycją, wymagającą spełnienia określonych warunków technicznych (tzw. warunki przebudowy sieci wydawane inwestorowi) oraz wykonania dokumentacji technicznej zawierającej wszystkie niezbędne uzgodnienia i pozwolenia. Następnie należy wybrać wykonawcę i zrealizować przebudowę w terminie uzgodnionym (m.in. z PSE) w planie wyłączeń. Jest to długotrwała, skomplikowana i kosztowna inwestycja którą FINANSUJE I REALIZUJE INWESTOR - A WIĘC MIASTO - A NIE WŁAŚCICIEL LINII !!!. Jak napisałem wcześniej właściciel linii wydaje warunki przebudowy, opiniuje projekt i uzgadznia terminy wyłączeń. W razie potrzeby zapewnia ODPŁATNIE nadzór nad pracownikami realizującymi inwestycję. I to wszystko. Bardzo nierzetelny artykuł... Odpowiedz Link Zgłoś
szabepio zagrozeniem byl kaczor... 10.05.10, 22:16 gdyby nie kaczor most by juz byl, on opoznil budowe bo szukal urojonego zlodzieja... i podwazal w nieskonczonosc przetargi, a te garaze niewykupione to zaniechanie z czasow kaczora kiedz mial obowiazek ich wykupu. teraz w korkach stoi codzien 200000 ludzi!!! a taki byl dobry chlop dla rodziny... i co z tego!!! Odpowiedz Link Zgłoś
wejsunek11 Kaczyński blokował budowę 11.05.10, 12:16 a jego gnojki z PIS w ratuszu zajmowały się głównie wyszukiwaniem co większych gabinetów dla siebie ..zakupem najnowszych komputerów i telefonów komórkowych....kto przeżył najazd tej bezczelnej i prostackiej hołoty na urzędy ten dobrze wie jak było.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nr1 Re: Kaczyński blokował budowę IP: *.centertel.pl 13.05.10, 09:17 do wejsunek11 (itp):Jak gnojki-urzędniczki miały w dupie prawo i nie zrobili czegoś zgodnie z procedurami (czyli zgodnie z prawem) to obowiązkiem każdego jest to naprawić. Każdego, czyli także Kaczyńskiego, ale także Twoim obowiązkiem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aleala Budowa mostu Północnego zagrożona przez kable IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 23.05.10, 10:06 Odkąd mieszkam na Tarchominie, zawsze interesowała mnie rozbudowa komunikacji w tej dzielnicy. Dziś uważam, że usytuowanie Mostu Północnego jest błędne. Jestem laikiem w sprawach wszelkiego budowanictwa, ale kiedy dowiedziałam się o budowie mostu wzdłuż Obrazkowej, stwierdziłam, że jest to nieodpowiednie miejsce dla takiej inwestycji. Przede wszystkim kable energetyczne - są zbyt nisko, co może w przyszłości stanowić wielkie zagrożenie. Następnie budowa mostu nie odciąży Modlińskiej od natłoku pojazdów. Cała "Zielona Warszawa" (Jabłonna, Legionowo i okolice) będzie próbowała wydostać się na Most Północny. Czy nie lepiej by było bardziej na północ przenieść jego budowę? Wtedy każdy by miał możliwość wyboru kierunku jazdy - Most Północny albo Most Grota. Być może nie byłoby tyle utrudnień w budowie tego mostu. Odpowiedz Link Zgłoś