Dodaj do ulubionych

ZTM - czy mam szansę na anulowanie kary?

13.05.10, 09:24
Miałam taką sytuację, że naładowałam kartę z rana i wsiadłam do autobusu, lecz
zapomniałam aktywować ją poprzez przystawienie do kasownika. Dosłownie za
chwilę wsiedli kontrolerzy i wlepili mi mandat. Choć wiedzieli, że karta jest
naładowana, bo nie kazali mi wysiąść z autobusu, ale wypisywali mandat w
czasie jazdy. Zamierzam dziś złożyć odwołanie, bo czas jaki spędziłam w
autobusie był naprawdę krótki. Czy ktoś miał taką sytuację? Czy jest szansa na
anulowanie (przynajmniej częściowe) kary?
Obserwuj wątek
    • horpyna4 Re: ZTM - czy mam szansę na anulowanie kary? 13.05.10, 09:38

Raczej nie ma szansy. Pomyśl tylko: kupujesz kartę, ale nie
      aktywujesz jej. Jeździsz tak tydzień, miesiąc, dwa... aż trafisz na
      kontrolerów. Oni mają prawo sądzić, że chcesz wyłudzić darmowe
      przejazdy.
      • sesse11 Re: ZTM - czy mam szansę na anulowanie kary? 13.05.10, 09:42
        Niezupełnie, bo poprzedniego dnia o 23:59 skończyla mi sie poprzednia karta.
        Natomiast zdarzenie z kontrolerami miało miejsce rano, o 8, następnego dnia,
        więc nie jezdziałm miesiąc, a 3 minuty bez karty.
        • pawel.777 Re: ZTM - czy mam szansę na anulowanie kary? 13.05.10, 11:20
          A jakie ma znaczenie czy ktoś podróżuje bez biletu 1, 3, 5 minut czy dwa tygodnie? Tutaj obowiązuje system zero-jedynkowy. Albo ma się ważny bilet albo nie.
          • sesse11 Re: ZTM - czy mam szansę na anulowanie kary? 13.05.10, 11:26
            Teoretycznie tak, w świecie bez sprawiedliwości. To nie jest sprawiedliwe i tyle.
            • w357 :-) 13.05.10, 11:47
              sesse11 napisała:
              > To nie jest sprawiedliwe i tyl e.

Dopiero teraz odkryłaś , że żyjesz w porąbanym kraju ???

Głosuj na PiS, to będziesz miała Prawo (zachować milczenie)
              i Spaprane (myśli później) .
              :-)
            • pawel.777 Re: ZTM - czy mam szansę na anulowanie kary? 13.05.10, 11:58
              A jak kontroler ma sprawiedliwie ocenić czy osoba mająca nieaktywną kartę ma zamiar na niej jeździć chwilę czy parę tygodni?

PS. Tak, masz rację. Świat jest generalnie niesprawiedliwy.
              Podam Ci przykład ZUS-u. Jeżeli masz składkę zapłacić do 10-tego, to składka musi 10-tego być na koncie ZUS-u. To Twój problem złożyć przelew o takiej godzinie aby został 10-tego wykonany. Są dwie panie, obie zlecają przelew o godz. 17:00. Jednej przelew wychodzi a drugiej nie i ma zaległości w ZUS-ie. Bo rożne banki mają różne godziny przelewów do ZUS-u. I gdzie tu sprawiedliwość? Twój biznes tego pilnować.
              • w357 zły przykład ! 13.05.10, 12:37
                pawel.777 napisał:
                > Podam Ci przykład ZUS-u. Jeżeli masz składkę zapłacić do 10-tego,
                to składka mu
                > si 10-tego być na koncie ZUS-u. To Twój problem złożyć przelew o
                takiej godzini
                > e aby został 10-tego wykonany.....

Zapytaj Pana Weissa, to Ci powie, że nie tak to działa :-)

Można zapłacić później !
                • pawel.777 Re: zły przykład ! 13.05.10, 12:47
                  Zapłacić oczywiście, że mogę. Tylko, że pożegnam się ze zasiłkiem chorobowym,
                  kiedy ZUS nie wyrazi zgody na przywrócenie terminu płatności.
                  • w357 Re: zły przykład ! 13.05.10, 13:44
                    pawel.777 napisał:
                    > Zapłacić oczywiście, że mogę. Tylko, że pożegnam się ze zasiłkiem
                    chorobowym,
                    > kiedy ZUS nie wyrazi zgody na przywrócenie terminu płatności.

Błądzisz na nieznanym "torfowisku" :-)
                    • pawel.777 Re: zły przykład ! 13.05.10, 16:10
                      Znalazłem takie coś i dalej będę twierdził, że nie wystarczy mieć datownik 10.... godz.23 aby uważać, że dokonało się płatności w terminie.
                      "Dokonując zapłaty składek przelewem należy wiedzieć, kiedy w obrocie bezgotówkowym wpłatę uważa się za dokonaną w terminie. Otóż w takim przypadku za termin zapłaty składek uważa się dzień obciążenia rachunku bankowego płatnika składek na podstawie polecenia przelewu. Nie zawsze więc data stempla na dowodzie wpłaty odzwierciedla faktyczną datę zapłaty składek."
              • Gość: szymciolo Re: ZTM - czy mam szansę na anulowanie kary? IP: *.chello.pl 13.05.10, 18:29
                To podam Tobie wyjątek od tej reguły.
                Powinno być tak: autobus linii X ma być na przystanku linii Y wg rozkładu ZTM o
                16:40. Ale pasażerowie grzecznie czekają od 16:30 do 17:20, bo autobus nie
                raczył się zjawić. I tutaj już nie MUSI??? Bardzo wybiórczo to traktujesz.

A tak przy okazji, jeżeli dziewczyna pokarze paragon, że kupiła bilet 10 minut
                temu, to jest w stanie udowodnić, że nie jeździła 2 tygodnie bez biletu. To że
                poprzednia karta skończyła się o północy też. Więc nie róbcie złodziei z
                uczciwych pasażerów, bo sami nie jesteście uczciwi!
                • yavorius Re: ZTM - czy mam szansę na anulowanie kary? 14.05.10, 08:48
                  Gość portalu: szymciolo napisał(a):
                  > Powinno być tak: autobus linii X ma być na przystanku linii Y wg
                  > rozkładu ZTM o 16:40. Ale pasażerowie grzecznie czekają od 16:30
                  > do 17:20, bo autobus nie raczył się zjawić.

A czemu czekają 10 minut przed jego odjazdem?
                  A czemu nie raczył się zjawić?
                  • Gość: szymciolo Re: ZTM - czy mam szansę na anulowanie kary? IP: *.chello.pl 14.05.10, 19:57
                    Są 10 minut wcześniej, aby przypadkiem nie przeoczyć autobusu, gdyby za wcześnie
                    przyjechał.

A nie raczył się zjawić, może dlatego, że ZTM nie puszcza autobusów wg rozkładu
                    tylko wybiórczo?
                    Dziś na świętokrzyskiej na 506 czekałem godzinę!
                    • Gość: x Re: ZTM - czy mam szansę na anulowanie kary? IP: 217.17.37.* 15.05.10, 11:20
                      sugerujesz, że autobusy przyjeżdżają 10 minut za wcześnie? rotfl
                      • Gość: szymciolo Re: ZTM - czy mam szansę na anulowanie kary? IP: *.chello.pl 15.05.10, 18:39
                        Nie, twierdzę, że się spóźniają! W piątek czekałem na świętokrzyskiej godzinę na
                        506! Czyli z rozkładu wypadło ok 6 kursów, przy czym co najmniej 2 na Bródno,
                        które i tak są co 20 minut.
                • pawel.777 Re: ZTM - czy mam szansę na anulowanie kary? 14.05.10, 10:15
                  Gość portalu: szymciolo napisał(a):

> A tak przy okazji, jeżeli dziewczyna pokarze paragon, że kupiła bilet 10 minut
                  > temu, to jest w stanie udowodnić, że nie jeździła 2 tygodnie bez biletu. To że
                  > poprzednia karta skończyła się o północy też. Więc nie róbcie złodziei z
                  > uczciwych pasażerów, bo sami nie jesteście uczciwi!

1. Pokaż mi przepis mówiący, że kupno biletu jest równoważne z posiadaniem ważnego biletu (nie mówimy o kinie czy kolei).
                  2. Uczciwy pasażer nie posiadający biletu... Ciekawa konstrukcja... To może pójdźmy dalej. Uczciwy klient, co za towar zapomniał zapłacić. Uczciwy, bo 10 minut wcześniej wyciągnął pieniądze z bankomatu i ma na to paragon!
                  • Gość: szymciolo Re: ZTM - czy mam szansę na anulowanie kary? IP: *.chello.pl 14.05.10, 20:03
                    Tu już sobie dopowiadasz!

KUPIŁA bilet, więc przekazała odpowiednią kwotę na "szczytny" cel, jakim jest
                    funkcjonowanie ZTM - BILET POSIADAŁA.
                    NIE kupi tym biletem nic innego (wędliny, szminki czy kawy w lokalu) niż
                    przejazd komunikacją zarządzaną przez ww. ZTM.
                    Widać różnicę?
                    A pokarz mi przepis mówiąc y o tym, że biletem ZTM można kupić cokolwiek innego
                    niż usługę przewozową.
                    • horpyna4 Re: ZTM - czy mam szansę na anulowanie kary? 15.05.10, 11:18

Zgodnie z Twoim rozumowaniem bilet jednorazowy wystarczy kupić, a
                      skasowanie go jest już zbędne.

Nieuaktywniona karta jest tym samym, co wożenie w kieszeni
                      jednorazowego nieskasowanego biletu i upieranie się, że się przecież
                      już zapłaciło za przejazd w momencie kupowania.
                      • Gość: szymciolo Re: ZTM - czy mam szansę na anulowanie kary? IP: *.chello.pl 15.05.10, 18:37
                        Jest pewna różnica pomiędzy biletem jednorazowym a 90 dniowym. Nie po to
                        inwestujesz blisko 200 zł. aby specjalnie oszukać ZTM na 2 złote.
                        Przecież to jest smieszne, jak samo ZTM!
                        • pawel.777 Re: ZTM - czy mam szansę na anulowanie kary? 17.05.10, 10:12
                          Jeśli jeden jest nieskasowany a drugi nieaktywowany to nie ma żadnej. Jedno to kawałek papieru, drugie plastiku.
          • Gość: szymciolo Re: ZTM - czy mam szansę na anulowanie kary? IP: *.chello.pl 13.05.10, 18:23
            Tylko dlaczego ten "system zero-jedynkowy" nie obowiązuje ZTM?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka