aurita 21.05.10, 08:28 hmmm, dobrze ze tego z ulicy widac nie bedzie... sam budynek mozna by postawic w jakims pustym miejscu tutaj z PRL sie poprostu gryzie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: orient Architekci o budynku, który ma zająć miejsce ki... IP: *.ichf.edu.pl 21.05.10, 08:39 Lubudubu, łubudubu, niech nam żyje prezes naszego klubu... To mówiłem ja: Hubert Trammer z Wydziału Budownictwa i Architektury Politechniki Lubelskiej Odpowiedz Link Zgłoś
zegrz Architekci o budynku, który ma zająć miejsce ki... 21.05.10, 08:39 Pasaż Wiecha nie potrzebuje żadnego impulsu tylko ławek, latarń i lokali lub innych zadaszonych miejsc - w skrócie - gospodarza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rollo Re: Architekci o budynku, który ma zająć miejsce IP: *.pgi.gov.pl 21.05.10, 08:45 bez przesady z tym gryzieniem się. większość budowli ma rodowód prl więc wszystko się z nimi gryzie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fjf Typowe bagienko architektów - słyszał ktoś kiedyś IP: *.multimo.pl 21.05.10, 09:06 pozytywną opinię architektów o projekcie innego. Nie potrafią chwalić tylko swoje wypociny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: her Re: Typowe bagienko architektów - słyszał ktoś ki IP: *.adsl.inetia.pl 24.05.10, 10:38 Akurat ja myślę odwrotnie. Nikt z architektów nie wypowie się negatywnie na temat 'kolegi'. U nas jest blokada w dyskusji. Architekci się boją mówić, co myślą, bo boją się, że potem ktoś coś na nich powie, albo utracą dojście do zlecenia. Jak już sa wypowiedzi, to umiarkowane, żeby nie było, że coś sugeruja. tak jest nawet i tu. Niby tak, ale jednak nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ART Architekci o budynku, który ma zająć miejsce ki... IP: *.adsl.inetia.pl 21.05.10, 09:40 Panowie architekci zrobili sobie wyprawę na Białoruś, poprzedzoną solidną zaprawą w stylu szlakiem architektury polskiej lat 90. A poważnie szkoda ze niektórzy stawiaja sobie po prostu bryłe, ładnie wygląda w wektorach, panu architektowi az ciśnienie rośnie z radości, tylko ze mogło by to byc postawione w pierdystanie , Chinach, Płocku, i innych. Nie nawiązuje do niczego wokół jest jakie jest krzycząco nijakie. Gdyby ktoś taki probował projektować powiedzmy na berlińskim Posdamer Plaz to szybciej pozegnał by sie z tym miejscem niż dązył by pokolorowac swoja uroczą wizualizację. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Architekci o budynku, który ma zająć miejsce ki... IP: 198.178.236.* 21.05.10, 10:08 Raczej kiepski pseudo-oryginalny projekt, nie wpasowany w otoczenie, w którym miałby stanąć. Myślę, że takie miejsce zasługuje zdecydowanie na coś lepszego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Borewicz Architekci o budynku, który ma zająć miejsce ki... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.10, 10:44 Oddawajcie kino bandyci! Kolejna szklana paskuda! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darek Architekci o budynku, który ma zająć miejsce ki... IP: *.chello.pl 21.05.10, 18:12 Wychowałem się na kinie Relax i również nie podoba mi się "utknięcie takiego budynku na jego miejscu. Zupełnie inny odbiór ma taka bryła jako wejście do Muzeum Luwr. Wg. mnie miejsce napostawienie szklanej bryły jest w okolicach Pałacu Kultury i Nauki, dokładnie pomiędzy Al Jerozolimskimi i budynkiem PKiN. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łukasz bałut Re: Architekci o budynku, który ma zająć miejsce IP: *.grupa5.com.pl 24.05.10, 10:50 Nie przekonuje mnie zupełnie argument, że budynek ten może stanąć wszędzie, wręcz wydaje mi się, że jest raczej odwrotnie. jego bryła została ukształtowana (jak zostało to kilkakrotnie wspomniane) poprzez linijkę słońca, a więc układ urbanistyczny okolicznych budynków ukształtował nowo projektowany. Mam wrażenie, że jego forma wynika z połączenia dwóch rzeczy, jedna to uzyskanie jak największej powierzchni użytkowej (co dla budynku komercyjnego w centrum stolicy, jest zupełnie zrozumiałe), druga to narzędzie jakie postanowiono wykorzystać do realizacji takiego założenia, czyli linijka słońca, i konsekwencja w jego używaniu. No i uważam, że konsekwencja w projektowaniu jest zawsze lepsza od jej braku. Czyli tak: forma budynku wynika z potrzeb inwestora oraz bezpośredniego kontekstu, oraz próby wyciśnięcia z tych dwu celów maksimum. Jeżeli zatem komuś nie podoba się takie rozwiązanie, powinien raczej czepiać się regulacji prawnych w naszym kraju, zapisów planów miejscowych, ustaleń wynikających z warunków zabudowy i decyzji urzędników. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alan Architekci o budynku, który ma zająć miejsce ki... IP: 109.243.235.* 24.05.10, 22:28 ciekawy budynek, ale pewnie jakimś dinozaurom architektury, malkontentom - Państwu Kowalskim albo Orzechowskim na pewno się nie spodoba. Na szczęście Dinozaury "wymierają" idzie nowa architektura bez kompleksów PRL u Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alan super IP: 109.243.235.* 24.05.10, 22:32 tak trzymać, fajny budynek, a malkontenci niech się wyprowadzą do Chin - tam podobno jest jeszcze socjalizm, tylko architekturę maja 100 razy ciekawszą niż w PRL owskiej Warszawie, jak czytam takie brednie ze ktoś się wychował w tym kinie i dlatego trzeba to kino zachować to... szkoda słów Odpowiedz Link Zgłoś
fedorczyk4 Archaiczna okropa 24.05.10, 22:35 która będzie fatalnie sie starzała i kosztowała krocie jak chodzi o utrzymanie i czyszczenie. Ale to norma. Warszawa powiela błędy innych stolic europejskich, tyle że dwadzieścia lat później:-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :-0 Architekci o budynku, który ma zająć miejsce ki... IP: *.chello.pl 26.05.10, 18:04 był dom pod sedesami będzie płetwa rekina :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miś Architekci o budynku, który ma zająć miejsce ki... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.10, 22:13 Pasaż Wiecha??? A cóż to za nadęty tytuł dla tego wiatrem przeciąganego,tyłem i równolegle do zainteresowanych ustawionego,do niczego nie podobnego deptaka???.Lepszym był w latach 80 tych,bo można było na chwilę przysiąść! A teraz??? Pomysł na wyłudzenie pieniędzy z kasy miasta-to wszystko! Gdybyście panowie wielcy architekci pomyśleli po"gospodarsku",ot takie latarnie jakie mają nobilitować marny deptak,postawilibyście na swoich podwórkach,a zaplecze Domów Centrum przykrylibyście prześwitującą "materią",gdzie można byłoby zjeść co nieco i pogapić się na przechodniów. Odpowiedz Link Zgłoś