Dodaj do ulubionych

Jest nazwa dla nowego parku na Ursynowie. Fajna?

IP: *.chello.pl 08.07.10, 12:14
bardzo oryginalna nazwa, która wcale, ale to wcale nie kojarzy się ze
zdrobnieniem nazwy parku na Woli, w okolicę których pani która wygrała, wraz
ze swoją sześcioletnią córką, przyjeżdżają na basen.
rozumiem że pani była znajomą organizatorów konkursu?
Obserwuj wątek
    • Gość: zwawki Aleś durny IP: *.aster.pl 08.07.10, 12:19
      Moczydło to także osiedle na Ursynowie właśnie przy Stryjeńskich, na terenie
      którego leży ten pseudo-park.
      warszawa.wikia.com/wiki/Moczyd%C5%82o
      Nie tylko na Woli masz Moczydło.
      • Gość: wars Re: Aleś durny IP: *.134.130.147.static.crowley.pl 08.07.10, 12:49
        ale na Woli jest Park, który nazywa się Moczydło.
        Nie sąszidz, że nazwa Moczydełko jest lekko myląca?

kto w ogóle zna osiedle Moczydło na Ursynowie?
        • occam Re: Aleś durny 08.07.10, 12:56
          zwawki zna bo przyjechał z zadupia, mieszka na ursynowskim "moczydle", wsiada w
          metro jedzie do pracy do centrum, wraca spać na ursynów, a o parku na woli który
          od lat nazywa się Moczydło pewnie w życiu nie słyszał :)
          Nie ma to jak być durniem :D
          • Gość: zwawki Re: Aleś durny IP: *.aster.pl 08.07.10, 13:03
            Ty miastowy - twój park na woli to powstał na początku lat 70 tych XX wieku
            utworzony przez komunistycznych sekretarzy PRL-u - a Moczydło na Ursynowie jest
            w zapisach historycznych od XV wieku. Sprawdź sobie na mapie gdzie leży w twojej
            śmierdzącej Warszawie ulica Moczydłowska.
            • occam Re: Aleś durny 08.07.10, 13:17
              "w twojej śmierdzącej Warszawie"

Normalnie pozazdrościć erudycji :)

• Gość: zwawki Re: Aleś durny IP: *.aster.pl 08.07.10, 13:29
                > Normalnie pozazdrościć erudycji :)

Staram się dostosować do poziomu interlokutora:

" zwawki zna bo przyjechał z zadupia, mieszka na ursynowskim "moczydle", wsiada w
                metro jedzie do pracy do centrum, wraca spać na ursynów, a o parku na woli który
                od lat nazywa się Moczydło pewnie w życiu nie słyszał :)
                Nie ma to jak być durniem :D
                "

Normalnie pozazdrościć erudycji.
                Jaki ty mądry jesteś - wszystko o mnie wiesz, może jeszcze wiesz jakie dziś
                liczby padną w lotto ?
                Szkoda warszafiaku, że nie znasz historii swojego miasta a mądrzysz się jakbyś
                pozjadał wszystkie rozumy.
                • Gość: occam Re: Aleś durny IP: *.warszawa.vectranet.pl 08.07.10, 14:49
                  Do poziomu interlokutora to zacząłem się dostosowywać Ja :)

Spójrz wyżej kto zaczął z durniami ;) W dodatku na proste spostrzeżenie ze
                  wybrana nazwa jest baaardzo oryginalna. I tak, wiem ze w Warszawie jest wiecej
                  miejsc o nazwie Moczydło niz wola i ursynów.

Co ma do historii mojego miasta podwarszawska wiocha która została wchłonięta
                  jak wiele innych poza tym ze były i ich nie ma ?

Zanim zaczniesz obrażać innych zastanów się czy ktoś zaraz nie obrazi Ciebie :)
                  A durni szukaj w najbliższym otoczeniu.
                  • Gość: xx Re: Aleś durny IP: *.home.aster.pl 09.07.10, 23:16
                    Udowadniasz, żeś jeśli nie durniem - to chamem.

Normalny człowiek albo by sie przyznał do błędu (że park nosi nową nazwę a nazwa
                    na Ursynowie ma kilkaset lat, wiec ma prawo byc dłużej znana) i przeprosił, albo
                    by zamilkł. Ale nie "occam". Ten - będzie do upadłego udowadniał, kombinował,
                    zmieniał temat ("Normalnie pozazdrościć erudycji :)" - brak jakiegokolwieg
                    odniesienia do meritum).

Łatwo pisać, trudniej przemyśleć. Bo do pisania wystarczą palce, a do myslenia
                    trzeba jeszcze mieć coś między uszami... Ale nawet bez myslenia - nieco kultury
                    by nie zaszkodziło.
                • Gość: dickensa Re: Aleś IP: 213.5.11.* 20.07.10, 07:59
                  Ale było nie było nazwa jest niefortunnym plagiatem i dziw bierze, że ktoś za
                  coś takiego wyznacza nagrody.
                  Jest ewidentną winą urzędników, to, że wybierają propozycje, których nie powinni
                  rozważać nawet i to niestety wzbudza podejrzenia stronności.
                  Trzeba było wrzucić do netu wszystkie nazwy i nie byłoby problemu z plagiatem
                  jak w tym wypadku.
                  Jestem w szoku, ze można było na coś takiego pozwolić w imię laptopa dla pani x
                  z córeczką
            • Gość: wars Re: Aleś durny IP: *.134.130.147.static.crowley.pl 08.07.10, 16:18
              i co z tego, ze powstal w latach 70 i byl zalozony przez komunistycznych
              sekretarzy PRL. pewnie przez sam KC PZPR, prawda?
              zrownac z ziemia ten komunistyczny park!

w warszawie jest jeden park, ktory nazywa sie moczydlo.
              to ze w twojej okolicy byla kiedys wioska Moczydlo mnie nie dziwi, bo przy
              kazdej rzece, gliniance, stawie, bagienku powstaje wioska o takiej lub podobnej
              nazwie.

Moczydlo to jest park na Woli i byla wioska gdzies na dzisiejszych Kabatach.

moze "warszawka" jest smierdzaca na kabackim moczydle, ale zapewniam cie, ze
              park Moczydlo to super miejsce i pieknie pachnie woda (bo jest duzy staw)
              starymi drzewami, swiezo koszona trawa.

zapraszam durniu :)
          • Gość: wawa Re: Aleś durny IP: 94.75.124.* 08.07.10, 16:06
            Aleś durny durny ;)
            Większość dzieciństwa mieszkałam na Woli i o nazwie Moczydło
            dowiedziałam się z planu miasta gdzieś w 5. klasie. Wszyscy mówili
            "idziemy na Górkę" a nie "na Moczydło".
            Można tak długo odbijać piłeczkę, ale po co?
        • Gość: zwawki Re: IP: *.aster.pl 08.07.10, 13:08
          Park Moczydło na Woli powstał 40 lat temu na terenie wysypiska śmieci i
          glinianek w czynie społecznym. Moczydło na Ursynowie istnieje w przekazach
          historycznych sprzed niemal 500 lat - kiedyś wieś Moczydło - dziś osiedle na
          terenie Kabat. Więc który był pierwszy - na Woli czy na Ursynowie ?
          • occam Re: 08.07.10, 13:20
            No to czemu nie zakładasz jeszcze komitetu którego celem będzie zmiana nazwy
            Ursynowa, albo chociaż Kabat na Moczydło ? Przecież skoro juz historycznie to
            niech i będzie prawdziwie, a nie kilka metrów kwadratowych z bajorem nazywać jak
            500letnią (sic!) wieś :)
            • Gość: zwawki Re: IP: *.aster.pl 08.07.10, 13:33
              Mi nie przeszkadza ta nazwa. Ja wiem, w przeciwieństwie do niektórych
              mądrujących się forumowiczów, że w Warszawie jest niejeden park o nazwie
              Moczydło, wiem, które Moczydło było pierwsze, wiem które powstało na hałdzie
              śmieci w PRL-u. Jeśli ty masz z tym jakiś problem to pisz do Bravo.
              • Gość: wars Re: IP: *.134.130.147.static.crowley.pl 08.07.10, 16:28
                co ty mi tu z wsia podkabacka wyjezdzasz kolego, jak na Kole i Moczydle krolow
                Polski wybierano!

Na polach wolskich (dziś okolice ulicy Elekcyjnej) odbywały się kiedyś elekcje
                królów polskich. W sumie dokonano 10 wyborów, łącznie 9 królów (Stefana
                Batorego, Zygmunta III Wazę, Władysława IV, Jana Kazimierza, Michała Korybuta
                Wiśniowieckiego, Jana III Sobieskiego, Augusta II, Stanisława Leszczyńskiego
                (dwukrotnie), Stanisława Augusta Poniatowskiego). Pamięć o tych wydarzeniach
                przetrwała w nazewnictwie wolskich ulic (Elekcyjna, Obozowa, Banderii, Wolność)
                oraz osiedla Koło.
          • Gość: wars Re: IP: *.134.130.147.static.crowley.pl 08.07.10, 16:32
            W 1775 roku osada Moczydło liczyła 7 domów, 20 lat później było ich 10, a w 1827
            r. - 7 domów i 80 mieszkańców (w kolonii 1 dom i 12 mieszkańców).

famntastyczna historia!

7 strzecha krytych chalupin :)
            obsrane zagrody i bloto po kolana.

az mnie duma rozpiera!
    • Gość: ech... Jest nazwa dla nowego parku na Ursynowie. Fajna? IP: 195.42.249.* 08.07.10, 12:21
      Nazwa, jak nazwa, ale zdjęcie mogliście dać aktualne, a nie z
      listopada!!!
    • takisobiejac Re: Jest nazwa dla nowego parku na Ursynowie. Faj 08.07.10, 12:35
      xki, a wiesz że to mozliwe?
      Wybór finałówych nazw był bardzo tendencyjny. Oczywiście moje propozycje nie
      przeszły!
      Napisałem nawet o tym notkę
      djamaladdin.blog.pl/komentarze/index.php?nid=14618120
      Moczydełko kojarzy mi się z węzidełkiem, a co to jest wie każdy facet. Paskudna
      nazwa.

Pozdrawia
      Jacek z Ubocza 10.
      • Gość: Bulba bulberowicz Re: Jest nazwa dla nowego parku na Ursynowie. Faj IP: *.starnettelecom.pl 08.07.10, 13:56
        Moczydełko pasuje do nazwy dzielnicy - Urynów. Tyle w temacie skojarzeń.
    • rrosemary Jest nazwa dla nowego parku na Ursynowie. Fajna? 08.07.10, 12:54
      o, szkoda, że nie wiedziałam o konkursie...
      No trudno. Nazwa Moczydełko źle mi się kojarzy, z zasikanym łóżkiem :/

Ja bym np. wolała nazwę "Oczko" :)
    • Gość: observer Jest nazwa dla nowego parku na Ursynowie. Fajna? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.10, 14:15
      dziwne, że GW nie zwraca uwagę na to, że zrobiono sztuczny park na
      miejscu naturalnego oczka wodnego, otoczonego trzcinami, w którym
      mieszkały rzadkie gatunki żab, cudownie kumkających wieczorami.
      Należało nieco oczyścić teren a nie robić połączenia placu zabaw z
      betonową pustynią.
      Co na to konserwator przyrody?
    • nessie-jp Jest nazwa dla nowego parku na Ursynowie. Fajna? 08.07.10, 14:42
      Proponuję nazwę "Dewastacyjka", "Samowolka" albo "Zabijmy te żaby". W sam raz
      nazwa dla dzieci! Można jeszcze zrobić oficjalny konkurs z wyrywania roślin,
      niszczenia trawników i wypłaszania zwierząt. Dzieciakom na pewno się spodoba.

Serio? Moczydełko? Może od razu Mydełko? Bardziej pretensjonalnie już się nie
      dało? Skoro dzielnica nazywa się Moczydło, to po jakiego licha debilnie
      zdrabniać tę nazwę?
      • Gość: quasi Re: Jest nazwa dla nowego parku na Ursynowie. Faj IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.10, 14:59
        Pani autorka ma przecież dziecko i jak widać wszystko zdrabnia. Dziecko urośnie
        a nazwa zostanie...
    • jan-w Jest nazwa dla nowego parku na Ursynowie. Fajna? 08.07.10, 15:57
      "Jeszcze niedawno były to tereny wokół zamulonego oczka wodnego, dziś to jeden
      z najbardziej urokliwych zakątków Ursynowa"
      Autorka wyraźnie nigdy tu nie była, albo napisała ten bzdurny tekst na
      konkretne zamówienie. Jeszcze niedawno był to pełen życia staw - ostoja
      chronionych gatunków zwierząt kumaków i rzekotek drzewnych umilających
      wieczory mieszkańcom. Obecnie koparki usunęły całe życie i zrobiono betonowo -
      plastikowy pseudo-disneyland.
      • Gość: mmk Re: Jest nazwa dla nowego parku na Ursynowie. Faj IP: *.fbx.proxad.net 09.08.10, 22:54
        Dokladnie :((((( Wielka szkoda.
    • Gość: baburiba A kiedy dzielnica Moczymord? IP: 80.51.132.* 08.07.10, 17:49
    • Gość: dickensa Jest nazwa dla nowego parku na Ursynowie. Fajna? IP: 213.5.11.* 20.07.10, 07:55
      ja tez uwazam, ze jest wyjątkowo niefortunna. Zero kreatywności, zerżnięte,
      pomyłkowe.
    • Gość: dickensa fatalna IP: 213.5.11.* 20.07.10, 07:56
      i jeszcze jedno- skoro jest to plagiacik to może dla odróżnienia Moczydełko 2?
      Komuś wyraźnie zabrakło wyobraźni, szkoda, że ze stratą dla ursynowa.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka