Gość: Meehow IP: 89.174.58.* 18.08.10, 08:45 Najbardziej podoba mi się ten 3-metrowy odcinek buspasa przy Brackiej w stronę ronda De Gaulle'a :))) Projektant ma niezłe poczucie humoru albo jest skończonym kretynem. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Meehow A pan Galas stempluje głupie papierki. IP: 89.174.58.* 18.08.10, 08:55 Szanowna władzo, nie idź tą drogą, bo Ci się autobus zapali. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: warszawiacy Re: A pan Galas stempluje głupie papierki. IP: *.chello.pl 18.08.10, 12:42 Prosimy o buspasy na Puławskiej (do metra), Wisłostradzie (Wilanów-Gwiaździsta) i jakieś rozwiązanie problemów na Bródnie, gdzie na buspas nie ma miejsca:( Odpowiedz Link Zgłoś
rlnd Re: A pan Galas stempluje głupie papierki. 18.08.10, 13:04 Nie ma miejsca ? Na buspas zawsze powinno byc miejsce, przeciez 85% mieszkancow Warszawy ma jezdzic zbiorkomem... Buspas na kazdej ulicy ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nemo Re: A pan Galas stempluje głupie papierki. IP: 199.67.203.* 18.08.10, 14:43 Jechałem Jerozolimskimi rano ok 9:00. Nawet autobus nie chciał jechać tym buspasem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Warszwiacy Re: A pan Galas stempluje głupie papierki. IP: *.chello.pl 18.08.10, 17:08 Prosimy o jak najszybsza likwidacje wszstkich juz istniejacych buspasow oraz powstrzymanie sie od wyznaczania nastepnych. Odpowiedz Link Zgłoś
rlnd Re: Startuje nowy buspas. Na razie nie ma utrudni 18.08.10, 09:04 "Buspas obowiązuje w dni powszednie w godz. 7 - 10 i 14 - 19" Niesamowite, jednak mozna ... A co z koronnym argumentem o "przyzwyczajaniu/uczeniu kierowcow" ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mariusz Startuje nowy buspas. Na razie nie ma utrudnień IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 18.08.10, 09:10 za to na TŁ korek że ho - ho - wszyscy uciekli z Alej na TŁ ...wiec korków tam niema ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: liber Re: Startuje nowy buspas. Na razie nie ma utrudni IP: *.sgcib.com 18.08.10, 09:39 Po co nam władza, która rozwiązuje problemy komunikacyjne miasta za pomocą wiadra z farbą? Namalowac pasek i powiedziec "od dzisiaj to nasze i wara wam", to każdy idiota potrafi. Po co nam ludzie, którzy obiecywali poprawę infrastruktury drogowej, a tymczasem ją niszczą, kradnąc kolejne pasy. I za kazdym razem powtarzają "nie da się" i "nie da się". Każdy z nas gdyby tak mówił w pracy, dawno by już z roboty wyleciał. Trzeba pogonic tych "malarzy" zanim całkowicie zamorduja tu ruch. Żałosne prowizorki, zamiast prwdziwych rozwiązań. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Złota 20 Do Liber IP: *.aster.pl 18.08.10, 10:47 Władza nasza ukochana, jedyna i niepowtarzalna może sobie pozwolić na aktywność w postaci wiaderka z farbą ponieważ wyborcy się cieszą z tych pozornych działań. Jedyne co robią to dobre wrażenie:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki Re: Startuje nowy buspas. Na razie nie ma utrudni IP: 217.153.34.* 18.08.10, 12:13 I tu się w pełni zgadzam, zero rozwiązań tylko pędzel z farbą, a bus pas na Jerozoliskich powinien być na torowisku tramwajowym, TAK JAK NP.NA UL.MŁYNARSKIEJ, POgonić ich Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Autobusy_na_tory Re: Startuje nowy buspas. Na razie nie ma utrudni IP: *.stacje.agora.pl 18.08.10, 13:19 Wg raportu ratusza dot. skutków wpowadzenia trampas'a na Młynarskiej, nie są widoczne linie oddzielające pas dla tramwajów od reszty jezdni (namalowane są na jasnoszarej kostce), więc mają poprosić Policję o dodatkowe patrole, aby kierowców edukować. Odpowiedz Link Zgłoś
stoova Re: Startuje nowy buspas. Na razie nie ma utrudni 18.08.10, 09:30 W miejscu, gdzie pas nie jest kwestią kontrowersyjną, gdzie po prostu ma sens, jest on okresowy. Natomiast na TŁ obowiązuje całą dobę. Nigdy nie pojmę rozumowaniao, które za tymi rozwiązaniami stoi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kixx Re: Startuje nowy buspas. Na razie nie ma utrudni IP: *.chello.pl 18.08.10, 12:33 czy o g. 20 lub o 2 w nocy masz za mało pasów na TŁ że cię drażni całodobowy buspas? Spadaj. Odpowiedz Link Zgłoś
rlnd Re: Startuje nowy buspas. Na razie nie ma utrudni 18.08.10, 13:03 Dokladnie. O godz. 20:00 mam za malo pasow na TL, na przyklad na Wawelskiej. Tak samo o godzinie 10:00 w kierunku z Pragi do Centrum. Wszystko poza godzinami szczytu zbiorkomu (bo godziny szczytu dla samochodow dalej sa ...) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Admiral Re: Startuje nowy buspas. Na razie nie ma utrudni IP: *.chello.pl 18.08.10, 16:00 Po prostu kolega kixx nie ma pojęcia o niuansach związanych inżynierią i ruchu. Tymczasem czasem wystarczy zmiana kilkuprocentowa, jeśli chodzi o natężenie ruchu, by z jazdy w warunkach "ciasno i z umiarkowaną prędkością, ale w miarę płynnie" zamienić się w stojący korek. Stąd też właśnie pojawiło się na Trasie Łazienkowskiej niespotykane dotychczas zjawisko korków weekendowych a w dni powszednie czas twania korka uległ wydłużeniu. Tak na marginesie, są sygały wskazujące, że analiza zamówiona w celu udowodnienia korzyści i zysków buspasa na TŁ, po poprawie podstawowych błędów w wyliczeniach, wskazuje na co innego - delikatnie mówiąc. Dlatego, puki co, nikt nie pali się do jej ujawniania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kalowiec Re: odezwał się galasowaty IP: *.acn.waw.pl 18.08.10, 20:38 a matolku jestes w stanie pomyslec,ze mojego nicka moze uzywac jakis zwolennik kretyna Galasa ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Symonides Startuje nowy buspas. Na razie nie ma utrudnień IP: *.bik.pl 18.08.10, 09:40 Od Brackiej jest 30m odcinek do ronda - jechalem tam wczoraj - rzeczywiscie kretynizm na maxa. I tak nie bedzie sie przestrzegac - dobrze, ze nie jezdze Al. Jerozolimskimi codziennie - jak juz to od Dworca Centralnego do Zelaznej i tak prawym pasem jade, bo skrecam w Zelazna, wiec moge jechac. Nie wiem z jakiej paki busy maja byc uprzywilejowane - pasazerowie placa wieksze podatki czy co ??? Odpowiedz Link Zgłoś
je-nua Re: Startuje nowy buspas. Na razie nie ma utrudni 18.08.10, 10:38 oho, ktoś się pieni? jeden autobus pełen ludzi to jakieś 100 samochodów mniej niż w sytuacji, w której większość pasażerów jechałaby samotnie samochodami... myślenie nie boli, wyjedź do Bogoty to padniesz z wrażenia jak można uprzywilejować zbiorową komunikację. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
achzarit Re: Startuje nowy buspas. Na razie nie ma utrudni 18.08.10, 11:58 je-nua napisał: > myślenie nie boli, wyjedź do Bogoty to padniesz z wrażenia jak > można uprzywilejować zbiorową komunikację. Może nie aż z Bogoty (normalnie przodujące w rozwoju miasto, lepszego przykładu nie dało się znaleźć) ale wystarczą lokalne polskie wzorce. Nie dało się tego buspasa połączyć z torowiskiem tramwajowym zamiast de facto zwężać ulicę? W Krakowie potrafią, we Wrocławiu potrafią a w Warszawie jakoś nie. A ponoć myślenie nie boli... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Startuje nowy buspas. Na razie nie ma utrudni IP: 217.33.154.* 18.08.10, 14:53 > Nie dało się tego buspasa połączyć z torowiskiem tramwajowym nie, nie dało się, bo tam już jest wystarczająco dużo tramwajów. Oczywiście sam bus-pas na ulicy, po której jeździ tramwaj co minutę to idiotyzm... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joachim Re: Startuje nowy buspas. Na razie nie ma utrudni IP: *.acn.waw.pl 18.08.10, 10:41 Wyjaśnienie jest dość proste: 1. Miastu opłaca się, żeby więcej osób jeździło zbiorkomem, bo powodują mniej korków, hałasu, ciepła i zanieczyszczeń niż taka sama ilość osób w samochodach osobowych i nie muszą parkować w centrum. W efekcie są tańsi w utrzymaniu (metr dobrej drogi kosztuje bajońskie pieniądze, a po przekroczeniu pewnej granicy nie ma już ich gdzie budować). 2. Samochodem osobowym jest wygodniej niż zbiorkomem. Nawet jak doliczysz problemy z korkami, parkowaniem i koszty utrzymania. Jedyny racjonalny powód, żeby ludzie się przesiadali do komunikacji miejskiej jest jeśli mają komunikacją szybciej i wygodnie (jak myślisz, czemu przewoźnikom ZTM narzuca się takie, a nie inne standardy taboru?). Buspas pogarsza warunki kierowcom i poprawia zbiorkomowi. Za jednym zamachem zniechęca do prywatnych aut i zachęca do korzystania z komunikacji. W przeciwieństwie do wielu sztuczek to działa. Oczywiście można w inny sposób promować zbiorkom (szlifowanie tablic informacyjnych, rozkładów, upraszanie biletów i systemu ich sprzedaży, poprawianie skomunikowania), ale to jest łatwe tylko na papierze. Zabawy z rozkładami przypominają radziecki robot kuchenny "gniotsia, nie łamiotsia" - poprawisz w jednym miejscu, szlag trafia gdzie indziej. To matematyczny problem na bardzo dużym grafie, potencjalnie nierozwiązywalny. W Warszawie można jeszcze łatwo poprawić system informacji (wymaga wizji i ... zagranicznych podróży, żeby podpatrzyć co się da) i wykorzystać sieć kolei miejskich (to inwestycje lub/i dogadanie się z pkp, jedno i drugie karkołomne...). Więc masz buspas. Dodam jeszcze, że sam na buspas klnę - jeżdżę alejami do pracy rowerem, od pl. Zawiszy do Centralnego. Teraz mam balansować między pasami albo jechać filtrową (+100% czasu przejazdu)... Ale co zrobić... Odpowiedz Link Zgłoś
rlnd Re: Startuje nowy buspas. Na razie nie ma utrudni 18.08.10, 10:48 > Oczywiście można w inny sposób promować zbiorkom Dobrze by tez bylo wymienic tabor na mniej palny i awaryjny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolo Re: Startuje nowy buspas. Na razie nie ma utrudni IP: *.centertel.pl 18.08.10, 12:29 > Buspas pogarsza warunki kierowcom i poprawia zbiorkomowi. Oczywista bzdura. Buspas powoduje korki przed buspasem, na równoległych alternatywnych ulicach i po bokach, i w tych korkach utykają także autobusy. Dla "poprawienia" zbiorkomowi warunków na odcinku z buspasem pogarsza się te warunki zbiorkomowi na innych odcinkach. Durny buskwas na TŁ wtłoczył ruch z obwodnicy do centrum, więc teraz władze muszą "ratować" centrum przed nadmiarem samochodów. Walczymy zaciekle z problemami, które sami spowodowaliśmy. Tak trzymać! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Startuje nowy buspas. Na razie nie ma utrudni IP: 217.33.154.* 18.08.10, 14:54 ciekawe, z jakiej obwodnicy... Odpowiedz Link Zgłoś
rlnd Re: Startuje nowy buspas. Na razie nie ma utrudni 18.08.10, 15:05 Obwodnicy Srodmiescia czyli m.in. Trasy L: www.siskom.waw.pl/obwodnica-sr.htm. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joachim Re: Startuje nowy buspas. Na razie nie ma utrudni IP: *.acn.waw.pl 19.08.10, 08:54 Nie będę się z tym kłócił, bo nie mam danych. Pracuję od 3 lat przy alejach w centrum i nie zauważyłem różnicy w natężeniu ruchu. Czy opierasz to stwierdzenie na swoim subiektywnym wrażeniu (czemu nie?) czy masz pod ręką jakieś studium natężenia ruchu? Podaj, jeśli możesz. Nie bronię buspasów za wszelką cenę, chcę wiedzieć więcej... Odpowiedz Link Zgłoś
janiiisobieski Re: Startuje nowy buspas. Na razie nie ma utrudni 18.08.10, 15:15 Gość portalu: joachim napisał(a): Argumentacja jest bez sensu. Pozwolisz, że dosłownie użyję Twojej argumentacji w celu wykazania, że autobusy i buspasy są szkodliwe i należy je likwidować. Wyjaśnienie jest dość proste: 1. Miastu opłaca się, żeby więcej osób jeździło rowerami, bo powodują mniej korków, hałasu, ciepła i zanieczyszczeń niż taka sama ilość osób w zbiorkomie i nie muszą parkować w centrum. W efekcie są tańsi w utrzymaniu (metr buspasa lub torowiska kosztuje bajońskie pieniądze, a po przekroczeniu pewnej granicy nie ma już ich gdzie budować). 2. Zbiorkomem jest wygodniej niż rowerem. Nawet jak doliczysz problemy z rowerami, parkowaniem i koszty utrzymania. Jedyny racjonalny powód, żeby ludzie się przesiadali na rowery jest jeśli mają rowerem szybciej i wygodnie. Buspas poprawia zbiorkomowi. Za jednym zamachem zniechęca do zniechęca do roweru i zachęca do korzystania z komunikacji. Dlatego należy zlikwidować buspasy i zamienić je na drogi dla rowerów. > Wyjaśnienie jest dość proste: > 1. Miastu opłaca się, żeby więcej osób jeździło zbiorkomem, bo powodują mniej > korków, hałasu, ciepła i zanieczyszczeń niż taka sama ilość osób w samochodach > osobowych i nie muszą parkować w centrum. W efekcie są tańsi w utrzymaniu (metr > dobrej drogi kosztuje bajońskie pieniądze, a po przekroczeniu pewnej granicy ni > e > ma już ich gdzie budować). > 2. Samochodem osobowym jest wygodniej niż zbiorkomem. Nawet jak doliczysz > problemy z korkami, parkowaniem i koszty utrzymania. > Jedyny racjonalny powód, żeby ludzie się przesiadali do komunikacji miejskiej > jest jeśli mają komunikacją szybciej i wygodnie (jak myślisz, czemu przewoźniko > m > ZTM narzuca się takie, a nie inne standardy taboru?). > > Buspas pogarsza warunki kierowcom i poprawia zbiorkomowi. Za jednym zamachem > zniechęca do prywatnych aut i zachęca do korzystania z komunikacji. W > przeciwieństwie do wielu sztuczek to działa. Odpowiedz Link Zgłoś
wutang4eva Re: Startuje nowy buspas. Na razie nie ma utrudni 18.08.10, 17:15 Ja bym poszedl dalej. 1) Miastu najbardziej oplaca sie , zeby wiecej osob chodzilo na piechote, utrzymanie i projektowanie drog rowerowych takze kosztuje. W efekcie piesi sa tansi w utrzymaniu (metr sciezki rowerowej kosztuje bajonskie pieniadze) 2)Rowerem jest wygodniej niz na piechote. Jedyny racjonalny powod, zeby ludzie chodzili na piechote to jesli maja szybciej niz rowerem. Sciezka rowerowa pomaga rowerom. Za jednym zamachem zniecheca do chodzenia na piechote i koszrystania z rowerow. Dlatego nalezy zlikwidowac sciezki rowerowe i zamienic je na chodniki. W przeciwienstwie do wielu sztuczej to dziala. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joachim Re: Startuje nowy buspas. Na razie nie ma utrudni IP: *.acn.waw.pl 19.08.10, 08:47 Wiem, że chciałeś sprowadzić moją argumentację ad absurdum, ale jeśli doczytasz puentę mojego postu to zrozumiesz, dlaczego i tej argumentacji przyklasnę ;) To co napisałeś jestem skłonny powiedzieć całkiem poważnie, z zastrzeżeniem, że na trasach powyżej 8km rower jest wolniejszy od zbiorkomu... A gdzie się da, należy promować pieszych kosztem rowerów i całej reszty. Mało realne w naszych gigantycznych miastach, ale w ścisłym centrum tak. Patrz: Wiedeń. IMHO auto prywatne < zbiorkom < rower < piesi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Autobusy_na_tory Startuje nowy buspas. Na razie nie ma utrudnień IP: *.stacje.agora.pl 18.08.10, 09:54 A kiedy będą nowe buspasy na Puławskiej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zgaga Startuje nowy buspas. Na razie nie ma utrudnień IP: *.centertel.pl 18.08.10, 10:46 tak dróg rowerowych to i buspasów budowa się wlecze, nadal górczewska i wisłostrada nie mają buspasów, decydenci szybciej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poco loco Startuje nowy buspas. Na razie nie ma utrudnień IP: 213.25.206.* 18.08.10, 10:48 K**A MAĆ!!!i dla tych całych 9 minut wprowadzili buspas???? Przecież to jest kpina z ludzi myślących!!! Robią nas w balona na każdym kroku. Rzygać się chce, naprawde... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misha dla 9 minut zaje...ć miasto IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.08.10, 10:57 to trzeba mieć nawalone pod sufitem i to zdrowo. Biurowom miejskim pod panowaniem bufetowej proponuję ustanowić nowe prawo, że od stycznia 2011 wszystkie pasy prawe są dla komunikacji miejskiej. Obligatoryjnie. Zaoszczędzi się na farbie i znakach. Odpowiedz Link Zgłoś
wutang4eva Re: dla 9 minut zaje...ć miasto 18.08.10, 17:19 Lepiej ciiiii... bo nasze mundre wladze wezma sobie to na serio i to lacznie z prawymi pasami ulic jednopasmowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grześ Pierwszy dzień nowego buspasa. Rano nie było ut... IP: *.chello.pl 18.08.10, 13:00 dlaczego miastu tak długo zajmuje wytyczanie buspasów? Prosimy o bus pas na Puławskiej i Wisłostradzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Złota 20 Re: Pierwszy dzień nowego buspasa. Rano nie było IP: *.aster.pl 18.08.10, 13:37 Grześ mów za siebie, co to znaczy prosimy? Jesteś reprezentantem jakiejś organizacji? O sukces buspasa, tak przy okazji, zapytaj tych, którym buspas na TŁ zakorkował mocno okolice. Mieszkałem do niedawna w okolicy Armii Ludowej to się napatrzyłem. Teraz na szczęście mieszkam trochę dalej na północ i mam nadzieję, że może tu będzie chociaż trochę spokoju od radosnej twórczości Naszych Kochanych Władz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Pierwszy dzień nowego buspasa. Rano nie było IP: 217.33.154.* 18.08.10, 14:54 grzesiu jest idiotą, który zaspamował całe forum tą prośbą, tylko dlatego że mieszka na młocinach, a pracuje w tvn na wiertniczej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Re: Pierwszy dzień nowego buspasa. Rano nie było IP: *.tktelekom.pl 18.08.10, 15:50 Wielkie brawa dla władz miasta i p. Prezydent Waltz - pierwszego prezydenta Warszawy, który odważył się z żelazną konsekwencją wprowadzać buspasy. Rozwiązanie, które istnieje od lat w cywilizowanej Europie. Nie wiem czy wiecie, że w Paryżu, mimo 14 linii metra są buspasy tylko dla jednej linii autobusowej - dowozowej do metra lub uzupełniającej - kursującej co 5 - 7 min.? Poza tym buspasy w Alejach wprowadzono też dlatego,że niebawem zacznie się budowa II linii metra i zamknięte zostanie wiele ulic w Śródmieściu - w miarę sprawne poruszanie zapewni tylko uprzywilejowana komunikacja miejska. Poza tym: mam swój samochód, dobrze zarabiam i naprawdę nie mam problemu ani kompleksów - żeby jeździć na codzień komunikacją. Która zresztą systematycznie poprawia się i jest coraz wygodniejsza. Odpowiedz Link Zgłoś
wutang4eva Re: Pierwszy dzień nowego buspasa. Rano nie było 18.08.10, 17:23 "> Poza tym: mam swój samochód, dobrze zarabiam i naprawdę nie mam problemu ani > kompleksów - żeby jeździć na codzień komunikacją. Która zresztą systematycznie > poprawia się i jest coraz wygodniejsza. " Mogles chociaz powstrzymac sie od tego ostatniego zdania. W ten sposob po przeczytaniu komentarza cisnie sie na usta smiech albo podejrzenie ze jestes z ztm lub ratusza. Poza tym jak sam zauwazyles w tej cywilizowanej Europie jest kilka linii metra w miescie oraz siec obwodnic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Złota 20 Re: Pierwszy dzień nowego buspasa. Rano nie było IP: *.aster.pl 18.08.10, 17:32 Gość portalu: Michał napisał(a): > Wielkie brawa dla władz miasta i p. Prezydent Waltz - pierwszego prezydenta > Warszawy, który odważył się z żelazną konsekwencją wprowadzać buspasy. >żeby jeździć na codzień komunikacją. Która zresztą systematycznie > poprawia się i jest coraz wygodniejsza. Wielka szkoda, że Mistrz Bareja tego nie doczekał. Bo ja proszę pana to mam dobre połączenie..... 100 przesiadek i dziki tłum, tak teraz wygląda zbiorkom Odpowiedz Link Zgłoś
rlnd Re: Pierwszy dzień nowego buspasa. Rano nie było 19.08.10, 11:09 Nie wiem czy wiesz, ale w Paryzu istnieja 3 obwodnice oraz parkingi P+R przy niemal kazdej stacji metra do 2 strefy wlacznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stefan Pierwszy dzień nowego buspasa. Rano nie było ut... IP: 91.212.223.* 18.08.10, 15:50 TO JAK TO JEST? - JAK BYŁ BUSPAS NA TŁ TO NIE MOŻNA BYŁO ZROBIĆ CZASOWEGO TYLKO 24-GODZINNY/7 DNI, A TU MOŻNA CZASOWY?? TO JAK TO JEST PANIE INŻYNIERZE RUCHU GALAS, MOŻNA CZY NIE MOŻNA? KORKI POZA GODZINAMI SZCZYTU NA TRASIE ŁAZIENKOWSKIEJ TO WYŁĄCZNIE ZASŁUGA hgw ORAZ PANA GALASA I RUTY. PAMIETAJMY O TYM. Odpowiedz Link Zgłoś
kalowiec Re: Pierwszy dzień nowego buspasa. Rano nie było 18.08.10, 16:32 tłuszcza PełO podobna nie będzie pamiętać, będzie się POdniecać krzyżem, ewentualnie otwarciem wiaduktu na andersa...no i kolejnymi firepasbusami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marti Re: Pierwszy dzień nowego buspasa. Rano nie było IP: 85.222.87.* 18.08.10, 17:20 Tak na marginesie, czy była w przypadku wytyczania tego buspasa robiona jakaś poważna analiza skutków jego wprowadzenia, TransEko czy Siskom czy może ktoś inny mądry? Prof. Suchorzewski może analizował? Czy były symulacje ile czasu np. stracą inne linie autobusowe w centrum poprzez sajgon buspasem wywołany? Nie było? A no, tak, o co jak pytam, przeciez jestem w Polsce: "Zenek malujemy, a potem sie zobaczy, jak będzie ch..wo, to sie coś przemaluje, domaluje i będzie git!" Odpowiedz Link Zgłoś
wutang4eva Re: Pierwszy dzień nowego buspasa. Rano nie było 18.08.10, 17:25 Lepiej niech szanowny pan profesor "nie da sie" zadnych analiz wiecej nie prowadzi. Odpowiedz Link Zgłoś
rlnd Re: Pierwszy dzień nowego buspasa. Rano nie było 19.08.10, 11:11 Ponoc analiza byla. Tyle ze dane zebrano z raptem jednego (sic !) dnia, a porownywano z danymi z przedzialu zaledwie 2 godzin (szczyt popoludniowy). Mozna wiec lagodnie powiedziec, ze analiza o kant d... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kalowiec Re: Pierwszy dzień nowego buspasa. Rano nie było IP: *.acn.waw.pl 18.08.10, 20:40 ale tak naprawde jestem zwolennikiem PO,SLD i Komunistycznej Partii Zwiazku Radzieckiego ps.tak to wyglada wlasnie,gdy ktos sie podzywa pod twoj nick Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Startuje nowy buspas. Na razie nie ma utrudni IP: *.acn.waw.pl 18.08.10, 20:59 Bufetowa - WYPAD. Podziękuję ci w wyborach za te posrane buskwasy i stadion dla waltera z naszych pieniędzy. Wypad ty i twój tusk! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aneta Re: Startuje nowy buspas. Na razie nie ma utrudni IP: 178.73.63.* 18.08.10, 22:20 Bardzo dobrze, buspasy są niezbędne bo samochodów mamy na 1000 mieszkańców prawie tyle co w Paryżu a przecież metro, obwodnice i nowy most są w budowie; i tak mamy inwestycyjny zryw komunikacyjny na niespotykaną od lat skalę więc po co narzekać? A ruch aut prywatnych trzeba ograniczać bo Centrum jest kompletnie zatkane - a przy budowie metra będzie jeszcze bardziej - a poza tym bez samochodów jest przyjemniej i zdrowiej;-) Odpowiedz Link Zgłoś
rlnd Re: Startuje nowy buspas. Na razie nie ma utrudni 19.08.10, 11:13 > A przecież metro, obwodnice i nowy most są w budowie; W zwiazku z czym wprowadzmy buspasy i jeszcze bardziej zakorkujmy miasto (bo taboru nie ma albo jest niesprawny - nie tak dawno byly artykuly o przepelnionym metrze, braku tramwajow, o awariach i pozarach autobusow nie wspominajac). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nia Filmik promujący buspasy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.10, 23:51 Jak najbardziej bym chciała buspasy, nawet wszędzie, pod jednym warunkiem: Niech rano w autobusach będzie tak miło i przyjemnie jak w filmiku Jakże chętnie usiadłabym wygodnie i poczytała książkę w drodze na zajęcia o godzinie 7.30 I szybko, bez tłoku dojechała na uczelnię. Swoją drogą, skoro w autobusach w godzinach szczytu jest tak mało ludzi, jak na filmie, to po co komu buspasy? Odpowiedz Link Zgłoś