Dodaj do ulubionych

PRZEDSZKOLE 326 CHATKA SKRZATKA BERNARDYŃSKA

25.09.10, 20:26
Witam, czy ktos z Państwa ma jakieś doświadczenia związane z tym przedszkolem???
Chodzi tam moja córka pierwszy rok do średniej grupy i mam poważne obawy co do kompetencji i szczerosci tamtejszych pedagogów. Dziecko do tej pory otwarte powoli zamyka sie w sobie i na temat opiekunek wogóle nie chce rozmawiać!!! Mam wrażenie,ze się boi. Poza tym p.o dyrektora chyba bardziej jest koleżanką dla kadry niż przełożonym...
Razi mnie też okropnie,że niektóre Panie zachowują się jakby robiły łaskę,że opiekują się naszymi dziećmi. No i wszech panujaca atmosfera "potrzeby pieniądza"!!! "Przynoscie rodzice co macie, sponcorujcie i płaćcie, a jak nie to Was publicznie wysmiejemy!!!"
Bardzo proszę o opinie .
Obserwuj wątek
    • pawioli Re: PRZEDSZKOLE 326 CHATKA SKRZATKA BERNARDYŃSKA 28.09.10, 21:48
      A tak poza tym to wszyscy zdrowi w domu? Po pierwsze to jeśli dziecko się czegoś boi, to mówi o tym Rodzicom, a jeśli nie chce nic mówić to znaczy, że boi się właśnie ich i nie ma do nich zaufania. Zastanów się może nad swoimi relacjami z dzieckiem zamiast snuć absurdalne przypuszczenia. Po drugie to za przedszkole trzeba płacić i to w terminie i uwierz, że wymagają tego w każdym przedszkolu, no już mają jakieś takie głupie nawyki! Po trzecie to nie musisz niczego sponsorować, jeśli nie chcesz, nie widziałem tam żadnych ogłoszeń typu "A ta pani to nie zapłaciła np. na Radę Rodziców". Po czwarte to jeśli coś przyniesiesz do tego przedszkola, czy coś załatwisz to będzie to wykorzystane dla dzieci, Twojego również. Po piąte pieniędzy, które tam płacą Rodzice nikt z personelu nie bierze dla siebie, Rada Rodzców kontroluje wszystkie wydatki i wszystko jest dokładnie rozliczane. Po szóste to zawsze można zapisać dziecko do prywatnego przedszkola z czesnym 1500 zł i mieć spokój. Jako komentarz do Twojego wpisu to wypada się tylko uśmiać, no i gdyby głupota umiała fruwać to latałabyś/latałbyś niczym gołębica! Rozumku życzę!
      • beatka37.0 Re: PRZEDSZKOLE 326 CHATKA SKRZATKA BERNARDYŃSKA 29.09.10, 09:54
        Odnoszę wrażenie, po Pana słowach,że z pana główką coś nie wszystko o.k. Żeby komuś ubliżać w taki sposóc trzeba mieć tupet i nie bardzo chce mi sie wierzyć,że pisze to rodzic. Jeśli przedszkole ma takich zwolenników jak "PAN" to wszystko JASNE!!!!
        Gratuluję wiedzy wręcz "pedagogicznego" podejścia i psychoanalizy godnej furiata.
        p.s sporo wiesz o tym personelu...
    • tztztz12 Re: PRZEDSZKOLE 326 CHATKA SKRZATKA BERNARDYŃSKA 28.09.10, 23:37
      Witam Pani Beatko.
      Z Pani opisu wynika, że chyba miała Pani inne zdanie niż nauczycielki. Jak sądzę to było powodem krzywdzącej opini dla tego przedszkola. Zupełnie nie rozumiem o czym Pani mówi. Moje dziecko obecnie chodzi do przedszkola już trzeci rok i nie mam absolutnie żadnych zastrzeżeń, co więcej podziwiam całą kadrę pedagogiczna. Nie raz zdarzało się, że Panie przychodziły do pracy gdy nie musiały i nikt im nie kazał (pytałam ich o to). Są zaangażowane w swoją pracę i co najważniejsze dają dzieciom poczucie bezpieczeństwa. Często zdarza się że moje dziecko o niczym innym nie mówi jak o swoich kochanych Paniach, zabawach itp. Moje drugie dziecko chodziła do innego przedszkola i tam nie było nawet mowy o tym, aby nauczycielka przytuliła dziecko- Panie twierdził, że od tego są rodzice. Dziecko zostawiałam w szatni i do sali było odprowadzane przez Panią woźną. Nie miałam żadnego kontaktu z nauczycielką oprócz zebrań i spotkań umówionych. Nie mogłam na bierząco wyjaśniać spraw codziennych. Każdy rodzic na początku roku, w trakcie roku musiał kupować rzeczy do przedszkola tzw wyprawki i proszę mi wierzyć były to znacze kwoty. Trzeba było kupić dosłownie wszystko począwszy od papieru toaletowego do pomocy plastycznych. Była tablica na której było wywieszane, że dziekuje się rodzicom za co i tu można było znaleźć np" Janowi Kowalskiemu tacie Adasia z gr I dziękuję za kupienie do przedszkola jabłek" itp.Ja byłam zaangażowana w pomoc dla przedszkola, ale tablica kojarzyła mi się z Alternatywy 4 i poprosiłam Panią dyrektor aby nie umieszczała moich danych. Potrzeby finansowe są ogromne, jak sądzę w każdym przedszkolu, ale w przedszkolu Nr 326 wiem za co płacę i mam świadomość, że z tego korzysta moje dziecko. Pieniądze wpłaca się również na radę rodziców, ale wszystkie są wykorzystane dla dzieci na prezenty, wycieczki, teatrzyki, koncerty itp. Nigdy nie zdarzyło mi się usłyszeć w tym przedszkolu, że muszę coś przynieść. Panie zwracają się z prośbą i każda pomoc dla przedszkola jest dobrowolna, za co oczywiście Panie są bardzo wdzieczne. Ja się bardzo cieszę, że z drugim dzieckiem trafiłam właśnie na to przedszkole i nie zmieniłabym go za nic na świacie, mimo iż nie jest super nowoczesne. Czuję wsparcie od Pań z grupy mojego dziecka, mogę z nimi rozmawiać w każdej chwili, zawsze są otwarte i życzliwe. Napisała Pani: "...że niektóre Panie zachowują się jakby robiły łaskę, że opiekują się naszymi dziećmi"- też nie mogę się z tym zgodzić. Żadna Pani pracując z łaski nie poświęciła by naszym dzieciom swojego prywatnego czasu. Pani Beatko proszę postarać się porozmawiać z Paniami z grupy swojego dziecka i wyjaśnić Pani niepokoje i wątpliwości. Jęśli nie chce Pani wyjaśnienia sprawy, to uwarzam, że nie ma co dłużej zwlekać tylko przenieść dziecko do innego przedszkola. Może w innym bedzie lepiej. Tylko nie wiem komu czy Pani czy dziecku. Tak czy inaczej życzę powodzenia:-)
      Bardzo zadowolona matka:-)
      • tatara2inc Re: PRZEDSZKOLE 326 CHATKA SKRZATKA BERNARDYŃSKA 29.09.10, 10:12
        NO LUDZIE NIE WIERZĘ WŁASNYM OCZOM!!!!
        Chyba nikt ze zdrowych na umysle nie uwierzy,że te opinie piszą rodzice,a nie ktoś kto sie pod nich podszywa... Te fora sa nie po to by ublizać innym, ale by dzielić sie opiniami,które każdy ma prawo wyrażać. Pytać.
        Ja też mam przykre doświadczenia z tym przedszkolem, ale widzę, że nie warto tu nic pisać bo front jest agresywny. Nie ma co ruszać g. bo smierdzi. Proszę o meila to wyślę co myślę :)))))
        i wpisując w wyszukiwarce nazwęprzedszkola jest juz kilka starszych opinii rodziców, którz musieli przenosić swoje dzieci DLA ICH DOBRA
        • almanzara Re: PRZEDSZKOLE 326 CHATKA SKRZATKA BERNARDYŃSKA 29.09.10, 10:28
          No właśnie. Mnie też poraziło. "Beatka" miała wątpliwości i zwróciła się do nas o pomoc. Rzeczowo przedstawiła problem. Zamiast pomocy spotkała się z agresją i kompletnym brakiem zrozumienia. Jest i przykro, bo do tej pory było to forum ludzi sobie życzliwych.
          I niech tak pozostanie. Więcej uśmiechu, optymizmu i życzliwości dla drugich.
        • wizierr Re: PRZEDSZKOLE 326 CHATKA SKRZATKA BERNARDYŃSKA 29.09.10, 10:37
          forum.gazeta.pl/forum/w,587,69200643,69217619,Re_Przedszkole_na_Bernardynskej.html
          wszystko aktualne
          • beatka37.0 Re: PRZEDSZKOLE 326 CHATKA SKRZATKA BERNARDYŃSKA 29.09.10, 11:16
            Mimo wszystko dziękuję, za informacje. Szukałam opinii by wiedzieć czy mam powody do obaw - czy przesadzam w odbiorze. Sama wychowuję dziecko i jest dla mnie ważny każdy szczegół, podzieliłam sie swoimi spostrzeżeniamu, także po to by móc sie wyprowadzić z błedu. Ale z tego co przeczytałam widze że jednak powinnam się martwić.
            Nie stać mnie na prywatne przedszkole, a Państwowe są dla wszystkich i to że są państwowe nie znaczy,że mają być byle jakie i powinniśmy się cieszyć,że wogóle mamy gdzie posłać dzieci. Te Panie z całym szacunkiem są tam także dla nas i dla naszych dzieci i warto by o tym pamiętać. To jest ich miejsce pracy. A my jako rodzice mamy prawo wymagać. To są nasze dzieci. Jeśli są rodzice którzy tak chetnie wydaja pieniadze i nie rozumieją,że inni muszą liczyć się z każdym groszem (nie czują się komfortowo gdy muszą dokładać) to może oni powinni oddawać dzieci do prywatnych przedszkoli. Albo jeśli faktycznie śiska kogoś za gardło przez to,że przynosi coś do przedszk. i z tego korzystają też inne dzieci to po co przynosić ? Bo raczej nie z dobrego serca poprostu. Zrozumcie przynajmniej, że inni mogą mieć trudniej.
            Niestety z wieloma sprawami o których pisała Pani "tztztz" (podobno w innym przedszkolu) ja spotkałam się w tym przedszkolu i raczej nie jestem odosobniona.
            Myslę, że wiem już wystarczająco.
            • pawioli Re: PRZEDSZKOLE 326 CHATKA SKRZATKA BERNARDYŃSKA 29.09.10, 13:55
              No, oczywiście jeżeli coś pozytywnego napisane o przedszkolu to na pewno nie może być Rodzic- typowe myślenie pieniaczy. Beatce37 się dostało, bo właśnie bardzo nie lubię pieniaczy i czepialskich. Ona nie napisała tego postu, żeby otrzymać poradę, tylko po to żeby obsmarować to przedszkole i trochę namieszać, bo być może ktoś jej zwrócił uwagę, nie zastanowiła się też, że być może kogoś krzywdzi, nie pomyślała też o swoim dziecku tylko zwyczajnie wywaliła co jej leży na wątrobie. I tak naprawdę to irracjonalne zarzuty, że co? Dziecko nie chce opowiadać o opiekunkach? Może jeszcze nie zdążyło ich poznać? A może się właśnie Ciebie boi? Trzeba płacić za przedszkole? Za każde trzeba, a jak ktoś nie może to zwraca się do opieki społecznej. Moje trzecie dziecko tu chodzi i słyszało się już o różnych pomysłach stukniętych rodziców. Beatka37 niech nie udaje skrzywdzonej niewinności tylko jak ma jakiś problemy finansowe to niech nie obarcza tym przedszkola i nie wypisuje oszczerstw tylko zwróci się do odpowiednich instytucji, albo sama pójdzie do psychologa jeśli sobie nie radzi z wychowaniem dziecka.
              • beatka37.0 Re: PRZEDSZKOLE 326 CHATKA SKRZATKA BERNARDYŃSKA 29.09.10, 16:27
                Ty człowieku nie piszesz pozytywnie o przedszkolu tylko NAPADASZ NA LUDZI, którzy nie podzielają twojego zdania !!!!! I Twoje opinie tutaj jeszcze bardziej szkodzą przedszkolu.
                Piszę o swoim doswiadczeniu i to szczera prawda. A skąd ty wiesz co takiego dzieje sie w mojej sprawie w przedszkolu ??? Nie weszłam w żaden konflikt z żadną wychowawczynią. A nie myslą o dzieciach Ci, którzy ślepo i bez opamiętania zabiliby w obronie jakiegoś przedszkola. Jakim prawem Ty mnie tak osądzasz ????? Nigdy nie napisałam, że nie chcę płacić za przedszkole. Czytasz to co chcesz, a na mnie wyżywasz się bo pewnie masz już na pienku z innymi rodzicami. I TO WIELOMA!!!!! I dziecko sie mnie nie boi, wystarczyły kolejne dni w przedszkolu by moje wątpliwości sie potwierdziły.
                Fanatyzm sie leczy człowieku i to psychiatrycznie.
                Moze na Krakowskim Przedm. będziesz między swymi...
                Po tym meilu wystepuje do moderatora o ujawnenie twojego IP.
                Każda nastepną obelge w moją stronę traktuję jako dowód w sprawie, bo i tak sądzę, że nie jesteś rodzicem...
                • moulin34 Re: PRZEDSZKOLE 326 CHATKA SKRZATKA BERNARDYŃSKA 29.09.10, 22:44
                  O la, la, ależ Ty masz problem, wyluzuj kobieto nikt Cię nie chce zabijać! Sama to zaczęłaś (obrażanie ludzi), a teraz tak się rzucasz?:)))
                • tintani40 Re: PRZEDSZKOLE 326 CHATKA SKRZATKA BERNARDYŃSKA 30.09.10, 00:03
                  Pomyślałam, że Przedszkole powinno wystąpić o ujawnienie Twojego IP, bo oczerniłaś ich, że się wyśmiewają z biedniejszych Rodziców w dodatku publicznie i jeszcze piszesz, że to szczera prawda. Ja nie słyszałam o takim przypadku, masz może jakieś dowody?
                • zybcio28 Re: PRZEDSZKOLE 326 CHATKA SKRZATKA BERNARDYŃSKA 30.09.10, 00:25
                  Beatka pozwij pawioli "na klaty" to przyjdziemy popatrzeć!:))))
                  • tatara2inc Re: PRZEDSZKOLE 326 CHATKA SKRZATKA BERNARDYŃSKA 30.09.10, 09:24
                    Ludzie uspokujcie się !
                    Każdy do swojego narożnika !
                    I zamknijcie ten temat, bo do niczego nie dojdziecie. Każdy ma swoje zdanie i ma do tego przawo, popatrzcie na inne wątki tego przedszkola i pozwijcie wszystkich, by było sprawiedliwie.
                    B. pewnie juz żąałuje, że podjęła ten wątek, a ''wy'' wcale lepsi nie jesteście.
                    THE END
    • dominiad Re: PRZEDSZKOLE 326 CHATKA SKRZATKA BERNARDYŃSKA 04.10.10, 13:04
      Drodzy Rodzice,
      moj synek od wrzesnia 2010 rowniez uczeszcza do tego przedszkola. Powiem tak - jestem bardzo zadowolona z atmosfery jaka panuje w jego grupie - Panie wychowawczynie są naprawde kochane i mocno zaangazowane w swoją prace - synek bardzo je polubil i ciagle o nich opowiada. Moj synek bardzo dobrze czuje sie w tym przedszkolu, szybko zaadoptowal sie do nowego miejsca, codziennie rano chetnie sie ubiera i wychodzi do przedszkola, jedzenie rowniez mu smakuje.

Ale rowniez dostrzegam kilka minusów - po pierwsze warunki lokalowe.... przedszkole znajduje sie w 30 letnim pawilonie typu "kanadyjczyk", ktory nie jest podpiwniczony - obawiam się, ze zimą moze mocno "ciągnąć od podłogi", co będzie sprzyjało zwiększonym zachorowaniom. Słyszałam również, iż w salach jest grzyb, który teraz przykryty jest kolorową tapetą (osobiscie tego nie stwierdziłam).
      Po drugie - plac zabaw jest chyba najuboższy w całej dzielnicy - stary i zaniedbany.

Jeśli natomiast chodzi o oplaty - to uwazam, ze są jasno i klarownie przedstawione - jest oplata stala (z ktorej rodzice w ciezkiej sytuacji materialnej moga ubiegac sie o zwolnienie) + oplata za wyzywienie+ oplaty dobrowolne za zajecia dodatkowe + rada rodziców, ktora tez jest dobrowolna - kazdy placi ile moze i kiedy moze, a jak ktos nie moze, to nie placi wcale.
      Oprocz tego po 5zl miesiecznie na przybory pismienniczo-papiernicze w grupie (to chyba nie jest az tak strasznie duzo....)

Uwazam, ze przedszkole wygladaloby lepiej, gdyby bylo inaczej zarządzane... obecnie Pani Dyrektor jest nieobecna....nie wiadomo nawet jak dlugo jeszcze, a zastepująca ją Pani (z całym szacunkiem) chyba nie za bardzo radzi sobie ze swoimi obowiązkami.

Moze my rodzice - powinnismy wziac sprawy w swoje ręce - i wspolnie z dyrekcją wyspapic do gminy o dofinansowanie np. ocieplenia budynku, czy zrobienia izolacji podlogi przed nadchodząca zimą? Moze powinnismy sami poszukać sponsora, ktory wyposazylby plac zabaw dla naszych dzieci.

Spojrzcie Panstwo jak wyglada i jak wyposazone jest przedszkole przy Zacisznej 3 (tez na sadybie) - ta sama dzielnica, te same srodki..... i dlaczego oni dostali, a my nie???

Mysle, ze rodzice wspolnymi silami (oczywiscie nie mowie o silach finansowych) daliby radę "wyżebrać" z gminy srodki na modernizacje naszego przedszkola. Przedszkole pod wzgledem opieki jest naprawde dobre, tylko odstrasza wygladem i wyposazeniem.

Pozdrawiam.
      • ma.c Re: PRZEDSZKOLE 326 CHATKA SKRZATKA BERNARDYŃSKA 04.10.10, 21:46
        Droga pani "dominiad".
        Wypowiem się tylko na poruszony przez panią temat techniczny budynku przedszkola. Pamiętam ok. 10 lat było temu było widać jak odbywał się gruntowny remont przedszkola. Zostały wymienione wszystkie okna, zewnętrzna izolacja z sypiącej się płyty pilśniowej na lakierowaną blachę a między warstwy zostało zastosowane ocieplenie.
        Zostało wymienione również pokrycie dachu. Podczas wyborów łatwo zauważyć również że cała instalacja elektryczna została wymieniona. Proszę zwrócić uwagę również na ogrzewanie. To są nowe konwektory. Zostały również wymienione piorunochrony.
        A grzyba raczej nie ma bo by sanepid i tak wykrył.
        Ten typ przedszkoli to tzw. typ "ciechanowski" takie klony można spotkać w Warszawie i w całej Polsce.
        Od podłogi nie sądzę żeby w dużym stopniu ciągnęło zimno, bo gdyby była piwnica to wtedy by ciągnęło po pewnie nie był by to strom betonowy, ale i tak by ciągnęło bo piwnica nie była by ogrzewana CO bo tego tam nie ma. Tak więc nie ma od czego ciągnąć.
        Ale nie ma co się dziwić kobiecie. One nie zwracają uwagi na takie rzeczy.
        Jeszcze 12-13 lat temu budynek ten straszył komuną. Był w barwach ciemno bordowo-białych ze starymi dziurawymi oknami i drzwiami, z instalacją elektryczną nie pamiętającą lat i z przeciekającym dachem. Więc na pierwszy rzut oka widać że miasto musiało w to miejsce wpompować dużo pieniędzy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka