Gość: pasażer IP: 194.11.24.* 01.12.10, 19:22 Czemu 26 jeździ rzadko rano? Dzikie tłumy czekają na niego! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Kropelka Re: tramwaj 26 IP: *.home.aster.pl 01.12.10, 19:47 Jeździ rzadko bo się boi dzikich tłumów. Odpowiedz Link Zgłoś
sibeliuss Re: tramwaj 26 02.12.10, 11:14 To widzimy dwa różne zjawiska, bo przy Wileńskim najczęściej pojawiającą się linią jest właśnie 26. Odpowiedz Link Zgłoś
sibeliuss Re: tramwaj 26 02.12.10, 16:02 dennis_lance napisał: > o dziwo, Zdecydowanie jestem facetem, chyba nie chcesz tego sprawdzać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hahaha Re: tramwaj 26 IP: 194.11.24.* 02.12.10, 19:32 Możecie śmiać się, ale dziś rano nie jeździło wcale przez godzinę. Inne tramwaje też :( Ludzie przymarzali do chodników czekając na tramwaje. To samo z autobusami. Z Jelonek nie można było się wydostać do Centrum do około 8:40 godziny. Bardzo "zabawne"! Odpowiedz Link Zgłoś
dennis_lance Re: tramwaj 26 02.12.10, 20:16 Sam miałem problem dziś rano z dotarciem do miasta i jechałem przez hutę. Widziałem także kolejkę tramwajów od pętli aż do ulicy Czumy. Ale jaki to ma związek z rozkładową częstotliwością kursowania linii 26? Ja bym raczej nad regularnością (brakiem opóźnień w normalnych warunkach) oraz czasem przejazdu (bo to nie jest europejski standard, średnia prędkość podróży na poziomie 26 km/h) popracował! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehehe Re: tramwaj 26 IP: 194.11.24.* 02.12.10, 21:09 A widziałeś tam też 190? Ono także nie jeździło. Odpowiedz Link Zgłoś
dennis_lance Re: tramwaj 26 02.12.10, 23:12 Ok. 8.30 190 jechało akurat jedno za drugim. Ale że wcześniej go nie było dłuższy czas, to wierzę. Tyle, że nie ma to żadnego związku z tramwajem 26, a "jedynie" z brakiem buspasa na Górczewskiej. Moja koleżanka wsiadła do 190 ok. 7.20 przy bemowskim ratuszu i o 8.50 była przy Ciołka :O Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzegorz Re: tramwaj 26 IP: *.cebit.com.pl 04.12.10, 20:16 > średnia prędkość podróży > na poziomie 26 km/h to moim zdaniem byłoby całkiem nieźle! Metro (przystanki rzadko, żadnych zawalidróg) było robione pod średnią 36 km/h, a nikt nie narzeka na powolne metro. Inna sprawa, że zapewne dwudziestka szóstka nie wykręca średniej 26 km/h (może poza 5. rano). Odpowiedz Link Zgłoś
dennis_lance Re: tramwaj 26 05.12.10, 00:47 Masz rację, przeszacowałem odległość. Z Hali Wola do Placu Bankowego jest dokładnie 7.5 km i rozkładowo jedzie się 25 minut. Ja przyjąłem 10 km i stąd mój błąd. Faktycznie, 26 km/h byłoby rewelacyjnym osiągnięciem, gdyż oznaczałoby pokonanie tej trasy w 17 minut, co - w warszawskich warunkach - wydaje się być mission impossible :D Z tego, co można zrobić, to wprowadzić bezwzględny priorytet dla tramwaju przy P+R, przejeździe na parking przy CH FORT WOLA (pomiędzy przystankami P+R i FORT WOLA), przy samej ulicy FORT WOLA oraz przy wjeździe na parking obok Cm. Wolskiego (ewentualnie skasować przystanek SOWIŃSKIEGO oraz jednokierunkowy CM. PRAWOSŁAWNY, ale tu się nie upieram). Do tego uprzywilejować tramwaj również przy przecinaniu wschodniej jezdni PŚ oraz północnej jezdni Wolskiej, przy Redutowej, Sokołowskiej, a nawet Płockiej. Jeśliby się chociaż 3 minuty uzyskało na rzeczonym odcinku (a więc średnią prędkość podróży na poziomie 20 km/h), to już byłoby coś (w skali roku zysk ponad 1 000 000 pasażerogodzin)! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzegorz Re: tramwaj 26 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.10, 21:07 Tak naprawdę, to myślałem, że Twoje 26 km/h, było żartobliwym nawiązaniem do numeru tramwaju. Problem jest taki, że jak sam liczysz wychodzi dobrze poniżej 20 (nie tylko tam, na ,,flagowych'' Al. Jerozolimskich tym bardziej), a motorniczowie twierdzą, że nawet obecne rozkłady (właśnie w Alejach i na 26) są trudne do zrealizowania. Odpowiedz Link Zgłoś
dennis_lance Re: tramwaj 26 16.12.10, 20:58 Sedno problemu leży jednak gdzie indziej, stwierdzam po nieco bardziej wnikliwej obserwacji. Jakkolwiek brak priorytetów dla tramwaju w programach sygnalizacji świetlnej jest niesamowicie irytujący, to w sumie te 2-3 minuty w tę, czy tamtą stronę są - jakby nie patrzeć - pomijalne, kiedy czekasz 15 minut na tramwaj. Dziś rano tyle właśnie czekałem, przy czym 8 i 10 normalnie kursowały. I zdarza się to niestety często. Podejrzewam, że 26 musi się gdzieś blokować na Targowej i wyeliminowanie tego problemu uważam w tej chwili za kluczowe (nie wiem, może 26 powinno zostać skrócone np. do CZYNSZOWEJ, a na Wiatrak powinno pojechać cóś innego :hmm:). Ale priorytety na skrzyżowaniach (na odcinku Ciepłownia Wola - DT Wola widzę co najmniej 6 kandydatów) są zaraz w następnej kolejności :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Z Bielan Re: tramwaj 26 IP: *.aster.pl 02.12.10, 20:36 Dzisiaj mój tata doszedł do wniosku, że nie będzie jechał samochodem z Bemowa na Śródmieście, tylko wsiądzie w tramwaj linii 26, żeby być szybciej w pracy. Efekt? Spóźnienie tylko 1 godzinę i 20 minut. To taka mała promocja komunikacji zbiorowej:)) Odpowiedz Link Zgłoś
0ffka 26 to porażka obecnie 05.12.10, 13:33 Tramwaj 26 chyba zasypało aktualnie w te mrozy. Tak fatalnej komunikacji z Bemowa nigdy nie było! Za kadencji prezydenta śp Kaczyńskiego komunikacja była super w porównaniu z tym co teraz się wyprawia. tak to jest jak stolicą rządzi ludzie z wiosek pod warszawskich, np: jakiegoś Wołomina albo Pruszkowa. PS Zapewne odezwą się głosy fanów miłości analnej z ztm i zakrzyczą mnie... Odpowiedz Link Zgłoś
dennis_lance Re: 26 to porażka obecnie 06.12.10, 12:02 "Za kadencji prezydenta śp Kaczyńskiego komunikacja była super" ROTFL Odpowiedz Link Zgłoś
apodemus Re: 26 to porażka obecnie 06.12.10, 14:49 0ffka napisała: > Za kadencji prezydenta śp Kaczyńskiego komunikacja była super Nooo... Od tego czasu skasowano 95% niskopodłogowych autobusów, a kupuje się tylko Ikarusy 260. Odpowiedz Link Zgłoś
dennis_lance Re: tramwaj 26 09.12.10, 11:22 Dzisiaj wysiadłem ze 190 przy Hali, celem skorzystania z mojej ulubionej (i Posła Szczerby :D) linii tramwajowej. Przyjechał po ok. 8 minutach (wcześniej pojawiła się tylko jedna "10"), ale za to w trzech odsłonach. Wsiadłem do trzeciej, bo prawie wszyscy pchali się o dziwo do pierwszej, tylko niektórzy spryciarze próbowali swych szans do nr 2 ("trójka" stała i czekała na następny cykl sygnalizacji świetlnej, nie zmieściwszy się na peronie). W tzw. międzyczasie odjechała kolejna 190-ka (nr boczny 8840). Po 33 minutach jazdy (średnią prędkość podróży tramwajaj wykręcił na poziomie 13,4 km/h :rotfl:) wytoczyłem się z ulgą przy Bankowym. Od wyjścia z domu minęło ponad 50 minut! Dodam jeszcze, że 8840 już dawno pojechał (wyprzedził nas przy Feminie), chociaż ciągle nie ma na Górczewskiej bus-pasów... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wku...ony Re: tramwaj 26 IP: 194.11.24.* 09.12.10, 18:56 dennis_lance napisał: > Dzisiaj wysiadłem ze 190 przy Hali, celem skorzystania z mojej ulubionej (i Pos > ła Szczerby :D) linii tramwajowej. Opisz się. Chętnie się z tobą spotkam... Odpowiedz Link Zgłoś
dennis_lance Re: tramwaj 26 09.12.10, 22:50 To Ty się opisz - wypatrzę Cię w tłumie i podejdę :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: t26 Re: tramwaj 26 IP: 81.15.161.* 10.12.10, 16:53 26 rano jeździ często, na tyle często, że ZTM myśli, że ludzie nie zauważą jak jakiś kurs wypada. Ale nie wszyscy:) O 8.34 z Wiatracznej dwa razy w ciągu jakichś dwóch tygodni mi się nie pojawił. A 8.37 przyjeżdża 2, 3 minut później, chyba, że to już ten 8.41, bo czasem jest do zajezdni a czasem nie.. Odpowiedz Link Zgłoś