Gość: kk IP: 109.231.203.* 16.12.10, 08:46 pani olga johann też jest urocza trzeba być kretynka, żeby stosować taką argumentację ale samo uhonorowanie w jakiś sposób tekli bądarzewskiej bardzo mi się podoba!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: tim Autorka "Modlitwy dziewicy" patronką podwórka? IP: *.dynamic.chello.pl 16.12.10, 08:50 Chodzi o ten dziedziniec budynku zwanego okraglakiem przy Zamenhofa i skwerze wiezniow politycznych. Majac mieszkanie z klatka i oknami na niego mam sie spodziewac ze te radne ciule zmusza mnie do zmiany adresu z Andersa na Bada bada badaaaaa zewskeeeeejjjj. K... gdzie mozna blokowac dzialania tych idiotow. Niech nazywaja sobie nowe ulice a nie przypieprzaja mieszkancom niepotrzebnych kosztow i zbednego lazenia po urzedach. Zapomnialem za malo ulic powstaje zeby sie te stolki matolki wykazaly... Jestem z reszta ciekaw czy ktors wpadl na pomysl by zmienic nazwe ulicy przy ktorej sami mieszkaja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: praga Re: Autorka "Modlitwy dziewicy" patronką podwórka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.10, 09:05 O, sądząc po kulturce, "warszawiak" z Siedlec czy innego Sokołowa Podlaskiego. Nie zapomnij przywieźć ze Świąt kopy jaj i metra ziemniaków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ela Re: Autorka "Modlitwy dziewicy" patronką podwórka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.10, 09:30 No tak, ale na Muranowie mieszkają głównie potomkowie tych, co pilnowali tych, co budowali Muranów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tim Re: Autorka "Modlitwy dziewicy" patronką podwórka IP: *.dynamic.chello.pl 16.12.10, 11:27 Pewnie, a na pradze to pokolenia meneli i nieudacznikow (nawet powstania nie potrafili utrzymac) z komunalek ktorymi sie nikt nigdy nie przejmowal mimo ich lumpowatego ego o prawdziwej warszawie. Z drugiej strony ci co przetrwali na mokotowie czy zoliborzu to ci ktorym dobrze zylo sie z niemcami a pozniej ze sluzbami, nie? Utrzymanie dobrego domku czy mieszkanka w 'ekskluzywnej' dzielnicy wymagalo lisiego sprytu, tych walczacych dawno sie pozbyto lub wysiudano szantazem. Juz na powaznie to kolego osmieszasz sie takimi bzdurami. Jezeli myslisz ze mieszkanie mozna nabyc jedynie dziedziczac to tylko pokazuje twoje osiagniecia i przekonania zyciowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mfs Uwielbiam dyskusje o nazwach ulic! IP: 217.10.60.* 16.12.10, 09:46 Szczególnie jak się uderza w nutę bycia Prawdziwym Warszawiakiem. Dotychczas były dwie drogowe definicje: Prawdziwy Warszawiak to ten, do którego nie dociera, że Antoni Szczęsny Godlewski miał wyjątkowo głupio brzmiące (och, bój się Boga!) nom de guerre. Prawdziwy Warszawiak to też taki, który nie rozumie że słowo "Wyklęty" brzmi dołująco (ach, cóż za blasfemia!) Może powinno się je zastąpić jedną: Prawdziwy Warszawiak pieje z zachwytu, latając po urzędach, bo na urzędniczą twórczość nie ma bata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tim Re: Autorka "Modlitwy dziewicy" patronką podwórka IP: *.dynamic.chello.pl 16.12.10, 11:34 Spoko przywioze ci tez jakies procenty bo pewnie ci 'prago' nie starcza do pierwszego po podwyzkach czynszu. Nie bedzie to tania alpaga wiec zaszalejesz jak nigdy dotad he he he Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafal Re: Autorka "Modlitwy dziewicy" patronką podwórka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.10, 22:25 > K... gdzie mozna blokowac dzialania tych idiotow. Niech nazywaja sobie nowe uli > ce a nie przypieprzaja mieszkancom niepotrzebnych kosztow i zbednego lazenia po > urzedach. Jak byś się chwilę zastanowił to byś wiedział, że nikt z powodu nadania nazwy temu skwerowi nie będzie musiał chodzić po urzędach. Adres budynku się nie zmieni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jakbukda Re: Autorka "Modlitwy dziewicy" patronką podwórka IP: 217.153.242.* 16.12.10, 10:16 A czy Modlitwa Dziewicy, to coś w taki deseń jak Szanta Dziewicy? Jeśli tak, to ja chętnie zmieniłbym adres, obawiam się jednak, że "po owocach ich poznacie" - a te świadczą raczej o odmiennym od mojego światopoglądzie autorów pomysłu... Czemu to całe kato-narodowe towarzystwo ma takie ciśnienie na honorowanie wszystkich bogoojczyźnianych postaci ulicami, swerami albo pomnikami? Czy je taż mogę zgłaszać swoich bohaterów jako pretendentów do patronowania infrastrukturze? Odpowiedz Link Zgłoś
brudno Dziewice 16.12.10, 12:34 Nie znam tej bohaterki. Może należy ją upamiętnić. Ale nie przesadiajmy - jak powiedział pewien czeski ogrodnik. Dawajmy "ku pamięci" nowe, nienazwane wcześniej miejsca. Kto pamięta nową nazwę ronda o głupiej nazwie "babka? W jednym z miast, w ramach rozstania z Komuną zmieniono nazwę ulicy z PCK na Polskiego Czerwonego Krzyża. Setki dokumentów do wymiany. To zapewne kpina z Poznaniaków, że tam zmieniono nazwę ulicy z ZMP (Związku Młodzieży Polskiej) na ZMP (Zwiastowania Marii Panny). Są tsiące ofiar Powstania Warszawskiego - czasem przechodzę koło miejsc pamięci, ze tu kilkudziesięciu zabito. Ulic, skwerów, trawników i podwórek nie wystarczy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawska Autorka "Modlitwy dziewicy" patronką podwórka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.10, 16:34 Badarzewska a właściwie jej utwory jest bardzo ale to bardzo znana w Japonii.Niedawno byłam w tym kraju i Japończycy bardzo się zdziwili ,ze my Polacy jej nie znamy i nie cenimy.Smutne to bardzo.A artykuł mierny .Widać ,że dziennikarzowi nie chciało się przygotować do tematu - wystarczy tylko okpić ,ośmieszyć Odpowiedz Link Zgłoś
warszawianka_jedna Autorka "Modlitwy dziewicy" patronką podwórka? 16.12.10, 18:05 To chyba skwerek przy Nowolipki 4 i 6, tuż przed moimi oknami. Miałam nadzieję, że kiedyś będzie nosił imię warszawianki_jednej, która uratowała rosnące tam świerki przed wycinką ;-) Odpowiedz Link Zgłoś