Gość: Rezorr IP: *.cns.pl 21.12.10, 09:14 No tak moja noga już tam nigdy nie stanie!!! Jaki PUB takie przestrzeganie prawa... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: jim tak jakby do tej pory "stawała" IP: unknown 21.12.10, 09:18 nie bądź śmieszny człowieku, jesli chodziłeś do tej pory pomimo tego że palili to teraz przestaniesz pomimo tego.... że nic się nie zmieni???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kilo to Ty nie bądź śmieszny IP: *.warszawa / 172.19.4.* 21.12.10, 09:23 Do tej pory we wszystkich pubach śmierdziało niesamowicie, a teraz skoro można wybrać te w których nie śmierdzi to pójde do tego w którym nie śmierdzi. Proste Odpowiedz Link Zgłoś
rlnd Re: to Ty nie bądź śmieszny 21.12.10, 09:26 Nieprawda, przed ustawa, w Warszawie bylo mnostwo knajp z zakazem palenia. Dlaczego wybierales te, w ktorych sie palilo ? Odpowiedz Link Zgłoś
jetan Re: to Ty nie bądź śmieszny 22.12.10, 08:31 Ze skąpstwa! Chciał(a) się napalić nie wydając grosza. A ustawa jest beznadziejna,wystarczyłby obowiązek informacji czy w tym lokalu się pali czy też nie. Odpowiedz Link Zgłoś
czasnapiwo Palenie Zabija Ludzi 07.01.11, 17:08 Palenie zabija - należy wprowadzić całkowity zakaz produkcji i sprzedaży tego świństwa czasnapiwo.blogspot.com/2010/11/papierosy-przemys-tytoniowy-historia.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jim O tym właśnie piszę IP: unknown 21.12.10, 09:36 było już wcześniej dużo knajp z zakazem palenie. Pomimo tego ktoś przychodził do Nory. teraz przestanie przychodzić bo.... nic się w niej nie zmieni i dalej będzie można palić. Nie widzisz tu jakiegoś braku konsekwencji i logiki? Mi jak coś nei pasuje to tam nie chodzę a nie uszczęśliwiam innych na siłę zakazami i swoją obecnością. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pocoloco Dlaczego w całej Europie przestrzegają tego zakazu IP: *.adsl.inetia.pl 21.12.10, 09:22 a u nas w kraju debili, jakiś idiota jeden z drugim nie śpią po nocach i kombinują jak go obejść?!?!?! Czemu człowiek musi całe życie wstydzić się za większość społeczeństwa polskiego? Panowie wielcy restauratorzy którzy to wymyślili - jesteście bandą oszołomów!! Bo gdyby ktoś wykorzystując lukę w przepisach na przykład nas..ał wam do samochodów to mielibyście piane na ustach przez tydzień i zlinczowali go przy najbliższej okazji! Odpowiedz Link Zgłoś
rlnd Re: Dlaczego w całej Europie przestrzegają tego z 21.12.10, 09:23 Dlaczego prawo nie dopuszcza istnienia klubow dla palaczy ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasik Re: Dlaczego w całej Europie przestrzegają tego z IP: *.adsl.inetia.pl 21.12.10, 12:28 ale mądra odpoweidź Odpowiedz Link Zgłoś
rlnd Re: Dlaczego w całej Europie przestrzegają tego z 21.12.10, 13:01 Jest to odpowiedz pytaniem na pytanie. > a u nas w kraju debili, jakiś idiota jeden z drugim nie śpią po nocach i kombinują jak go obejść?!?!?! Bo gdyby prawo dot. zakazu palenia bylo sensowne (kluby dla palaczy) to nikt by go nie obchodzil. A Twoja odpowiedz czego dotyczy ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jim jak miło IP: unknown 21.12.10, 09:39 och jak miło poczytać jak się lewak - zakazista wścieka jak się jego debilne zakazy obchodzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pocoloco Re: jak miło IP: *.adsl.inetia.pl 21.12.10, 09:48 jak miło przeczytać wypowiedź palacza, który jest tak głupi, że nawet nie zdaje sobie sprawy ze swojej śmieszności Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kk Re: jak miło IP: *.acn.waw.pl 21.12.10, 10:10 Gość portalu: pocoloco napisał(a): > jak miło przeczytać wypowiedź palacza, który jest tak głupi, że nawet nie zdaje > sobie sprawy ze swojej śmieszności Po co obrażasz? Ja się zastanawiam, kto niepalących namaścił do tego, by rozliczać palaczy z ich "głupoty", "bezmyślnej autodestrukcji" itd. Doskonale rozumiem, że niepalący nie chcą mieć kontaktu z dymem, dlatego sam, jako palacz, bardzo uważam, żeby nie kopcić w towarzystwie niepalących, lub w zatłoczonych miejscach (również pod chmurką). To jest kwestia kultury, a nie ustawy, bo ta nic nie zmieniła w moim nastawieniu. Ale nie rozumiem, jakim prawem ktoś nazywa mnie głupim i śmiesznym, bo palę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jim ja? ja jestem niepalący IP: unknown 21.12.10, 10:10 ale jestem uczulony na debilne zakazy i kretynów którzy chcieliby kierować czyimś życiem i czyimiś wyborami. Odpowiedz Link Zgłoś
getalife Uwielbiam taką erystykę 21.12.10, 10:39 "W całej Europie" - a g... prawda. Argument pasujący do wszystkiego. Przykład - byłem w ostatnie wakacje w Szwecji, kraju stawianym przez wielu za wzór radzenia sobie z paleniem. Knajpa z ogródkiem, lato, więc wszystkie okna otwarte, w taki sposób, że stoliki wewnątrz lokalu sąsiadują bezpośrednio z stolikami na zewnątrz. Przy stolikach na zewnątrz można palić, a cały dym leciał i tak do środka. Więc wcale sobie "w całej Europie nie radzą". I tak samo ludzie palą na ulicach, na dworcach, przystankach. Po drugie naginanie prawa to jest stwierdzenie, że "wystarczy powąchać". Ustawa mówi o pomieszczeniu, do którego nie może dostawać się dym papierosowy, nie zapach. Więc nie wystarczy powąchać, trzeba za pomocą specjalistycznego sprzętu zbadać czy w pomieszczeniu dla niepalących znajduje się dym, który przeniósł się z pomieszczenia dla palących (nie np. z zewnątrz, czy z innych pomieszczeń poprzez system wentylacyjny). A jak? O to niech się martwią ci co zakaz wprowadzili, jak się uchwala idiotyczne prawo to trzeba się liczyć z tym, że od czasu do czasu się wyjdzie na idiotę. Pomijam już, że nawet jak dzięki specjalistycznym urządzeniom stwierdzone zostanie, że dym się przedostał to co dalej? Kogo ukarać? Mandat może dostać tylko osoba paląca, nie lokal, a jak udowodnić czyj dym się przedostał? Oczywiście można poprzez interpretację prawa "na chłopski rozum" i dzięki starym komunistycznym metodom zastosować odpowiedzialność zbiorową i ukarać wszystkich, którzy palą w miejscu dozwolonym. Życzę jednak powodzenia w sądzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Uwielbiam taką erystykę IP: *.riz.pl 21.12.10, 11:42 BRAWO ! Nic dodać nic ująć. Odpowiedz Link Zgłoś
tajemnicapanstwowa Re: Uwielbiam taką erystykę 21.12.10, 12:57 wtedy lokal dostaje mandat za nieprzystosowanie sie do obowiazujacych przepisow sanitarnych. generalnie jak widac Polakom nie mozna zostawiac wolnej reki, bo beda kombinowac... Ty piszesz o idiotycznym prawie, a ja uwazam, ze to po prostu Polacy to narod kombinatorow i gdy tylko maja mozliwosc, to robia wszystko, zeby prawo obejsc i to jest zenujace. prawo zakladalo, ze nikt nie bedzie na tyle bezczelny, ze zrobi stolik przy kiblu... rozwiazania sa dwa i oba niestety wiaza sie z zaostrzeniem prawa. albo w ustawie znajdzie sie kompromis, ze sala dla niepalacych nie moze byc mniejsza niz 50% powierzchni (kompromis miedzy przestrzenia dla palacych i niepalacych), albo wzorem z Irlandii zakazac calkowicie palenia w lokalach... skoro wlasciciele lokali sa takimi cwaniakami to nie warto z nimi wchodzic w zadne uklady i pozwalac im decydowac. jeden z pomyslow zakladal, ze sala dla palacych nie moze przecinac drogi do baru oraz toalet czyli tak, ze nawet gdy jestesmy w lokalu gdzie jest sala dla palacych, to nawet chcac sie napic i pojsc do toalety, nie byc narazonym na smrod. moim zdaniem byloby to rozwiazanie najlepsze, bo eleminowaloby obecne patologie 1) sala dla niepalacych przy toalecie/wejsciu, 2) pomieszczenie z barem w miejscu dla palacych. pomijam juz zupelnie fakt, ze w niektorych lokalach mysla, ze jak wydziela jedno przejsciowe pomieszczenie bez drzwi na palarnie to juz jest wszystko zalatwione... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antyHipokryta Re: Uwielbiam taką erystykę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.12.10, 13:25 ales chory na glowe, jak prawo omijaja? sa 2 sale sa, sa odgrodzone sa, wiec spadaj na drzewo prostowac banany, jak taki ciec z drugim probuja nagiac prawo do wolnosci osobistej i robienia co mi sie rzewnei podoba to jest git? ale jak ktos zgodnie z wszystkimi przepisami prowadzi lokal to jest kombinator? to jak nazwiesz nasz rzad? Odpowiedz Link Zgłoś
tajemnicapanstwowa Re: Uwielbiam taką erystykę 21.12.10, 13:39 odpowiem Tobie po twojemu - to idz zrec przy kiblu, zobaczymy czy to bedzie dla Ciebie takie super rozwiazanie :) jak widac typowe polactwo sie w niektorych odzywa - nie bedzie mial lepiej odemnie, bo nie i koniec, zero rzeczowej argumentacji tylko przekrzykiwanie sie i wymadrzanie... a kto Ci pozwala byc tym wazniejszym w lokalu? bo palisz? mam gdzies to, ze jestes uzalezniony od papierosow. to ja jako niepalacy jestem ten "normalny", a palenie jest zachowaniem "nienormalnym" dlaczego mam wiec byc spychany do poziomu kibla? bo co? palenie daje Ci +100 do lansu? widzisz inteligentny czlowiek rozni sie od typowego buraka tym, ze nawet w towarzystwie potrafi wyjsc na zewnatrz i zapalic. typowy burak zas siadzie i tym smrodem chuchnie Tobie w twarz. sam wybierz jak chcesz byc postrzegany... Odpowiedz Link Zgłoś
sidian Re: Uwielbiam taką erystykę 21.12.10, 15:12 Spiesze z wyjasnieniem. On, bedac palacym, jest od Ciebie wazniejszy, bo zostawia w knajpie wiecej pieniedzy. Palacy czesciej wychodza, wiecej pija i dluzej siedza w knajpach. Proste prawo rynku. On generuje wiekszy obrot w lokalu, to on jest wazniejszy. Odpowiedz Link Zgłoś
tajemnicapanstwowa Re: Uwielbiam taką erystykę 21.12.10, 15:49 buahahahah... mam nadzieje, ze ze to mial byc zart... a jak nie - no coz w takim razie wspolczuje, bo twoj sposob patrzenia na swiat jest bardziej niz wypaczony... mierzyles moze ile moge wypic? wiesz ile zostawiam w lokalach pieniedzy? bo moze sie okazac, ze on wcale wiecej kasy nie zostawia... tak czy inaczej argument z kosmosu... Odpowiedz Link Zgłoś
sidian Re: Uwielbiam taką erystykę 21.12.10, 16:19 Ja nic nie musze mierzyc, wystarczy mi znajomosc podstawowego prawa wolnego rynku: "Po lezace na ziemi pieniadze ktos sie na pewno pochyli" i logiki. Skoro wiekszosc pubow byla dla palacych, to znaczy, ze sa lepsza klientela. Znaczy to rowniez to, ze niepalacym latwiej zaakceptowac palacych niz palacym zakaz palenia i w zwiazku z tym obroty knajpy sa wieksze, jesli umozliwia w srodku palenie tytoniu. Gdyby bylo odwrotnie, to zakaz bylby kompletnie niepotrzebny, bo wiekszosc knajp bylaby dla niepalacych i kropka. Skoro tak nie jest, to znaczy, ze na rynku dominujacym podmiotem sa palacy do kupy z niepalacymi akceptujacymi dym. Dlatego to sa wlasnie wazniejsi klienci i dlatego, gdyby nie bezsensowna regulacja panstwa ingerujaca w wolny rynek i wolnosc obywatela w zakresie prowadzenia dzialalnosci gospodarczej, dla klientow takich jak Ty bylaby mniejszosc knajp, tak jak bylo dotychczas. Tymczasem ta zmiana wywraca wolny rynek do gory nogami i jej efekty jest bardzo latwo przewidziec. Czesc bedzie obchodzic przepisy i zbijac kokosy (tak jak Nora), czesc bedzie musiala konkurowac na nowym, trudniejszym rynku, w zwiazku z czym ceny wzrosna, a liczba podmiotow swiadczacych uslugi w rynku bedzie sie zmniejszac az do uzyskania rownowagi miedzy podaza a popytem. Co tu jest skomplikowanego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kk Re: Uwielbiam taką erystykę IP: *.acn.waw.pl 21.12.10, 16:14 tajemnicapanstwowa napisał: > to ja jako niepalacy jestem ten "normalny", a pa > lenie jest zachowaniem "nienormalnym" Do diabła z tą całą dyskusją! W końcu dzięki takim ustawom już wkrótce pozbędziemy się uciążliwej dysharmonii i ulepimy idealne społeczeństwo! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pitbull Re: Uwielbiam taką erystykę IP: *.murator.com.pl 21.12.10, 16:18 Na chwałę wielkiego architekta wszechświata:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pitbull Re: Uwielbiam taką erystykę IP: *.murator.com.pl 21.12.10, 16:17 Hohoho, to już prawie szowinizm jakiś. My lepsi-wy gorsi. Ja normalny i prawo jest dla mnie, a ty palaczu możesz się dostosować lub wynieść. A może zamknąć palaczy na siłę w gettah lub do obozów pracy posłać?? No teraz rozumiem to umiłowanie surowego prawa i socjalistycznego porządku. W III Rzeszy tez było prawo. Prawo jest na Białorusi, w Korei PŁN itd. Trzeba tylko pamiętać, że to prawo ma być wygodne i użyteczne dla obywateli, a nie obywatele ustawieni w szereg dla rozkoszy prawodawcy. Zobacz, że omija się najczęściej durne przepisy. Ten jest zaś arcydurny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kk Re: Uwielbiam taką erystykę IP: *.acn.waw.pl 21.12.10, 17:07 Gość portalu: pitbull napisał(a): > No teraz rozumiem to umiłowanie surowego prawa i socjalistycznego porządku. W I > II Rzeszy tez było prawo. Prawo jest na Białorusi, w Korei PŁN itd. Oj tam, oj tam... Jakże nietrafione porównanie! Przecież nasz ustawodawca wzoruje się na zachodnich standardach - cała światła unia teraz tak robi. A palenie jest co najmniej tak szkodliwe, jak sprzedaż żarówek 100-watowych. Odpowiedz Link Zgłoś
wutang4eva Re: Uwielbiam taką erystykę 21.12.10, 17:07 "to ja jako niepalacy jestem ten "normalny", a palenie jest zachowaniem "nienormalnym" dlaczego mam wiec byc spychany do poziomu kibla?" Ty nie jestes wogole normalny, wrecz przeciwnie, jestes komuchem majacym gdzies innych ludzi oraz cudza wlasnosc, a zaden taki komuch normalny z definicji nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
sidian Re: Uwielbiam taką erystykę 21.12.10, 13:28 Lokal nie moze dostac mandatu, jesli spelnil wymogi, tj. oddzielne sale, wentylacja, systemy, przez ktore nie bedzie przenikal dym. Lokal nie moze odpowiadac za to, ze klient otworzyl nie te drzwi, ktore powinien i dym przewialo z jednej sali do drugiej. W wielu tematach o zakazie palenia w knajpach wskazywalem, ze wlasnie w ten sposob sie to skonczy, ze miejsca dla niepalacych to bedzie stolik przy kiblu, ale wtedy rozne madrale mi klarowaly, ze na pewno nie. Ciekawe, co zrobia teraz? Beda doprecyzowywac przepisy? Ciekawe w jaki sposob? Ze sala dla niepalacych musi byc wieksza niz dla palacych? A niby dlaczego? To juz nie przejdzie, bo to dyskryminacja :). Odpowiedz Link Zgłoś
tajemnicapanstwowa Re: Uwielbiam taką erystykę 21.12.10, 13:45 nie te drzwi? system wyciagu powinien byc taki, by nawet po otwarciu drzwi sali dla palacych dym sie nie wydobywal. zaraz sie pewnie znajdzie jeden z drugim co napisze, ze przeciez nie da sie tego zmierzyc i beda miec racje. wszystko jest kwestia umowna... wystarczy doprecyzowac przepisy na tyle by byl kompromis min. 40-60% powierzchni w ktoras ze stron. w miare sprawiedliwy podzial nie sadzisz? irytuje mnie strasznie, ze palacze uwazaja sie za tych lepszych i uwazaja, ze ten zakaz to cos zlego i trzeba robic niepalacym na zlosc... bo wprowadzajac calkowity zakaz palenia dopiero by sie lament zaczal jacy to palacze sa dyskryminowani... mnie tylko zastanawia jedno - jak taki smrod moze byc relaksujacy to raz, a dwa w jaki sposob sobie palacze radza z tym smrodem po wyjsciu z lokali... Odpowiedz Link Zgłoś
sidian Re: Uwielbiam taką erystykę 21.12.10, 14:31 "nie te drzwi? system wyciagu powinien byc taki, by nawet po otwarciu drzwi sali dla palacych dym sie nie wydobywal." Niemozliwe fizycznie. Zwyczajnie niemozliwe. Trzeba po prostu rozdzielic te dwie sale tak, zeby nie bylo miedzy nimi drzwi. W tej chwili zasady sa proste - drzwi maja byc szczelnie. W momencie, kiedy ktos je otwiera juz nie musza. "zaraz sie pewnie znajdzie jeden z drugim co napisze, ze przeciez nie da sie tego zmierzyc i beda miec racje. wszystko jest kwestia umowna..." Oczywiscie, zmierzenie poziomu "dymu" jest raczej trudne. Trzebaby wskazac substancje, ktorych stezenie w powietrzu nalezy zmierzyc, ale przeciez nie da sie ustalic normy, bo np. jesli za wskaznik wezmiemy tlenek wegla, to stezenie w powietrzu rzedu 5ppm jest w miescie normalne, a na wsi znacznie podwyzszone. Nie mozna opierac mandatow w wysokosci 20.000 zl na "kwestiach umownych". "wystarczy doprecyzowac przepisy na tyle by byl kompromis min. 40-60% powierzchni w ktoras ze stron. w miare sprawiedliwy podzial nie sadzisz? irytuje mnie strasznie, ze palacze uwazaja sie za tych lepszych i uwazaja, ze ten zakaz to cos zlego i trzeba robic niepalacym na zlosc... bo wprowadzajac calkowity zakaz palenia dopiero by sie lament zaczal jacy to palacze sa dyskryminowani..." Nie, to nie jest sprawiedliwe. A moze po prostu zrobic to rozsadnie, czyli zakazac prowadzenia knajpy dla obu grup, skonczyc z debilizmami typu szczelne drzwi i turbodmuchawy tloczace piecset miliardow metrow szesciennych powietrza w kolko na sekunde, tylko zwyczajnie nakazac restauratorom i wlascicielom pubow oznaczac swoje lokale - czy sa dla palacych czy nie. Byc moze dodac do tego nieco marchewki w postaci jakichs zwolnien podatkowych dla prowadzacych lokale dla niepalacych i styka. Ale po co, skoro mozna zrobic debilny przepis, zeby slupki podskoczyly? "mnie tylko zastanawia jedno - jak taki smrod moze byc relaksujacy to raz, a dwa w jaki sposob sobie palacze radza z tym smrodem po wyjsciu z lokali... " 1. Jest. 2. Ciuchy do pralki i porzadna kapiel. W przeciwienstwie do zapachu alkoholu smrodu papierosow da sie pozbyc w ten sposob. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pitbull Re: Uwielbiam taką erystykę IP: *.murator.com.pl 21.12.10, 16:23 Sidian - masz 100% racji. Ale proste rozwiązania są ... za proste dla urzędasów, którzy żyją z tego, żeby komplikować życie współobywatelom i to za ich pieniądze:(( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ronin Kompromis ? zastanów się najpierw ! IP: *.adsl.inetia.pl 21.12.10, 15:40 Jeśli chcesz kompromisu to może wprowadźmy obowiązek, aby w każdym lokalu był taki podział, nawet w tych które do tej pory były tylko dla niepalących. Wtedy to będzie sparawiedliwe jeśli już tak bardzo ci na sprawiedliwości zależy i lubisz decydować za właściciela lokalu. Ja jako niepalący, ale myślący jestem zdecydowanie przeciwny funkcjonowaniu takich knajp. Powinny być lokale dla palących i dla niepalących ODDZIELNE, a właściciel powinien mieć ustawowy nakaz żeby się jasno określić i nie robić fikcji. Zrobili gów..ną ustawę, wzorując się na rozwiązaniach z ktróych już np Holandia się wycofuje i tyle w temacie. Lepiej by zakazali palenia w samochodach ze względów bezpieczeństwa i na ulicach ze względu na śmiecenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: techniczny Proste rozwiązanie techniczne IP: *.ssp.dialog.net.pl 21.12.10, 13:24 jak wlepić mandat cwaniakom. Nie wnikam w szczegóły, słuszność i sensowność prawa. Podaję tylko jak można cwaniaków ukarać. Zakładamy, że zrobili salkę dla niepalących w przejściu do kibla, albo w "budce telefonicznej". Potrzebny przyrząd: przeciętny czujnik dymu za jakieś 500 zł. Przyczepiamy czujnik w pobliżu wejścia i zamawiamy i czekamy. Możemy zamówić piwo, albo jeszcze lepiej wybrać się do baru. Drzwi się otwierają, czujnik melduje o obecności dymu, stężeniu, wielkości cząsteczek. Teraz już tylko wydruk i mandat. Na koniec można jeszcze wymienić jełopów z sanepidu na jakieś nowsze i lepiej wykształcone modele. Odpowiedz Link Zgłoś
sidian Re: Proste rozwiązanie techniczne 21.12.10, 14:36 Tak, oczywiscie. A pan z obslugi na pewno jest w ciemie bity i na pewno nie spojrzy z politowaniem na twoj "czujnik dymu", ktory przeciez reaguje na spadek przejrzystosci powietrza a nie sklad chemiczny dymu i wskaze Ci drzwi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pitbull Re: Proste rozwiązanie techniczne IP: *.murator.com.pl 21.12.10, 16:26 Cwaniakami nazywasz ludzi działających w zgodzie z literą prawa:)?? Oni nie łamią przepisów, to przepisy chciały ich złamać:)) Nie wyszło. 1:0 dla Nory. Pozdrawiam właścicieli lokalu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eli Re: Dlaczego w całej Europie przestrzegają tego z IP: 46.113.218.* 21.12.10, 15:38 *śmiech* W Berlinie, klubowej stolicy Europy, ten zakaz jest równiusieńko olewany. Chyba nie powiesz, że Berlin to zaścianek, miasto samych debili, itp? Są kluby palacza (pomysł bodajże w ogóle jest niemiecki:P), oficjalne, są knajpy na chama łamiące zakaz i zwyczajnie zezwalające palić. Są gigantyczne palarnie, a salki dla palących mikroskopijne, w niejednym lokalu. Bywają sale dla palących niczym nie oddzielone od reszty, tylko że na antresolce. Mój kochany, uwierz, wszyscy obchodzą te przepisy na całym świecie, bo są zwyczajnie niedostosowane do tradycji picie+palenie. To na prawdę ni jest polska specjalność... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zz Re: Dlaczego w całej Europie przestrzegają tego z IP: *.multimo.pl 21.12.10, 19:28 Nikt Cię nie zmusza do odwiedzania lokali w których "można" palić. Jak się nie podoba to wyp#$%^&laj. Odpowiedz Link Zgłoś
rlnd Re: Pomysł na zakaz palenia: specjalna sala przy 21.12.10, 09:22 Przeciez przestrzegaja prawa ? Odpowiedz Link Zgłoś
matur Re: Pomysł na zakaz palenia: specjalna sala przy 21.12.10, 09:26 I nikt po tobie płakał nie będzie pieniaczu. Niepalący.... Gość portalu: Rezorr napisał(a): > No tak moja noga już tam nigdy nie stanie!!! Jaki PUB takie przestrzeganie praw > a... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaz Pomysł na zakaz palenia: specjalna sala przy WC IP: 77.79.193.* 21.12.10, 09:30 gdyby ktoś dobrze zbudowany z szeroką szyją poszedł do tego "restauratora" i zaproponował ochronę (wszystko zgodnie z prawem) lub kupno cegły (wolny rynek - nie musisz kupować), to ten człowieczek pewnie by się oburzył, ze w Polsce łamane jest prawo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pitbull Re: Pomysł na zakaz palenia: specjalna sala przy IP: *.murator.com.pl 21.12.10, 11:41 Dlaczego? Oburzyłby się, gdyby po odmowie (do czego ma prawo), zbito by go lub spalono lokal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Boa Pomysł na zakaz palenia: specjalna sala przy WC IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.10, 09:31 "salą dla niepalących jest malutki przedsionek przy WC" "Jest luka w przepisach - mówią w sanepidzie." Luka jest co najwyżej w umysłach urzędników, którzy nie umieją odróżnić sali od przedsionka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RMF I tak nie chodziłem do tej nory IP: *.podlaczamy.net 21.12.10, 09:40 Nie ma problemu, że tam palą. I tak nie chodziłem do tej nory Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ronin Wystarczy powąchać? buahahahah IP: *.adsl.inetia.pl 21.12.10, 09:48 to się uśmiałem. Tylko ciekawe jak przed sądem obronią karę nałożoną na podstawie powonienia inspektorka ;) Ta paniusia co lobbowała za tym gówn...em nie umie się przyznać, że klepneli gniota ! Co to za głupota z tymi salami ? Czym kierował się kre..tyn który wpadł na taki pomysł ? Powinny być całe lokale dla palących i dla niepalących, a dorosły człowiek posiadający rozum i wolną wolą sam by zdecydował, gdzie chce iść. Zamiast klepnąć całkowity zakaz palenia na ulicach czy klatkach schodowych w blokach to oni się zabrali za prywatne lokale... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Reynevan Re: Wystarczy powąchać? buahahahah IP: *.r.kbt.pl 22.12.10, 00:20 Nie wiem dlaczego ludzie tego nie kumają. Miejsce publiczne z założenia powinno być dostępne dla wszystkich i nie można zakładać, że to jest miejsce dla palących, czy niepalących tak samo jak nie można zakładać, że dane miejsce jest dla białych, czarnych czy z jakiegoś innego rodzaju podziału. Zakaz trzeba było wprowadzić, bo ludzie palący nie rozumieją tego, że najzwyczajniej w świecie ŚMIERDZĄ. Nie obchodzi nikogo wasze zdrowie, chcecie się truć - wolna wola. Chciałbyś, żeby koło Ciebie w barze usiadł ktoś z workiem gówna i żeby Ci to śmierdziało? Nie sądzę... Kulturalni ludzie nie robią takich akcji, a jak ktoś zatruwa zdrowie i samopoczucie innych dymem i nie rozumie, że nie jest to normalne zachowanie, to niestety trzeba tego zakazać. Odpowiedz Link Zgłoś
sidian Re: Wystarczy powąchać? buahahahah 22.12.10, 12:22 Nikt tutaj nie twierdzi, ze zakaz w miejscach publicznych jest bez sensu. Podwazamy jedynie sensownosc zakazu w lokalach typu puby, bo to prywatne instytucje prowadzone przez przedsiebiorcow, a przeciez prawem przedsiebiorcy jest np. wybor klientow (oczywiscie wedlug jasnych, niesprzecznych z konstytucja regul). Jesli zas chodzi o smierdzenie, to nawet tego nie skomentuje. Kogo nastepnego usuniesz z przestrzeni publicznej? Ludzi nadpotliwych? Robotnikow wracajacych z pracy? Ludzi, ktorzy nie myja zebow? A moze tych, ktorzy nie zmieniaja codziennie skarpetek? Wszyscy ci ludzie smierdza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sedna Pomysł na zakaz palenia: specjalna sala przy WC IP: *.dynamic.chello.pl 21.12.10, 09:52 Dobrze, że obchodzą. To durne prawo należy obchodzić. Nasz rząd powinien również zakazać picia alkoholu przez alkoholików i jedzenia jedzenia przez grubasów, uprawiania seksu przez seksoholików i nadmiernej ruchliwości dzieciom z ADHD. I wtedy będzie porządek! I najlepiej zakazać, bo na leczenie tego szkoda pieniędzy. KPINA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kk Re: Pomysł na zakaz palenia: specjalna sala przy IP: *.acn.waw.pl 21.12.10, 10:27 Otóż to. Nawiasem mówiąc "sztuczka" z Nory jest prosta i oczywista - myślę, że w wielu knajpach podobnie rozwiązano ten problem. Ludzie chodzą do kawiarni, pubów itd. by zaznać kilku chwil relaksu w miłej atmosferze. Niepalącym miłą atmosferę burzy dym tytoniowy - to zdaje się wszyscy rozumieją. Z kolei palącym aurę relaksu psuje konieczność biegania tu i z powrotem, jeśli chcą zaznać przyjemności palenia do kawy lub piwka - to "krzyczących" nie obchodzi ani trochę. Powtarzam - knajpa to miejsce służące do relaksu - dlaczego ktoś chce ten relaks reglamentować? Odpowiedz Link Zgłoś
tom.te Pomysł na zakaz palenia: specjalna sala przy WC 21.12.10, 09:53 To nie jest luka. To właściciele Nory działają WBREW prawu. Zgodnie z art. 5a ust. 4 Właściciel lub zarządzający lokalem gastronomiczno-rozrywkowym z co najmniej dwoma pomieszczeniami przeznaczonymi do konsumpcji, może wyłączyć spod zakazu określonego w art. 5, zamknięte pomieszczenie konsumpcyjne, wyposażone w wentylację zapewniającą, aby dym tytoniowy nie przenikał do innych pomieszczeń. Czyli ZGODNIE Z USTAWĄ, muszą to być dwa odrębne pomieszczenia. Czyli nie może być strefa dla niepalących przedsionek, bo nie jest on "odrębnym pomieszczeniem". Czyli lokal nie spełnia wymogu cytowanego wyżej przepisu. Odpowiedz Link Zgłoś
rlnd Re: Pomysł na zakaz palenia: specjalna sala przy 21.12.10, 10:01 Nie byle w "Norze" wiec nie wiem jak to wyglada, ale z tego co widze ze zdjecia, jest to oddzielna sala (zauwaz drzwi i przeszklenie) a nie "przedsionek". Sala ta zawiera tez stol i krzesla wiec z powodzeniem mozna tam konsumowac w mysl ustawy. Gdzie tu jest obejscie prawa ? Prawo nie precyzuje chyba jak duza ma byc jedna czy druga sala. No chyba ze precyzuje, ale to poprosze cytat/linka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ronin A ustawa definiuje odrębne pomieszczenie? IP: *.adsl.inetia.pl 21.12.10, 10:04 Chyba jednak nie ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krajst Pomysł na zakaz palenia: specjalna sala przy WC IP: *.dynamic.chello.pl 21.12.10, 09:57 i super, oby jak najwięcej lokali omijało ten zakaz! Odpowiedz Link Zgłoś
rlnd Re: Pomysł na zakaz palenia: specjalna sala przy 21.12.10, 10:04 Ale tu nikt nie omija zakazu (przynajmniej tak wynika ze zdjecia i opisu). No chyba, ze przyjmiemy aparat wechowy pana redaktora lub pani Magdy Petrynak za homologowany przyrzad pomiarowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X Pomysł na zakaz palenia: specjalna sala przy WC IP: *.home.aster.pl 21.12.10, 10:18 O czym my tu w ogóle rozmawiamy? O przestrzeganiu prawa? Ha ha ha ... kto musi przestrzegać to musi. Pany nie muszą ... kampanianazywo.pl/relacja/jedyna-kawiarnia-w-polsce-gdzie-mozna-zapalic-bezkarnie-w-sejmie/ Odpowiedz Link Zgłoś
mieszczuch123 Pomysł na zakaz palenia: specjalna sala przy WC 21.12.10, 11:15 brawa dla właściciela knajpy!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niepalący piwosz Re: Pomysł na zakaz palenia: specjalna sala przy IP: *.ip.netia.com.pl 21.12.10, 12:29 Cóż, dobrze wiedzieć, który przybytek dla śmierdzieli należy omijać :) Odpowiedz Link Zgłoś
rlnd Re: Pomysł na zakaz palenia: specjalna sala przy 21.12.10, 13:03 Skoro jestes piwoszem, to tez jestes smierdzielem. A skoro bedziesz omijal Nore, to dlaczego nie mogles do tej pory po prostu omijac knajp gdzie sie pali ? Odpowiedz Link Zgłoś
sidian Re: Pomysł na zakaz palenia: specjalna sala przy 21.12.10, 15:19 Alkohol smierdzi nie gorzej niz faje, drogi piwoszu. Ja, jako abstynent, wprost uwielbiam cudowny zapach przetrawionego alkoholu w mojej sypialni po jakiejs dluzszej imprezie, kiedy smacznie chrapie tam moja kobieta. Uwielbiam go po prostu tak, ze az z reguly ide spac na kanape, bo mi sie rzygac chce. Co bedziesz robil to twoja sprawa, ale innych smierdzielami nie nazywaj, bo to obrazliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wolik Pomysł na zakaz palenia: specjalna sala przy WC IP: *.spray.net.pl 21.12.10, 11:24 ciekawe co będzie, gdy pani Magda Petryniak ze stowarzyszenia Manko, usłyszy np. od policjanta, że przekroczyła prędkość, bo on to widział, nawiedzona baba opowiada durnoty a sejm, niekoniecznie na trzeźwo, ustanawia durnoty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: palsecam podatek dla palaczy~! IP: *.adsl.inetia.pl 21.12.10, 11:36 każdy palacz powienien płacić podatek na poczet jego przyszłego leczenia onkologicznego. dlaczego ja mam za to płacić? Palą i wpędzają się do grobu, a jak potem pojawi się rak to płacz i wyciąganie rąk po pomoc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pitbull Re: podatek dla palaczy~! IP: *.murator.com.pl 21.12.10, 11:48 Płaci podatek akcyzowy w cenie papierosów (koszmarnie wysoki) oraz płaci swoje składki na opiekę zdrowotną, no chyba, że jest palaczem-rolnikiem. Po to się płaci składkę żeby z niej korzystać. Nie ty płacisz na palacza, tylko palacz płaci sobie sam za to leczenie, a często sporo płaci i nie choruje i w ogóle nie wykorzystuje uzbieranych gdzieśtam pieniędzy. Pewnie idą one na leczenie więźnia, posła lub innego typa z marginesu społecznego. Odpowiedz Link Zgłoś
rlnd Re: podatek dla palaczy~! 21.12.10, 12:25 Wplywy z akcyzy i VAT za papierosy w 2010 roku: 20 mld zl Budzet NFZ: 60 mld zl A palacze tez placa skladki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerofiejew Re: podatek dla palaczy~! IP: *.am.gdynia.pl 21.12.10, 13:22 A jak by nie palili to by nie placili? Kazdy placi. Śmierc i podatki kazdego dopadnie:) Odpowiedz Link Zgłoś
sidian Re: podatek dla palaczy~! 21.12.10, 15:13 Tak, jakby nie palili, to by nie placili. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: palacz każdy kto chodzi bez kaleson IP: unknown 21.12.10, 14:29 powinien płacić ekstra podatek - chodzi sobie taki, dostaje anginy a ja mam za to płacić?? to samo dla bezczapkowców, bezszalikowców, i bęzrekawiczników, a co!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja MOJA OPINIA IP: *.riz.pl 21.12.10, 11:41 BRAWO PUB NORA. Gratuluję pomysłu. Prawa nie łamiecie, a postanowiliście pomysłowością obejść kretyński przepis. Gratuluję też wypowiedzi userowi getalife Nuff said. Do managera Pubu Nora: właśnie przybył wam kolejny klient, a za nim kilku następnych w postaci jego znajomych. mam na myśli siebie. A do oburzonych niepalących: teraz macie już znaczną większość knajp dla siebie, więc przestańcie drzeć szaty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MM Re: MOJA OPINIA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.12.10, 12:16 Zgadzam się w całej rozciągłości - z przyjemnością zacznę chodzić do "Nory" :). Proponuję, żeby Gazeta zrobiła listę miejsc przyjaznych palaczom - często ze znajomymi mamy problem, dokąd pójść .... Odpowiedz Link Zgłoś
0ffka Pomysł na zakaz palenia: specjalna sala przy WC 21.12.10, 12:21 Szkoda że niebezpośredni w kiblu, np pisuary służyłyby za popielniczki Odpowiedz Link Zgłoś
rlnd Re: Pomysł na zakaz palenia: specjalna sala przy 21.12.10, 12:26 Niepalacym ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: świat zdziczał A sala do grupowego bzykania ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.10, 12:22 Odpowiedz Link Zgłoś
xym Głupie prawo to i głupie metody by je obejść 21.12.10, 12:30 Niech sobie otwierają kluby palacza z piwem i jedzeniem jeżeli chcą. dlaczego prawo im tego zabrania? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smg Pomysł na zakaz palenia: specjalna sala przy WC IP: *.home.aster.pl 21.12.10, 12:30 Nazwa dobrze oddaje atmosferę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tz85 Re: Pomysł na zakaz palenia: specjalna sala przy IP: 78.8.145.* 21.12.10, 12:53 Ten pub zyskał właśnie kolejnego klienta. Chętnie się tam wybiorę. Wezmę też kilku kolegów :) Brawo dla właściciela za pomysłowość! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sivy Pomysł na zakaz palenia: specjalna sala przy WC IP: 212.160.172.* 21.12.10, 12:57 Polak potrafi. I prawidłowo, bo czy ktokolwiek spodziewał się czegoś innego po wprowadzeniu tej chorej ustawy? Odpowiedz Link Zgłoś
gabriel Re: Pomysł na zakaz palenia: specjalna sala przy 21.12.10, 13:04 Brawa dla właścicieli za obejście faszystowskiego przepisu krępującego wolność gospodarczą. I to piszę ja niepalący II klasy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: %% Pomysł na zakaz palenia: specjalna sala przy WC IP: 91.212.223.* 21.12.10, 13:09 Szanowni Palacze... skoro jesteście tacy mądrzy, że to wam się zabrania palić, a człowiek niepalący wg was nie ma prawa napić piwa w normalnych warunkach (czyt. bez dymu smrodu) to jestem ciekaw jaka by była wasza reakcja, palaczy oczywiście, gdyby przed wejściem do takiego lokalu , gdzie ewidentnie ma się w dupie ludzie nie palących, podawali wam na siłę np 0,5/1 litra wódki... i dopiero mógłbyś wejść do takiego pubu, aby sobie zapalić i...napić się piwka przy papierosie...długo byś tak wysiedział jeden z drugim???!!! Nie mam nic przeciwko ludziom, którzy palą, ale szanujcie tych którzy nie palą...bo w innym wypadku wcześniej czy później wprowadzą całkowity zakaz palenia w lokalach itd. dlaczego...odpowiedzcie sobie sami. Odpowiedz Link Zgłoś
figgin1 Re: Pomysł na zakaz palenia: specjalna sala przy 21.12.10, 13:19 Jeśli knajpa z jakiegololwiek powodu mi nie pasuje to do niej nie chodzę- proste. Jeśli nie pasuje mi jedzenie, muzyka, zakaz palenia albo dym to nie pomstuję na to, tylko szukam innej knajpy. Gdyby przed wejściem do knajpy podawali przemocą pół litra wódki to zamiast sie na to gorączkowac poszłabym gdzie indziej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: %% Re: Pomysł na zakaz palenia: specjalna sala przy IP: 91.212.223.* 21.12.10, 13:33 czyli do domu, bo taka sytuacja za miesiąc będzie w każdym lokalu... bezmyślność i głupota nie zna granic... Odpowiedz Link Zgłoś
sidian Re: Pomysł na zakaz palenia: specjalna sala przy 21.12.10, 15:15 Oczywiscie, wspaniala generalizacja. Knajp dla niepalacych jest naprawde duzo. Sa nawet serwisy internetowe, w ktorych mozna sobie poszukac knajpy i zupelnie osobno sa knajpy dla niepalacych. Jesli zas chodzi o restauracje, to dla niepalacych jest ich wiekszosc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ronin A ciebia natura pozbawiła mózgu ? IP: *.adsl.inetia.pl 21.12.10, 14:27 Jak ja jestem niepalący to nie pcham się napić piwa do pubu gdzie wolno palić, podobnie jak nie chodzę do lokali dla gejów bo nie chce być podrywany przez jakąś ciotkę. Zdecydowanie bardziej bym wolał gdyby ustawodawca zlikwidował fikcję stref/ sal dla palących/niepalących w lokalach i zobowiązał właścicieli do jednoznacznego określenia się czy prowadzą lokal dla palaczy czy też nie z dużym znakiem na drzwiach wejściowych. Przecież czyjaś knajpa to nie jest miejsce publiczne i właściciel ma prawo decydować jaką klientele zaprasza, podobnie jak ty masz prawo zaprosić ludzi na imieniny do swojego mieszkania i zabronić/pozwolić im palić. Co innego w miejscach gdzie musisz przebywać ulice, dworce, transport zbiory, szpitale, stadiony, koncerty, szkoły, klatki schodowe itd. tu jestem za całkowitym i bezwzględnym zakazem palenia. Odpowiedz Link Zgłoś
ibsen82 Re: A ciebia natura pozbawiła mózgu ? 21.12.10, 17:24 @ronin Masz 100% rację chłopie, mniej papieru w Dz. U. by było i nikt nie musiałby kombinować, bać się że dostanie mandat itp. Sejm uchwalił najgorszą możliwą opcję. System o którym piszesz funkcjonuje z powodzeniem w Hiszpanii - na drzwiach każdej z knajp jest wyraźnie napisane: "se permite fumar" albo że się zabrania. Nikt się nie rzuca i wszyscy zadowoleni. Swoją drogą, w Gdańsku w knajpie na wprost dworca głównego - jest sala dla palących (tylko że knajpa duża) a w moim rodzinnym mieście trafiłem do lokalu gdzie to w ogóle olali. Jak komuś przeszkadza dym to niech idzie nie do Pubu a do jednej z tych sterylnych, wielkomiejskich kawiarni, których wszędzie pełno, a alkohol tam też serwują. Najśmieszniej sprawa ma się w tych wszystkich żulerniach, gdzie piwo kosztuje 3,50, siedzi towarzecho spod naprawdę ciemnej gwiazdy, ale grzecznie muszą wychodzić na zewnątrz łącznie z palącą obsługą, żeby się nie musieli truć w środku. A co to dla nich za różnica? Jeszcze się przeziębią. Paranoja. Wypowiedzi niepalących brzmią na zasadzie szczekania psa ogrodnika: sam nie skorzysta, ale będzie bronił innym przebywać w atmosferze, którą uważają za przyjemną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maruti Re: Pomysł na zakaz palenia: specjalna sala przy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.10, 13:35 Martwe prawo? Nie. Wszędzie widać zmiany. Rzeczywiście największy problem jest z knajpami, bo zostawiono im furtkę. Ale jeśli knajpy będą nadużywać furtkę to odbije im się to ostrzejszą nowelizacją niż by chcieli. Więc tak naprawdę działają na własną szkodę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ronin Popełniasz podstawowy błąd rozumując w ten sposób IP: *.adsl.inetia.pl 21.12.10, 14:08 Otóż jak widać nie wszyscy właściciele lokali, którzy zainwestowali swoje własne pieniądze chcą się nastawiać na klienta niepalącego. Ci którzy w ten sposób obchodzą prawo jasno pokazują na jakim kilencie im zależy i dla jakiej grupy to jest lokal. Czemu nie zostawiono właścicielom możliwości decydowania czy chcą prowadzić lokal dla palaczy czy niepalących ? Wprowadzono za to idiotyczne odrębne sale. Mi zdecydowanie bardziej przeszkadzają kiepy walające się po ulicach oraz osoby które puszczają mi dym prosto w twarz, gdy stoję na przejściu dla pieszych. Jeśli chodzi o lokale to zawsze mam wybór i mogę iść do takiego dla niepalących, a przed zakazem było ich naprawdę sporo i również palacze do nich zaglądali, ale zawsze grzecznie wychodzili na zewnątrz bo tak życzył sobie właściciel ! To takie uszczęśliwianie ludzi na siłę, jak za komuny. Odpowiedz Link Zgłoś
mazi.maziasty Pomysł na zakaz palenia: specjalna sala przy WC 21.12.10, 13:39 Wszystkim i tak nie dogodzisz... Sale są oddzielone, a że ta dla "poprawnych politycznie" jest mizernego komfortu - i dobrze... Nie muszą tam przychodzić... Odpowiedz Link Zgłoś