Dodaj do ulubionych

Komunikacyjne prezenty na nowy rok: dodatkowe a...

IP: *.subscribers.sferia.net 23.12.10, 21:06
A dziękuję za zmianę trasy 516. Do tej pory mogłam w miarę szybko wejść na przystanek na Moście Grota-Roweckiego, bo z pętli nie było daleko. Po zmianie to kawał drogi - i już żadną miarą nie zdążę na 506 lub 118, z którymi 516 było w miarę "zgrane". No cóż, widocznie ktoś znowu "wiedział lepiej"... A "bieganie z pętli na pętlę tramwajową" jest tymczasowe, przypominam. Bo trwa remont wiaduktów i dlatego przystanki są przesunięte. A bliżej nich staje 144 - jadący tą samą trasą z Tarchomina co 516. Chyba jednak zacznę jeździć do pracy samochodem...
Obserwuj wątek
    • warszawaparkuje.pl Warszawa parkuje… i przesiada się do komunikacji! 23.12.10, 21:46
      Korzystanie z samochodu, choć momentami niezastąpione, ma swoich konkurentów. Spacer, rower i komunikacja miejska! „Warszawa Parkuje” będzie namawiać do zaparkowania swoich pojazdów częściej niż dotychczas i bliższe poznawanie miasta dzięki własnym siłom oraz transportowi zbiorowemu, co wyjdzie wszystkim na zdrowie!
      Inne tematy związane z miastem, transportem i parkowaniem - Fundacja Warszawa Parkuje
      • Gość: gosc Re: Warszawa parkuje… i kupuje netbooki IP: *.ip.netia.com.pl 23.12.10, 22:55
        Jak na razie, to dzięki komunikacji publicznej i kolenym buspasom, drogi krajowe w Warszawie przypominają w godzinach szczytu parking. Po świętach w samochodzie montuję mocowanie do netbooka - przynajmniej będę mógł popracować stojąc w korku.

Pomysłodawcom kolejnych buspasów na trasach tranzytowych, przypomnę, że jeśli tylko cel podróży jest trochę w bok od buspasa, to powodują one, że podróż autobusem trwa dłużej niż przed buspasem i jeszcze bardziej zachęcają do korzystania z samochodu.

• antypejsbuk Spamerze, ja świetnie znam miasto! 27.12.10, 16:52
        > Korzystanie z samochodu, choć momentami niezastąpione, ma swoich konkurentów.
        > Spacer, rower i komunikacja miejska! „Warszawa Parkuje” będzie
        > namawiać do zaparkowania swoich pojazdów częściej niż dotychczas i bliższe
        > poznawanie miasta dzięki własnym siłom oraz transportowi zbiorowemu, co wyjdzie
        > wszystkim na zdrowie!

Posłuchaj no spamerze:

1. Poznałem Warszawę na piechotę. Lubię spacerować sam lub z kimś, a kiedyś strasznie kręciło mnie fotografowanie i zdążyłem obejść piechotą praktycznie całą Warszawę z aparatem w ręku. Dzięki temu znam świetnie nie tylko centrum, ale i Falenicę, Ursus, Rembertów, Tarchomin, Wilanów... No cale miasto po prostu.

2. Poznałem Warszawę na rowerze. Nie rajcuje mnie jazda rowerem w ciemnościach, na mrozie czy podczas odwilży, lubię też przyjść do pracy świeży i pachnący, więc na jazdę rowerem do pracy mnie nie namówisz. Co nie zmienia faktu, że rower lubię, w sezonie staram się przejechać min. 20 km dziennie, a i dystanse 100 km nie są mi obce. W ramach swoich przejażdżek dotarłem do każdego zakątka Warszawy, a i podwarszawskie okolice nie raz objechałem.

3. Poznałem Warszawę komunikacją miejską. W czasach licealnych i studenckich jeździłem zbiorkomem codziennie, jako że nie było mnie stać na samochód. Całą Warszawę w ten sposób zwiedzilem, mnóstwo linii i tras, stanie wiele minut na przystanku w różnych dziwnych miejscach też nie jest mi niestety obce.

Reasumując - poznałem Warszawę na piechotę, poznałem rowerem i zbiorkomem i w wolnych chwilach mogę ją poznawać jeszcze lepiej (pieszo lub rowerem - zbiorkom jest kiepski do rekreacji). Ale jeżeli zależy mi na sprawnym przemieszczeniu się z punktu A do punktu B (np z domu do pracy), pojadę samochodem.
    • Gość: nana z Jelonek a autobusu z bemowa/jelonek na pragę IP: *.dynamic.chello.pl 23.12.10, 21:57
      To chyba się nie doczekam :/
      Nigdyś pisałam do ZTMz pytaniem i prośbą - dlaczego 125 zostało przesunięte na świetokrzyską? Czy bylaby możliwośc powrotu tej linii na stara trasę. Pan z ZTm odpowiedział mi, że nie ma sensu dublowac autobusu z tramawajem. szkoda tylko, ze jak tramwaj się popsuje to nie ma jak dojechac na pragę bezpośrednio!!! (np. na wileniak) Najblizszy autobus jest dopiero od PDT Wola, inaczej trzeba tłuc się przez centrum. Niestey na mój argument, że 125 wydaje m się bez sensu, bo nawet nie dubluje, a tripluje autobusy jezdzące świetkorzyską (105, 506, dodatkowo E6 jezszcze jezdziło- czyli jest to wlasciwie 4 linia na tej traise), ów Pan nie zareagował. Bez sensu. W ostatnim czase nie mialam jak dojechać do pracy, gdy tramwaj się przy cmentarzu się popsuł. sądze, że nie tylko ja, ale również ta rzesza ludzi spacerująca, z którą szłam na najbliższy autobus.
      • Gość: sewo Re: a autobusu z bemowa/jelonek na pragę IP: *.acn.waw.pl 23.12.10, 23:34
        pewno jak zwykle nowe zmiany zmienia liczbe przesiadek z 3 do 5 i ogolnie ludziom ułatwią życie ze hej :)
        a autobusy jak jezdziły stadami tak dalej jezdzic bedą :) tu dublowania ztm nie widzi... ale cieszmy się ze ztm wyglada jak ztm a nie jak pkp :)
    • Gość: Horeszko 360?To po co zlikwidowano E-3? IP: *.acn.waw.pl 24.12.10, 07:49
      Zamiana numerka sprawi,że ludzie zaczną korzystać?Bo wszyscy muszą jechać do metra-ci co na Grochów i Białołękę też?Zabrać im tramwaje,niech jada do metra,tam sie niech przesiądą-i jada naokoło bo tak będzie "ekonomicznie".Wozokilometry i pasażerogodziny będą się zgadzać,a to grunt.
      527 juz dawno powinno wrócić na starą trase przez Most Gdański.Powinno też wrócić 406.
      Ale zmiany w ZTM maja tylko jeden kierunek-dalsze rozpieprzanie tego co już zepsuto.Wycofanie sie z głupich,nieprzemyślanych decyzji nie wchodzi w grę.Waadza wie lepiej.
      • 2bialoleka Re: 360?To po co zlikwidowano E-3? 27.12.10, 13:44
        Gość portalu: Horeszko napisał(a):

> Zamiana numerka sprawi,że ludzie zaczną korzystać?Bo wszyscy muszą jechać do me
        > tra-ci co na Grochów i Białołękę też?Zabrać im tramwaje,niech jada do metra,tam
        > sie niech przesiądą-i jada naokoło bo tak będzie "ekonomicznie".Wozokilometry
        > i pasażerogodziny będą się zgadzać,a to grunt.
        > 527 juz dawno powinno wrócić na starą trase przez Most Gdański.Powinno też wróc
        > ić 406.
        > Ale zmiany w ZTM maja tylko jeden kierunek-dalsze rozpieprzanie tego co już zep
        > suto.Wycofanie sie z głupich,nieprzemyślanych decyzji nie wchodzi w grę.Waadza
        > wie lepiej.
        Na szczęscie w ZTM-ie nie myślą tak jak Ty.
        Przywrócenie trasy 527 i ponowne stanie w korkach autobusu po pół godziny do Dworca Gdańskiego to pomysł delikatnie mówiąc do d...
    • Gość: Horeszko To jeszcze niech ZTM poda,jakie tramwaje wylecą IP: *.acn.waw.pl 24.12.10, 09:46
      z trasy WZ.23,26,46?A wylecą na pewno,bo trambuspas nie wydolitakiego natężenia autobusów.
      Jak to jest,rozpie...ć w drobny mak coś,czym się jeszcze do niedawna chwaliło i za co sie brało nagrody?
      Jeżeli to są "zapowiedzi większych zmian" to mniej nas Panie Boże wszystko jedno jakiej religii,w opiece.Małpa z brzytwa szaleje!
    • Gość: Ks Dariusz radzi kilka luźnych refleksji IP: 178.111.159.* 25.12.10, 00:46
      w marcu kupujemy auto i dziekujemy już za wieczne usprawnienia,
      cena biletu za rok 4 x 290 zł = 1160 - no to tak na OC może starczy

latem pewnie na rowerku będzie można pojeździc do tyrki - więc w sumie tez fajnie

dobrze ze warszawa ma tylko 2mln mieszkanców, jakie by były jaja dopiero jak by miała 5 , 7 lub 8 milionów ???

Pamiętajcie najcenniejszym zasobem jaki macie jest czas. Czas stracony na przystankch i przesiadkach , a nie każdy ma metro pod domem
    • Gość: m A kiedy zaczną przybliżać przystanki? IP: *.adsl.inetia.pl 25.12.10, 11:59
      Teraz na wielu skrzyżowaniach są one od siebie bardzo oddalone, co bardzo wydłuża czas przesiadek.
    • 2bialoleka kursowanie 527 27.12.10, 13:40
      Zwiększenie kursów 527 to żaden prezent tylko przywrócenie stanu z przed wakacji.
      Dobrze pamiętam jak wraz z rozpoczęciem wakacji obcięto liczbę kursów 527 a po wakacjach oczywiście tego nie zmieniono.
      Dopiero po prawie 3-miesięcznych protestach mieszkańców (ałtobus był totalnie "zapchany" już na początku zwojej trasy) zdecydowano się łaskawie przywrócić kursowanie z okresu przedwakacyjnego.
      • Gość: ashir Re: kursowanie 527 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.10, 18:06
        2bialoleka napisała:
        > Zwiększenie kursów 527 to żaden prezent tylko przywrócenie stanu z przed wakacj
        > i.
        > Dobrze pamiętam jak wraz z rozpoczęciem wakacji obcięto liczbę kursów 527 a po
        > wakacjach oczywiście tego nie zmieniono.
        > Dopiero po prawie 3-miesięcznych protestach mieszkańców (ałtobus był totalnie "
        > zapchany" już na początku zwojej trasy) zdecydowano się łaskawie przywrócić kur
        > sowanie z okresu przedwakacyjnego.

Źle ci się zdaje. Obecna częstotliwość jest taka jak była od początku poprowadzenia 527 do Okopowej.
    • Gość: mirek z warszawy Komunikacyjne prezenty na nowy rok: dodatkowe a... IP: 195.74.79.* 27.12.10, 16:27
      linia nr 360 powinna jeździeć do CH Marki, tak jak niedawno jeżdziły autobusy nr 390.
      Linia 190 jest jednym z najczęściej kursujących autobusów od granicy miasta. Przy CH marki samorzutnie powstał parking dla do jeżdzających z okolic Marek i Radzymina. Linia 190 jest przepełniona i nie na innej alternatywy dojazdu do centrum warszawy. Konieczne jest wydłużenie linii 517 lub 512 do CH marki. Od lat istnieje nierozwiązany problem dojazdu na odcinku od łodygowej do CH Marki. Dotyczy to też dni weekendowych, gdzie coraz wieksza liczba kupujących dojeżdza komunikacją publiczną do sklepów.
      • Gość: ashir Re: Komunikacyjne prezenty na nowy rok: dodatkowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.10, 18:10
        Gość portalu: mirek z warszawy napisał(a):
        > linia nr 360 powinna jeździeć do CH Marki, tak jak niedawno jeżdziły autobusy n
        > r 390.
        > Linia 190 jest jednym z najczęściej kursujących autobusów od granicy miasta. Pr
        > zy CH marki samorzutnie powstał parking dla do jeżdzających z okolic Marek i Ra
        > dzymina. Linia 190 jest przepełniona i nie na innej alternatywy dojazdu do cent
        > rum warszawy. Konieczne jest wydłużenie linii 517 lub 512 do CH marki. Od lat i
        > stnieje nierozwiązany problem dojazdu na odcinku od łodygowej do CH Marki. Doty
        > czy to też dni weekendowych, gdzie coraz wieksza liczba kupujących dojeżdza kom
        > unikacją publiczną do sklepów.

Super pomysł, aby 517 miało rozkładowy przebieg 90 minut lub mieszkańców Zacisza pozbawić komunikacji zabierając im 512.
    • Gość: Fidel Re: Komunikacyjne prezenty na nowy rok: dodatkowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.12.10, 11:10
      Zmiana 516. Fajnie, ale gdzie autobus będzie się mógł zatrzymać aby kierowca mógł wyjść "na siusiu"? Połączenie Targówka z Tarchominem po raz kolejny ulega zmianie na niekorzyść (bo o ustawieniu przesiadek na Starzyńskim można pomarzyć - dwa osobne przystanki, rozkład jazdy można wykorzystać do podtarcia się, według rozkładu czas oczekiwania 7 minut, czas rzeczywisty 40 minut), w przypadku 156 można było przynajmniej przesiąść się do STOJĄCEGO NA PĘTLI 516 (osoby pełnosprawne ruchowo), teraz się nie da. Zlikwidowane 152 na Targówku, zlikwidowane 326, w zamian mamy autobus do handlarzy ze stadionu, i inne "dogodne" połączenia (z trzema przesiadkami) Osoby mające problemy z poruszaniem się, są skazane na przesiadki na Rondzie Starzyńskiego - na Żeraniu osoba starsza, o kulach, że o wózku nie wspomnę, nie ma możliwości przesiadki. Kiedyś rzecznik ZTM powiedział w telewizji, że w przypadku likwidacji linii, zaproponują nowe dogodne połączenia (z trzema przesiadkami - tego już nie powiedział), lub połączenia skorelowane z liniami metra (to kiedy będzie to metro w Białołęce?).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka