Dodaj do ulubionych

Przemek Pasek ma dość. Wyprowadzi się z Warszawy?

29.12.10, 09:02
Jakaś nowa moda na wrzucaniu zajawek zamiast artykułów. Normalnie jak w telewizji ;)
Obserwuj wątek
    • Gość: pubs Przemek Pasek ma dość. Wyprowadzi się z Warszawy? IP: 193.46.186.* 29.12.10, 09:14
      Uwielbiam te anonimowe wysokie rangą urzędniczki państwowe :P
      Niezwykle tendencyjny artykuł. Bravo!
      • Gość: World Re: Przemek Pasek ma dość. Wyprowadzi się z Warsz IP: 195.117.230.* 29.12.10, 09:31
        Polacy lubują się w nieprzestrzeganiu prawa i ten Pasek nie różni się w tym absolutnie :)
        • charli Trafiony zatopiony...urzednicy nie mają klopotu 29.12.10, 09:48
          oto problem rozwiązany...
          Paska się pozbyć i problem z głowy.
          Niech nie robi imprez, tylko znika z Warszawy,
          Nie trzeba będzie dawać mu pieniędzy i zaoszczędzi się...
          Zostanie więcej dla swoich znajomych..
          • Gość: anka __Przeszkadzał Bufetowej w kręceniu lodów ? __ IP: 83.143.161.* 29.12.10, 10:08
            Z jednej strony miasto toleruje podnajmowanie lokalu miasta za olbrzymie pieniądze przez kolesia z partii a z drugiej niszczy Paska, który zrobił dla Warszawy znacznie więcej niż pani prezydent i jej sitwa przez ostatnie 4 lata.

Widać Pasek przeszkadza warszawskiej PO w kręceniu lodów na cyplu czerniakowskim.

Jaki Rysiek, Zbyszek, Mirek czy inna Hania chce zabudować cypel ?
            • Gość: chinique Przemku, to jeszcze tylko przejrzyj ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.10, 18:25
              ... moje zajadłe i bestialskie komentarze na Twój temat z ostatnich lat i mam nadzieję, że to będzie ostatnia kropelka. Szukając nowego miasta jako główne kryterium powinieneś obrać stopień obsadzenia rady działaczami lewicy, którzy chętnie znajdą budżet na Twoje sponsoringowe fanaberie z pieniążków podatnika.
        • Gość: acha Re: Przemek Pasek ma dość. Wyprowadzi się z Warsz IP: *.adsl.inetia.pl 29.12.10, 12:32
          Polacy lubują się w tworzeniu prawa które ma ograniczać wszelką aktywność dzięki biurokratycznej dżungli, nie rozumieją też, że chęć podejmowania takich działań jak te nie rodzi się na pniu i za każdym rogiem i jeśli taki ktoś się pojawi to należy to wykorzystywać na rzecz rozwoju danego miasta czy społeczności. Na zachodzie takich ludzi się poszukuje i stwarza wszelkie ułatwienia by mogli działać, w Polsce wysyła się rachunki "żeby niczego już nie było" a nie tam jakieś tańce na jakichś dechach. Spokój ma być! Grajdoł.
    • Gość: Ch. Przemek Pasek ma dość. Wyprowadzi się z Warszawy? IP: 94.254.210.* 29.12.10, 09:21
      A niech spada na bambus! Samowolka, w dodatku nie u siebie.
      • Gość: anka Re: Przemek Pasek ma dość. Wyprowadzi się z Warsz IP: 83.143.161.* 29.12.10, 10:15
        Ty spadaj do swojego Radomia! I zabierz resztę napływowych ciuli zaludniających urząd miasta pod wodzą złodziei i oszustów z PO!

Gość portalu: Ch. napisał(a):
        > A niech spada na bambus! Samowolka, w dodatku nie u siebie.
    • naprawdetrzezwy A ten Pasek nie może działać zgodnie z prawem? 29.12.10, 10:22
      To prawo musi się do niego dopasowywać?
      Ciekawe czyim jest synem, że ma takie skrzywienie charakteru...
    • Gość: Puchatek Przemek Pasek ma dość. Wyprowadzi się z Warszawy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.10, 10:36
      Gość portalu: anka napisał(a):

> Z jednej strony miasto toleruje podnajmowanie lokalu miasta za olbrzymie pienią
      > dze przez kolesia z partii a z drugiej niszczy Paska, który zrobił dla Warszawy
      > znacznie więcej niż pani prezydent i jej sitwa przez ostatnie 4 lata. (...)

A konkretnie to jak wyliczyłaś, że zrobił "więcej"? Bez przesady: owszem, gość zrobił fajny festiwal, wypromował port etc. - chwała mu za to. Ale to nie zmienia faktu, że 90% warszawiaków w życiu na uszy nie słyszało jego nazwiska i nie ma pojęcia o istnieniu tej fundacji.

Nie do końca rozumiem, dlaczego wystarczy do swojej działalności dopisać określenia typu "alternatywne", "ludowe" albo "ekologiczne", żeby uważać że jest się zwolnionym z obowiązku przestrzegania prawa.

Gość dostaje od miasta za friko kawał terenu pod festiwal - i super, też uważam że miasto powinno takie inicjatywy wspierać. Ale jak się coś dostaje za darmo, to chyba tym bardziej ofiarodawcy należy się szacunek: należy po sobie grzecznie posprzątać i zostawić teren w takim stanie, w jakim się go zastało.

A jak się chce zostawić podest "na przyszły rok", to można choćby zwrócić się z pytaniem do urzędu miasta, czy się na to zgadza.

Oczywiście, że dowalanie takiej kary to urzędnicza nadgorliwość - ale z drugiej strony jak gdzieś stoi samowolka i miasto nie reaguje, to wszyscy się oburzają...
      • Gość: tim Re: Przemek Pasek ma dość. Wyprowadzi się z Warsz IP: *.dynamic.chello.pl 29.12.10, 10:57
        Dobrze pamietamy jakim sukcesem bylo usuniecie po dlugich latach intensywnej dzialalnosci urzedniczej budy z placu Wilsona. Trabili o tym zadowoleni gdzie tylko mogli. Dziwne ze nie ma takiej ogromnej akcji w zwiazku z tak szybkim ukaraniem tego Paska za ta jego szkodzaca samowolke he he

> A jak się chce zostawić podest "na przyszły rok", to można choćby zwrócić się z
        > pytaniem do urzędu miasta, czy się na to zgadza.
        >
        > Oczywiście, że dowalanie takiej kary to urzędnicza nadgorliwość - ale z drugiej
        > strony jak gdzieś stoi samowolka i miasto nie reaguje, to wszyscy się oburzają
      • miroslaw7 Re: Przemek Pasek ma dość. Wyprowadzi się z Warsz 29.12.10, 11:01
        Znam Przemka od kilku lat i przyglądam się temu co robi nad Wisłą, czasami mu pomagam. Fakt, nie zawsze działa zgodnie z prawem ale czy na tym forum są sami prawi. Czy wy wszyscy tak naprawdę skrupulatnie przestrzegacie wszystkich przepisów? Ja mówię otwarcie, nie przestrzegam bo tego nie da sie w tym kraju zrobić. Poczytytajcie sobie KPA to zrozumiecie. Wiele działań podejmowanych przez Paska wymagało stosownych zezwoleń, a na te w Warszawie czeka się miesiącami lub wręcz latami. Urząd zgodnie z KPA jest na prawie. Działania fundacji są jak najbardziej pozytywne lecz dla urzędników miejskich nie wygodne. Wszak to nie oni są autorami pomysłów, to nie on zabłysnęli. To, że Przemek gośno mówi o błędach zarządu miasta jest karygodne więc się go kara. Nie koniecznie z pożytkiem dla społeczeństwa. Miasto chce od fundacji pieniędzy które dla miasta są niczym, a dla fundacji to żyć lub zniknąć. Miasto tym czasem swoim mieszkańcom od lat jest winne o wiele większą kasę i ani myśli się rozliczyć. Podsumowując działania Paska są dobre. Ściągają nad rzekę ludzi. Tam gdzie jeszcze kilka lat temu były chaszcze dziś jest fajnie urządzone miejsce spotkań ludzi Wisły. No ale trzeba z tym skończyć, to przeszkadza w " zagospodarowaniu" portu.
      • aaneta nieprzestrzeganie prawa? 29.12.10, 13:50
        Gość portalu: Puchatek napisał(a):
        > Nie do końca rozumiem, dlaczego wystarczy do swojej działalności dopisać określ
        > enia typu "alternatywne", "ludowe" albo "ekologiczne", żeby uważać że jest się
        > zwolnionym z obowiązku przestrzegania prawa.

Potrafisz wskazać przepis, który złamał Przemek Pasek?
        • miroslaw7 Re: nieprzestrzeganie prawa? 29.12.10, 14:08
          Odpowiem może w zastępstwie. Ustawa Przepisy Żeglugowe ale było to warte co najwyżej mandatu nie zatrzymania jednostki pływającej.
          • aaneta Re: nieprzestrzeganie prawa? 29.12.10, 14:15
            miroslaw7 napisał:
            > Odpowiem może w zastępstwie. Ustawa Przepisy Żeglugowe ale było to warte co naj
            > wyżej mandatu nie zatrzymania jednostki pływającej.

Hm, w artykule jest mowa o tym, że kara jest za nielegalne zajmowanie terenu miasta przez podest i przyczepę. Czy Przemek próbował z tym polemizować? Odwoływać się jakoś?
            • miroslaw7 Re: nieprzestrzeganie prawa? 29.12.10, 14:29
              Z tego co wiem tak ale miasto pozostało niewzruszone.
              • aaneta Re: nieprzestrzeganie prawa? 29.12.10, 14:37
                miroslaw7 napisał:
                > Z tego co wiem tak ale miasto pozostało niewzruszone.

W międzyczasie poczytałam trochę na ten temat, i na pierwszy rzut oka wydaje mi się, że nie należy się zwracać bezpośrednio do HGW, tylko do Zarządu Mienia m.st. Warszawy. To jest wprawdzie jednostka organizacyjna m.st. Warszawy, ale samodzielna, nie podlegająca bezpośrednio HGW. Mogę się mylić, ale z doświadczenia wiem, że właściwa droga administracyjna jest niezbędna, żeby coś załatwić.
                • tomjani Re: nieprzestrzeganie prawa? 29.12.10, 15:13
                  aaneta napisała:

> W międzyczasie poczytałam trochę na ten temat, i na pierwszy rzut oka wydaje mi
                  > się, że nie należy się zwracać bezpośrednio do HGW, tylko do Zarządu Mienia m.
                  > st. Warszawy. To jest wprawdzie jednostka organizacyjna m.st. Warszawy, ale sam
                  > odzielna, nie podlegająca bezpośrednio HGW. Mogę się mylić, ale z doświadczenia
                  > wiem, że właściwa droga administracyjna jest niezbędna, żeby coś załatwić.

Uczestniczę w posiedzeniach Komisji Dialogu Społecznego ds Warszawskiej Wisły, i pamiętam doskonale co wydarzyło się podczas spotkania z panią Dyrektor ZM m.st. Warszawy, Hanną Jakubowicz. O ile sama p. Dyrektor robiła wrażenie otwartej na propozycje, włącznie z możliwością zawieszenia wszelkich roszczeń finansowych miasta wobec podmiotów korzystających z akwenu przynajmniej do czasu gdy miasto wybuduje tam port z prawdziwego zdarzenia, to pełnomocnik Marek Piwowarski ostro się temu sprzeciwił, twierdząc że nie ma żadnego portu gdzie nie byłyby pobierane opłaty. Na retoryczne pytanie Piotra Kaliszka (reprezentującego kajakarzy) czy istnieją płatne porty pozbawione wszelkiej infrastruktury - odpaliłem osobiście, że owszem tak: na Mazurach zdarza się czasem, że gdy przycumuje się łódką do kawałka niezagospodarowanego brzegu - wyskakuje z krzaków podpity menel w miejscowej gwarze zwany panem pięć złoty i twierdzi że teren jest jego zatem pięć złotych się należy. Zupełnie przez przypadek najniższa (dotycząca najmniejszych łódek bezkabinowwych) dzienna opłata w tzw. Porcie Czerniakowskim została ustalona właśnie na 5zł :-DDDDD
                • Gość: Michał Re: nieprzestrzeganie prawa? IP: 178.73.49.* 29.12.10, 22:29
                  Zarząd Minia Warszawy z panią Jakubowicz podlega wiceprezydentowi Jakubiakowi.
            • tomjani Re: nieprzestrzeganie prawa? 29.12.10, 15:01
              aaneta napisała:

> miroslaw7 napisał:

> > Odpowiem może w zastępstwie. Ustawa Przepisy Żeglugowe ale było to warte
              > > co na jwyżej mandatu nie zatrzymania jednostki pływającej.

To było sławetne zaaresztowanie krypy "Basonia", włącznie z fabrykowaniem "dowodów przestępstwa" w postaci rzekomego przywiązywania dzieci do leżaków na krypie. Tymczasem przyczepić można było się jedynie do niewłaściwej rejestracji: jako łódź do połowu ryb, przy jednoczesnym przekroczeniu dopuszczalnych w przypadku takiej rejestracji wymiarów jednostki.
              >
              > Hm, w artykule jest mowa o tym, że kara jest za nielegalne zajmowanie terenu miasta
              > przez podest i przyczepę.

Bo te urzędasy tak mają: kiedy w tamtych krzakach wylegiwali się żoole z flaszką wystającą z kieszeni - udawali że nikomu to nie przeszkadza i problemu nie ma. Jak Przemek uporządkował teren, wyciągnał z basenu portowego zatopioną barkę (dzisiejszy "Herbatnik"), ustawił podest z desek (zimą służący do przechowywania łodzi), i do tego jeszcze toj-tojkę aby z krzaków nie śmierdziało - to zaraz doszukali się "bezumownego użytkownia terenu" i zaśpiewali "propozycję nie do odrzucenia" w postaci opłat takich jakby Ja Wisła otwarła tam siłownię-pakernię lub salon fitness. Na dodatek przeszacowując kilkunastokrotnie wielkość terenu zajmowanego przez Fundację. Teraz zrobili wielką łaskę - redukując swoje roszczenia trzykrotnie.

> Czy Przemek próbował z tym polemizować? Odwoływać się jakoś?

Aneto, ja też znam od podszewki mentalność, jaką przezentują urzędnicy bufetu. Najpierw Pełnomocnik Prezydent Warszawy do Spraw jak się miało okazać, Wyrzucenia Wodniaków Znad Wisły z zaskoczenia oznajmił (w dniu 8 października 2009 roku) że ten zapuszczony dotąd akwen z dnia na dzień i bez żadnych inwestycji ze strony miasta nagle stał się PORTEM w którym obowiązują rządy BOSMANATU, Regulamin i cennik), a gdy próbowałem interweniować że chyba zaszła jakaś tragiczna pomyłka bo nie tak to miało być - cynicznie odparł: "No jak to, nie zdecyduje się pan płacić za ZASZCZYT trzymania jachtu w STOLICY?". Potem osobiście byłem świadkiem rozmowy Pełnomocnika z Przemkiem, gdy żądał od niego ni mniej ni więcej tylko zarejstrowania "Herbatnika" w Urzędzie Żeglugi Śródlądowej i uzyskania Świadectwa Zdolności Żeglugowej, bo choć ta barka stoi na ziemi i nigdy pływać już nie będzie, to jednak pozostaje "JEDNOSTKĄ PŁYWAJĄCĄ znajdującą się na terenie PORTU". Taką samą niekompetencją wykazał się inny zausznik HGW, wiceprezydent Andrzej Jakubiak: na interpelację radnego Jarosława Krajewskiego

bip.warszawa.pl/NR/rdonlyres/82575F50-0384-4111-9C34-23D43765206C/766741/21_10_2010_2197_int_Krajewski1.pdf
              gdzie zawarto pytanie m.in. o uzasadnienie zmian we wspomnianym wyżej cenniku w wyniku której obniżono opłaty użytkownikom barek mieszkalnych i przyszłych jednostek usługowych (czytaj: pływających budek z piwem) - odpowiedział:

bip.warszawa.pl/NR/rdonlyres/82575F50-0384-4111-9C34-23D43765206C/769822/08_11_2010_2197_odp_Krajewski1.pdf
              że było to konieczne dla wyeliminowania nadużyć (przynajmniej tak to należy rozumieć) polegających na... rejestrowaniu houseboatów, o takich na ten przykład:

img17.imageshack.us/img17/9899/dsc01409ucw.jpg
              jako motorowych jachtów turystyczno - rekreacyjnych zamiast jako barek mieszkalnych, w wyniku czego użytkownicy barek jakie dziś stoją na terenie byłego Portu Czerniakowskiego byliby pokrzywdzeni! I w efekcie za swoją żaglówkę, o taką jaką zobaczysz na fotorelacji:

pedziwiatr.cba.pl/index.php?option=com_content&task=blogcategory&id=4&Itemid=6&limit=6&limitstart=12
              zapłacilbym nie 600zł rocznie jak to przewidywała pierwotna wersja cennika, lecz aż 1750zł, przy czym byłby to tylko podatek denny na rzecz miasta, niezależnie od normalnie dotąd ponoszonych opłat portowych na utrzymanie przystani.

Cóż, z tą ekipą normalnie pertraktować się nie da, przyjdzie trwać tak kolejne 4 lata względnie liczyć że wydarzy się cud i wszyscy oni zostaną wyprowadzeni w kajdankach...
              • aaneta Re: nieprzestrzeganie prawa? 29.12.10, 16:35
                tomjani napisał:
                > Bo te urzędasy tak mają

Myślisz, że tylko te? Że gdyby była inna ekipa, byłoby lepiej? Bo ja myślę, że wszystkie urzędasy tak mają. Za mało mam danych, żeby się wypowiadać tak zdecydowanie jak Ty, ale nie ukrywam, że scyzoryk mi się w kieszeni otworzył, jakem świętokrzyska góralka, jak przeczytałam dzisiejszy artykuł i niektóre wpisy na forum, zwłaszcza te o konieczności przestrzegania prawa. Nie każda urzędnicza decyzja jest słuszna z definicji i nie zawsze niewykonanie jej jest niezgodne z prawem. Diabeł jak zwykle tkwi w szczegółach, dlatego chciałam je poznać.
                • tomjani Re: nieprzestrzeganie prawa? 29.12.10, 20:05
                  aaneta napisała:

> Bo ja myślę, że wszystkie urzędasy tak mają.

Przyznaję, jest za mało danych aby autorytatywnie stwierdzić że inni postąpiliby inaczej - ale nie ulega wątpliwości że ich poprzednicy nie byli zdeterminowani aż do tego stopnia, aby swój cel osiągnąć po trupach. Taki np. Klub PTTK "Rejsy" rezydował na tym akwenie od przedwojnia, przetrwał okupację, czasy stalinowskie, gierkowkską regulację Wisły oraz budowę Trasy "Ł" i Wisłostrady, stan wojenny, przekręty wlaściwe początkowi tzw. transformacji, opluwaną ze wszystkich stron (za rzekomą bezczynność) ekipę śp. Lecha Kaczyńskiego - i teraz najpewniej będzie musiał ustąpić za sprawą lodziarzy HGW. A lemingi które wybrały obecną ekipę na kolejne 4 lata - za dwa dni pójdą się bawić na Plac Konstytucji, która to zabawa powinna raczej nasuwać skojarzenie z tańcami na tonącym "Titanicu", gdy zważy się w jakie zadłużenie wpędzono miasto :-(

> scyzoryk mi się w kieszeni otworzył, jakem świętokrzyska góralka, jak przeczytałam
                  > dzisiejszy artykuł i niektóre wpisy na forum, zwłaszcza te o konieczności
                  > przestrzegania prawa.

Glowa do góry: ja wprost przeciwnie, czuję się mocno podbudowany, bo takiego zgodnego potępienia urzędniczej samowoli w przedmiotowej sprawie nie przypominam sobie nigdy dotąd. A paru trolli pragnacych zdyskredytować "Ja Wisłę" z prymitywnej zawiści zawsze się znajdzie.

> Diabeł jak zwykle tkwi w szczegółach, dlatego chciałam je poznać.

Jak chcesz poznać inne afery dziejące się wokół byłego Portu Czerniakowskiego - zapoznaj się może z artykułem (i oczywiście komentarzami)

warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34889,7183858,Nowoczesna_wizja_portu_ma_szanse_sie_spelnic.html
                  Afera polega już choćby na tym że pan Piwowarski zapierał się przeszło rok temu jak żaba błota że powołanie tzw bosmanatu (w nieistniejącym porcie)! jest absolutną koniecznością, bo tego rzekomo wymaga ustawa. Minął rok od uroczystej fety w WTW na której powierzono im tę synekurę - i oto tenże pan Piwowarski przyznał że WTW nie spełnił oczekiwań w roli zarządcy portu, w następstwie czego umowa po roku wygasła, a nowej nie podpisano. Od tamtej pory (tj. od 24 października 2010 roku) żaden bosmanat nie funkcjonuje (o ile kiedykolwiek funkcjonował) i jakoś ten cały tzw. Port Czerniakowski nie zapadł się pod ziemię, nie spłynął z prądem rzeki, a woda nie wystąpiła z brzegów i nie zalała Solca i Czerniakowa. Tylko klub "Rejsy" płaci nadal podatek denny - już bezpośrednio do miejskiej kasy. Ale już niedugo może go tam nie być. Jeśli masz jeszcze jakieś pytania - śmiało pytaj :-)
                  • Gość: gość Re: nieprzestrzeganie prawa? IP: *.aster.pl 29.12.10, 22:06
                    A czy nie jest przypadkiem tak, że za trzymanie czegoś na czyimś terenie trzeba zapłacić? Tak samo jak trzeba zapłacić za łódź lub barkę cumującą w Porcie Czerniakowskim, tak samo Pan Pasek musi zapłacić za trzymanie desek na czyimś terenie. Wszyscy muszą, więc dlaczego Ty i Pan Pasek nie muszą. Czy to jest gdzieś napisane w Konstytucji, że ktoś na jakiś szczególnych zasadach może być zwalniany?
                    (Większość żeglarzy płaci za cumowanie i przechowywanie zimowe swoich łodzi, często ciężkie pieniądze, chyba, że trzymają łódź na swojej działce)
                    • tomjani Re: nieprzestrzeganie prawa? 29.12.10, 23:19
                      Mylisz systemy walutowe Owszem zwykle płaci się za postój łodzi - ale jak sam słusznie zauważyłeś - za postój łodzi w porcie oraz w warunkach umożliwiających cumowanie i przechowywanie zimowe swoich łodzi. To co bufet nazywa Portem Czerniakowskim (gdzie kiedyś istotnie mieścił się port żeglugi wiślanej ze stocznią remontową)w istocie żadnym portem obecnie nie jest, alalogicznie jak plac przy stacji metra "Wilanowska" od czasu gdy w 1969 roku zlikwidowano kolejkę wąskotorową do Piaseczna był Dworcem Południowym już tylko z nazwy, i nikomu by do głowy nie przyszło aby z racji samej tylko nazwy ustanowić zawiadowcę i dyżurnego ruchu na nieistniejącej już stacj, i nawet samemu panu Prześludze nie przyszłoby do głowy aby tworzona dla niego synekura w postaci kolejnej spółki PKP "Dworzec Polski" miała pobierać opłaty dworcowe tylko dlatego że w potocznej mowie to miejsce nazywa się dworcem.
                      To sami wodniacy urządzili sobie i z własnych środków utrzymywali przystanie na tym akwenie, oczywiście płacąc za prąd, wodę i wywóz śmieci. A pieniądze za te świadczenia pochodziły oczywiście z kieszeni wodniaków, którzy tym samym bynajmniej za darmo swojego sprzętu na wodzie nie trzymali. Bufet zaś dopiero całkiem niedawno nabrał apetytu na ten intratny teren, i postanowił przeznaczyć go do celów komercyjnych, uprzednio relegowawszy stamtąd dotychczasowych użytkowników, jedynie WTW potraktował w sposób uprzywilejowany. Ich żadne "opłaty portowe" dotyczyć nie będą: kajaki i wyczynowe łodzie wiosłowe przechowuje się bowiem na lądzie, a te opłaty mają dotyczyć tylko jednostek pozostających na wodzie. Dalej, w obecnym stanie rzeczy stworzony przez miasto "port" sprowadza się w istocie do pięciu tablic z regulaminem i cennikiem rozstawionym dookoła brzegu - oto cała "inwestycja" bufetu w to miejsce. Taki wyimaginowany "port" nie zapewnia przy tym niczego: ani warunków do bezpiecznego cumowania (stalowo - betonowa ściana nabrzeża WTW nie może spełniać tej roli w warunkach typowych dla Wisły wahań poziomu wody, a warunków na wysilipowanie, przezimowanie, przeprowadzenie wiosennego remontu i zwodowanie łodzi "Regulamin Portu Czerniakowskiego nie przewiduje" jak to zakomunikował pan Piwowarski. Póki przystań klubu "Rejsy" jeszcze istnieje - można korzystać z istniejącej tam infrastruktury, ale odtąd trzeba by płacić podwójnie: opłatę portową na utrzymanie tej przystani, oraz dodatkowo - podatek denny narzucony przez bufet i nazwany opłatą portową bez jakiegokolwiek już uzasadnienia. Więc przeprowadziłem się z jachtem tam gdzie tłuste łapska bufetowej jeszcze nie sięgają - i oczywiście płacę. Za usługę portowania łodzi - ale nie płacę haraczu ustanowionego tylko przez czyjeś widzimisie.
                      Co do "trzymania czegoś na czyimś terenie": radziłbym się tak daleko z uogólnieniami nie posuwać. Wszak właściel samochodu trzymający go na osiedlowej ulicy pod blokiem żadnych opłat nie ponosi; zapłaciłby gdyby trzymał go na parkingi strzeżonym - za usługę pilnowania swojej własności. Zapłaciłby też gdyby zaparkowal go w centrum miasta objętej strefą płatnego parkowania - ale gdyby takiej strefy nie ustanowiono, miasto dawno już zostałoby zawalone samochodami w stopniu uniemożliwiającym jego normalne funkcjonowanie. W przypadku byłego Portu Czerniakowskiego absolutnie nic dotąd nie wskazywało aby miał on zostać zastawiony jachtami tak aby dla innych zabrakło już miejsca. Barek mieszkalnych tu nie liczę: ich sprawa istotnie wymagała uregulowania (choćby ze względu na zanieczyszczenie wody ściekami bytowymi) ale posłuzono się nimi jako pretextem do rozprawienia się tam ze wszystkim co tylko unosi się na wodzie, nie nurkuje i na drzewo nie ucieka.
    • Gość: driVer Bezczelny i chamski Przemku! nie trzeba było... IP: *.180.135.246.nat.umts.dynamic.eranet.pl 29.12.10, 10:44
      ... się narażać mnie i innym. Wreszcie oberwałeś po łapkach... Toast z tego powodu! A, sorki, Ty już ponoć problemu z alkoholem nie masz. W każdym razie uciekaj z Warszawy, dam Ci kopa na drogę. I może w nowym miejscu nie będziesz tak chamski, bo i tam nie wyjdzie Ci to na zdrowie.
      • Gość: denn Re: Bezczelny i chamski Przemku! nie trzeba było. IP: *.dynamic.chello.pl 29.12.10, 10:56
        prywatne pojazdy pod anonimowym szyldem to zwykłe tchórzostwo i tu objawia się chamstwo -driver.oraz ci co jęczą, że prawo ponad wszystko z pewnością nigdy na żadnej imprezie nie byli i pojęcia nie maja jak port wygląda. oraz to, że fundacja mało znana warszawiakom to żaden argument. jeśli ktoś jest ciekawy to zawsze znajdzie coś ciekawego.
        • tomjani Re: Bezczelny i chamski Przemku! nie trzeba było. 29.12.10, 13:03
          Gość portalu: denn napisał(a):

> prywatne pojazdy pod anonimowym szyldem to zwykłe tchórzostwo

W dodatku szyldem conieco zniekształconym. Tam pownno stać nie driver tylko, noooo, ten to... diler?
          Developer!
      • Gość: warszawianka50 Re: Bezczelny i chamski Przemku! nie trzeba było. IP: unknown 29.12.10, 11:31
        Kto to pisze? Czy ten ktos choc raz rozmawiał z Panem Przemkiem lub był na organizowanych prze Fundacje imprezach dla warszawiaków??!!!! Znów polskie piekło!!! A co ty, autorze tego komentarza, zrobiłes dla warszawy i jego mieszkańców?? Kopami bardzo łatwo szafować, trudniej uruchomic rozum i serce.
      • Gość: Sternik Re: Bezczelny i chamski Przemku! nie trzeba było. IP: *.acn.waw.pl 30.12.10, 14:03
        No bez przesady Piotrze. Pamiętam ten dzień. Może i Przemek zareagował impulsywnie, ale za to rozsądnie. Zrobiłeś wreszcie prawo jazdy? Nie pijesz już piwa żeby się pewniej poczuć za kierownicą?
    • wawaludek Przemek Pasek ma dość. Wyprowadzi się z Warszawy? 29.12.10, 10:54
      Prosta sprawa: kolejny społecznik, który stoi w poprzek niektórym urzędnikom. To kolejna warszawska tajemnica poliszynela. Miał być hotel i komercja, jest ochrona konserwatorska portu wytupana przez JaWisłę. Ot i cała prawda o tym rzekomym bezprawiu Paska. Dorzucam jeszcze do tego pewnego "biznesmena", który dzięki JaWiśle został skazany za wyrzucanie "miastowych" żużli na nabrzeżu Wisły, a do dziś - DO DZIŚ!- gwiżdże sobie na wyroki. Zajrzyj do prasy- dowiesz się czy zapłacił karę i z kim na rautach bryluje obecnie owyż jakby nigdy-nic...To nieskomplikowana wiedza - o tym piszą gazety i co? jak kamień w Wisłę... Ale czego oczekiwać od miasta, które od pokoleń sr...a do Wisły? (I z niej pije!)
      To jest naprawdę bardzo przykre, że taka miernota jak warszawski tzw. pełnomocnik ds Wisły został wyznaczony do zniszczenia fundacji społeczników. To przykre,że poszło o obrazy i kompleksy pełnomocnika. I wygląda na to, że ma w tym faktyczne pełnomocnictwo miłościwie panujących. Wynajęty za Lecha, kończy dzieło za Hanny. Ot, taka mała człeczyna do wielkich spraw. Wstyd, po prostu wstyd!
      • tomjani Re: Przemek Pasek ma dość. Wyprowadzi się z Warsz 29.12.10, 13:09
        wawaludek napisał:

> To jest naprawdę bardzo przykre, że taka miernota jak warszawski tzw. pełnomocn
        > ik ds Wisły został wyznaczony do zniszczenia fundacji społeczników. To przykre,
        > że poszło o obrazy i kompleksy pełnomocnika. I wygląda na to, że ma w tym fakty
        > czne pełnomocnictwo miłościwie panujących. Wynajęty za Lecha, kończy dzieło za
        > Hanny. Ot, taka mała człeczyna do wielkich spraw. Wstyd, po prostu wstyd!

Sam tej miernocie zaufałem jeszcze za Kazia, gdy uroczyście zapewniał mnie że nie jest wolą Ratusza relegowanie wodniaków z byłego Portu Czerniakowskiego, i przekształcenie go w obszar komercji. Ale potem urządzono w byłym Ratuszu - bufet, i ceną jaką pełnomocnik zapłacił za uratowanie stołka okazało się to, że odtąd chodzi na pasku (nie obrażając Przemka!) HGW. I doprowadził do tego że musiałem znaleźć inny port macierzysty dla swojej żagłowki, co ilustruje filmik w innym z komentarzy...
    • Gość: r Przemek Pasek ma dość. Wyprowadzi się z Warszawy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.10, 10:55
      Nigdy o tym Pasku i jego inicjatywach nie słyszałem.

Czy ktoś rzeczywiście przychodził na te jego zespoły folklorystyczne aby na deskach potańczyć oberki i kujawiaki?

Z artykułu wynika że robił to nie za swoje pieniądze tylko za dotacje z budżetu miasta, czyli za pieniądze wszystkich, także tych którzy z jego oferty nie korzystali.

A cały spór o odszkodowanie tak naprawdę jest sporem prawnym. Trzeba by się wczytać w przepisy i umowy. Jeśli dostał zgodę by platforma stała 3 miesiące a stoi do dziś, to złamał prawo.
      • Gość: rupi Re: Przemek Pasek ma dość. Wyprowadzi się z Warsz IP: 94.75.121.* 29.12.10, 11:17
        "Nigdy o tym Pasku i jego inicjatywach nie słyszałem"

A to już tylko i wyłącznie twój problem. Zapewne nie słyszałeś też o wielu innych instytucjach kultury, które działają w Warszawie. Ale naprawdę nie musisz się z tego powodu od razu kompromitować na forum.

"Z artykułu wynika że robił to nie za swoje pieniądze tylko za dotacje z budżetu miasta, czyli za pieniądze wszystkich, także tych którzy z jego oferty nie korzystali"

Ja NIGDY nie korzystam z robionej także za moje pieniądze miejskiej imprezy sylwestrowej. Uważam że to miliony wywalone w błot. No i co z tego? Ktoś na to jednak chodzi. Tak samo jak na robione w porównaniu z Sylwestrem za grosze imprezy Ja Wisła.
        • Gość: World Re: Przemek Pasek ma dość. Wyprowadzi się z Warsz IP: 195.117.230.* 29.12.10, 11:55
          Gość portalu: rupi napisał(a):

> A to już tylko i wyłącznie twój problem. Zapewne nie słyszałeś też o wielu innych
          > instytucjach kultury, które działają w Warszawie. Ale naprawdę nie musisz się
          > z tego powodu od razu kompromitować na forum.

Tylko dlaczego sam aż tak się kompromitujesz tutaj?

> Ja NIGDY nie korzystam z robionej także za moje pieniądze miejskiej imprezy syl
          > westrowej. Uważam że to miliony wywalone w błot. No i co z tego? Ktoś na to jed
          > nak chodzi. Tak samo jak na robione w porównaniu z Sylwestrem za grosze imprezy
          > Ja Wisła.

Dlaczego pominąłeś najważniejszy akapit przedmówcy? To celowy zabieg manipulacji czy tylko pominięcie wynikające z przerażająco słabej pamięci u ciebie? :) Jedno jest po tobie oczywiste - masz w dupie prawo i jego łamanie przez niektórych :)
      • Gość: nana tak- ja IP: *.dynamic.chello.pl 29.12.10, 11:58
        Ja byłam kilka razy na "wiankach" i innych koncertach. Wiem, ze byly organizowane spływy kajakowe po wiśle. Dużo fajnych imprez. Były warsztaty bębniarskie, jam session, grała Kapela ze wsi warszawa, duzo fajnych rzeczy sie tam dzialo. i duzo ludzi tam przychodzilo. fajnie bylo, bo mozna bylo sobie usiasc tez na lezaczku pić piwo, cymes! :)
      • Gość: gość Re: Przemek Pasek ma dość. Wyprowadzi się z Warsz IP: *.aster.pl 29.12.10, 12:25
        I tu jest właśnie problem, bo Pan Przemysław Pasek nie ma umowy na zajmowanie terenu. A kara naliczona przez miasto należy się za bezumowne zajmowanie terenu. Pan Przemysław Pasek nie miał też jakoś problemu, żeby zebrać o wiele większe pieniądze na zakupienie podupadającego Dworca Wodnego...
        Znajdujące się po sąsiedzku instytucje takie jak ZHP mają umowy i miasto w znacznej mierze zwalnia je z płacenia. Tylko różnica polega na tym, że te instytucje najpierw podpisały umowę i porozumiały się w tej kwestii, a dopiero potem zaczęły działalność...
      • stanwewnetrzny Przemek zostań 29.12.10, 13:01
        Tak, ja byłem, bywam i będę bywał. Na festynie i tańcach i ognisku.
        Pływałem też z fundacją Ja Wisła łodzią po Wiśle do Wilanowa (bilet 15 zł, niedotowany przez miasto), uczestniczyłem we współorganizowanym przez fundację spływie Marka Kamińskiego wpław do Warszawy (tu film) .
        Uważam że Przemek i fundacja robią bardzo pożyteczną pracę na rzecz społeczeństwa. Polecam wybrać się na jakąkolwiek ich imprezę (spacer, spływ, wykład) zanim będziecie cokolwiek pisać.
      • Gość: Zdalny Re: Przemek Pasek ma dość. Wyprowadzi się z Warsz IP: 178.73.63.* 02.01.11, 23:42
        Ilu ludzi tam przychodziło, zobacz sobie na podlinkowanych poniżej filmikach z sierpnia 2009, zabawa trwała od popołudnia do godz. 22. Tak było na prawie każdym koncercie folkowym.

To są działania porównywalne, jeśli chodzi o liczbę uczestników, z tym co robi np. na Otwockiej czy na Skwerze Hoovera robi Fabryka Trzciny, biorąca od miasta o wiele większe dotacje. Tyle że na imprezy FT są na ogół mimo dotacji biletowane.

zdalny.blogspot.com/2009/08/samoodnawialne-zrodo-energii.html
        zdalny.blogspot.com/2009/08/esztenas-w-porcie-czerniakowskim.html

A oprócz folku bywały tam i zupełnie inne koncerty, seanse filmowe etc i mnóstwo innych dzialań. (Tu chodzi mi o folk w znaczeniu europejskim, nie amerykańskim.)
        I zapamiętaj, że nie każdy słucha britnej spirs czy innego diskopolo i nie każdy jest bywalcem dyskotek.
        W dniach gdy była sprzyjająca ładna pogoda, na rejsy łodka po Wiśle, zaczynające się o 6 rano trzeba się było zapisywać z wielodniowym wyprzedzeniem.

Notabene gdyby takie imprezy organizowała nie mała fundacja, która chce krzewić kulturę, tylko jakaś instytucja miejska (typu Stołeczna Estrada, tylko patrząca jak tu swoim menago zapłacić po kilkanaście tysięcy pensji), to takie imprezy musiałby kosztować miasto 5-10 razy drożej. Zobacz, ile bierze dowolna firma za rozstawienie sceny, nagłosnienia i relektorów ba na większy koncert, żeby z tej sceny jakieś szarpidruty mogły emitować swoje ryki na pół miasta. Ceny wahają się między 50 a 200 tys zł, a miasto płaci, a jak ktoś chce promować kulturę a nie ryki i robi to tanio, to go uwalają. Wiadomo, że od nich urzedasy żadnej łapówy nie dostaną.
    • eurydyka102 Przemek Pasek ma dość. Wyprowadzi się z Warszawy? 29.12.10, 11:21
      Przemek to pasjonat, człowiek wielkiej wiedzy i energii. Autentyczny społecznik. Bardzo mu wspólczuję i tak myślę, że gdyby złożyc się na te 10 tys. Chętnie bym się włączyła do pomocy. A ci którzy nic nie wiedzą o Fundacji JA Wisła nie powinni zabierać głosu tylko zająć się pielęgnowaniem swojego matołectwa.
    • Gość: ja Przemek Pasek ma dość. Wyprowadzi się z Warszawy? IP: *.adsl.inetia.pl 29.12.10, 11:26
      Ale drewnianą szopę, którą postawił samowolnie " zaradny" z sąsiedztwa na granicy mojej działki, to przez 5 lat nie mogą uznać za nielegalną. Jest niezgodna z wszelkimi przepisami budowlanymi, miejscowym planem zagospodarowania i jest koszmarnie brzydka. Ponadto zagraża zdrowiu i życiu sąsiadów. Taka trudność nie do pokonania. Nakazać rozbiórkę samowoli budowlanej. Czy to miasto w ogóle nadaje się do życia?
    • Gość: warszawianka50 Przemek Pasek ma dość. Wyprowadzi się z Warszawy? IP: unknown 29.12.10, 11:28
      Panie Przemku! Proszę się nigdzie nie wyprowadzać! Proszę pozostać w Warszawie, nad Wisłą!!! Bezdyszność i ograniczenie umysłowe urzedników jest tak stara jak świat. Miejmy nadzieję, że ktos z dworu otaczającego panią Prezydent opamieta się i pomysli! Trzymam kciuki! Zreszta chyba nie tylko ja, ale cała rzesza warszawskich przewodników!!!!
    • Gość: X Re: A ten Pasek nie może działać zgodnie z prawem IP: *.home.aster.pl 29.12.10, 11:34
      > Pewnie ma sie dopasowac do zydo byfetu.

Polskich znaków się naucz masonie jeden.
      • Gość: tim Re: A ten Pasek nie może działać zgodnie z prawem IP: *.dynamic.chello.pl 29.12.10, 12:07
        Czyzby towarzysz Maleszka czuwal nad poziomem polszczyzny w komentarzach internetowego dziecka naczelnego obroncy agentow ze swojej krakowskiej nory?
    • Gość: mary Przemek Pasek ma dość. Wyprowadzi się z Warszawy? IP: 188.201.255.* 29.12.10, 11:52
      Masz racje Przemo. To miasto tylko dla pozerów i atrakcyjnych dziewek ze wsi, które sie z tymi pozerami puszczaja, zeby cala wies mówila ze robia kariery w stolicy...
      • motylanoga71 Re: Przemek Pasek ma dość. Wyprowadzi się z Warsz 29.12.10, 14:52
        wracaj czyscic kanaly bo cie z Holandii eksmituja
    • Gość: wawiak HGW???? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 29.12.10, 11:53
      jak ona dostała w wyborach te 53 proc.

kto głosował na HGW ????

dla urzędasów społecznicy to śmiertelny wróg. Są aktywni, robią wszytko za darmo, nie kradną.

Jak na ich tle wygląda HGW i jej urzędasy...

• Gość: World Re: HGW???? IP: 195.117.230.* 29.12.10, 11:59
        Gość portalu: wawiak napisał(a):

> jak ona dostała w wyborach te 53 proc.
        >
        > kto głosował na HGW ????
        >
        > dla urzędasów społecznicy to śmiertelny wróg. Są aktywni, robią wszytko za darmo,
        > nie kradną.

Aż tak nie musisz kłamać :) Musiałbyś się dużo bardziej postarać, żeby "wybielić" owych społeczników już teraz :)

> Jak na ich tle wygląda HGW i jej urzędasy...

HGW rozkwita na buspasach, nie zauważyłeś? :)
    • Gość: kara1953 Przemek Pasek ma dość. Wyprowadzi się z Warszawy? IP: *.bpwola.waw.pl / 192.168.27.* 29.12.10, 12:14
      chleba i igrzysk!!! Wciąż aktualne hasło dla rządzących. Lepsze tańce, niż kamienie wyrywane z bruku, które nie wiadomo w kogo mogą trafić!
    • Gość: tom Przemek Pasek ma dość. Wyprowadzi się z Warszawy? IP: 94.75.121.* 29.12.10, 12:40
      A może wreszcie zacznijcie pisać o urzędnikach podając nazwiska, a nie anonimowo. To są osoby publiczne, podpisujące pisma urzędowe i podejmujące decyzje administracyjne. Niech potem pan redaktor porozmawia z panią Xsińską lub panem Ygrekowskim z urzędu, i niech ta osoba przedstawi swoje racje (może słuszne?). Nie można pisać tylko, że ktoś jest krzywdzony. Może łamie prawo? Może niektóre przepisy trzeba zmienić?
      • miroslaw7 Re: Przemek Pasek ma dość. Wyprowadzi się z Warsz 29.12.10, 12:45
        W warszawskich samorządach od lat obowiazuje zasada, którą ja nazywam zasadą poziomnicy. Wychylisz łeb ponad poziom to ci go upier.... Wiem, przerabiałem osobiście.
    • Gość: Zuza Przemek Pasek ma dość. Wyprowadzi się z Warszawy? IP: *.adsl.inetia.pl 29.12.10, 12:46
      Prosta sprawa: Urzędasom pomysłu nie staje co naprawdę dobrego zrobić dla Warszawy, więc zniszczą tego, który pomysły ma, jak nie odmowami i podaniami - to KASĄ, bo jest od nich inteligentniejszy, czyli NAJWIĘKSZY WRÓG. Nic tak nie jest zajadłe, jak mściwy i głupi urzędas.
      • Gość: egon rzecznik ratusza a wygląda jak dziad podmostowy IP: 157.166.216.* 29.12.10, 13:36
        skąd biorą na takie POsadki takich klapsiarzy???!!!
    • tomjani Re: A ten Pasek nie może działać zgodnie z prawem 29.12.10, 12:53
      Gość portalu: tim napisał(a):

> Przeciez trzeba wykonczyc lesnego dziadka za pare desek na nieuzytkach.

Jeśli chodzi o ścisłość: "Leśnego Dziadka" to ja wyprowadzilem z byłego Portu Czerniakowskiego w ub. roku. Nie w smak było mi bulić rocznie 875zł samego tylko podatku dennego do kasy bufetu, niezleżnie od ponoszonych wcześniej opłat portowych na rzecz klubu.

www.youtube.com/watch?v=mIB0lOdpgcc
      Teraz pewnie przyjdzie kolej na Przemka Paska - ale on niestety tak łatwo swoich zabawek zabrać nie zdoła... :-(
    • 2bialoleka Przemek Pasek ma dość. Wyprowadzi się z Warszawy? 29.12.10, 13:47
      Jak koleś nie umie posprzątać za sobą to niech płaci kary.
      Proste i logiczne.
    • Gość: WojtekWojtek Przemek Pasek ma dość. Wyprowadzi się z Warszawy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.10, 14:11
      I w porcie gdzie jest pelno wody jakis CYMBAL planuje rzad fontann napewno podswietlanych tak jak na Powislu Zabrali mieszkancom sporo ziemi do lezakowania zeby od czasu do czsu wlaczyc fontanny!!!!!!!!!!! IDIOTYZM czy Wariactwo planowane. Zostawcie Warszawe Waeszawiakom a WIOCHA niech upieksza swoje siola i wsie . WON z Warszawy.
    • Gość: Alfonso88 Przemek Pasek ma dość. Wyprowadzi się z Warszawy? IP: 91.216.160.* 29.12.10, 14:19
      I dobrze, jak sobie nie radzi to niech wraca razem ze swoimi protektorami z jedynie słusznej gazety do Izraela
    • adam.ostolski to nie urzędnicy. to HGW 29.12.10, 14:32
      Problem nie z biurokratami czy urzędnikami, lecz z biznesem, który za tym stoi. PO to partia wielkiego biznesu, HGW to jednoosobowy komitet wykonawczy wielkiego biznesu. Postawią nam biurowiec i fontanny... A urzędnicy robią to, co im HGW każe. Nie czepiałbym się ich.
    • snellville Przemek Pasek ma dość. Wyprowadzi się z Warszawy? 29.12.10, 15:00
      Ten Przemek jest ciemniakiem.
      Ja bym walnal jakis krzyz w tamtym miejscu,poprosil jakiegos ksiezulka o wyswiecenie ludowo-folklorystycznego krzyza.
      No a jak by jeszcze paru beretow z kims waznym z pisu na ta uroczystosc swiecenia zaprosil ....zadna sila by go nie ruszyla.
      Przemek kombinuje jak tu zarobic,folklor wisi mu swobodnie.
      Owsik czy tam Owsiak tez za darmo sie niewygina zbierajac pieniadze i wcale sie niedziwie,
      Prawda jest ze miasto nie moze sobie pozwolic na bezprawie ale w ostatnim roku Warszawa nie dala popisu w egzekwowaniu prawa.
      Moim zdaniem gosciu powinien dostac upomnienie i czas na posprzatanie terenu.
      Jesli nie wykona no to wtedy grzywna.
      Miasto swa biernoscia pozwolilo mu na te imprezy i nie moze teraz egzekwowac jakis pieniedzy ktorych (zapewne?) w kotrakcie nie bylo jesli jakis kontrakt wogole byl.
    • Gość: kronos Dosyć śmierdzieli urzędasów IP: *.dynamic.chello.pl 29.12.10, 15:03
      można tylko biurwom i urzędasom życzyć ciekawych fajerwerków w biurach.ten czas już powoli nadchodzi,zemsta ludu wisi w powietrzu - Walc zatrudniła rekordową ilość pasożytów z po i sld,pobiła wszelki dotychczasowe rekordy stąd szuka pieniędzy na dodatkowe nagrody zwiększając o 400,500 % opłaty gruntowe ,ograniczając współpracę z org pozarządowymi .
    • Gość: next niech red Blumsztajn pomoże IP: *.acn.waw.pl 29.12.10, 15:14
      i zrobi ściepę. co to dla Agory 10tysięcy?

dla jasności - ani mnie ziębi Pasek ani grzeje. Nie rozumiem tylko dlaczego jedna wolna amerykanka (Paskowa) ma być gloryfikowana) a druga (urzędnicza) piętnowana?

dla mnie jedni warci drugich. Jeden buduje sobie na publicznym gruncie zajmowanym bezumownie jakieś tancbudy. drudzy z sufitu wymierzają i anulują kary. a pośrodku red Blumsztajn, który palcem pokazuje, która samowolka jest dobra a która zła.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka