Dodaj do ulubionych

Akty notarialne

10.01.11, 12:11
Witam ponownie
Czy ktoś z szanownych sąsiadów ma może informacje na temat aktów notarialnych? może juz ktoś podpisał? chhodzi mi o przybliżony termin...
Obserwuj wątek
    • kalawala Re: Akty notarialne 10.01.11, 12:58
      Wlasnie sie dowiedzialem w Spoldzielni, ze akty maja byc podpisywane za okolo miesiac.
      • marcin.kaminski Re: Akty notarialne 07.02.11, 18:29
        Około miesiąc minął ... dziś ja się dowiedziałem w SM że akty będą po 20 lutego czyli jeszcze ok. 2 tygodnie.
        • iza.wiech Re: Akty notarialne 16.02.11, 16:21
          ja jestem umówiona na 23 lutego
          • marcin.kaminski Re: Akty notarialne 16.02.11, 17:42
            My 28-ego. Ale to dobrze że tydzień później, mam nadzieję że podzielicie się doświadczeniami, uwagami, kosztami czy zastawionymi pułapkami ;-)
            • kalawala Re: Akty notarialne 17.02.11, 10:28
              Wlasnei dzwonilem do notariusza i potrzebne beda:
              - dowody osobiste
              - umowa ze spoldzielnia
              - umowa kredytowa - ksero nalezy dostarczyc przed podpisaniem aktu notarialnego
              - oplata przy 3 pokojowym to cos okolo 2500 zl
              • 7kevin Re: Akty notarialne 17.02.11, 10:43
                dziwne wczoraj dzwoniłem i za 2 pokoje powiedziano mi około 2400 :)

o umowie kredytowej niewspomnieli.

zapomniałem tylko spytac czy wiedzą może czy i garaż odrazu 1 aktem bedzie przekazywany.
                • marcin.kaminski Re: Akty notarialne 17.02.11, 11:26
                  7kevin napisał:
                  > dziwne wczoraj dzwoniłem i za 2 pokoje powiedziano mi około 2400 :)

w taksie notarialnej 2 czy 3 pokojowe to różnica nie będzie znaczna. Dla 100.000 zł różnicy w cenie mieszkania taksa wynosi 200zł - o ile mamy 50% zniżki od stawek maksymalnych.

> zapomniałem tylko spytac czy wiedzą może czy i garaż odrazu 1 aktem bedzie prze
                  > kazywany.

Obawiam się jednak że będą 2 akty. Jeśli dla 3 pokojowego (czyli kupionego za ok. 500.000 z garażem) koszt wynosi ok. 2.500 to wg mnie składa się on z:
                  aktu za mieszkanie (za 470.000 zł) ok. 1.650zł
                  aktu za garaż (za 30.000 zł) ok. 450 zł
                  odpisów ok. 200 zł
                  wniosków do sądu hipotecznego ok. 200 zł

Gdyby był jeden akt od ogólnej wartości 500.000 zł to zamiast 2.100zł za same akty wyszło by ok 1.800zł.
                  Tak więc za 2 akty mamy kilkaset zł więcej do zapłaty, no i pewnie kłopoty z deklaracjami na podatek od nieruchomości i interpretacjami urzędu dzielnicy, który będzie nam wciskał dużo większą stawkę podatku. Ale o tym pewnie jeszcze będzie dyskusja.
                  A co do kosztów i ilości aktów to tylko moje dywagacje. Może się mylę.
                  • dyzdak Re: Akty notarialne 17.02.11, 13:21
                    Akty będą dwa. W tym na mieszkanie będzie pełnomocnictwo dla SM do ustanowienia odrębnej własności hali garazowej i dokonania podziału do uzywania.
                    Co do stawek podatku od nieruchomości to szum sie juz zaczal - dzielnice i gminy nie traktuja powierzchni garazy jako czesci mieszkalnych (stwaka dla pozostałych).
                    Ciekaw jestem jak do tematu odejdzie bank - na podstawie aktow będzei tylko na razie ustanoiwenie i przeniesienie własności meiszkania (i na to można będzie wpisać hipotekę) - na garaż już nie (ewentualnie dopiero potem). SM mnie załamuje - rozmawiałem z notariusz i to podobno oni sie na to uprali.
                    • 7kevin Re: Akty notarialne 17.02.11, 13:30
                      NSA w Warszawie orzekło w jednej ze spraw że garaż powinien byc opodatkowany stawką pozostąłą. na tym się opiera m.st.warszawa.
                      ale mieskzańcy przywołujac wyroku NSA z innych miast w zalezności od skłądu SKO wygrywają bądź przegrywają....stad sytuacja jest taka że jeden sąsiad ma ze stawki pozostąłej a drugi z mieszkalnej bo tka SKO orzekło..... :) niezła jazda jest.

a co do Aktu to troszke lipa bo chciałbym mieś wypis takiego aktu ustanawiającego odrębną własność mojej części garażu. a tak niewiadomo.
                    • marcin.kaminski Re: Akty notarialne 17.02.11, 14:10
                      dyzdak napisał:
                      > Akty będą dwa. W tym na mieszkanie będzie pełnomocnictwo dla SM do ustanowienia
                      > odrębnej własności hali garazowej i dokonania podziału do uzywania.

A jak do tego ma się uchwała nr 127/10 Zarządu SM z dnia 15 grudnia?
                      Wtedy już garaż został podzielony chyba po 1/88 dla każdego miejsca. To co teraz będą znowu dzielić?
                      A na wydzielenie odrębnej KW to nie był czas w październiku/listopadzie jak w końcu ujawniany był budynek? Czy wtedy nie należało od razu "podzielić" go na dwie KW?
                      Doprawdy jakieś dziwne kombinacje.
                      A co do banku i hipotek to też ciekaw co mój bank na to powie. W poniedziałek się umówiłem na spotkanie bo jeszcze w umowie mam zapis o dwóch hipotekach - zwykłej i kaucyjnej, a za 3 dni zwykła przestaje istnieć.
                      • 7kevin Re: Akty notarialne 17.02.11, 14:25
                        więc tak od notariusza się dowiedziałem że jeszcze uchwała o wyodrębnieniu garazu się niuprawomocniła i nastapi to dopiero 19 lutego. czyli po tym terminie SM wystapi o ząłożenie KW dla garazu . czyli będzie oddzielna KW dla garazu.
                        Akt będzie zbiorczy jeden. prz czym pani notariusz powiedziała że niemusimy się zgadzac na zapis o udzieleniu pełnomocnictwa, i wtedy z nami osobiście prezes SM będize musiał się spotkać. i podpisac oddzielny akt.

Generlanie ze zbiorczego aktu notarialnego tak czy siak wypis dostaniemy za darmo bo jesteśmy mocodawcą - stroną aktu. jesli chcemy więcej niż 1 to wtedy dopiero płatny.
                        także co bank an to niewiem. ale hipoteke moga wpisac już na mieszkanie. i to powinno im wystarczyc.
                      • dyzdak Re: Akty notarialne 17.02.11, 16:30
                        W Polbanku twierzda, ze kaucyjnej sąd nie wpisze - ja załatwiam juz nowe oswiadczenie. Alternatywą jest ustanoiwenie hipoteki w akcie notarialnym - wtedy z banku nic nie potrzebujesz - ale to 370 zeta dodatkowych kosztów za notariusza.

Z tymi pełnomocnictwami to totalny wygłup. Pokpili sprawę i teraz kombinują jak kon pod góre. W akcie nie ma terminu, do którego ma odbyć się ustanowienie odrebnej wąłsności hali i przeniesienie miejsca (udziału). Ja to pewnie wezwę do tego SM tuż po akcie. A tak na wszelki wypadek.
                        • icemod Re: Akty notarialne 17.02.11, 18:50
                          Za dwa pokoje około 2250PLN.
                          • stemar15 Re: Akty notarialne 22.02.11, 20:21
                            Czy komuś udało się już klepnąć akt?
                            Ktoś wcześniej pisał, że Pani Notariusz prosi o dostarczenie kopii umowy kredytowej, jeśli na mieszkanie był brany kredyt. No i teraz pytanie, czy to na 100% jest konieczne? Znajomy dwa miesiące temu podpisywał akt na mieszkanie, brał kredyt, ale jego notariusza w ogóle nie interesowała umowa z bankiem. Więc jak to z tym jest?
                            • marcin.kaminski Re: Akty notarialne 22.02.11, 21:06
                              Ja rozmawiałem ze swoim bankiem w kwestii czy własnie potrzebuję jakieś kwity od nich przed podpisaniem aktu. Zapewnili mnie że absolutnie do samego podpisania aktu ani umowa kredytowa ani żadne zaświadczenia itp nie są mi potrzebne. Dopiero po jego podpisaniu mam się z odpisem stawić w banku i dostanę potrzebne dokumenty do wpisu hipoteki i przy okazji podpiszemy aneks do umowy gdyż jak wcześniej wspominałem mam w niej zapis o dwóch hipotekach - kaucyjnej i zwykłej a teraz będzie tylko kaucyjna.
                              • moka_l2 Re: Akty notarialne 22.02.11, 21:52
                                My podpisaliśmy akt wczoraj. Żenada,ale mówię Wam,ja nie mam siły już walczyć. Akty są 2, podpisałam to cholerne pełnomocnictwo,ale i tak chcę być przy podpisaniu aktu na garaż. Umowa z bankiem jest niepotrzebna. My jesteśmy załamani, bo w umowie kredytowej nie jest określenie,czy kredyt który wzięliśmy był na garaż czy na mieszkanie, więc wg banku kredyt był i na to i na to (niezależnie od naszego wkladu własnego). Więc sam akt notarialny na mieszkanie nie zmienia w naszej sytuacji kompletnie nic. Większą ratę będę płacić chyba do końca życia. Pani notariusz powiedziała,że z jej doświadczenia wynika, że akt będziemy mogli podpisać za około 2 miesiące. Koszt -2550 zł (3 pokoje), DO TEGO za garaz będzie około 300 pln (ale nie dopytałam,czy ta cena obejmuje już wypisy). No i dziwny zapis - balkon nie jest naszą własnością, jest częścią budynku,a my i ew.przyszli właściciele mieszkania mamy w akcie zagwarantowane wyłączne korzystanie z balkonu. Szczerze mówiąc nie słyszałam o czymś takim. A jeśli chodzi o kwestię 2 rodzajów hipotek - w banku powiedzieli nam,że jak przyniesiemy akt podpiszemy odpowiedni aneks. Ciekawe tylko,czy za aneks sobie zażyczą kasę (aneks kosztuje 100 zł)
                                • marcin.kaminski Re: Akty notarialne 22.02.11, 22:39
                                  My mamy w umowie kredytowej wprost zapis że jest on na mieszkanie i garaż, wspomniałem w banku że "ze słyszenia" wiem że będą dwa akty i że sytuacja garażu jest nieco "zagmatwana" ale na razie mam się nie martwić, mam przyjść z aktem oni ocenią sytuację i skoro i tak mamy podpisać aneks o rodzajach hipoteki to może też zmienimy przedmiot zabezpieczenia i hipoteka będzie tylko na mieszkaniu. Ale to będą analizować po akcie.

A co do balkonu to akurat chyba nie jest bardzo dziwne. Sprawdziłem w swoim akcie z poprzedniego eM i mam tam taki zapis: (...) każdoczesnemu właścicielowi lokalu będzie przysługiwało prawo do wyłącznego korzystania z balkonu (...)
                                  Tak więc to akurat chyba nic 'strasznego"
                                  • marcin.kaminski Re: Akty notarialne 22.02.11, 22:45
                                    A tu jeszcze artykulik o tym kto dba i remontuje balkony:
                                    www.rp.pl/artykul/611076.html
                                    • kalawala Re: Akty notarialne 23.02.11, 11:55
                                      Umowa kredytowa jest potrzebna aby wpisac je do aktu notarialnego i urzad nie zapytal skad wzieliscie pieniadze na zakup mieszkania.
                                      • mag_01 Re: Akty notarialne 23.02.11, 13:39
                                        U p. Notariusz nie jest potrzebna żadna umowa (ani ze Spółdzielnią - dokumenty przekazała Spółdzielnia , ani z Bankiem) . W moim przypadku p.Notariusz wiedziała że jest kredyt i nie pytała o żadną umowę.
                                        • 7kevin Re: Akty notarialne 23.02.11, 17:57
                                          witam was. Jestem po wszystkim.

1. co do balkonów to standartowy zapis chroniący nas przed płatnoscią podatku od balkonu.
                                          a z balkonu i tak nikt inny korzystać niemoże.
                                          2. co do umowy kredytowej. - doniesienie kopii jest dobrowolne, poprostu pani notariusz sprawdza czy są jakieś zastrzerzenia zapisów co do hipoteki bądź innych rzecyz które w akcie powinny się znaleść.
                                          3. Pani notariusz dość kompetentna na wszelkie moje pytania o przepisy itd. odpowiadała jak rasowy radca prawny wskazując podstawy prawne i je pokazując.
                                          4. najbardizej mi szkoda Pani Kierownik administracji na którą SM zrzuciło pełnomocnictwem podpisywanie aktów z nami. miałem nadizeje spotkać się z prezesem przy akcie i oczywiście zarzucić ogniem pytań.
                                          5 . garaż. - naprawdę niegroźne zapisy, i są one też spowodowane nasza próbą wali o niższy VAT , przez to międyz innymi opóźniło się wyodrębnienie całego budynku, jak i samego garazu. w pierwotnym akcie już mamy zapis o prawie wyłącznego korzystania z miejsca i o tym iż SM musi nas powiadomić o wyodrębnieniu i terminie podpisaniu aktu.

więdz mówiac szczerze pułapek nienależy szukać. akt standartowy.
                                          dowiedziałem się tylko że w momencie kiedy będizemy chcieli zabudować balkon, będzie wymagana zgoda administracji, i o taką zgodę najpierw architekta będziemy musieli poprosic.

• mag_01 Re: Akty notarialne 21.11.11, 16:06
                                            Czy ktoś z Was pamięta jaka była droga "dojścia" przez SM do takiego wydarzenia jak podpisanie aktów notarialnych? Zapytał mnie ktos z "Górki" ale niestety nie pamiętam co było w jakiej kolejności. Pamietam tylko ze była jakaś uchwała,

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka