Dodaj do ulubionych

zabudowa balkonu

21.01.11, 10:49
rozważam zabudowe balkonu gdyz mam go w cześci narożnej budynku wilanowska/bryły2 gdy pada deszcz i śnieg. cały moj balkon jest mokry, albo w śniegu i w zasadzie swoje walory użytkowe ma tylko latem. a i zimą chętnie wystawiłbym na balkon jakąś szafke na mniej potrzebne rzeczy które potrzebne są pod ręką.
ktoś już z was moze rozważał coś takiego kontaktował się z administracją w tej sprawie czy mają jakieś ale itd?
Obserwuj wątek
    • mokotowianka0 Re: zabudowa balkonu 21.01.11, 10:56
      też to rozważam tylko nie zbudowe calego balkonu, a tylko zrobienie jednej szklanej scianki od strony wilanowskiej.
      • marcin.kaminski Re: zabudowa balkonu 21.01.11, 11:25
        jak jeszcze nie mieszkałem w nowym eM coś kojarzę że w tych nowych blokach budowanych ostatnio przez SM były wydawane zgody tylko na zabudowę w formie szklanych szyb bez żadnych ram. Być może to prawda bo patrząc na te bloki to jeśli już zabudowane to właśnie w ten sposób.
        Trzeba spytać w ADM, bo pamiętaj ze GWARANCJA! I jak bez zgody wywiercisz dziury to szlag ją trafi i się okaże że grzyb w garażu to z powodu ingerencji mieszkańców w strukturę budynku.
        A tak przy okazji, ciekawe czy notariusz i dentysta mają (i czy w ogóle potrzebują) zgodę na wywieszanie swoich reklam na fasadzie budynku. Może za te reklamy powinni dołożyć co nieco do wspólnego budżetu budynku? Ale to pewnie ew. zadanie dla przyszłego zarządu.
        • mokotowianka0 Re: zabudowa balkonu 21.01.11, 11:30
          no bedą musieli placić wspólnocie
          • 7kevin Re: zabudowa balkonu 21.01.11, 12:11
            generalnie zabudowa balkonu, wywieszanie szyldów, anten cyfry itd. jest to ingerencja w wizerunek budynku i potrzeba na to zgody zarzadcy. musialbym spytac kolegi ktory jest zarżadcą bo jest na to przepis. domniemywam że w ustawie o własności lokali ale niechce mi się szukać.
            co do zabudowy
            ja myślałem właśnie o ściance od wilanowskiej i rozsuwanej części od bryły 2. rozsuwanej ze względu nasnieg.
            w tą zimę ok.20-30cm. śniegu mialem na balkonie.

• angieinc Re: zabudowa balkonu 23.01.11, 20:57
      Witam wszystkich miłych sąsiadów!
      Dopiero teraz mogłam się dołączyć do naszego forum :-)
      Jeśli chodzi o zabudowę balkonów,to jeszcze zanim zamieszkałam myślałam o tym,żeby zabudować swój.Też mam narożny balkon i w chłodniejsze, i wietrzne dni późnym latem jak wychodziłam,to wiało z każdej strony.Nie mówiąc o deszczu i śniegu teraz.
      Pytałam w Spółdzielni i w administracji o możliwość zabudowy i powiedziano mi,że w chwili podpisania aktów notarialnych i zawiązaniu przez nas wspólnoty mieszkaniowej będzie to możliwe.To wspólnota mieszkaniowa będzie decydować o tym.Biorąc pod uwagę to,że duża ilość mieszkańców będzie tym zainteresowana,to myślę,że taką zgodę dostaniemy.
      Co do technologii zabudowy,to zauważyłam,że teraz raczej robią lekkie konstrukcje,takie przesuwane szybki.Nie wiem czy takie są wymogi budowlane,czy moda :-)
      • marcin.kaminski Re: zabudowa balkonu 24.01.11, 09:49
        angieinc napisała:
        > Co do technologii zabudowy,to zauważyłam,że teraz raczej robią lekkie konstrukc
        > je,takie przesuwane szybki.Nie wiem czy takie są wymogi budowlane,czy moda :-)

Ja myślę że i moda i wygoda i estetyka przede wszystkim. Szklana tafla bez ram najmniej rzuca się w oczy i nie psuje fasady budynku.
        Popatrzyłem nieco na różne projekty zabudów i tak sobie myślę jak będzie możliwe technicznie zabudowanie naszych balkonów, tzn czy te stalowe balustrady nie będą przeszkadzać. Ale pewnie jakoś fachowcy dadzą radę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka