Gość: E IP: 118.168.23.* 30.03.11, 07:12 Na wielu innych lotniskach każdy lot wyświetlany jest w jednym wierszu, co najwyżej jego numer zmienia się co 2-3 sekundy, pokazując kolejno wszystkich partnerów code-share. Więc może da się tak? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Łukasz Dziwny rozkład lotów z Okęcia: wiele razy ten s... IP: *.ch.pw.edu.pl 30.03.11, 08:09 Spam, spam, spam i spam. Jak w Monty Pythonie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miu W Polsce jak zwykle: "nie da sie" IP: *.fbx.proxad.net 30.03.11, 10:18 W Polsce jak zwykle "nie da sie", ogolna niemoc za ktora ktos co miesiac bierze pieniadze. Da sie w Londynie, da sie w Amsterdamie, da sie w Madrycie, a na Okeciu sie nie da. Ciekawe prawda? Moze wystarczy wywalic krewnego krolika i zatrudnic kogos kompetentnego, ktory potrafi coz zrobic poza braniem pieniedzy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ichi51e Dziwny rozkład lotów z Okęcia: wiele razy ten s... IP: *.home.aster.pl 30.03.11, 08:20 Jak zwykle sensacja goni sensacje. Ale po co ma sie tak wswietlac(w sensie pasek i na zmiane)? Jak sie spiesze to wole zeby wszystko bylo na raz, a nie czekac i patrzec czy ta Kopenhaga to moja Kopenhaga... Mysle ze normalny czlowiek jest w stanie ustalic ktory z 4 Frankfurtow to jego Frankfurt... A jakies loty do Londka w ciagu dnia moglyby byc... no ale penie glownie biznesowo sie lata wiec dlatego albo 7 albo 16... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Okęcie - najgorsze lotnisko w Europie IP: *.lot.pl 30.03.11, 08:23 Okęcie (szumnie nazywane Lotniskiem Chopina) - najdroższe w Europie opłaty lotniskowe, najdroższe paliwo lotnicze, najdroższe sklepy, restauracje i kawiarnie, najdroższe parkingi) a jednocześnie najniższy standard w Europie. Do Warszawy lata coraz mniej linii lotniczych - ostatnio zwinęły się stąd hiszpańska Iberia i niemiecki Germanwings, a te które już latają zmniejszają liczbę połączeń (Wizzair, Norwegian). Emirates i Qatar nawet ich nie uruchomiły. Od lotniska w Pradze dzieli nas przepaść! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam Re: Okęcie - najgorsze lotnisko w Europie IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 30.03.11, 08:28 i na dodatek w rekomendowanych taksówkach nie można płacic karta kredytowa tylko trzeba jechac do bankomatu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w-wiak najdroższy parking IP: *.acn.waw.pl 30.03.11, 08:32 najdroższy w W-wie od lat jest parking pod Marriottem, też ogólnodostepny, 10PLN/h Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: latawiec Dziwny rozkład lotów z Okęcia: wiele razy ten s... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 30.03.11, 09:00 no i Pan Szanowny Dziennikarzyna Jarek Osowski znalazł sensację! aż 4 Londyny w jednym czasie? Człowiek nie jest w stanie ogarnąć takiego natłoku informacji, toż to z 7 sekund czytania i analizowania! Tym bardziej, że wszystkie mają podaną tą samą godzinę odlotu i te same bramki... Autobusem z samolotu do terminala choć "na oko" może przecież sobie samolot podjechać pod sam budynek. Panie redaktorku, to wszystko zależy od pieniędzy. Jak linia lotnicza wykupi sobie miejsce pod terminalem o danej godzinie to sobie podjedzie, a jak nie wykupi to sobie nie podjedzie. Chyba Pan tego za bardzo nie rozumie - to tak jak na płatnym parkingu - każdy parkuje na swoim, zapłaconym miejscu, a nie tam gdzie mu wygodniej, bo akurat sąsiad pojechał na zakupy. Po wyjściu z samolotu trzeba iść na górę? ojejku! Zapraszam na lotniska choćby najbliższe i największe huby we Frankfurcie, Amsterdamie, CDG, LHR - tam się Pan nabiegasz i w górę i w dół i kilometry po płaskim, ba! nawet kolejką podjedziesz w obrębie terminalu. Co by to był za lament, gdyby u nas takie duże lotnisko zbudowali... ulalala Na początek zapraszam do nauki, później do podróży, a na końcu proszę zabierać się za pisanie na temat o którym nie ma Pan pojęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
karol_zmj Re: Dziwny rozkład lotów z Okęcia: wiele razy ten 30.03.11, 13:46 proponuję by pracownicy PLL LOT i PPL ujawniali swoje zatrudnienie pisząc posty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z Re: Dziwny rozkład lotów z Okęcia: wiele razy ten IP: 217.33.154.* 30.03.11, 16:29 proponować to sobie możesz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dd Re: Dziwny rozkład lotów z Okęcia: wiele razy ten IP: *.ipt.aol.com 30.03.11, 14:45 Brawo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ravic1978 Wiecej dziwactw na Okęciu IP: *.centertel.pl 30.03.11, 09:17 na okęciu jest wiecej wynalazków, które ciężko spotkać na innych dużych lotniskach. Ot choćby kontrola bezpieczeństwa dla pasażerów tranzytowych - po co, skoro pasażer był sprawdzony w porcie odlotu? nie dzieje sie tak na zadnym duzym lotnisku (FRA, MUC czy VIE) - wiecej czasu potrzeba na przesiadkę a i pasazerowie stoją w kolejkach... Taki hub z Okęcia. Poza tym - wysiadanie z samolotu - na duzych lotniskach przylatujacy pasazerowie wchodza do tej samej hali, co odlatujący i mieszają się w budynku lotniska. potem idą po prostu po swoj bagaz i wychodzą a u nas - jakas dziwna zasada rozdzielania ruchu przylatujacego od odlatujacego i to upiorne bieganie w gore z rekawa - to juz jest warszawski wynalazek. No i ten biedny pan, ktory otwiera drzwi lotniska jak sie pojezdza autobusem - siedzi pod drzwiami przy biednym biureczku z herbatą w szklance - witajcie w polsce! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: la Re: Wiecej dziwactw na Okęciu IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 30.03.11, 09:30 akurat rozdzielenie ruchu na przylatujących od odlatujących to bardzo dobry pomysł. Po co mam się kłębić w dwa razy większym tłumie jak mogę w mniejszym? Do czego mi Ci odlatujący pasażerowie do szczęścia potrzebni? Ja chcę szybko odebrać bagaż i jak najszybciej wyjść z lotniska i takie rozdzielenie świetnie się w tym sprawdza. Nie rozumiem o jakim bieganiu na górę i na dół tutaj mówisz? O tym jednym piętrze, które przejedziesz schodami ruchomymi? A to niby w innych portach lotniczych wszystko jest na jednym poziomie? Oczywiście, że nie! Co do pana z herbatką to nie wiem, może go nigdy nie zauważyłem ale wydawało mi się, że obsługa lotniska jadąca z pasażerami autbousem wychodzi i otwiera odpowiednie drzwi kartą magnetyczną... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znawca Re: Wiecej dziwactw na Okęciu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.11, 10:29 Kochany latawcu - miło że bronisz pracodawcy, ale nie przesadzaj z tą wazeliną, bo nikt, kto korzysta nie wierzy w te bzdety, które wypisujesz... A jeżeli już za naszą kasę przeglądasz forum w godzinach pracy to się podpisz chociaż imieniem, nazwiskiem i pełnioną w PPL funkcją. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: latawiec Re: Wiecej dziwactw na Okęciu IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 30.03.11, 11:30 dobre, dobre, się uśmiałem "znaffco". Nie bronie nikogo i bynajmniej nie pracuje dla lotniska. :))) Komentuje tylko durny artykuł w którym dziennikarzyna przytacza argumenty, które są po prostu śmieszne lub wręcz nieprawdziwe. Gdyby choć chwilę poświęcił na zagłębienie się w temat to stwierdziłby, że żadnego tematu nie ma i nie ma o czym pisać artykułu. Jeżeli nie wierzysz w to co piszę to Twoja sprawa ale tutaj nie ma nic do wierzenia tylko należy zmierzyć się z namacalnymi faktami. Napisz w czym napisałem nieprawdę w stosunku do artykułu to podyskutujemy. Odpowiedz Link Zgłoś
inna57 Re: Wiecej dziwactw na Okęciu 30.03.11, 12:19 Szkoda że jako "znawcy" występują ci którzy nie latają i o rzeczywistości lotniskowej mało co wiedzą. Wewnętrzne kontrole bezpieczeństwa przy lotach tranzytowych to ogólnoświatowa norma. Długie wędrówki po terminalu, no wątpię. Warszawa to jeden z "łatwiejszych" portów lotniczych. Zapraszam do Mechico City lub Paryża a nawet do Zurichu czy londyńskie Heathrow gdzie nie tylko można sobie długo pospacerować a nawet pojeździć podziemną lub nadziemną kolejką. O kilometrach ruchomych chodników które na wielu lotniskach trzeba pokonać nawet nie ma co wspominać. Jednym z mankamentów jest brak bezpośrednio przy warszawskim terminalu parkingu wakacyjnego, ale za to mamy wzdłuż Al. Krakowskiej wiele bardzo dobrze zorganizowanych prywatnych parkingów które oferują swoje usługi po przystępnej cenie. Ceny w lotniskowych barkach, no cóż, wszędzie są bardzo wysokie, nie wyróżniamy się tu jakoś znacznie. A jak ktoś ma problemy z odczytaniem tablicy odlotów lub przylotów to może niech nadal pozostanie przy przejazdach tramwajem. Tramwaje mają znacznie prostszy rozkład jazdy. Z niecierpliwością czekam na kolejny "reportaż" pana pożal się boże "dziennikarza, może tym razem z szaletu miejskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znawca Re: Wiecej dziwactw na Okęciu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.11, 13:10 Korzystam z tego 'wynalazku' średnio raz w tygodniu, więc nie mów mi proszę o niewiedzy lotniskowej. Równie często korzystam z lotniska w Monachium, Zurychu, czy Duesseldorfie. Polecam wizytę, porównanie skali operacji w w/wym portach, a dopiero później mądrzenie się na temat wyższości Okęcia nad nimi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: latawiec Re: Wiecej dziwactw na Okęciu IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 30.03.11, 14:09 żalisz się czy chwalisz? podaj jakieś argumenty, a nie linka do forum na którym poruszany jest jednak trochę inny wątek dot. tego lotniska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znawca Re: Wiecej dziwactw na Okęciu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.11, 14:23 Ciekawe dlaczego MCT 25 min, jak to ma miejsce z ZRH jest niewykonalne na mniejszym lotnisku jakim jest WAW? Pewnie dlatego, że jest tak znakomicie zorganizowane... Twój upór w bronieniu tego pseudolotniska jest naprawdę godny lepszej sprawy... Ale skoro chcesz argumenty to proszę bardzo: - w porannym szczycie lotnisko nie jest w stanie zapewnić sprawnej obsługi w security. I mówię tu tylko o kolejce 'priority' nie wspominając o kolejsce 'zwykłej'. Tłumaczenie władz lotniska, że nie mają wpływu na SG jest po prostu żenujące. - Salony exec lounge. Śmiech na sali. Polecam krótką wycieczkę do pRG i ich Crystal Lounge żeby zobaczyć jaką żenadę oferuje pax statusowym PPL. Całe szczęście że jest Polonez - przynajmniej miejsce siedzące można znaleźć. - Po rejsie atlantyckim konieczność wejścia po pochylni (oczywiście zero windy, czy schodów ruchomych) po to, żeby później zejść dwa piętra w dół. W rzeczy samej epokowy wynalazek, za który twórcy tego gniota powinni dostać nagrodę za najgorsze rozwiązanie architektoniczne wdrożone w życie. - Tranzyt. Rozwiązanie kontroli bezpieczeństwa, sprzeczne z jakąkolwiek logiką (ktoś już to w tym wątku poruszał). Jest to powód dla którego Okęcie będzie tylko i wyłącznie kurnikiem p2p do końca swojego istnienia. - Do dupy rozwiązana strefa schengen-non schengen, co sprawia że samoloty robiące mieszane rotacje MUSZĄ parkować w krzakach. I tak mógłbym pisać i pisać... tylko po co... koń jaki jest każdy widzi. A niemożność wpisania na klapkach zamiennie kodów rejsów to tylko drobny przykład niemocy i tumiwisizmu typowego dla państwowych molochów pełnych nierobów, dla których 'computer says no' (kto nie wie o co chodzi, niech obejrzy Little Britain). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: latawiec Re: Wiecej dziwactw na Okęciu IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 30.03.11, 15:10 OK, a co to wszystko ma do komentowanego artykułu w którym mówi się o tym, że samolot nie kołuje pod rękaw, choć tak by chciał dziennikarz, o bieganiu po piętrach, które jak ustaliliśmy składają się z jednego (może dwóch?) pięter na których mamy schody ruchome. Co do tego wszystkiego ma wyświetlanie nazwy lotniska kilka razy z różnymi numerami lotów skoro i tak godzina i bramka są takie same? Nikt nie twierdzi, że Okęcie jest najlepszym lotniskiem na świecie, ja jedynie twierdzę, że wyciąganie takich tematów do wyborczej na główną stronę jest śmieszne. A podane w artykule argumenty sprowadzają w gruncie rzeczy do niewiedzy i nieznajomości przez pismaka innych portów lotnicznych. Odpowiedz Link Zgłoś
obaryb Re: Wiecej dziwactw na Okęciu 30.03.11, 15:52 Skoro tak często przez Zurych latasz, to z pewnością wiesz, że w tam tranzyt również przechodzi kontrolę bezpieczeństwa. Rzadko latam tranzytem, ale nie pamiętam sytuacji, kiedy nie było kontroli bezpieczeństwa w tranzycie. Fakt - jest to bez sensu dla mnie, jednak tak jest i kropka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znawca Re: Wiecej dziwactw na Okęciu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.11, 13:03 Wykaz wszystkich kretynizmów PPL i rozwiązań konstrukcyjnych tego pseudolotniska znajdziesz tutaj: lotnictwo.net.pl/5-poszczegolne_lotniska/21-warszawa_okecie_epwa_waw/33856-terminal_pasazerski_bez_tajemnic.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ravic1978 Re: Wiecej dziwactw na Okęciu IP: 194.24.2.* 30.03.11, 10:30 owszem, nie jest na lednym poziomie. ale jak przylatujesz na Okecie i masz to szczescie, że wychodzisz przez rekaw, to najpierw zasuwasz labiryntem do gory na poziom +1, potem schodami ruchomymi na -1 po odbior bagazu. Gdybyś wychodził do bezposrednio do hali odlotów to bys schodził z zero na -1 i tyle. Plus mieszania ruchu jest taki, że przesiadki są dużo szybsze i wygodniejsze a i sam koszt konstrukcji lotniska jest nizszy (odpada ten nasz poziom +1 dla przylatujących). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: none Re: Wiecej dziwactw na Okęciu IP: 62.122.80.* 30.03.11, 10:51 Poleć sobie do Mediolanu, to się zdziwisz, ile można biegać po schodach góra-dół. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: latawiec Re: Wiecej dziwactw na Okęciu IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 30.03.11, 11:37 jak się przesiadasz to nie idziesz po bagaż, czyli zjazd na -1 odpada. Tak więc masz jedno piętro do pokonania schodami ruchomymi, czyli jak w co najmniej połowie europejskich portów, a są i gorsze katakumby gdzieniegdzie. Nie do końca się zgdzę, że czas przesiadki w takim wypadku jest dłuższy, bo im więcej osób na wspólnym terminalu, tym większe zamieszanie, kolejki na chodnikach ruchomych itp. Jak masz ten ruch rozdzielony to Ci co idą po odbiór bagażu nie robią sztucznego tłoku tym co biegną właśnie na samolot i na owdrót. Co do kosztu budowy to się nie wypowiadam, bo nie wiem. Być może grunt na Okęciu jest na tyle drogi (w końcu to miasto!), że bardziej opłaca się pójść w górę +1 niż w bok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wakacjonista Pana z herbatą w szklance lubię.. IP: *.era.pl 30.03.11, 09:37 Jak wracam z daleka.. zmęczony różnicami kulturowymi, to takie powitanie mnie roztkliwia.. zaraz sobie przypominam, to akurat miły element naszego kodu kulturowego.. wiem że zaraz dopadnie mnie reszta rzeczywistości - bluzgi na ulicy, obsrane chodniki, chamscy kierowcy itp A pan z herbatką rządzi i ta swojsko-poważna, skautowska niemal atmosfera Okęcia.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: none Re: Wiecej dziwactw na Okęciu IP: 62.122.80.* 30.03.11, 10:10 Głupoty gadasz. 1. Kontrola bezpieczeństwa dla pasażerów tranzytowych - spotkała mnie w Moskwie i Paryżu. W Tokio też jest. Przez inne lotniska nie latałem tranzytem, więc nie wiem. 2. Rozdzielenie ruchu przylatujących i wylatujących - chyba tylko w Monachium jest jedna hala i tylko dla wysiadających przez rękaw. Jak podjeżdżasz autobusem to masz osobną halę. W Paryżu, Wiedniu, Londynie, Waszyngtonie, Tokio, Mediolanie itd masz rozdział. 3. Otwieranie drzwi do hali przez kierowcę autobusu - w Monachium jest tak: kierowca wysiada, otwiera wszystkie drzwi do hali, potem otwiera drzwi autobusu, pasażerowie wyiadają. Ale np. w Mediolanie czy Wrocławiu drzwi są zawsze otwarte. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ravic1978 Re: Wiecej dziwactw na Okęciu IP: 194.24.2.* 30.03.11, 10:27 stary, emocje sobie odpusc - jak chcesz pogadac merytorycznie to tak zrob, a wstep to sobie schowaj - piszę co widziałem, Ty widziałeś coś innego i masz inna opinie - nie znaczy ze glupią. - konroli w tranzycie nie ma Zurichu, Frankfurcie, Monachium ani Wiedniu - jest tylko wtedy kiedy lecisz poza Shengen, wewnątrz strefy nie ma - na Okęciu owszem, - ruch przylatujący nie jest też rozdzielony we Franfurcie, Zurichu, Madrycie, Barcelonie, Wiedniu. Owszem, w Chicago, Tokio czy Pekinie tak jest, ale zauważ, że to tez POZA shengen. W Mediolanie nie bylem wiec nie wiem. - W Monachium tak, kierowca kartą drzwi otwiera, ale pana z herbatką, który podpisuje mu jakieś papierki nie uświadczysz. Odpowiedz Link Zgłoś
obaryb Re: Wiecej dziwactw na Okęciu 30.03.11, 16:00 To rozdzielanie ruchu rzeczywiście jest kuriozum. Zamiast czekać na bagaż w pustej hali wolałbym pójść na zakupy do sklepu na lotnisku. Przynajmniej sklep (i pośrednio lotnisko) by zarobili. Odpowiedz Link Zgłoś
aga.81 Dziwny rozkład lotów z Okęcia: wiele razy ten s... 30.03.11, 09:50 U nas zawsze musi być inaczej, czytaj gorzej. Odpowiedz Link Zgłoś
terminatorbzdur Dziwny rozkład lotów? te pismaki to debile .... 30.03.11, 10:45 ... co w tym dziwnego? prawie kazdy lot ma kilka numerow, ktore musza dla informacji pasazerow byc wyswietlone ; oj wyksztalciuchy z Wybiorczej, jakie "tematy" wy jeszcze wymyslicie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Dziwny rozkład lotów z Okęcia: wiele razy ten s... IP: *.aster.pl 30.03.11, 13:40 Prking - prawda szczególnie gdy się płaci po oczekiwaniu na spóżniający godzinami samolot autobusiki- prawda ganianie w dół i w górę -prawda zamieszanie na tablicy - też A że da się to rozgryść- pewno, ale dlaczego ? Warto spytać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wawek Dziwny rozkład lotów z Okęcia: wiele razy ten s... IP: *.play-internet.pl 30.03.11, 14:01 TERMINAL A - po to, żeby każdy wiedział, że mamy na Okęciu jakiś terminal. Podobnie jak w Dąbrowie Górniczej, gdzie pociągi odjeżdżają z peronu pierwszego (bo tylko jeden peron jest w użyciu). U mnie pan rzecznik budzi kontuzję.... mózgu! Odpowiedz Link Zgłoś