Dodaj do ulubionych

Kanjpy, kawiarnie, restauracje, etc. na Młocinach

18.04.11, 15:33
Niby gastronomiczna pustynia, ale coś tam jednak mamy.
Na wycieczce po Młocinach padła informacja, że były plany przekształcenia opustoszałego sklepu społem (róg Muzealnej i Pułkowej) w pub. Fajnie by było :) ale podobno nie jest to takie proste.

W tym wątku proponuję dodawać lokale i Wasze opinie o nich.
Obserwuj wątek
    • m3rkury Kawiarnia Patefon 18.04.11, 15:34
      Żubrowa 11 (róg Wóycickiego)

Patefon na Gastronauci.pl
    • m3rkury Gold Sushi 18.04.11, 15:36
      Heroldów 19B
      www.goldsushi.pl
      Gold Sushi na Gastronauci.pl
    • m3rkury Pesto Restaurant (d. Belotta) 18.04.11, 15:37
      Heroldów 19E

Pesto na Gastronauci.pl
    • m3rkury McDonald's :) 18.04.11, 15:38
      Tu też można zjeść :)

Pułkowa 60
      • m3rkury Jeszcze McCafe 19.04.11, 11:26
        Niektórzy traktują to jako osobny lokal, mimo, że jest połączony z fastfoodem. To kawiarnia w stylu Coffee Heaven z trochę lepszymi cenami. Też jest ok, ale raczej do posiedzenia na zewnątrz, bo w środku jednak czuć olej z frytek smażonych nieopodal :)
    • m3rkury Bar na Papirusów? 18.04.11, 15:39
      Na Papirusów chyba sezonowo działa mały barek (piwo i proste dania z grilla).
      Nigdy tam nie jadłem i nawet nie wiem, czy w tym roku działa. Postaram się sprawdzić.
      A może ktoś wie?
      • ljezu Re: Bar na Papirusów? 18.04.11, 17:30
        Zdaje się, że bar działał tylko jeden sezon i już kilka sezonów od tego czasu minęło. Trochę szkoda, ale ciężko wymagać od właścicieli żeby dokładali do biznesu.
        • m3rkury Re: Bar na Papirusów? 18.04.11, 17:32
          Hmm, ale wydawało mi się, że w zeszłym roku działał. Nawet ustawili "drogowskaz" na rogu Pułkowej i Papirusów.
          Przy najbliższej okazji sprawdzę to :) pewnie po majówce
          • m3rkury Działa! 12.05.11, 17:12
            Nie jadłem, nie piłem, ale widziałem, że barek na Papirusów działa. Mają chyba piwo i grilla.
            Załączam zdjęcie :)

http://img219.imageshack.us/img219/7365/p10208591.jpg
    • m3rkury Stop Cafe :) 18.04.11, 15:41
      No i jeszcze na Orlenie róg Heroldów i Pułkowej jest możliwość zamówienia jakiegoś tam hot doga. Całą dobę :)
    • m3rkury Stołówki na UKSW 18.04.11, 17:35
      Wóycickiego 1/3

W kilku budynkach na UKSW działają stołówki/barki - myślę, że to też może być jakaś alternatywa, jak ktoś głodny :)

Jedna (spora) jest w Auditorium Maximum (ten największy budynek przy bramie od Wóycickiego), jedna mniejsza jest w tym nowszym budynku (od strony Samogłoski).
      Na pewno jest jeszcze mały barek w budynku Psychologii (to jest budynek w samym rogu, przy skrzyżowaniu Wóycickiego/Pułkowa - kiedyś było tam SLO Gombrowicza (do którego z resztą uczęszczałem).
    • maciejas76 Re: Kanjpy, kawiarnie, restauracje, etc. na Młoci 18.04.11, 22:30
      Jakieś 2 lata temu miałem fajny pomysł na knajpkę tutaj (w sklepie społem), z ogródkiem. W założeniu miało to być atrakcyjne miejsce dla "tubylców" :), ale także fajny przystanek dla podróżujących i wycieczkowiczów. Niestety, spory sądowe są podobno w toku, końca nie widać. Może kiedyś...
      • m3rkury Re: Kanjpy, kawiarnie, restauracje, etc. na Młoci 19.04.11, 09:27
        No właśnie - patrząc na oblężenie McDonalda w weekendy od marca do września, można liczyć, że dobrze zrobiona knajpka przyjazna rowerzystom byłaby celem wycieczek samym w sobie :) Tylko co poza weekendami i w zimę? Ja bym wpadał ;) ale to chyba za mało. W końcu biznes musi być rentowny.
        • turnplayer Re: Kanjpy, kawiarnie, restauracje, etc. na Młoci 19.04.11, 10:34
          Wydaje mi sie ze w sezonie letnim miejsce by zarobilo na siebie za caly rok. Lody, napoje i inne atrakcje dla rowerzystow i spacerowiczow, plus piwo ( to juz nie wiem czy dla rowerzystow) to by dawalo spory utarg, tymbardziej ze za miejsce nie trzeba placic komercyjnego czynszu jak w nowych osiedalch czyli ok 100zl za metr ( a moze sie myle:) )
          Co do zimy, to mysle ze na mlocinach nie ma wiele miejsc aby spedzic spokojny wieczor/popoludnie w milej atmosferze, przy kawie czy piwku. Dlatego jesli takie miejsce by powstalo, to wierze ze nie byloby problemu z zapelnieniem go. Tym bardziej ze w okolicy coraz wiecej blokow sie buduje. Jednak musi to byc miejsce z klimatem a nie typowa mordownia z browarem!
          Jako przyklad podam pub(? nie wiem czy tak to mozna nazwac) ktory miesci sie przy petli tramwajowej w okolicach skrzyzowania potockiej/mickiewicza, dokladnie w tych pawilonach obok petli. Miejsce stale pelne gosci, ludzie przychodza z pociechami, maluchy maja swoja czesc do zabawy, gra przyjemna muzyka. Takie cos na mlocinach z pewnoscia by sie sprawdzilo.
          pozdraiwam
          • kw.84 Re: Kanjpy, kawiarnie, restauracje, etc. na Młoci 19.04.11, 10:48
            Zgadzam się :) Takie miejsce gdzie można w ciągu dnia przyjść z dziećmi, a wieczorem sami dorośli na coś mocniejszego, z pewnością by się przyjęło. Większe obroty miałoby w ciepłe dni, ale i w zimę grzane piwo, wino, pączki na ciepło znalazłoby swoich zwolenników, tak samo jak w lecie na rowerach, tak i w zimę mogłoby być przystankiem na ogrzanie się w trakcie dłuższego spaceru z dziećmi. Do tego można urządzać oglądanie Ligi Mistrzów, koncerty w weekendy. Myślę że interes byłby całkiem rentowny.
          • m3rkury Re: Kanjpy, kawiarnie, restauracje, etc. na Młoci 19.04.11, 10:54
            O właśnie, gdyby to był przy okazji lokal przyjazny dzieciakom, to miałoby to wzięcie. Jest przy parku Żeromskiego kawiarnia Kalimba, która często jest zapełniona.
            Wystarczyłby jakiś kącik z zabawkami :) Ale się rozmarzyliśmy ;)
            • kw.84 Re: Kanjpy, kawiarnie, restauracje, etc. na Młoci 19.04.11, 11:03
              No tak pomarzyć zawsze można :) Ale może ktoś się kiedyś tymi naszymi marzeniami posłuży w biznesplanie. Lokal w ciągu dnia przyjazny dzieciom, wieczorem dorosłym to dwa lokale w jednym i podwójny zysk :)
              Jest świetne miejsce przy placu zabaw na pl. Wilsona, o nazwie Kalimba, oczywiście 90% klientów trafia tam prosto z placu zabaw na Młocinach takie miejsce nie koniecznie by wypaliło, ale namiastka takiej specyfiki w wydzielonej części dla dzieci miałaby już spore uzasadnienie.

• m3rkury Re: Kanjpy, kawiarnie, restauracje, etc. na Młoci 19.04.11, 11:24
                No tak - piszemy o tej samej Kalimbie.

W Ustce dla przykładu jest taka knajpa w domu rybaka ze sporym "placem zabaw" w środku, z którego po 20:00 są sprzątane zabawki i odsłania się... parkiet dyskoteki :)

• kw.84 Re: Kanjpy, kawiarnie, restauracje, etc. na Młoci 19.04.11, 11:33
                  No tak o tej samej napisaliśmy, nazwa się zgadza, zmyliło mnie że Pan napisał koło Parku Żeromskiego. Miejsce jest dosłownie zaczarowane :)
                  W Ustce też miał ktoś dobry pomysł :) Taki właśnie lokal, gdzie w ciągu dnia można zajrzeć z dziećmi a wieczorem już bez nich byłoby idealne.
                  • maciejas76 Re: Kanjpy, kawiarnie, restauracje, etc. na Młoci 19.04.11, 23:06
                    No, z potańcówką na jakimś młocińskim parkiecie to nie wiem :), ale gdybym już tę knajpkę otworzył to może okolicznościowo - kto wie... Co do utargu poza tzw. sezonem to też strachu by nie było, mam i na to pomysły. W zasadzie wszystko, o czym tutaj się rozmarzyliście miałem (mam) w planach - zamysłem było stworzenie takiej właśnie przytulnej knajpki z klimatem, bez dyskryminacji wiekowej :). Od tego czasu kilka lokali przybyło (belotta, sushi), ale żaden z nich nie nie przyciąga i nie zatrzymuje na dłużej.
                    No cóż... Potencjalna magia społemowskiego sklepu dławiona jest w sądach :(
                    Gdyby ktoś miał receptę jak temu zaradzić to jestem otwarty na współpracę
                    • 2-bielanka Re: Kanjpy, kawiarnie, restauracje, etc. na Młoci 20.04.11, 01:30
                      to jeszcze ogródek ze stolikami i ew. jakieś huśtawki. To i w czasie codziennych spacerów przyciągałoby okoliczne mamy.

A może ze 2 stoliki dla brydżystów (spolszczyłam)? - tego nigdzie nie widziałam
                    • kw.84 Re: Kanjpy, kawiarnie, restauracje, etc. na Młoci 20.04.11, 08:23
                      Jak dojdzie co do czego to myślę że okoliczni mieszkańcy i bywalce rzucą listę pomysłów, sama mam jeszcze kilka w głowie, będzie z czego wybierać. A póki co możemy marzyć :)

• 2-bielanka Re: Kanjpy, kawiarnie, restauracje, etc. na Młoci 20.04.11, 13:11
                        dlaczego tylko pomarzyć?
                        Jest trochę w okolicy opuszczonych domów/willi, które niszczeją np na Wazów 1 (poszukaj w wątkach) może dzielnica pomogłaby w przekształceniu tej willi w coś ciekawszego i przynoszącego zyski, może Unia, może zgłosić prace remontowe jako wolontariat (jest wątek), może i mieszkańcy Młocin????
                        A skąd zyski dla Ciebie - faktycznie później ale jak masz pełno pomysłów to nie daj się wstrzymać.
                        Ja wiem, że mnie się łatwo mówi..... ale życzę powodzenia.....
                        • kw.84 Re: Kanjpy, kawiarnie, restauracje, etc. na Młoci 20.04.11, 15:42
                          Oczywiście możliwości jest wiele, ale akurat to miejsce przy samym skrzyżowaniu, na widoku nie tylko dla miejscowych jest idealne na taką działalność.
                          Póki co użeram się o pozwolenie na budowę domu, aż strach pomyśleć jakich formalności wymaga taki czy inny biznes w okolicy :)
                        • ljezu Re: Kanjpy, kawiarnie, restauracje, etc. na Młoci 21.04.11, 09:21
                          Akurat dom przy Wazów 1 ma chyba jeszcze bardziej skomplikowaną sytuację własnościową niż sklep społem przy Muzealnej. Można się domyślać, że właśnie dlatego niszczeje.
                          ZGN nie inwestuje w niepewne własnościowo nieruchomości i tak chyba jest w tym przypadku. Natomiast prywatni właściciele na razie się nie przyznają do tego. Jak znam życie i podobne przypadki, czekają aż budynek dojdzie do takiego stanu, że nikt nie będzie protestował przy jego rozbiórce. Wtedy się obudzą, bo kąsek jest łakomy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka