Dodaj do ulubionych

Zmiana ADM

26.05.11, 18:28
Ostatnio w mediach sporo się pisze o planach likwidacji spółdzielni np.: prawo.gazetaprawna.pl/artykuly/517530,jak_spoldzielnie_mieszkaniowe_marnuja_pieniadze.html
Ale my chyba nie musimy czekać na zmianę prawa tylko powoli możemy się przymierzać do zmiany administratora. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia w tej kwestii i wie jak podejść do sprawy konstruktywnie tak, aby przeprowadzić proces sprawnie i skutecznie? Ja przyznam jestem „lajkonikiem" w tych sprawach i opieram się tylko na tym, co google wypluje z siebie. I tak np. znalazłem, że do zmiany ADM potrzeba zebrać min. 10% „udziałów” i złożyć wniosek o zwołanie zebrania mieszkańców wraz z porządkiem spotkania i wnioskiem o zmianę zarządcy.

Na zebraniu trzeba mieć większość udziałów do przegłosowania zmiany.
Patrząc na Księgę Wieczystą naszego bloku wydzielone już jest 483.330/606.907 udziałów, czyli prawie 80% ale z tego 120.032 stanowi garaż. Tak więc same wyodrębnione mieszkania stanowią 59,9% udziałów.
Czy garaż „głosuje” całością udziału, który posiada na razie SM? Czy po wpisania współudziałów każdy posiadacz miejsca postojowego będzie miał dodatkowo 1/87 udziału w 120.032/606.907 i będzie głosował sumą udziału z mieszkania i garażu?
Ale zebranie większości udziałów to jedna rzecz, na razie bez udziałów z garażu ciężko będzie zebrać większość no chyba że SM zagłosowałaby swoimi 20% udziałów z garażu za zmianą ;-)
A druga rzecz to w jaki sposób wybrać nowego Zarządcę? Wyślemy zapytania do kilku firm w stylu mamy blok 80 kilka lokali 6tys metrów powierzchni, piec gazowy, 2 wielkie wentylatory i dużo żarówek które żrą dużo prądu – policzcie nam za ile nami zarządzicie?

Szczerze pisząc nie bardzo mam pomysł jak to ugryźć, ale może sa tu mądrzejsi. A myślę ze powoli trzeba się zabierać do konkretów. Za miesiąc wakacje a po nich zostaną raptem 4 miesiące do końca roku. Ale już wtedy powinny być już wyodrębnione wszystkie mieszkania i wpisane w KW udziały w garażu więc można by się wtedy formalnie organizować.
Obserwuj wątek
    • 7kevin Re: Zmiana ADM 27.05.11, 07:20
      jakby co mam namiar na dobrą kancelarię prawniczą która zajmuje się obsługą wspólnot, pomaga m.in. w sprawach zmian administratora itd. ale jak wszystko co dobre kosztuje.
      sam korzystałem z ich usług. jestem zadowolony. jak coś to moge podac namiar.

sam równiez proponowałem wcześniej kandydaturę firmy Atrium21, z tego co wiem gdybyśmy się na nich zdecydowali z pewnością pomogli by nam się oddzielić od SM .
      tylko tutaj oczywiście potrzeba zgody większości na tę firmę.

moze ktoś ma doświadczenia, propozycje innych firm lub zarządców.

a generalnie z tego co czytałem do w SM musimy złożyć wniosek tak ajk marcin pisał o zebranie z proponowanym planem zebrania i ewentualnie projektami uchwał. i na zebraniu przegłosować większością głosów uchwałę. nastepnie musimy wybrać zarżąd wspolnoty, zarejstrować ją, wybrac firme zarżądzającą, a zarząd dac im pełnomocnictwa.
      i git.
      to tyle z tego co czytałem i od znajomych zarządców i prawników wyciągnąłem..... o ile jeszcze dobrze to zrozumiałem.
    • 7kevin Re: Zmiana ADM 14.06.11, 10:53
      cisza.......
      mam andzieje że nasz komitet coś działa. bo czynsze zjadają.... a zaraz znowu rozliczenie i prądu i wody
      • marcin.kaminski Re: Zmiana ADM 22.06.11, 09:41
        Się zastanawiam czy to forum to jeszcze w ogóle ktoś czyta? Nikomu nie zależy żeby cokolwiek ruszyć w kierunku zmiany ADM? Czekamy jeszcze na kolejne podwyżki?
        Sam nie chciałbym wychodzić przed szereg i cokolwiek załatwiać za plecami innych - nie wiem .... a może Komitet blokowy coś działa w kierunku zmiany Adm?
        Ze swojej strony wykonałem jedynie kilka telefonów do różnych firm Zarządzających z bardzo ogólnymi pytaniami, otrzymałem kilka ogólnych informacji, wszystkie jak najbardziej są zainteresowane współpracą oferują pomoc itp itd. Trzeba tylko ruchu z naszej strony zorganizowania się i pchnięcia sprawy naprzód.
        Właśnie skończyłem kolejną rozmowę i dostałem propozycję konkretnego spotkania w jednej z firm Zarządzających - przyszły czwartek 30 czerwca o 17:00 niedaleko na Mokotowie 2 stacje metra od Wilanowskiej.
        Jeśli ktoś chciałby mi towarzyszyć na tym spotkaniu - oczywiście na razie żeby wyłącznie zebrać informacje jak się zabrać do sprawy, bez żadnych deklaracji o współpracy czy coś w tym stylu - to niech da znać. Albo tu na forum albo mailem: kamimar /malpa/ gmail.com
        • 7kevin Re: Zmiana ADM 22.06.11, 11:11
          29 czerwca chyba jest zebranie SM - osiedle Domaniewska czyli m.in. MY co prawda dotyczy ono rozliczenia budżetu za zesżły rok, ale jest też cżęść na zgłaszanie wniosków.
          można złożyć wniosek o wydzielenie naszego bloku. co prawde pewnie trzeba przygotowac projekt jakiejś uchwały czy czegos i przedłożyć na zebraniu czy wcześniej. niewiem. może ktoś bardziej w spółdzielczości się orientuje.....
          ale podobnie jak marcin co chwila tu zaglądam i dziwi pustka. a z każdym kolejnym miesiącem kwota przelewu wkurza.
          • marcin.kaminski Re: Zmiana ADM 22.06.11, 11:59
            w rozmowie z jedną z firm dowiedziałem się że zapisy w aktach notarialnych powodują że SM zapewniła zarząd administracji do czasu wyodrębnienia wszystkich lokali i dopiero wtedy możemy myśleć o zmianie zarządcy, ale może źle coś zrozumiałem i dlatego warto w ogóle z kimś się spotkać i dowiedzieć konkretów co i jak.
            Ale jeśli to prawda że wszyscy muszą się wyodrębnić to i tak to trochę potrwa bo 10 lokali w ogóle jeszcze nie podpisało aktów notarialnych - podobno z powodu zaległości w czynszach.
            • dyzdak Re: Zmiana ADM 22.06.11, 16:06
              Witam,
              to błędna informacja. Tak będzie tylko wtedy, gdy sami nie zwołamy zebrania i nie podejmiemy uchwały o utworzneiu wspólnoty przed wydorębnieniem ostatniego lokalu. Takie roziwązanie sugerowął zresztą Prezes SM na ostatnim spotkaniu (w poniedziałek).

Problem w tym, że zaczyna się sezon urlopowy. Obawiam się, ze wczesniej jak we wrzesniu nie uda nam sie zwolac zebrania. Mysle ze trzeba wrocic do pomyslu 1) napisania pisemka od "aktywistow" do reszty wlascicieli 2) zwolania wstepnego zebrania i przymairki do podjecia np. we wrzesniu (poczatek) uchwaly o przejsciu na ustawe o wlasnoci lokali o wybraniu zarzadu wspolnoty.

Dwie poprzednie czynnosci powinny pozwolic na znalezienie chetnych do zarzadu wspolnoty.

pozdr
              • marcin.kaminski Re: Zmiana ADM 23.06.11, 13:55
                > Witam,
                > to błędna informacja. Tak będzie tylko wtedy, gdy sami nie zwołamy zebrania i n
                > ie podejmiemy uchwały o utworzneiu wspólnoty przed wydorębnieniem ostatniego lo
                > kalu. Takie roziwązanie sugerowął zresztą Prezes SM na ostatnim spotkaniu (w po
                > niedziałek).

Z ostatniego zdania mniemam że jakieś działania w kierunku wydzielenia się są prowadzone. Super! Może by tu na forum można przedstawiać konkretne działania jakie są podejmowane. Bo na razie wyglądało to tak że jakoś w marcu powstał szum po rozliczeniu wody, kilka osób intensywnie pisało ale potem nastała kompletna cisza.

> Problem w tym, że zaczyna się sezon urlopowy. Obawiam się, ze wczesniej jak we
                > wrzesniu nie uda nam sie zwolac zebrania. Mysle ze trzeba wrocic do pomyslu 1)
                > napisania pisemka od "aktywistow" do reszty wlascicieli 2) zwolania wstepnego z
                > ebrania i przymairki do podjecia np. we wrzesniu (poczatek) uchwaly o przejsciu
                > na ustawe o wlasnoci lokali o wybraniu zarzadu wspolnoty.

Jakby co to mój "sezon urlopowy" zaczyna się w sierpniu. Do końca lipca jeśli będzie potrzeba mogę pomóc coś sxerować, zeskanować, wydrukować itp.
              • 7kevin Re: Zmiana ADM 24.06.11, 09:05
                jakbym mógł sie przyłączyć do prosby marcina o jakieś info co jakiś czas co komitet domowy zdziałał..... bo szczerze mówiąc zaglądając tu, i nic niewidząc ma się wrażenie że nic się niedzieje.
                natomiast jak widać po twojej wypowiedzi działacie coś.... także ewentualnie jak będzie potrzebna pomoc wystarcyz dac znać jakoś się zoorganiuzjemy i będziemy przeć do przodu. byleby stać się jak najszybciej wspólnota.
                • 7kevin Re: Zmiana ADM 25.07.11, 14:07
                  praca.gazetapraca.pl/200,4001,,1070992,,Kierownik+administracji+osiedla.html
                  a wy chcieliście iść pod ADM WILANOWSKA

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka