Dodaj do ulubionych

Podróż do przyszłości: Time Machine na Centralnym

13.06.11, 17:03
"Service Point"? "Food Court"? Gdzie my jesteśmy - w Polsce?!
Obserwuj wątek
    • Gość: fryvolitka Re: Podróż do przyszłości: Time Machine na Centra IP: *.dynamic.chello.pl 13.06.11, 18:23
      Service Point Service Pointem, ale świątynia opatrzności bożej? OMG! To może krzyż na środku? To dopiero byłaby perełka :-)
    • Gość: Olka Podróż do przyszłości: Time Machine na Centralnym IP: *.dynamic.chello.pl 13.06.11, 19:07
      Świątynia Opatrzności, bez Bożej. Czytaj uważnie!
      I bardzo dobrze, że wprowadzają te nazwy anglojęzyczne. Jesteśmy w Europie. Angielski jest podstawowym językiem w UE. A dla nieznających lengłicza - bedzie to pierwsza lekcja podstaw międzynarodowej komunikacji słownej.
      Co Wy tak plujecie na tą kolej. Tyle zaczęło się dziać. Remontują co się da, wprowadzają sztukę, języki obce - a Wam jak nie dogodził - to nie dogodził.
      • Gość: fryvolitka Re: Podróż do przyszłości: Time Machine na Centra IP: *.dynamic.chello.pl 13.06.11, 19:11
        w domyśle - Bożej. Poza tym jej przyrównanie do ołtarzy itp mówi samo za siebie. Wspomniany przeze mnie krzyż można by nazwać cross - jak światowo brzmi :-)
      • Gość: dziadek Bolek Re: Podróż do przyszłości: Time Machine na Centra IP: *.home.aster.pl 13.06.11, 23:28
        Kolej ma wozić ludzi. Ze sztuką zaznajamiam się sam, nie chcę ordynarnego zaśmiecania przestrzeni publicznej. A mieszkam w Polsce i PODSTAWOWE NAPISY MUSZĄ BYĆ POLSKIE. Pod nimi angielskie i rosyjskie.
        To, że angielski jest językiem międzynarodowym to prawda, że Polacy słabo go znają również, ale u nas w kraju urzędowym językiem jest polski, nie zapominaj o tym. A do Europy się nie śpiesz, zawsze byliśmy w Europie.
      • Gość: ar Re: Podróż do przyszłości: Time Machine na Centra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.11, 23:33
        Napisy powinny być w językach cudzoziemców najczęściej odwiedzających dworzec czyli po rosyjsku i niemiecku. A ewentualnie dla reszty po chińsku.... ups. po angielsku, przynajmniej jeszcze przez jakieś dziesięć lat. Ale warto pomyśleć by nie trzeba było zmieniać tablic gdy będziemy przemalowywać je na chińskie znaczki. :-D
    • swinton Hooray! hooray! hooray!! 13.06.11, 22:07
      .
    • Gość: zxcv Re: Podróż do przyszłości: Time Machine na Centra IP: *.dynamic.chello.pl 13.06.11, 22:29
      architektka... to może i architekcik? co to za dziwolagi językowe?
    • Gość: aala45 Dworzec Centralny w XXI wieku: wszystko po angi... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.11, 00:29
      ..tjjaaa.... te "nowoczesnosc" XXI wieku na DC czyli "w domu i zgarodzie" przezylam wlasnie dzisiaj - po 45 minutach kolejki (do okienka gdzie byl napis inter-city), dowiedzialam sie, ze sa (faktycznie zle, co przyznala kasjerka) oznaczone dwa (!!!!) okienka, w ktorych mozna kupic bilet do Berlina.....
      odpadam....sorry, jakos...
      jakbym mogla - to mam haslo: 'never PKP'!!!!!
      • Gość: tjjaaa Re: Dworzec Centralny w XXI wieku: wszystko po an IP: *.dynamic.chello.pl 14.06.11, 07:38
        tjjaaa, co Ty ze wsi jesteś i nie potrafisz po polsku pisać tjjaaa, wiocha.
    • Gość: wojtekus Dworzec Centralny w XXI wieku: wszystko po angi... IP: *.nwrknj.east.verizon.net 14.06.11, 00:38
      Niestety takie dzielo sztuki robi wioche z odnowionego dworca. Kto bedzie wjezdzal winda aby podziwiac hale dworca? Czy zagraniczni turysci oraz przejezdni polacy beda sie mylic tymi tablicami kierunkowymi? Po odpowiedzeniu na te dwa pytania odrazu widac tu bezsensownosc.
      • Gość: Yeti Re: Dworzec Centralny w XXI wieku: wszystko po an IP: *.dynamic.chello.pl 14.06.11, 06:20
        Czytaj ze zrozumieniem. Atrakcja jest chwilowa, będzie dostepna do 2 lipca. IMHO bardzo fajny pomysł, muszę zajechać na centrala i się przejechać :-)
    • plmbielu.pl To tak jaby ktoś chciał.... 14.06.11, 12:13
      ..reanimować nieboszczyka. No to jeszcze " Place for the homeless?" .....

ww.plmbielu.pl
    • Gość: gg Podróż do przyszłości na Dworcu Centralnym IP: *.adsl.inetia.pl 14.06.11, 13:20
      a mnie się marzy początek XX wieku - zawsze działające, sprawne i wygodne windy, zawsze czynne ruchome schody i brak smrodu
      restauracje są w tzw. złotych tarasach
    • Gość: senner Podróż do przyszłości na Dworcu Centralnym IP: *.xdsl.centertel.pl 14.06.11, 16:39
      byłem dziś zobaczyć, owszem instalacja jest ale podnośnik w środku sobie stoi i.... to tyle. żadnej jazdy w górę czy w dół, żadnego info kiedy można się przejechać.
      ktoś coś wie na ten temat?
    • Gość: senner Podróż do przyszłości na Dworcu Centralnym IP: *.xdsl.centertel.pl 14.06.11, 16:41
      dodam ze byłem w dzień powszedni o 13:20 wiec teoretycznie w czasie pracy podnośnika
    • adam81w Podróż do przyszłości na Dworcu Centralnym 14.06.11, 22:35
      Za dużo tego angielskiego. Jesteśmy w Polsce i ma być po polsku. Niech się obconarodowcy uczą polskiego. Co to za XXI wiek bez języka polskiego???
    • piggy1 Podróż do przyszłości na Dworcu Centralnym 15.06.11, 00:16
      Nigdzie w Anglii nie widziałam w punkcie informacji napisu Service Point. Albo jest tylko duża litera "I" albo Information Desk, lub Information, ewent. Tourist Info. Będziemy bardziej angielscy od Anglików? Poza tym - service point - to po prostu punkt serwisowy/obsługowy. Niewiele ma wspólnego z informacją. Już teraz obsługa np. w restauracjach pyta idiotycznie "w czym moge pomóc" (myślą, że są instytucją pomocową najwyraźniej), zamiast - czym moge służyc ?(angielskie - can I help you - ma w polskim dwa znaczenia). Za chwilę więc na dworcu usłyszymy pewnie: czym mogę serwisować?
    • Gość: Gigunia Podróż do przyszłości na Dworcu Centralnym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.11, 01:26
      Mamy przecież swój język, czy już naprawdę jesteśmy tak zapyziałą prowincją by musieć dowartościowywać się używaniem obcego (lepszego) języka. Czy Polacy to jednak "gęsi"?
    • Gość: gosc Podróż do przyszłości na Dworcu Centralnym IP: 2.103.20.* 17.06.11, 12:49
      a jak sie nazywa kawalek w tle?
    • Gość: albert Urine smell ? Yes , forever , Welcome in Central IP: *.xdsl.centertel.pl 17.06.11, 21:52
      Railway Station Warsaw , Poland.
    • Gość: passionplace2 Re: Podróż do przyszłości: Time Machine na Centra IP: *.adsl.inetia.pl 19.06.11, 14:17
      I o dziwo co to w Polsce robi? Polska pod względem rozwoju jest dobrym państwem

---
      śmieszne zdjęcia z warszawy
    • Gość: satyron aby turysci nie wzieli tego "totema" IP: *.play-internet.pl 02.07.11, 12:19
      jak prawdziwy kierunkowskaz, bo widzac co sie dzieje na drogach (oznakowania) to moznabyloby pomyslec ze to nie twor sztuki a wlasnie oznakowanie
    • Gość: skaut A ja mam tylko takie marzenie... IP: *.acn.waw.pl 28.09.11, 01:26
      ...żeby na centralnym zawsze działały ruchome schody i pochylnie. I said: ZAWSZE!
    • anusza48 Podróż do przyszłości na Dworcu Centralnym 20.02.12, 11:46
      Restauracje na antresoli nad kasami były od początku funkcjonowania DC.Dopiero później na fali lokalnej przedsiębiorczości pozamieniano je na rozmaite przedsięwzięcia zarobkowe spoza branży gastronomicznej a tę objęli w posiadanie imigranci z Azji - chwała im za to,bo nie znam nic gorszego, niż dworzec bez możliwości zjedzenia czegokolwiek w podróży - i rodzimi dostarczyciele bułeczek,zapiekanek itede...też im chwała, a nie wyzwiska!
      Co do języka informacji : konia z rzędem temu,kto zrozumie, co to takiego ten "service point" - o jakie serwisy ma tu chodzić? "Info", "I", "Information desk" to nie tylko w Anglii ale na całym świecie stosowane - i,co najważniejsze, zrozumiałe - wyrażenia.
      Co się tyczy artystycznych przedsięwzięć:na dworcach kolejowych - poza informacją o wystawach na mieście - z taką działalnością się nie zetknęłam. Ale już na dworcach lotniczych tak:proszę spojrzeć na Amsterdam(galeria),Istambuł czy azjatyckie lotniska,gdzie pokazywana jest lokalna sztuka - przy okazji - jako zachęta do skorzystania bodaj z oferty handlowej pobliskiego sklepu bezcłowego.Nie byłabym zatem tak z góry niechętna niekonwencjonalnym działaniom i u nas na Dworcu W-wa Centr.
    • Gość: ciocia jola Podróż do przyszłości na Dworcu Centralnym IP: *.dsl.emhril.sbcglobal.net 20.02.12, 17:16
      Rzadko jezdze pociagami. Pamietam jednak, ze na dworcu w Bernie przed Bozym Narodzeniem wystawiono choinke z ozdobami firmy Svarowski. Choinka byla za szklem, jak eksponat w muzeum, ale w tym wypadku wcale to nie razilo - moglam obejrzec sobie wyroby, ktore byly wyjatkowo przygotowane na swieta i moje wspomnienie z tego dworca jest dzieki temu fajne.
      Wystawianie sztuki na dworcach czy lotniskach to bardzo dobry pomysl, nawet jezeli ta sztuka jest przez bardzo male s. ZAWSZE jest przyjemniej, gdy mamy wokol siebie przedmioty, ktore powstaly po to, zeby inspirowac.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka