Dodaj do ulubionych

W niedzielę oficjalne otwarcie planetarium w Ko...

19.06.11, 15:14
Beznadziejna ta promocja Planetarium Kopernika... 20 milionów gwiazd, najnowszy projektor, wielka kopuła, to wszystko prawda ale nie chodzi tu chyba o ciekawostki techniczne...
Na codzień chodzimy z pochyloną głową. Nawet, jak zdarza się nam spojrzeć w niebo, najczęściej nic nie widać, bo chmury, bo za jasno świecą lampy... W Planetarium, w dobrym planetarium, można wejść w bezpośredni kontakt z tą wielką Tajemnicą, jaką jest Wszechświat, i usłyszeć w duszy pytania, do których za zwyczaj nie chcemy się przyznać: jaka jest nasza rola w tym wielkim teatrze, jak to działa, dlaczego powstało? A może w dziecku obudzi się marzenie by poznać to i zrozumieć, dotknąć, jeśli nie da się ręką, to przynajmniej myślą.
Dobre planetaria to fabryki marzeń... reszta to wyposażenie.
Obserwuj wątek
    • Gość: Przypominacz Inicjatorem CNK byl profesor L. Kaczyński IP: *.adsl.inetia.pl 20.06.11, 01:21
      Kto pamięta, że pomysłodawcą powstania CNK był śp. profesor Lech Kaczyński, a jedną z pierwszych decyzji nowej pani prezydent HGW (w 2007r.) była chęć oddania tego gruntu deweloperom pod mieszkania. Kto pamięta jaki wówczas zrobił się krzyk i sprzeciw. Projekt CNK był już prawie gotów... HGW ugięła się pod naporem opinii publicznej i przygotowania do realizacji CNK wznowiono. A teraz nawet słowem nie wspomina się o tym wielkim człowieku, który tak dużo zrobił dla miasta. No może za wyjątkiem Muzeum Powstania Warszawy.
      CO ZROBIŁA HGW DLA KULTURY tego miasta po 2007 roku? Zezwoliła bezkrytycznie na homo - parady i ... oświetliła kolorami tęczy PKiN. No może ktoś powie, że jestem zlośliwy: przecież były fontanny za 11 mln zł... No tak, ale co więcej?
      • sus231 Re: Inicjatorem CNK byl profesor L. Kaczyński 20.06.11, 11:30
        Przypominacz!
        Może warto jeszcze przypomnieć, że Muzeum Powstania Warszawskiego powstało na miejscu laboratorium Wzrostu Kryształów Uniwersytetu Warszawskiego, i niestety nie była to najtrafniejsza decyzja o lokalizacji tego Muzeum! Nie twierdzę, że Muzeum Powstania Warszawskiego nie powinno powstać, szkoda tylko że takim kosztem - laboratorium przestało istnieć!
      • Gość: Anim Re: Inicjatorem CNK NIE! byl profesor L. Kaczyński IP: *.play-internet.pl 20.06.11, 15:17
        i Lech Kaczyński nie był inicjatorem powstania CNK - tylko wyraził zgodę.
        Inicjatorem był profesor Turski "i spółka" z obecnej rady programowej...
      • Gość: Zenek Lech Kaczyński chciał zlikwidować PAN IP: *.home.aster.pl 20.06.11, 20:47
        I tyle w temacie tego żałosnego pajaca
    • Gość: Crockus Planetarium otwarte. Kontakt z tajemnicą Wszech... IP: *.524.skorosze.waw.supermedia.pl 20.06.11, 08:48
      Oczywiście, że jesteśmy tylko wybrykiem materii ożywionej i powiedzmy szczerze ożywionej tylko na kilkadziesiąt lat. Nie dostrzegamy perspektywy wszechświata chyba, że przez właśnie takie naukowe prezentacje. Swoją drogą to naprawdę ciekawe czy ludzkość podzieli los dinozaurów (miejmy nadzieje, że zdąży dotrzeć do doskonałości przed samozagładą) i czy przed nami były cywilizacje i czy po nas będą? Czy Oni gdzieś tam są obecni? Jakie wymiary skrywa czarna dziura? Czy są wszechświaty równoległe? Kto tym zarządza?
    • Gość: Mirek Planetarium otwarte. Kontakt z tajemnicą Wszech... IP: 194.196.236.* 20.06.11, 08:49
      Ekstra sprawa myślę planetarium jest o wiele wiekszą atrakcją niż CNK które dla mnie wielkim placem zabaw dla dzieci
      • messalina2.dwa Re: Planetarium otwarte. Kontakt z tajemnicą Wsze 20.06.11, 09:40
        CNK wielkim placem zabaw dla dzieci? I o to właśnie chodzi. O naukę poprzez zabawę, rozbudzenie ciekawości dziecka, możliwość połączenie wszystkich zmysłów.
        Cieszmy się z "Kopernika" i z "Nieba Kopernika". Jak to miło po wizycie zobaczyć swoje dziecko z latarką i kartką próbujące samo uczyć się alfabetu Morse'a:)
        Pada często porównanie z Barceloną, ale odległość i cena samej podróży, a i bariera językowa dla kilkulatka (hiszpański, angielski) stwarzają problemy dla przeciętnej polskiej rodziny.
        Ilekroć jestem w Warszwie zawsze idziemy do "Kopernika".
    • Gość: blablub Planetarium otwarte. Kontakt z tajemnicą Wszech... IP: *.dip.t-dialin.net 20.06.11, 10:57
      Bujanie w obłokach to jest to co nam, Polakom najlepiej wychodzi.
      Pora zejść na ziemie i zabrać się za "real".
    • Gość: .Ek.u....y Roboty marscjanskie i sputniki zamiast mieszkan;-) IP: *.dsl.bell.ca 20.06.11, 15:17
      Pod przywodztwem towarzyszy globalistow, polakom w ramach podniesienia "dobrobytu" oferuje sie roboty marsjankie i satelity zamiast mieszkan i PRODUKTYWNEJ UZYTECZNEJ pracy. Tak parszywego sabotazu nie bylo nawet pod zaborami.
      Skoro polscy uceni tacy zdolni to dlaczego nie zaprojektuja porzadnego taniego polskiego samochodu ??? Porzadnej oszczednej spluczki w sraczu ??? Nawet papier toaletowy sprowadzamy a oni nam sputniki i roboty marsjanskie prezentuja.
      Republika lichwiarska to republika marnotrawstwa.
      • Gość: Saskokępianin Re: Roboty marscjanskie i sputniki zamiast mieszk IP: 178.73.49.* 20.06.11, 21:21
        Kolego, mieszkanie już mam, pracę też. Teraz czekałem na planetarium - i się doczekałem. :p Pozdrawiam wszystkich frustratów takich jak Ty. :)
        • Gość: blablub Re: Roboty marscjanskie i sputniki zamiast mieszk IP: *.dip.t-dialin.net 20.06.11, 22:37
          "Kolego, mieszkanie już mam, pracę też."
          Taa, jako zawiadowca stacji we Włoszczowej.

Ja tam wole porządną "spłuczkę" jak sto nowo odkrytych gwiazd.
    • Gość: mistraal To planetarium jest super!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.11, 07:53
      lech-123 napisał:

> Beznadziejna ta promocja Planetarium Kopernika... 20 milionów gwiazd, najnowszy
      > projektor, wielka kopuła, to wszystko prawda ale nie chodzi tu chyba o ciekawo
      > stki techniczne...

Właśnie że chodzi. Im większy realizm, tym większe emocje. Tym silniejsza pożywka dla wyobraźni. Technika wcale nie zabija magii.
    • Gość: passionplace2 Re: W niedzielę oficjalne otwarcie planetarium w IP: *.adsl.inetia.pl 01.07.11, 15:09
      Byłem w tym planetarium i powiem Wam, że warto.
      --
      śmieszne zdjęcia z warszawy
    • Gość: pablo Planetarium otwarte. Wstyd XXI wieku IP: *.ghnet.pl 08.07.11, 15:45
      wstyd by w XXI wieku nie było możliwośći zakupu biletów przez internet. Nowoczesność "w domu i zagrodzie".
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka