Dodaj do ulubionych

Świętokrzyska musi być otwarta dla mieszkańców

IP: *.agora.pl 27.06.11, 08:19
Pomysł wyeliminowania z niej ruchu samochodów indywidualnych, podniesiony przez Forum Rozwoju Warszawy, jest więc chybiony i zupełnie nierealny.
To nieprawda. Ten pomysł nie jest podnoszony przez Forum Rozwoju Warszawy. To zapis strategii transportowej miasta. To miasto wymyśliło żeby zamknąć Świętokrzyską a teraz się nie chce przyznać. FRW nie posuwa się tak daleko - najważniejsze jest usunięcie ze Świętokrzyskiej ruchu tranzytowego. Ruch lokalny (w tym poprzez skarpę) jest w tym miejscu nie do wyeliminowania i nie jest to potrzebne.
Obserwuj wątek
    • the_dzidka Świętokrzyska musi być otwarta dla mieszkańców 27.06.11, 08:25
      No nareszcie rozsądny, wyważony głos w tej - IMHO sztucznie podkręcanej - sprawie.
      • Gość: torro zalesic, domy wyburzyc, przywrocic strumyki i jezi IP: *.ifpan.edu.pl 27.06.11, 15:26
        jeziorka
        skad u nas tylu oszolomow
    • Gość: br to zaden wymysl wladz miasta IP: *.aster.pl 27.06.11, 08:42
      w cywlizowanych miastach chodzi sie PIESZO!!!!!!! Nawet autobusy nie wjezdzaja do Centrum. Sa parkingi na obrzezach i dalej PIESZO >>>>>>>>>>>>
      • Gość: ilona Re: to zaden wymysl wladz miasta IP: *.centertel.pl 27.06.11, 08:49
        Tak, masz rację,np. w Londynie nie ma samochodów i autobusów przy Piccadilly Circus.
        • Gość: JaJo Re: to zaden wymysl wladz miasta IP: *.adsl.inetia.pl 27.06.11, 13:56
          Popieram - Świętokrzyska dla pieszych, rowerzystów i autobusów z dopuszczeniem dojazdu do lokalnych posesji. Dojazd musi być, nie musi to być jednak koniecznie połączenie i z Powiślem, i z Wolą. Oczywiście należy też uwzględnić możliwość wyjazdu w razie zablokowania alternatywnej drogi przez Policję czy innych UOPków (celowo nie piszę przez demonstracje, bo często Policja jest nadgorliwa w blokowaniu - patrz Parada Równości)
      • Gość: tralala Re: to zaden wymysl wladz miasta IP: *.dynamic.chello.pl 27.06.11, 09:20
        Nie wszędzie w cywilizowanych miastach bywają temperatury po -15 i niższe tłumoku.
        Inwalidzi też w cywilizowanych miastach chodzą pieszo?

KRETYN!!!
        • Gość: br Re: to zaden wymysl wladz miasta IP: *.aster.pl 27.06.11, 09:22
          tez. spacery dobrze robia na inwalidztwo
          • Gość: lajkonik to chamstwo i prostactwo co napisałeś IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.11, 09:44
            Szkoda czasu na dyskuję z takim prostakiem bez uczuć.
            • Gość: br Re: to chamstwo i prostactwo co napisałeś IP: *.aster.pl 27.06.11, 09:46
              ciekawe czy inwalidzi uwielbiaja wszechobecne fury pod kazdym oknem wjezdajace doslownie wszedzie
              • Gość: tru Re: to chamstwo i prostactwo co napisałeś IP: *.acn.waw.pl 27.06.11, 10:09
                jak mam debilu przewiezc sprzet wazacy 50< kg, jesli nie bede mogl wjechac do centrum samochodem, tlumoku?
                • dskowronski Re: to chamstwo i prostactwo co napisałeś 27.06.11, 10:19
                  Ten post to prowokacja. Gość: tru OFICJALNIE NIE ISTNIEJE.
                  Wg oficjalnej linii naszych władz istnieją WYŁĄCZNIE ludzie, którzy wożą do centrum miasta co najwyżej plecak, lub teczkę.
                  Najwyraźniej papier do ksero i baniaki z wodą do biur, albo beczki z piwem do kultowej knajpki, lub kafejki mają się dostawać do punktu przeznaczenia za pomocą jakichś tajemniczych urządzeń teleportujących, skoro samochody dostawcze, które je normalnie dowożą, nie będą mogły wjechać do centrum.
                  A może miasto planuje w ramach komunikacji miejskiej uruchomienie autobusów towarowych?
                  • Gość: kooler Re: to chamstwo i prostactwo co napisałeś IP: *.dynamic.chello.pl 28.06.11, 13:44
                    Kolejny debil. Zrobmy eksperyment i przez kilka dni sprawdzajmy samochody w centrum. jestem ciekaw ile bedzie tych biedakow ze sprzetem 50 kg a ilu przewozi wlasne smrody.
          • Gość: tralala Re: to zaden wymysl wladz miasta IP: *.dynamic.chello.pl 27.06.11, 09:44
            Na twoje inwalidztwo umysłowe nawet spacer nie pomoże.
      • Gość: 4543 Re: to zaden wymysl wladz miasta IP: *.189.38.18.bauer.pl 27.06.11, 09:25
        W jakim miescie autobusy nie wjezdzaja do centrum?
        • Gość: Majkel Re: to zaden wymysl wladz miasta IP: *.aster.pl 28.06.11, 00:09
          W Nairobi w każdym razie wjeżdżają...
    • Gość: ilona Świętokrzyska musi być otwarta dla mieszkańców IP: *.centertel.pl 27.06.11, 08:47
      Mam propozycję by w ogóle zamknąć wszystkie ulice w centrum dla ruchu zmotoryzowanego. Albo jeszcze lepiej, cały Mokotów i Żoliborz i Wolę, by osoby mieszkające na wypaśnych osiedlach zamkniętych mogły sobie w spokoju pochodzić po ulicach.

Skończcie już tą żenującą dyskusję. Chyba że to jakiś prima aprilisowy żart.
      • Gość: br samochody w centrum to relikt komunizmu IP: *.aster.pl 27.06.11, 08:53
        wam przyjezdnym wydaje sie ze musicie podjechac pod swoja stodole znaczy sie biuro wypasiona firmowa fura i zaparkowac 2 metry od wejscia. W takim np. Luxembourgu zamkniete dla samochodow i uwaga autobusow !!!! jest CALE CENTRUM, co wam sie nie miesci we wsiowych glowkach
        • Gość: lajkonik Ale ty jesteś .łupi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.11, 09:05
          I piszesz nie na temat. To mieszkańcy, wieloletni mieszkańcy tego terenu domagają się zorganizowania im możliwości dojazdu własnym autem pod dom. Jak Ci się podoba chodzenie pieszo to chodż. Nikt nie zabrania. Nie organizuj życia innym, szczególnie jeśli tu nie mieszkasz.
          • Gość: br Re: Ale ty jesteś .łupi IP: *.aster.pl 27.06.11, 09:12
            ci innego ruch lokalny co innego tranzyt przez miasto i 15 linii autobusowych jaki jest obecnie. piszecie ze to nie mozliwe zeby zamknac centrum to wam pisze ze absolutnie mozliwe i tak jest w cywilizowanych krajach.
            • Gość: tralala Re: Ale ty jesteś .łupi IP: *.dynamic.chello.pl 27.06.11, 09:22
              Tłuku, w Luksemburgu nie ma takich mrozów zimą jak tu!!!!!!!!!!!
              • Gość: br Re: Ale ty jesteś .łupi IP: *.aster.pl 27.06.11, 09:25
                Luxembourg lezy prawie w gorach, mrozy sa nie mniejsze. Ucz sie dziecko to moze czegos sie dowiesz
                • blasphemy Re: Ale ty jesteś .łupi 27.06.11, 09:33
                  > Luxembourg lezy prawie w gorach,
                  wow, Luxembourg... to co innego niż Warsaw czy Cracow.
            • Gość: lajkonik Głupota ludzka nie zna granic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.11, 09:23
              Dlatego takie rzeczy są możliwe. No i ci "równiejsi" także w tych cywilizowanych miastach.
            • dorsai68 Zaprzeczasz sam sobie. 27.06.11, 09:29
              W innym wątku krzyczysz, że Warszawa musi żyć i w Śródmieściu mają funkcjonować hałaśliwe kluby, wbrew opinii mieszkańców dzielnicy.
              A jak chcesz do tych klubów dojechać, pytam?

Zdecyduj się chłopcze na jedno rozwiązanie i konsekwentnie je promuj.
              • Gość: br Re: Zaprzeczasz sam sobie. IP: *.aster.pl 27.06.11, 09:33
                dojsc a samochod zostanie na parkingu
                • Gość: lajkonik br - imprezowicz ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.11, 09:40
                  Mieliśmy już tu na wątku kilku imprezowiczów, którzy mieszkają gdzieś dalej, a imprezować chcą u mnie pod oknem, bo ładniej i bardziej stylowo. Nie mam nic przeciw imprezowaniu, ale wyznacznikiem potrzeb komunikacyjnych miasta nie jest ruch nocny. Miasto żyje też w dzień. Może jednak przede wszystkim ?
                  • Gość: br Re: br - imprezowicz ? IP: *.aster.pl 27.06.11, 09:44
                    liczne zamieszkiwanie w centrum to tez relikt komunizmu. W Centrum maja byc : sklepy, puby, galerie, pracownie, itd. Mieszkasz w Centrum licz sie z halasem. Skoro wy nie chcecie klubow w centrum, ja nie chce obwodnicy przez moja dzielnice
                    • Gość: lajkonik Re: br - imprezowicz ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.11, 10:01
                      Ja chcę klubów, mnie to nie przeszkadza. I chcę dojechac do domu.
                • dorsai68 No brawo. 27.06.11, 10:07
                  Wszyscy powstań!
                  Minutą ciszy uczcijmy wynalazek kolegi!
                  • tom_aszek Re: No brawo. 27.06.11, 10:27
                    dorsai68 napisał:

> Wszyscy powstań!
                    > Minutą ciszy uczcijmy wynalazek kolegi!

Najlepiej minutą ciszy po godz. 22 w centrum :)
        • Gość: ferment Re: samochody w centrum to relikt komunizmu IP: *.unknown.vectranet.pl 27.06.11, 09:10
          Na Bemowie też dobre powietrze na piesze wędrówki. Proszę nie pomijać!
          • Gość: br Re: samochody w centrum to relikt komunizmu IP: *.aster.pl 27.06.11, 09:13
            Bemowo to nie Centrum naplywie
            • Gość: ferment Re: samochody w centrum to relikt komunizmu IP: *.unknown.vectranet.pl 27.06.11, 09:16
              Napływie? Skąd wiesz?

Wiem, że nie centrum, ale jak szaleć to szaleć. Zamknąć Warszawę!
              • Gość: br Re: samochody w centrum to relikt komunizmu IP: *.aster.pl 27.06.11, 09:28
                Bemowo to to dawne podwarszawskie lotnisko. Stad wiem, wykopku
                • Gość: ferment Re: samochody w centrum to relikt komunizmu IP: *.unknown.vectranet.pl 27.06.11, 09:51
                  >Gość portalu: br napisał(a):

> Bemowo to to dawne podwarszawskie lotnisko. Stad wiem, wykopku<

Kulturalny to nie jesteś. Pytam skąd wiesz, że ja napływ. Na Bemowie mieszkam 28 lat. A w Warszawie zawsze.
                  • Gość: br Re: samochody w centrum to relikt komunizmu IP: *.aster.pl 27.06.11, 09:57
                    nie zmienia to faktu ze wiekszosc mieszkancow Bemowa to naplyw. Moze pomieszkaj sobie przy Swietokrzyskiej to sie dowiesz dlaczego mieszkancy chca zamkniecia
                    • Gość: ferment Re: samochody w centrum to relikt komunizmu IP: *.unknown.vectranet.pl 27.06.11, 10:07
                      >Gość portalu: br napisał(a):

> nie zmienia to faktu ze wiekszosc mieszkancow Bemowa to naplyw. Moze pomieszkaj
                      > sobie przy Swietokrzyskiej to sie dowiesz dlaczego mieszkancy chca zamkniecia >

Po co chcą zamykać? Ja nie chciałem centrum, więc mieszkam na Bemowie:))) Nikomu nie zabraniam z niego korzystać, jak to się marzy mieszkańcom Śwętokrzyskiej. Miasto jest miasto!
                      Można jeszcze wyjechać z Warszawy, gdy zbytnio męczy.

• Gość: lajkonik Re: samochody w centrum to relikt komunizmu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.11, 10:15
                        To nie mieszkańcy Świętokrzyskiej czy ulic wymienionych w artykule chcą likwidacji ruchu samochodowego na Świętokrzyskiej. To buractwo, które nie umie się zachowywać, ogarnięte jakąś ideologią. Takie małe hitlerki.
                    • Gość: lajkonik Sam sobie przeczysz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.11, 10:12
                      Póki co to ani powołany w artykule specjalista, mieszkający w tej okolicy, ani ja wypowiadający się na ten temat w tym samym tonie, a mieszkający tu od ponad 50 lat, ani inni wypowiadający się i deklarujący zamieszkanie w okolicy nie są za zamknięciem Świętokrzyskiej tylko przeciw, bo nawet pani Agnieszka, któa deklarowała bycie przeciw chciała dopuścić ruch lokalny dla jej samochodziku. A to de facto oznacza bycie za.
                      Jesteś młody, zdrowy i . łupi to za.... na nogach zawsze i wszędzie. Komunikację miejską też sobie daruj. PÓki będziesz miał siłę. A potem eutanzaja.
                      • Gość: br Re: Sam sobie przeczysz IP: *.aster.pl 27.06.11, 10:17
                        to super. uwielbiam jezdzic Swietokrzyska. W takim razie nie potrzebna obwodnica a Swietokrzyska do poszerzenia
                      • Gość: wróg ludu eutanazja! precz z chodzeniem! IP: *.xdsl.centertel.pl 27.06.11, 14:38
                        Ale nie na starość tylko od razu w kołysce. Wiara w to, ze można każdemu zapewnić bezpośredni dojazd samochodem pod drzwi (domu, urzędu, fabryki, sklepu) jest jak to wiara, całkiem irracjonalna. Nie ma takiej możliwości w Śródmieściu już teraz. i TO NIE Z WINY WROGÓW SAMOCHODÓW. A W MIARE PRZYBYWANIA POJAZDÓW BĘDZIE CORAZ GORZEJ. Niestety największa łamaga będzie musiała czasem przemieścić się od samochodu do drzwi hawiry inaczej niż siedząc w fotelu w samochodzie. I będzie musiała wyjść na mróz i śnieg. Żeby nie wiem jak była stara i zdziadziała ta łamaga. A nawet jak ją będą wynosić do karetki to też kawałek sanitariusze sie przespacerują ze stygnącym ciałem na noszach. No, chyba, że łamaga bardzo bogata. Dlatego biedacy nie powinni w ogóle się rodzić a jak już się rodzą to trzeba ich uwolnić od ciężaru istnienia i cierpień związanych z chodzeniem.
                    • Gość: semi Re: samochody w centrum to relikt komunizmu IP: *.acn.waw.pl 27.06.11, 14:12
                      "nie zmienia to faktu ze wiekszosc mieszkancow Bemowa to naplyw."
                      np. napływ ze Śródmiescia, jak w przypadku części mojej rodziny, która chciała mniej hałasu i większe mieszkanie :))
                    • Gość: lola Re: samochody w centrum to relikt komunizmu IP: 80.50.231.* 27.06.11, 14:45
                      ja mieszkam w centrum od zawsze i nie chcę zamknięcia. Mam wrażenie że zamknięcia chcą właśnie napływowi którym się nic w Warszawie nie podoba :/
        • Gość: cd Re: samochody w centrum to relikt komunizmu IP: *.polskieradio.pl 27.06.11, 09:16
          co porównujesz - miasteczko z 100 000 mieszkańców z miastem z ok. 2 000 000 mieszkańców.
          • Gość: br Re: samochody w centrum to relikt komunizmu IP: *.aster.pl 27.06.11, 09:21
            to miasteczko dobrze sobie radzi a wcale nie jest takie malutkie bo jest calkiem rozlegle - niska zabudowa.
        • Gość: euro sam jestes jak relikt komunizmu IP: *.dynamic.chello.pl 27.06.11, 09:27
          wszystko co zachodnie nie znaczy dobre. Mentalnie siedzisz w komunie
          • Gość: br Re: sam jestes jak relikt komunizmu IP: *.aster.pl 27.06.11, 09:30
            hehe bierz przyklad z Minska. Im szersza autostrada w centrum tym lepiej bo i czolg sie zalapie
          • Gość: kooler Re: sam jestes jak relikt komunizmu IP: *.dynamic.chello.pl 28.06.11, 14:04
            Oczywiscie ty nie masz mentalnosci komucha i bedziesz placil rynkowa cene za miejsce parkingowe( nie mowie tu o smiesznych obecnych oplatach czy abonamenciku 20 zl rocznie)?
    • mamagra Świętokrzyska musi być otwarta dla mieszkańców 27.06.11, 10:15
      Wspaniałe, żeby nie powiedzieć wręcz genialne są pomysły różnego autoramentu specjalistów, absolwentów, też różnego autoramentu wyższych uczelni, wieloletnich mieszkańców Warszawy, niektórych nawet, jak mi jeden powiedział, od ośmiu lat i dyskutantów internautów, a jakże, mających własne zdanie, bo byli kilka razy na wycieczce w Warszawie, no i wielu rządzących miastem, tzw. zahaczonych warszawiaków, no bo każdy gdzieś i kiedyś zahaczył się. Chciałoby się tym wszystkim powiedzieć, pożyjcie tu, w Warszawie, przez kilka pokoleń, przeżyjcie, wszelkiego rodzaju zdarzenia systemowe i losowe, pobiegajcie po codzienne zakupy, podojeżdżajcie do szkół, pozawoźcie dzieci do przedszkola, pamiętając, że starym rodzicom trzeba pomóc, odwiedzić, zawieźć do lekarza, a potem wymyślajcie różnego rodzaju rozwiązania systemowe, i to nie tylko komunikacyjne.
      Tak jest, zamknąć nie tylko Świętokrzyską ale i kilkadziesiąt innych ulic dla ruchu samochodowego i utworzyć na nich pasy dla: rowerzystów, deskorolkarzy no i pieszych, żeby mogli dotrzeć do markowych jadłodajni na swój lunch, bo przecież samą kawą z automatu w miejscu pracy żyć się nie da, a jeść się chce. Uff! Długie zdania. Tak samo długo, bardzo długo trzeba przeżyć w moim mieście, najlepiej kilka pokoleń, żeby je zrozumieć, pokochać i wiedzieć co temu miastu i jego mieszkańcom jest koniecznie potrzebne a co jest tylko jego ozdobą, kwiatem ale też potrzbnym.
      Aha, rządcy warszawscy, nadal nie ruszajcie, broń Boże, prawobrzeżnej Warszawy. Niech te nietknięte ślady wojny pozostaną tam i świadczą o Was, panie i panowie rajcy. Niech nadal sterczą na ul. Targowej i wielu innych ulicach, budynki, które pierwszy i ostatni remont przeszły przed II Wojną Światową. Ale będziemy mieli metro i Stadion Narodowy!
      • barbra8 Re: Świętokrzyska musi być otwarta dla mieszkańcó 27.06.11, 16:36
        Brawo. Mam takie samo zdanie. Jestem Warszawianką od pokoleń. Kocham to miasto, Pałac Kultury, Starówkę, Ogród Saski i warszawskie ulice. Niestety ludzi którzy mieszkają tu od kilku lat i nazywają siebie Warszawiakami - już nie lubię. Wszystko krytykują, nic im się nie podoba, Wszędzie wtykają swoje nochale i wyciągają łapska po to co nie ich. Wszystko by chcieli pozmieniać. Jeżeli im się nie podoba to przecież mogą zamieszkać gdzie indziej, albo wrócić do siebie.
        • Gość: kooler Re: Świętokrzyska musi być otwarta dla mieszkańcó IP: *.dynamic.chello.pl 28.06.11, 14:09
          Czyli kochasz modernistyczny postkomuchowki smietnik. Zapewne okaz jednej z kretynek placzacych i pretestujacych przy jakiejkolwiek zmienie w miescie. Chlop na zagrodzie z komunalnego kolchozu.
          Nie trzeba byc przyjezdnym zeby widziec jak to miasto zostalo zjeb... po wojnie i tylko najglupszy okaz czlowieka nie oczekuje zadnych zmian.
    • konkretniekarol Re: Świętokrzyska musi być otwarta dla mieszkańcó 27.06.11, 10:15
      Gość portalu: m napisał(a):

> To miasto wymyśliło żeby zamknąć Św
      > iętokrzyską a teraz się nie chce przyznać. FRW nie posuwa się tak daleko - najw
      > ażniejsze jest usunięcie ze Świętokrzyskiej ruchu tranzytowego. Ruch lokalny (w
      > tym poprzez skarpę) jest w tym miejscu nie do wyeliminowania i nie jest to pot
      > rzebne.

A ja odnoszę wrażenie, że FRW tak naprawdę nie optuje za żadnym konkretnym rozwiązaniem, tylko za bliżej nieokreślonymi "zmianami".

Ok, rozumiem wezwanie do dyskusji, otwarcie się na różne koncepcje itd. Rozumiem, że strona frw.fc.pl/swietokrzyska/ ma być raczej forum dla partycypacji społecznej, a nie prezentacją określonej wizji projektowej.

Ale materiały zgromadzone na stronie - miejskie dokumenty, projekty warsztatowe, własne analizy i opinie autorów strony - są w moim odczuciu zbyt chaotycznie wymieszane i trudno się do nich ustosunkować osobie nieco zorientowanej w temacie, nie mówiąc o zupełnych laikach.

Nie wiem, czy aby ten brak jasnego stanowiska nie wynika z obawy przed zniechęceniem warszawiaków do wizji przebudowy Świętokrzyskiej. Może to i dobrze. Ale wolałbym, żeby stowarzyszenia takie, jak FRW kreowały jasne, przemyślane wizje, a nie rzucały chaotyczne wezwanie do dyskusji, przeceniając walory partycypacji społecznej.
    • Gość: mike w.y.j.e.b.a.c. wiesniaków tam skąd przybyli. IP: 193.104.164.* 27.06.11, 10:29
      tu jest miasto, a nie wasza wiocha.
      • Gość: kooler Re: w.y.j.e.b.a.c. wiesniaków tam skąd przybyli. IP: *.dynamic.chello.pl 28.06.11, 14:11
        zaczniemy od ciebie
    • Gość: Piotr Świętokrzyska musi być otwarta dla mieszkańców IP: 145.221.52.* 27.06.11, 10:46
      NIe wiem skąd takie głupie pomysły, jak ten aby zamykać, czy zwężać ulice w centrum (czy bus pas na trasie Ł).

1. Jeżdzenie samochodem to przede wszstkim wygoda. Tak wynika ze statystyk: w polsce jest 10 mln samochodów i 20 mln kierowców, pewnie tylko niewielka część z nich nie jest w stanie obyć sie bez samochodu. Dla reszty to świadomy wybów i reazlizacja marzeń, codzienna wygoda, szybkośc poruszania się itd.

2. Ruchliwe ulice nie muszą stac sie deptakami. Obok mojego biura (Plac Trzech Krzyży) jest park, w którym jest prawie pusto: mało ludzi + 4 ogródki piwne. Jest to doskonałe miejsce na strefę pieszą, bary i różnego rodzaju aktuwności. Takich miejsc jest na prawde wiele. Szerokie ulice MUSZĄ zostac dla samochodów

3. Jesli ktoś kupił sobie mieszkanie z widokiem na jedną z głównych ulic w warszawie i teraz gdy widzi, że tam jeżdzą samochody, domaga się aby ta ulice zamknąć to jest to działalność aspołeczna, a osoba taka to po prostu hipokryta

4. Przeraża mnie niespójna polityka maista: z jednej strony wpuszczają do centrum nowe biurowce i np. Złote Tarasy, a z drugiej chcą ograniczyć ruch. Na świecie często jest tak, że do miasta biznesowego jest autorstrada + metro i nie jest w centrum. Chciałebym aby tak było w Warszawie....

pozdrawiam,
      Piotr
      • Gość: albert tylko dla mieszkańców IP: *.acn.waw.pl 27.06.11, 11:27
        Postulat mieszkańców ulicy Swiętokrzyskiej jest słuszny. Zamknąc dla ogólu. pozostawic tylko dla mieszkańców. Tak samo powinno byc w każdej dzielnicy, na kazdej ulicy. I żadnego tranzytu, tylko ruch lokalny - wszędzie !
        • Gość: egon a w Barcelonie główne ulice są 3-4 pasmowe IP: 157.166.216.* 27.06.11, 11:39
          a dopiero w bocznych prostopadłych są fajne deptaki przez środek i po jednym pasie po bokach, no ale widać od razu że to jest cywilizacja a nie katoPOyeby które zamieszkują Warszawę
        • Gość: ferment Re: tylko dla mieszkańców IP: *.unknown.vectranet.pl 27.06.11, 11:41
          >Gość portalu: albert napisał(a):

> Postulat mieszkańców ulicy Swiętokrzyskiej jest słuszny. Zamknąc dla ogólu. poz
          > ostawic tylko dla mieszkańców. Tak samo powinno byc w każdej dzielnicy, na kazd
          > ej ulicy. I żadnego tranzytu, tylko ruch lokalny - wszędzie !<

Jak wszędzie to i na Bemowie:)))
          • Gość: ForumRatowaniaWawy Re: tylko dla mieszkańców IP: 10.31.40.* 27.06.11, 12:28
            i w Wesołej, Białołęce, Tarchominie i Łomiankach
    • Gość: Observer Świętokrzyska musi być otwarta dla mieszkańców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.11, 12:06
      Niech Świętokrzyska będzie elegancka, ale niech będzie przejezdna dla samochodów. To jakaś nowa, głupia moda, aby w wielkim mieście pozamykać większość ulic dla ruchu samochodowego. Czy nam się to podoba czy nie, miasto musi też być przyjazne dla samochodu. Miejsca do wypoczynku dla mieszkańców urządzajmy nad Wisłą, a nie na jednej z centralnych ulic stolicy. Co to za wypoczynek w centrum miasta ? Kolejne salony Warszawy budujmy na rzeką. A ponadto nie zapominajmy, że nasz klimat jest dla wypoczywających w miarę łaskawy tylko przez około 4 miesięcy w roku.
    • Gość: ForumRatowaniaWawy Zamknięta Świętokrzyska drugim placem Wilsona IP: 10.31.40.* 27.06.11, 12:36
      Na placu Wilsona też miały byc kawiarenki, restauracje, a teraz nie ma nawet gdzie zrobić zakupów - za to konto można codziennie zakładać w innym banku.
      • Gość: kabaczek Re: Zamknięta Świętokrzyska drugim placem Wilsona IP: *.um.warszawa.pl 27.06.11, 14:23
        A dlaczego kolego złoty mieszkając w rejonie ul. Kubusia Puchatka chodzisz na msze święte w słotne niedziele aż na Stare Miasto jak masz na samym Krakowskim Przedmieściu kilka kościołów?
        • Gość: Pietruch Re: Zamknięta Świętokrzyska drugim placem Wilsona IP: *.adsl.inetia.pl 27.06.11, 18:06
          Ano dlatego, drogi Kabaczku (swoją drogą jaka czaderska ksywa!!!), że lubię kazania księdza Pawlukiewicza u św. Anny i niektóre msze u jezuitów i dominikanów, i że u św. Marcina część rodziny przyjmowała sakramenty, więc tam też bywamy. Na Krakowskie też chodzimy - do św. Krzyża albo do wizytek.
          • Gość: kooler Re: Zamknięta Świętokrzyska drugim placem Wilsona IP: *.dynamic.chello.pl 28.06.11, 14:15
            Bajka o powrocie do domu przez prage bo przez KP tak trudno przejsc jest niezla. Do tego momentu da sie to czytac ale facet udowodniol ze jest kompletnym debilem i powinien sie leczyc.
    • Gość: wróg ludu Ograniczanie ruchu w Śródmięściu jest konieczności IP: *.xdsl.centertel.pl 27.06.11, 14:25
      ..ą! Nic na to nie poradzimy. Samochodów będzie przybywać. Będzie przybywać autobusów. I nawet gdyby zlikwidować chodniki i zakazać człapania to i tak wszyscy chętni się nie zmieszczą. Nawet, gdybyśmy zaczęli wyburzać zabudowę i robić co krok bezkolizyjne skrzyżowania. Dlatego trzeba śtucznie ograniczać wielkość strumienia pojazdów przy pomocy różnych szykan. Zakaz wjazdu to tylko jeden z repertuaru możliwych środków. Ale kiedy w szczycie w jakimś miejscu zmieszczą się tylko zbiorki i służby to nie ma wyjścia. Wcześniej czy później musi w Śródmieściu powstać zwarta strefa objęta zakazem. No i dookoła niej wianuszek podziemnych parkingów. Człowiek bardzo leniwy człapie z szybkością 5km/h, normalny 6km/h. W ciągu 10 min przełazi 1000 m.Parking powinien obsługiwać strefę o średnicy 2 km. Na 20 km kw wystarczy 6 dużych parkingów. Nie znajdzie sie dla nich miejsce?Nie chodzi o to, żeby całą drogę do Śródmieścia ktoś z buta pokonywał od Kabat. Samochód jest wspaniałą maszynką do pokonywania przestrzeni. Chodzi o ostatnie 10 min podróży.
    • Gość: Parkomat Świętokrzyska musi być otwarta dla mieszkańców IP: 10.31.40.* 27.06.11, 15:59
      Proponuję, aby na całym obszarze administracyjnym Warszawy wprowadzić strefę płatnego paRkowania i to BEZ ULG DLA MIESZKAŃCÓW !!!
    • robekdk Świętokrzyska musi być otwarta dla mieszkańców 27.06.11, 17:06

Świetny pomysł! Oby tylko pan Koss nie wyczuł tu znów złej woli urzędu by wyłudzić od Ratusza kasę za domniemane działanie na jego szkodę
    • Gość: passionplace2 Re: Świętokrzyska musi być otwarta dla mieszkańcó IP: *.adsl.inetia.pl 27.06.11, 18:50
      a jak inaczej mają to całe metro wybudować??

Mają wiercić pod jeżdżącymi samochodami??

---
      śmieszne zdjęcia z warszawy
    • Gość: Tirinti Świętokrzyska musi być otwarta dla mieszkańców IP: 80.50.126.* 29.06.11, 09:51
      wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,9861035,Samorzady_psuja_miejsca_handlowe___Powinny_sprzedac.html#opinions
      I Świętokrzyska też zlumpeksieje, bo kierowcy pojadą robić zakupy do galerii gdzie nikt ich nie będzie ograniczał.
    • Gość: długi Świętokrzyska musi być otwarta dla mieszkańców IP: *.pse-operator.pl 06.07.11, 09:41
      Pomysł zamknięcia Świętokrzyskiej dla ruchu jest delikatnie mówiąc kretyński. Świętokrzyska jest ważną arterią komunikacyjną i po jej zamknięciu Śródmiescie będzie w ogóle nieprzejezdne. I nie chodzi tu o ruch tranzytowy ale nawet o komunikacje miejską. Na Świętokrzyskiej znajduje się wiele instytucji, do których MUSI być dojazd. Mieszkańcy też muszą dojechać, bo nie można im zakazać posiadania samochodów. Parkingów nie ma, więc gdzie te samochody mają sie podziać? A ponadto, Świętokrzyska nie jest ulicą posiadającą odpowiedni klimat, do spacerów, czy instalacji kawiarenek ulicznych.
    • Gość: notlauf Świętokrzyska musi być otwarta dla mieszkańców IP: *.189.38.18.bauer.pl 08.07.11, 14:54
      Im dłużej czytam, jak wiele osób jest przeciwnych zamknięciu Świętokrzyskiej dla ruchu samochodowego, tym bardziej jestem przekonany, że w ostateczności Hanna Gronk-Walc zdecyduje o ostatecznym i całkowitym wyłączeniu tej ulicy i przerobieniu jej na deptak. A cóż pozwala mi wysnuwać takie sądy? Otóż jest to weekendowe zamykanie niesłychanie ważnego ciągu komunikacyjnego jakim jest Krak. Przedm. i N. Świat, wskutek czego do tych wszystkich cudownie urokliwych, tanich i klimatycznych kafejek i knajpek nie jestem w stanie dojechać. W związku z czym jadę na kebaba lub do McDonalda w Galerii Mokotów.
    • Gość: Wojtek Świętokrzyska musi być otwarta dla mieszkańców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.11, 16:25
      Lato w Warszawie trwa 3 miesiace i zamiana ulic w deptak jest bez sensu. Swiadczy o tym Nowy Swiat i Krakowskie Przedmiescie .Przebudowany Plac Grzybowski dla ludzi za 12 mil. to wyrzucenie kasy w BLOTO. Swietokrzyska musi byc dla ludzi i samochodow bo to wazna arteria komunikacyjna.Projektowanyy Park Swietokrzyski moze spelni oczekiwania ludzi i moxe powinien tam zaistniec slynny dotleniacz za grosze ???

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka